Regisztráció Blogot indítok
Adatok
balkanfanatik (törölt)

8 bejegyzést írt és 151 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kezdjük az elején. Történt még 2008 júliusában, hogy az Afganisztánban állomásozó francia kontingens átvette a fővároshoz közeli Sarobi körzet irányítását az olasz erőktől. Sarobi, már csak a fővároshoz való közelsége miatt is, a békésebb területek közé volt…..
by 5.g & Rammjaeger83 & SchA "He really is the next Jimmy Carter."/komment a BBC oldalán/ "They could quite justifiably give it to an inept wannabe serial killer for not being good enough at murder." /komment a Reuters oldalán/ Egy bizonyos Tom Lehrer nevű úriember állítólagos…..
"Lehetséges az, hogy én kém vagyok?Minden lehetséges..." Nagy-Britanniában hetek óta áll a bál, mióta kiderült, hogy a külső hírszerzés (a Secret Intelligence Service - hivatalosan már réges-rég nem MI6) vezetését idén novemberben átvevő diplomata (Sir John  Sawers) felesége…..
Nonproliferációs téren igencsak mozgalmasra sikeredett ez az utóbbi két-három hét. Irán hat hónap után nemrég jelezte, hajlandó visszatérni a tárgyalóasztalhoz, Barack Obama egy huszáros mozdulattal felfüggesztette a hírhedtté vált rakétavédelmi rendszer európai komponensét,…..
balkanfanatik (törölt) 2009.10.12 20:52:00
@AstarothZ: erről az atomterror dologról azért írtunk (helyesebben jelen post szerzője írt) anno cedembal, h nem annyira egyszerű a'
katpol.blog.hu/2008/01/16/uberterror
Bulgária 2009-ben a választások évével nézett szembe; 2009 júniusában az európai parlamenti, majd alig egy hónapra rá, július 5-én az országgyűlési választásoknak. Ezek már eleve a fenálló párterőviszonyok átrajzolását ígérték; a korrupciós ügyekben meggyengült,…..
KatPol Blog Afgán vegyessaláta 2009.10.07 08:00:00
By SchA & CN Régóta tervezem, hogy írok valamit arról, hogy mi is zajlik Afganisztánban, de annyi minden történik, hogy mire utánaolvasok valaminek, már rég nem aktuális, és fél tucat eseménnyel megint le vagyok maradva a napi hírektől. Ezért már az elején leszögezném, ezt…..
balkanfanatik (törölt) 2009.10.12 10:52:53
@Radio Free Aberrania: Stílszerűen Szarajevóból visszajőve reagálnék is erre a kommentre :)

Azért a "jugoszláv" etnikum sztorija egy kicsit komplexebb ennél, egyfelől a "jugoszlávizmus" eszmerendszere egy ideje ott volt a délszláv közgondolkodásban a XIX. sz. közepe óta (illírizmus, etc.), másik meg h a "jugoszláv" mint etnikai önmeghatározás főleg vegyes házasságú emberek, hithű komenisták, ill. kisebb számban zsidó ill. roma kisebbség tagjait (is) jelölte.
Amúgy érdekes h pont az 1981-es népszámláláson volt a legtöbb "jugoszláv", Tito halála után 1 évvel...
(amikor amúgy először kezdett bedurvulni a koszovói helyzet, zavargások, tankok kivezénylése Pristinába, etc.).
Más kérdés, h az államhoz való lojalitás kétségtelenül megvolt a lakosság többségében egészen a 80s közepéig, még ha a hipotetikus "jugoszláv" etnikummal nem is tudták magukat azonosítani.

