Regisztráció Blogot indítok
Adatok
gaborm

7 bejegyzést írt és 156 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nemrég írtunk először a LOT-ról a májusban indított közvetlen New York-járata miatt, erre tessék, már itt is a következő panasz, ahol nem a járatkésés a fő probléma, hanem - hát gyakorlatilag minden más.   Tisztelt Homár,  A nemrégiben (május környékén) a LOT légitársaság által indított…..
E-könyv olvasók Dühöngő 2010.10.01 22:43:15
Kedves Olvasóink!Nos, itt majdnem mindent lehet. Kivéve amit a „szabályzat” tilt és amit a jó ízlés nem enged meg. Ilyen a személyeskedés, a flame és az illegális források nevesítése (vagy utalás rájuk, hogy miként lehet megtalálni mondjuk guglin). Minden szabály…..
Meglepő kedvezményt vélt felfedezni naiv mobilnetező a Telekom oldalán: Az oldalukon 195Ft/hó (ismétlem HÓ) a domino napi net. A részleteket nézve látható, hogy ez bizony nem havidíjas, hanem napidíjas, ahogy a neve is sugalja. Ha jól tudom van egy szabályozás, hogy ha…..
Intro Volt már nekünk cikkünk az alapokról (amit továbbra is ajánlok, mindenkinek, aki csak most kezd barátkozni az elektronikus olvasással), viszont azóta már sok víz lefolyt a Dunán, ideje hát kicsit frissítenünk, és megosztanunk az okosságot azokkal, akik csak "most…..
gaborm 2013.08.10 13:19:15
Szoval ez az amitol mindenki retteg es nem csoda, hogy nem tartunk sehol. Ugy volt/van(?) egy sfportal konyvesbolt regisztraltunk, vasaroltunk, letoltottunk boldogok voltunk mert tudtunk olvasni.

Rendezem ujra az ekonyveimet, megyek megint minden boltocskaba jelentkezek befele, hogy legyen friss konyvlistam. Elerkezem a
ebook.sfportal.hu/e-konyvesbolt/fiokom oldalra ahol egy "[userlog]" sima text virit a belepes ket input boxa (felhasznalonev, jelszo) helyett. Gondolom el kene ernem a fenntartot, link sehol , ha veszem a fardtsagot talan az sfportal fooldalan keresztul csak elerek valakit, hogy rendberakja.

De. Kerdem en, egy mezei felhasznalo mihez kezdjen egy ilyen szituacioval?
gaborm 2013.08.10 19:50:47
@Komavary: Portalpressnel is van accom, onnan is vettem konyveket mar, tudom, hogy ok voltak eredetileg az sfportal ekonyv. Nem errol szolt a bejegyzes. Amugy megtalaltam egy regi kiszerelt HDD-n a konyveket.

A dolog arrol szol amilyen helyzetben mi a sokszorosan hatranyos magyarul (is) olvasni hajlando felhasznalok vagyunk. Lenyeljuk, hogy nincs tartalom. Mint "early adopter"-ek vesszuk a faradtsagot es megkeressuk a legalis tartalmat a sok sok apro kicsi gyorsan elkeszitett weboldalon. Amik aztan egy nap csak hipp hopp eltunhetnek. Nem csoda, hogy atlag ember nem is mer penzt hagyni szetszortan.

Most lehet mondani, hogy tulsagosan felfujom a dolgot. Minden bizonnyal. De az is biztos, hogy ezentul csak akkor veszek uj portalpress/egyeb kiskiados konyvet ha az megjelenik az ekonyv.hu-n is (mivel mar most is ott vannak biztos ott lesznek a jovoben is). Gondolom ezzel kevesebb jut a kiadonak aki fizikailag a konyvet keszitette, de szemely szerint nekem egy aggregator oldal nagyobb biztonsagot nyujt. Megha az is eltunhet egyszer...
A legjobb tavalyi filmnek olvasóink Bergendy Péter A vizsgáját választották az Indafilm szemléjén, ahol az Index a tavalyi Magyar Filmszemle alkotásait vetítette egy hétig, ezzel is próbálva betölteni azt az űrt, hogy idén elmaradt a hivatalos mustra. A filmek ma éjfélig <a…..
gaborm 2013.03.12 09:35:35
@IndavideóFilm: Elnézést ha nem lett volna világos. Nem is rólatok beszéltem hanem a terjesztőkről. Nem vitatom a 160 ezer kitünő eredményét sem. Tudom régi már ez a vita, azóta folyik amióta létrejött ez az oldal. Mindössze nem tudom, hogy hol máshol lehetne kiadni magambol ezt a frusztrációt mert ugye minden egyes terjesztőnek írni képtelenség, és mivel Ti mindegyikkel kapcsolatban vagytok talán minden alkalommal rá lehetne kérdezni. Azt is értem, hogy csak MO-ra kapjátok a jogokat, hisz többször is leírtátok már. A kérdésem arra vonatkozott, hogy miért csak MO-ra.

Azt is megértem, hogy nektek ez nem érdeketek, hisz már a pár másodperces videóknál is üzenet fogad a külföldi sávszélesség hiányáról. Nekem nyolc mindenki úgy esik el a megálmodott bevételétől ahogy jól esik neki, mint ahogy a magyar ekönyv kiadás is a homokba dugja a fejét mert nem ad ejogokat csak papírra így a külföldön élő nem fog a könyv árának 20 szorosáért szállítást fizetni, a külföldön soha meg nem jelent DVD-kből sem lesz bevétel mert soha nem is fogja tudni senki, hogy létezik még kiváló magyar filmezés...

Ha lehet gondolkozzatok el egy havi díjas prémium konstrukcióban amivel minenki jól járna, talán arra a terjesztők is vevők lennének és végre nem kellene állandóan proxyt használnom.

Mégegyszer bocs a kifakadásért.
Karácsony előtt jártomban-keltemben akárhová néztem, mindenhol tombolt az eszköz-bőség. Amikor a könyvszakma jeles képviselői azon keseregnek, hogy zsugorodik a könyvpiac, akkor talán vethetnének egy pillantást arra, hogy milyen sebességgel alakul ki az új olvasási paradigma…..
gaborm 2013.01.01 19:24:40
@szakértőbb: nem vagyok kollega, fogalmam sincs ekonyv keszitesrol. Megneztem a kindlevarazs verziot. Nekem nagyon is szepnek es jonak tunik a 17 klikkbol eloallitott mobi a kindle-m:

docs.google.com/open?id=0B5H7hbjn1N0LZ0oyZ1pPNGdZcW8

Tovabbra sem latom, hogy leirnad mi az a hatalmas minosegi kulonbseg ami miatt lesz@roztad az osszeklikkelt mobi-t a kindlevarazsos prc-hez kepest.

Igen lattam mar penzert adott ekonyvet es rendszeresen meg is veszem az engem erdekloket, pl. a Galaktika osszes novellajat es ekonyvet es az SFMag/Portal Press osszes konyve (egy ket kivetellel) megvan. Megvettem a Vandorsolyom kisasszonyt is annak ellenere, hogy nem az en kedvenc temam, de tamogatni akartam a kiadot/szerzot/keszitot. Szar volt a konyv. Tartalmilag.

Duzzogo arroganciad amivel tovabbra is probalod vedeni az "ev poenja" kijelentesedet kezd unalmassa valni. Es mindenkepp afele terel, hogy ne szarozzak tovabb es ne koltsem a penzem ratok ha ilyen szereplok allitjak elo a "minosegi" tartalmat a magyar piacon. Minden igazad ellenere tovabbra is en vagyok a vasarlo es Ti vagytok ertem nem en ertetek.

A fentiek vonatkoznak a tobbi hozzaszolasra amik az osszeklikkelt mobi-t szapultak. Olvassatok vissza mirol szolt a dolog. Nem csucsminosegu ekonyv eloallitasara hanem Kindlevarazs minoseg osszeklikkelesere. Megtortent. Suck it up.