A témára térve: eufemisztikusan szólva "erősen nem tartom valószínűnek", h bármiféle "afgánság" ideológia létezett v létezne az elmúlt 100-150 év történelmében, bár tény és való h Afg-hoz abszolút nem értek.
balkanfanatik (törölt) 2009.10.12 20:02:10
@Tilikov: A probléma az h pastu nem= "afgán", ahogy szerb nem= "jugoszláv", vagy bosnyák/muzulmán nem= "boszniai".
A problémák mindig innen kezdődnek... :)

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b8/Ethnic_groups_of_afghanistan-provinces.jpg

Ez elég régi lehet (azt írja, h 85-ös statisztikai adatokra alapszik, újabb nyilván nincs), de azért viszonyítási alapnak jó.
Sosem titkoltam, hogy kedvelt szokásom mindenféle beteg hírt lehozni a blogon, amivel amúgy nem foglalkozik a magyar média, mert nem találja érdekesnek, nem passzol megszokott ideológiai csapásirányhoz, vagy mert a szerkesztők agyának processzorsebessége képtelen feldolgozni a jó…..
balkanfanatik (törölt) 2009.10.12 11:38:59
@Tilikov: Mondjuk én sose szerettem az ilyen "az I/II. vh utáni Európa sz*r" kijelentéseket, de itt és most konkrétan kénytelen vagyok egyet rúgni abba az eredendően wilsonista tézisbe, ami az EVH után alakult ki, és ami akkoriban az USA/UK IR theory egyik alappillérét képezte.
Jelesül, h a hatalmi egyensúly, mint intézmény szükségszerűen gonosz, és a fő érv mindig az volt h "a hatalmi egyensúly nem tudta megakadályozni az EVH-t", kicsit erősebben, "a hatalmi egyensúly rendszere vezetett az EVH kitöréséhez".
Nos történelmi ismereteink birtokában nem nehéz belátni, h ez a feltételezés fundamentálisan hibás.

Ami a második cikket illeti: hát nem tudom, lehet h az én ismereteim hiányosak, de az ostromlott Szarajevóban anno senki nem akart emberi jogi kurzusokat szervezni :D

Ami még ide tartozik: munkám révin eljut hozzám egy rakat konferencia/workshop/egyéb hasonló cucc meghívó, és néha kapok igazi gyöngyszemeket is. A két kedvencem idénről:
"Gender Equality in Youth Peacebuilding Projects" és
"Gender, Peacebuilding and Diaspora"

Lehet h én vagyok menthetetlenül ókonzi és nem értem új időink trendi szavát, de ezen szóösszetételek felfogása is kihívást jelentett számomra: DD
Alig több mint hatvan éve egy Miguel Angel Asturias nevű guatemalai úriember publikálta "El Señor Presidente" (Elnök Úr) című regényét, mely a latin-amerikai diktátor figurájának azóta is leghíresebb irodalmi ábrázolása. Nem mellesleg az írót egyebek mellett ezen…..
balkanfanatik (törölt) 2009.09.19 13:47:23
@szcsongor: Ez a szép benne. v.ö.: en.wikipedia.org/wiki/OSCE#Participating_States

Amúgy gyanítom arról van szó, h mivel az egész cucc a Helsinki Egyezmény/EBEÉ-ből nőtt ki 94-ben (amúgy ez a legjelentősebb ilyen nk gittegylet amit Bp-n alapítottak :), annak meg a SZU az egyik kulcstagja volt, felbomlása után az utódállamok nyilván megosztoztak a tagságon. A térkép szerint (upload.wikimedia.org/wikipedia/en/1/17/OSCE_acts_signatories.png) a ganze ex-SZU benne van. Arról nem is beszélve, h az USA és Kanada is tagok, szintén mint Helsinki Egy. alapítótagok.
Miközben a Nyugat, bízva a reményben és a változásban, rendületlenül vívja a COIN háborúját a tálibokkal, addig más, harmadik világbeli országoknak is megvannak a maguk felkelői. Az egyik ilyen kis ország Sri Lanka, ahol az idén tették fel a koronát az elmúlt évek sikeres…..
balkanfanatik (törölt) 2009.09.13 23:11:03
Mondjuk finoman szólva nem szimpatizálok Rajapaksa úrral (de nem az LTTE elleni hadjárata miatt), ugyanakkor ezek a pontok elgondolkodtatóak. Afganisztánt illetően két dolgot jegyeznék meg, ami közhely+++, de mégis:

-ad 1, média szájkosarazása. önmagában szép és jó, ideológiai akadályokat túllépve megoldható LENNE, csak attól h a nyugati és általában MSM és kapcsolt részei ki van tiltva, még úgy en general az információ kijutását nem igazán lehet megakadályozni, max ideig óráig. az irános topicban mérlegeltük ezt anno, és még úgy is igaz h Afganisztán "kissé" fejletlenebb mint Irán. Meg ugye ha régi jó bevált módszerekkel elkezdjük az AQ-t meg a Talibánt irtani, akkor elsőként nem a nyugati média fog keresztesháborút meg gonoszimperilizmust, meg hasonlókat kiáltani (mondjuk Noam Chomsky arcára kiváncsi lennék egy ilyen helyzetben, az egyszer fix, LOLOL)

-ad 2, vond be a szomszédaid: ebben az a gond, h Afg szomszédainak egy része legalább akkora csődtömeg mint ő maga (Pakisztán, Tadzsikisztán), másik részével meg finoman szólva sem felhőtlen a viszonyunk. Amikor pl. a zusa és oroszország helyenként egymás sarkát taposva igyekszik úgy-ahogy aládúcolni Imomali Rahmanov rendszerét TJ-ban, hogy ne omoljon össze az az országnak nevezett kártyavár, a Rajapaksa elv implementálása eléggé kétséges. Pakisztán uez, csak kicsit kevésbé durván.

A LTTE-től jól eltértem... :)
balkanfanatik (törölt) 2009.09.16 14:12:30
@Tilikov: Óóóó, hát kezdetnek itt van az egyik kedvencem, anno 1977:

www.chomsky.info/articles/19770625.htm

Néhány gyöngyszem:

"What filters through to the American public is a seriously distorted version of the evidence available, emphasizing alleged Khmer Rouge atrocities and downplaying or ignoring the crucial U.S. role, direct and indirect, in the torment that Cambodia has suffered"

És valahol a közepén: "In the New York Times Magazine, May 1, 1977, Robert Moss (editor of a dubious offshoot of Britain's Economist called "Foreign Report" which specializes in sensational rumors from the world's intelligence agencies) asserts that "Cambodia's pursuit of total revolution has resulted, by the official admission of its Head of State, Khieu Samphan, in the slaughter of a million people." Moss informs us that the source of this statement is Barron and Paul, who claim that in an interview with the Italian weekly Famiglia Cristiana Khieu Samphan stated that more than a million died during the war, and that the population had been 7 million before the war and is now 5 million. Even if one places some credence in the reported interview nowhere in it does Khieu Samphan suggest that the million postwar deaths were a result of official policies (as opposed to the lag effects of a war that left large numbers ill, injured, and on the verge of starvation). The "slaughter" by the Khmer Rouge is a Moss-New York Times creation."

Az utolsó mondat szerintem überelhetetlen, különösen ha kivesszük a kontextusból, haha :)
balkanfanatik (törölt) 2009.09.17 10:23:39
@Rammjaeger83: Vicces írás, nekem mint európainak nem túl jelentős témákra pörög rá inkább Chomsky kapcsán, és csomó sokkal viccesebb dolgát meg nem említi, de ez a szöveg zseniális:

Still, Chomsky's can't get too excited about the success of, say, Samsung because of his old-fashioned quasi-Titoist workers' collectivist ideology. [...] In the mid-1980s, the South Korean Hyundai and the Yugoslavian Yugo both went on sale in the U.S. The Hyundai was bad, but not as awful as the Yugo. You'll notice that Hyundai is still around but the not the Yugo (nor Yugoslavia, either). Chomsky's economic theory is the Yugo of ideologies.