Tema reszemrol lezarva. Visszavonom a 'nyersanyagbol' keszitest is folosleges a jelen szereplokkel vegtelensegig vitazni a titokzatos "minoseg" -rol barmi is lenne a kimenete.
gaborm 2013.01.02 18:24:46
@_iMaginer_: csak a kivancsisag vegett, miert kell az eredeti word-ot elfelejteni?
gaborm 2013.01.03 04:29:02
@_iMaginer_: tehat a korrekturazott szerkesztett javitott PDF-bol vissza sima textbe az ebook alaphoz az valamivel konnyebb munka mint a szovegjavitasokat egyidejuleg megcsinalni a PDF-ben meg a Word-ben egyszerre? Asszem valami meg mindig hianyzik amitol nem kerek nekem.
Kedves Olvtársak, a hír igaz, a Delta Vision is belép a leaderek klubjába, és elektronikusan is közzéteszi a címeit (de legalábbis egy részüket). Végtelen szerénységükkel még nem csaptak bele a nyitókampányba, mert azt akkorra tartogatták, amikor a  jelenleginél  azért több…..
gaborm 2012.10.05 14:21:21
@Gukker: aszondod "nem feltétlenül" aztán bebizonyítod, hogy mégis :) Én sem azt állítom, hogy a papírkönyv teljesen eltünik, hisz máig vannak pl. vinyl lemezeket árusító boltok. Teljesen egyetértek, hogy művészeti albumok megmaradnak papíron (is).

Én mindössze azt mondom (ajjaj bocs, hogy ismétlem magam), hogy fölösleges vitázni, mert előbb utóbb úgyis jön a tescós letölthető ekönyv a tesco márkájú 5000Ft-os halálgagyi "ekönyvolvasóra" :D ... csak idő kérdése...
gaborm 2012.10.05 18:18:27
gaborm 2012.10.06 14:39:16
@Furore Carcosa: mindezzel amit leirtál mindenki tisztában van. Én megint csak ismételni tudom magam (nem vita képpen), hogy fölösleges vitázni erről mert úgyis ekönyv lesz a vége. Ha 50 év múlva akkor 50 év múlva. De akkor is :)
E-könyv olvasók Radar! 2009.10.04 23:33:00
Közkívanatra itt egy poszt, semmi másért, hogyha valaki más témához nem illő anyagot  talál a hálón, itt megoszthassa. A legjobbakból posztot fabrikálunk. Előre is köszönöm, a többi olvtárs nevében is. UPDATE: új megjelenéseket, érdekes könyveket a Könyvradaron…..
gaborm 2011.04.21 08:03:50
@zlaboncz (ZLC): igen, pont a Galaktikára fizettem elő. Csak a multimedia miatt nem ajánlom, mert a multimédia azt jelenti, hogy a reklámokhoz van néha videó de olyan minőségben ami teljes képernyőn borzalmas, kicsi méretben meg pindurka.

A Dimag ipad appja gyerekcipőben jár. Iszonyat lassan indul, mintha állandóan le akarná tölteni a teljes kínálatot ami aztán az első oldalon görgethető. Keresési lehetőség nincs, végig kell pörgetned a teljes kínálatot ha keresel valamit. Nem jegyzi meg mit olvastál utoljára, állandóan könyvjelzőzni kellene minden oldalon amit az ember ugye elfelejt mikor le kell szállni a vonatról/metróról/buszról és lazán szunnyadni küldi a pad-et. A könyvjelző oldal is messze van a menüben, és ha nem birod elhúzni a menüt odáig akkor a szomszédos menü betöltésére kell sokat várni megint mire újra görgetheted a megfelelő helyre.

A Galaktika minősége viszont nagyon jó. Nagyítható, kellemesen tördelt, képek iszonyat jól néznek ki a szöveg mellett. A reklámok alul és oldalt vannak, sajnos mivel kattinható linkek ezért egy ronda link keret csúfitja el őket. Ez gondolom a PDF sajátossága. Nem értek hozzá.