Az utolsó mondat FTW! kategóriás :)
Olvasóink bizonyára tisztában vannak vele, hogy a cédrusok hazájában sosem unalmas az élet - a cím sem arra utal, hogy Libanon népe eddig a béke napsütésében fürdőzhetett, csak mostanában Izraelben elég érdekes nyilatkozatok hangzanak el a Hezbollah és  Libanon kapcsán, ami…..
balkanfanatik (törölt) 2009.08.25 21:02:44
Ejnye no, kihúzom a lábom egy hétre a vesztbalkánra (Sarajevo rlz, aki teheti menjen el, BTW), és lám itt a finom új gumicsont, ezen alkalommal ínycsiklandó peak oil-el fűszerezve.

No mármost a különböző összeesküvéselmélet- és világvége szekták (legyen az Larouche/Zeitgeist/akármi) munkásságához kellő türelem híján általában nem kívánnék hozzászólni, de:

az egyik első kommentem amit még mezítlábas visitorként vetettem itt papírra vmikor tavaly februárban, a korlátozott armageddon c. cikk kapcsán, az az "effects of nuclear war" című 70-es évekbeli kongresszusi tanulmány belinkelése volt. Eljátszottak a CRS (vagy akkori elődje) derék emberei mindenféle szcenáriókkal, h adott súlyosságú nukleáris konfliktus után hogyan lehetne újra berúgni azt a gépezetet amit a köznyelvben USA-nak nevezünk, és az átfogó atomháború c. résznél azt a nem túl meglepő megállapítást tették, h ez esetben (ill ezt követően) a két szuperhatalom közül ha vkinek van esélye talpraállni az sanszosan a Szovjetunió lesz, egyebek mellett azért mert ilyen helyzetben valószínűleg jól jönne az ország lakosságának a materiális javak hiányával kapcsolatos igencsak szerteágazó tapasztalata, autokratikus politikai kultúrája és gazdaságirányítási filozófiája a cárizmusig visszamenőleg (igencsak szűkös erőforráskészlet egy adott célra centralizálása a civil lakosság jólétének viszonylag nagyívű leszarása mellett).
Namost persze ez vitatható, de ha és amennyiben tényleg lenne egy píkoil, akkor Európa és NAM szívna mint a torkosborz (kb így:
exiledonline.com/war-nerd-apocalypse-never/), de ha vki akár óriási áldozatokkal is de alkalmazkodni tudna ilyen körülményekhez, az leginkább a nagyobbacska ázsiai országok vmelyike lenne, melyek fenti ficsöröknek szintén úgy-ahogy a birtokában vannak.
Az a feltételezés tehát (bár nem tudom, kollégánk érvelésében szerepelt e végülis), h "jaj jaj jön a píkoil itt a világvége és jön Mad Max" szerény véleményem szerint ugyanaz az olcsó millenarista bullshit mint amit x y és z szekták terjesztenek különböző ideológiai köntösökben már egy pár száz éve.
balkanfanatik (törölt) 2009.08.25 23:36:03
@Arma Gedeonka:
- nem feltétlenül azt vitatom, h a belinkelt különböző emberek által felvázolt szcenáriók megtörténhetnek, de arra vonatkozóan nem bocsátkozok jóslatokba, h ez mikor következik be, ha bekövetkezik
- A "ha és amennyiben" arra vonatkozott, h ha konkrétan valamikor X időpillanatban
- Az olcsó millenarista bullshitre vonatkozó kitétel pedig arra az igencsak elterjedt tézisre vonatkozott, hogy akár egy ilyesfajta válság az emberi civilizáció egészének pusztulásával, vagy prehistorikus szintre való visszasüllyedésével fog együttjárni.
Pl. az egyik magyar pártújságban olvastam pár éve egy erre vonatkozó igazi gyöngyszemet, ahol is a szerző a klímaváltozást gyúrta össze a peak oillel és ehhez hozzáadott némi régi jó eszkatologikus BS-t és egy adag jezsuita propot (nevezett rendhez tartozott ugyanis a szerző)
A KatPol Blog rendületlenül folytatja heroikus küzdelmét a biztonságpolitika szféráit behálózó emberi hülyeség ellen. Az első, ill. a második időszak sikerére való tekintettel e harcban továbbra is számítunk olvasóink becses közreműködésére. Ezennel ünnepélyesen útjára…..
balkanfanatik (törölt) 2009.06.16 22:41:38
kicsit felhozom ezt a topicot is:

roomfordebate.blogs.nytimes.com/2009/06/16/where-will-the-power-lie-in-iran/

a második hozzászóló elmebeteg:

For want of better terminology, this can best be described as a theo-fascist coup against a theocracy. [...] Our policies encouraged the Iranian radicals and indulged their schemes, thus enabling a fascist revolution. But now the façade has been removed; the Iranian regime is a thug-run theo-fascist state without internal Iranian support.

WTF????
balkanfanatik (törölt) 2009.07.25 19:33:04
@Tilikov: Ez régóta cirkulál már a neten, asszem a 2003-as háborúnál is felröppent eme Wunderwaffe létezésének híre. Magam részirül továbbra is szkeptikus vagyok létével kapcsolatban.
KatPol Blog Ciprus - az évforduló 2009.07.20 21:00:00
Ciprus török inváziójának 35. évfordulójára emlékezve egy kisebb tanulmányban kívánjuk bemutatni a nevezetes eseményhez vezető utat, illetve az azóta eltelt évtizedek fontosabb történéseit. Ciprus 20. századi történelmének és e konfliktusnak legfontosabb jellemzője az…..
Három rövid hír a hétfő reggeli kávé mellé, amiről nem biztos hogy szó esik a magyar sajtóban. Nyár van, süt a nap, a szokott nyugalommal zajlnak a konfliktusok a világ minden szegletében, Afganisztánban újabb bizonyítéka került elő a hozzá nem értésnek a COIN területén, az…..
balkanfanatik (törölt) 2009.07.19 00:48:19
@Tilikov: Ez r*hadt nagy! Főleg ez a fogalmazásmód, ezt a szócikket vmi hetedikes írta? Amúgy megnéztem a főoldalát, magyar 76000 szócikk, angol 4600 szócikk. WTF? Ezt egy egész trollhadsereg írja?
Vagy angol nyelven vannak népszerűbb troll-pédiák? (a conservapedia nem ér, az szimplán csak beteg, és szerintem amerikán kívül nem sok embert érint)
balkanfanatik (törölt) 2009.07.21 00:11:01
@SchA: WÁÁÁÁ!
B+, ezt a "Vatikán ellenünk szervezkedik" dumát utoljára Seselj vajda kiváló műveiben láttam (ld. itteni cikkem róla)
Node: a néhai Milosevic fő nemzetközijogosa, XY professzor asszony 3 kötetes "Trilaterális" című művében az szerepel, h van egy "zsidó-vatikáni tengely" a hős Szerbia ellen. Most a Vatikán akkor összeesküszik a zsidókkal a szerbek ellen, vagy az arabokkal a zsidók ellen? Vagy miva'?

:)))
balkanfanatik (törölt) 2009.07.21 12:53:04
@Tilikov: Sztem ez annyiban kimerült, h a Vatikán már 91 telén elismerte Hro-t és Szlovéniát, meg max kicsit lobbizott a katkó országoknál értük.
Amúgy meg "hány hadosztálya is van a Vatikánnak?" (Sztálin)