A Dimag üfszolgálata gyors és ügyfélbarát, igaz csak egyszer kellett hozzájuk fordulnom de minden gond nélkül tisztázódott az ügy. Szóval ha nem zavar a "bétatesztelés" feeling, akkor hajrá. Nekem megéri az összes kellemetlenség, hogy olvashassam a Galaktikát mivel papíron csak durva áron tudnám kihozatni ide.

Összehasonlításképp próbáld ki a HVG appját, na az igazi multimédiás tartalom és ezerszer felhasználóbarátabb nameg villámgyors.

Ha van konkrét kérdésed amik fentebb nem lettek megválaszolva kérdezz bátran.
Bizonyára emlékeztek egy november elején írt beharangozóra, amelyben az akkor újnak számító kiadóról és friss e-könyveiről számoltam be. Azóta némi víz meg jég is lezajlott a Dunán, így egy hirtelen ötlettől vezérelve most megnéznék, hogy mennyire működik kis hazánkban…..
gaborm 2012.02.21 18:56:13
@Arturo: hamu meg minden replace_all(kiado,kereskedo). A tenyeken nem valtoztat.
A Magyar Televízió a közmédia új rendszerében kiemelten figyel arra, hogy minőségi, pártatlan, naprakész és az állampolgárokat mindenben kiszolgáló hírszolgáltatást nyújtson. Munkatársaink szakmai felkészültsége, elhivatottsága a garancia arra, hogy nézőink mindig…..
Tisztelt Munkahelyi Terror blog!   Egy kérdéssel szeretnék önökhöz, illetve olvasóikhoz fordulni, megköszönném, ha válaszolnának. 8 esztendeje dolgozok a munkahelyemen,eddig minden rendben is volt, a fizetéseket időben kapjuk, a kollégák is rendesek.    A problémánk…..
gaborm 2012.02.06 08:31:21
@antisystem: ha masoknak nem hiszel, probalkozz egy olyan orszag gazdasagi miniszteriumanak keszitett tanulmannyal ahol a dohanyiparnak rendkivul eros befolyasa van: www.treasury.gov/press-center/press-releases/Documents/tobacco.pdf

Alapvetoen arrol szol, hogy ha mindenki azonnal abbahagyna a dohanyzast a kiadasok olyan drasztikusan csokkennenek, hogy nemhogy negativ de pozitiv egyenleg jonne ki a nyereseg es veszteseg osszevetese utan. Mint mar fentebb leirtak nincs azonnali hatas mert a fiatalok koreben a dohanyzas igen magas aranyu igy az o leszoktatasukkal probaljak elkezdeni ezt a folyamatot. Az pedig hosszu eveket vesz igenybe.