Az a szintű világösszeesküvés, amit Seselj meg ez az öreg professzor nyanya leírnak, kb annyira reális, mint az Auschwitzben oktatott Hezbollah harcosok.
Tudom, hogy hasonló címmel ez már a harmincötödik poszt, és már én sem hiszem, hogy valaha sikerül megegyeznie az Apple-nek a nagy sárkánnyal. Az Examiner szakértő újságírója azonban úgy értelmezi a jeleket, hogy a két oldal ellenállása csendesedik.  Az Apple, úgy tűnik,…..
balkanfanatik (törölt) 2009.07.13 21:43:36
@revolver: Üdv,
Egy másik fórumon van egy Kínában tanuló magyar diák és ő mondta, h a laptopokban érdekes módon lehet wifi.
De az egész korlátozás eléggé irreleváns, mert mindenhol Kínában lehet kapni hongkongi meg szingapúri piacra szánt PDA-t, okostelt, iphone-t, amiben vígan ott a wifi (a használatát meg senki nem bünteti, legalábbis gyakorlatban)
KatPol Blog [KNN] Whazzup, Nigaz? 2009.07.04 12:45:00
Szép dolog élőben látni Fekete-Afrika újrafelosztását. A kínaiak nyomulnak ezerrel, Etiópiától Angoláig mindenhol ott vannak a szorgos mérnökeik, és Medvegyev is útjába ejtette egy hete afrikai körútja során Nigériát, Angolát és Namíbiát, hogy felmérje a terepet. Orosz…..
balkanfanatik (törölt) 2009.07.06 09:22:00
@mig8: Nigaz=niggerek, fekák (USA szleng)
balkanfanatik (törölt) 2009.07.06 20:24:18
Május 25-én az észak-koreai állami (nem mintha volna másmilyen...) hírügynökség büszkén kürtölte világgá: az ország végrehajtotta második (szerintük az elsőhöz hasonlóan) sikeres kísérleti atomrobbantását. Mit szóljon hát ilyenkor a higgadt elemző? "Fusson ki merre lát! A gonosz féltengelye atomot…..
Forrong a perzsa nemzet, tüntetések Teheránban és a többi iráni nagyvárosban, recseg-ropog az iszlám köztársaság. Az ember óhatatlanul is arra gondol, hogy vagy az amerikaiak, esetleg izraeliek támogatásával összehozott újabb "színes forradalmat" lát, ezúttal a volt…..
balkanfanatik (törölt) 2009.07.01 13:35:00
@Tilikov: Kb annyit értettem a dologból, h van egy bizonyos Benford-féle törvény, és azt próbálja meg alkalmazni a választási eredményre. Plusz felállít egy modellt, ami a 2005-ös és a 2009-es választási eredményeket hasonlítja össze.

Közben találtam egy cikket, ami jól leírja az egészet, pár dolgot én is innen értettem meg:
www.newscientist.com/article/mg20227144.000-statistics-hint-at-fraud-in-iranian-election.html
balkanfanatik (törölt) 2009.07.04 13:14:36
@SchA: Az évtized összeesküvés-elmélete amit múlt héten olvastam vhol, hogy az _iráni_titkosszolgálat_ ölte meg MJ-t, hogy eltereljék iránról a médiafigyelmet!!! ROFL/LMAO!
A Közel-Kelet gyöngyszeméről mostanság nem sok szó esett a blogon, pedig zajlik azért ott is az élet, Netanyahu például nemrég próbált lobbizni Obamánál az Irán ügyében, látszólag nem sok sikerrel, de hát ki tudja, mit hoz a jövő. De a mostani írásnak nem is ez az apropója,…..
balkanfanatik (törölt) 2009.06.22 23:21:34
@mandelbrot: Ugyan nem rám tartozik, de a kérdéses post nem a postoló vallási meggyőződése, hanem a moderálási alapelvek 2,3, és 5. pontja alapján került moderálásra.

2. Az adott témáról legyen véleményed, ne mások véleményéről, és lehetőleg legyél képes érvekkel, forrásokkal alátámasztani azt! Senki nem lesz kíváncsi rád, ha állandóan csak másokat anyázol, és nézeteid igazolására ugyanazt a már megcáfolt "érvet" ismételgeted; ilyen esetben kommentjeid elbírálása is ennek megfelelő lesz.

3. Off-topic kommentekkel csak óvatosan, mert azokat rendszerint nem toleráljuk. Annak megítélése, hogy mi számít off-topic kommentnek, az adott szerkesztőn múlik (lásd fentebb).

5. Ez egy szakmai oldal, amit információkért, hírekért, elemzésekért érdemes látogatni. Mi nem "hiszünk" semmiben, hanem források alapján alakítjuk ki a véleményünket. Mi nem állunk sem a "jó" sem a "rossz" oldalon, minthogy ilyenek a valóságban sincsenek és soha nem is voltak.

katpol.blog.hu/2008/06/23/hivatalos_kommentpolitikank
Június 7-én több ország is dönt a sorsáról - csak egyes helyeken kicsit jobbak a döntési alternatívák, mint idehaza. Libanonban parlamenti választásokat tartanak vasárnap, ahol a tét az ország jövőjének alakítása, vagy a helyén marad, és megerősödik a nyugatbarát…..
KatPol Blog Claiming Macedonia... 2009.05.18 11:00:00
    A nemzetközi, s néhanapján a hazai sajtóban is felröppennek Macedóniát érintő hírek, általában a névvita kapcsán (ha nem épp az albánokról írnak), mely Görögország és a kis FYROM között zajlik – immár 18 éve. De pontosan miért zavarja Görögországot,…..
balkanfanatik (törölt) 2009.05.19 09:44:07
Itt van még pár vicces videó:

http://www.youtube.com/watch?v=U69rsyQ1RMQ&feature=related

BTW. mi lesz 2013-ban hogy minden második ilyen "alkotó" arra hivatkozik?

www.livevideo.com/video/799B4A208833416D9DBF332A9ADEFA73/3-balkans-war.aspx (sajnos a feliratok görögül vannak, mondjuk láthatóan 99-es görög és szerb tévéfelvételekből vágták össze)

http://www.youtube.com/watch?v=-oHivXjiX_w
(ebben az a szép, hogy 645,000 komment jött rá, amivel az egyik IT-oldal youtube-ról szóló cikkébe is bekerült)
balkanfanatik (törölt) 2009.05.23 17:57:03
IMHO két dolgot érdemes leszögezni:

- ad 1: az EU a Balkánt leginkább pacifikálni akarja, jelentsen akármit is (leginkább: ne kelljen katonai erőt küldeni oda, és lehetőleg mérsékelt számú migráns érkezzen ---> ez utóbbi szvsz nem ellentmondás akár az EU-csatlakozással sem, ld. románok, lengyelek kivételével mennyi keleti vendégmunkás özönlötte el Ny-t. egy fegyveres konfliktus viszont jóval nagyobb késztetést jelent a Ny-ra való távozásra).
Hogy ezen belül a különféle konkrét EU-s elvárások mennyiben, és milyen keretek között érvényesülnek, az majd elválik, mivel az nem reális feltételezés h mondjuk 10 éven belül több balkáni ország akár a közép-európai szintre is eljut teszem azt a korrupció vagy a közigazgatás minősége területén.
Ha lesz közeli, tömeges balkáni bővítés, akkor az inkább lesz politikai döntés, mint racionális kritériumoknak megfelelési folyamat (v.ö. RO és BG is kevesebbel jutott már be, mint mi, számos téren)

- ad 2: Az EU-val kapcsolatban ami egy érdekes dolog, h nincs úgymond hivatalos, jogilag lefektetett kisebbségi politikája. Az egyéni emberi jogokat mindenkinek biztosítani kell, de kollektív kisebbségi jogokról nemigen van szó EU szinten.

Elég arra emlékeztetni, h Fro.csak 2008-ban írta bele egyáltalán az alkotmányába a regionális nyelvek elismerését (a CoE regionális és kisebbségi nyelvek kartájának ratifikálására tudtommal máig nem került sor). Emellett, egy hithű francia republikánus ki is térne a hitéből, ha mondjuk breton autonóm területet kellene létesíteni (Bretagne régió van, de nem kisebbségi alapon)
Az persze világos h ettől még a kisebbségek elnyomását különösebben nem díjazzák. De pl. pusztán az EU-csatlakozás miatt nem fog x etnikum autonóm területet kapni mondjuk, mivel ilyen fogalom- és intézményrendszer nem szerepel az acquis-ban egyáltalán. Koszovó egy kicsit más történet ebből a szempontból, de ezt most hagyjuk.

Abban persze igazat adok, h a Nagy-.... koncepciók, meg a különféle radikális nacionalista eszmék sem szerepelnek az EU által kedvelt dolgok listáján.

Mindezt csak azért írtam le, h érezzük hol vannak az EU-s hangsúlyok az esetleges balkáni bővítés során.
"Ebben a háborúban egyetlen módon lehet elkerülni, hogy az ember megőrüljön: patakokban kell ontani a vért!"(harctéri parancsnok nyilatkozata orosz újságíróknak, 1993) Folytatva korábbi jó szokásunkat, ma ismét egy kevéssé ismert fegyveres konfliktussal foglalkozunk, ez pedig az…..
balkanfanatik (törölt) 2009.05.05 11:51:35
@bukhara:
Köszönöm a kritikát, amiket leírtál teljesen igaz, és egy részük ki is maradt az irományból.
Egyrészről mint szomszédsrác írta, terjedelmi korlátok voltak, mert nem akartunk ebből az írásból sorozatot csinálni, másrészt kénytelen-kelletlen de el kellett vágni 1997-nél a történet fonalát, így a későbbi események (pl. az általad is említett Hudojberdijev-féle 1998-as incidens) már nem tudtak bekerülni.
Az "elfelejtett háború" arra vonatkozik, h mifelénk és Ny-on ez a "státusza" a konfliktusnak, és amíg folyt addig sem kapott komolyabb nyilvánosságot, persze tudomásom van róla hogy Oroszországban nem ez a helyzet.
Az orosz forrásokat illetően teljesen igazad van, a későbbi cikkben jobban akarunk rájuk támaszkodni.
Segítségedet előre is megköszönjük, email címed már a szerkesztőségben :)

Üdv. BF
by 5.g & CSM & NagyH & Rammjaeger83 & SchAA kedves olvasó bizonyára tud arról, hogy kis hazánkban immár nemcsak gazdasági, de kormányválság is egyértelműen tapasztalható (rendszeresen frissülő információk itt). A hírek szerint április 14.-én szavaz majd az…..
By Lohuen feat. Keleteu rovat Koszovó függetlenségének kinyilvánítása után egy évvel az ország státusza még mindig nem tisztázott. Az új Kelet-Európa rovat első interjújában a Koszovó-problematikáról, és annak történeti hátteréről kérdeztük Csaplár-Degovics Krisztián…..
balkanfanatik (törölt) 2009.03.18 16:12:14
Ez egy viszonylag rövid, jó cucc az albániai iszlámról:
www.da.mod.uk/colleges/arag/document-listings/balkan/08%2809%29MV.pdf

A magyar wikipédiának pedig jómagam is gyors és biztos halált kívánok már jó ideje.
balkanfanatik (törölt) 2009.03.18 19:43:18
@TRambó: "még az angolban is félelmetes dolgok fordulnak elő nemzetközi politikai témákban"

Hajjaj....
Kedvencem az a szerb (?) pofa volt, aki a balkános témákban szerbeket dicsőítő, horvátokat, bosnyákokat anyázó editeket írt be mindenhová, közben az economics részben szélsőbalos propot terjesztett, a Zimbabvéről szóló szócikkekbe pedig Mugabét dicsőítő tartalmakat illesztett be. Mennyire jó ilyenkor, h egy klikkel követhető a regisztrált userek összes aktivitása... :)

@Tilikov: Ban Ki Hold - ROFL/LMAO!
Ennél már csak az jobb, amikor egy robot Warren Buffett nevét "Nyúltelep Pohárszék"-nek fordította.
balkanfanatik (törölt) 2009.03.18 19:44:22