Az meg hogy az ettermek/barok/kocsmak bezarnak szinten nem allja meg a helyet. Jo pelda erre Anglia es Irorszag, es ha tanulmanyokat keresel akkor meglatod, hogy az ettermek forgalma meg nott is ugyanis egy dohanyzo etterembe nem csak azok nem jartak akik nem dohanyoznak, hanem olyan dohanyosok is akiket zavar eves kozben a fust. Igy a fustmentes ettermet preferalok halmaza hatvanyozottan nagyobb mint a maradek amibol levonhatod a kovetkeztetest.
gaborm 2012.02.06 09:09:29
@antisystem: A tanulmany eredeti és nem fordítás. Amúgy meg tökmindegy mit mondunk, vagy milyen forrásból linkelünk tanulmányt láthatóan mindegyik az elvakult antinikotinisták ádáz hazugsága lesz.
Nokéremszépen,rajongásunk tárgya, az Agave Könyvek végre átlépte a Rubicont, és előrukkolt az első villanyosított kiadványaival. Amit a kiadványokról tudni lehet:Amikor papíron megjelentek, akkor igencsak húzócímnek számítottak, legalábbis a Budapest Noir és a Fekete Zongora.…..
Csak érintőlegesen fogyasztóvédelmi téma a nyereményjáték, de az Indexen annyira lelkesen oknyomozták ki a Nescafé facebookos játékát, hogy egy posztot ide is megér. Az utolsó őszintének tűnő reklámeszköz, az igazából aljas indokból szénnéhájpolt lájkolás…..
A korábbi (Pdf olvasása iBook-ban iPad-en) kísérlet után nekiveselkedtem, hogy egy ePub könyvet iBook-ban elolvassak. Most egy angol nyelvű könyvet választottam (Douglas Adams: Hitchhiker's Guide to the Galaxy), hogy ki tudjam használni a beépített szótárazási lehetőséget. Az…..
Június 1-én jön a TNT-re Steven Spielberg alienes sorozata, volt már róla promónk meg lesz is, nekem tetszik és kész. Úgy várom, mint kisgyerek a Mikulást.…..
IntroÉn kérek elnézést a vicces címért, de múlt heti posztom megkésve bár, de rendezett némi csapkodást ezekben az amúgy nyugodt és kultúrált vizekben.Kell még egy - félig komoly - mea culpa is, természetesen létezik feltörhetetlen DRM, mégpedig az, amit oda sem adunk a…..
Prológus Elég régóta létezik a blog, hogy egyes rosszindulatú/fásulóban lévő egyének megkérdezhessék, hol van már akkor az a nagy e-könyv áttörés. Az egyik kerékkötőről, a gyakorlatilag elérhetetlen jogokról a külföldi eredetű anyagokhoz már siránkoztam egyet. A rossz…..
gaborm 2011.02.22 15:27:56
@Dworkyll: lol, de megint csak... en nem azt mondtam, hogy csak Adobe van. Biztos adja az Amazon is a DRM-jet konyvtaraknak (pl. mobileread.com -on is van egy thread ebbol, hogy ha nem kapcsolodsz whispernetre akkor a kikolcsonzott konyv nem fog lejarni a Kindle-en). Csak egy peldat (most mar banom hogy az adobeval peldaloztam) akartam hozni a kedves konyvtaras posztolonak, hogy ... stb. ... miert ismetlem magam ?....
gaborm 2011.02.22 15:38:40
@szakértőbb: :] jah... zenekiadok elgondolkodtak mar rajta?
gaborm 2011.02.22 16:45:45
@szakértőbb: nem az olcsosagrol van szo. Zeneipar is valahogy igy kezdte a nagy "digitalizalast" ha jol emlekszem. Vacillaltak evekig, hogy belefogjanak-e vagy se. Aztan mikor latszott, hogy CD-t mar nagymama se vesz akkor gozerovel megindultak.

Teoretikus kerdes volt amugy. Magyar helyzetrol meg vegkepp nincs tapasztalatom. Nem tudom, hogy manapsag vehetsz-e kemeny DRM nelkuli legalis top40 zenet online aruhazakbol.
Gábor szembesült a szörnyű valósággal: az interneten bárki bármit mond, akár még készleten egyáltalán nem lévő termékeket is kiakciózhat, amit aztán maga sem tudja, mikor szállítaná ki:Ugye akciós volt pénteken a libri-nél az ipad 99-ér, hát megrendeltem (kiszállítást…..
E-könyv olvasók K, mint mélység 2010.09.13 06:45:00
Igen sokat gondolkodtam azon, hogy mit is kezdjek Bigyó Felügyelő nagylelkű felajánlásaként megkapott Kindle WiFi-vel, már ami a mélységi tesztet illeti. Úgy döntöttem, hogy nagyon adja magát az összehasonlítás a Nookról készült cikkemmel, ezért, bár nem azonos mélységben,…..
Szcénánk (jövőbenéző) élharcosa, az SFportal (két formátum, no DRM, egyikért sem tudunk elég hálásak lenni) újabb okosságot igyekszik meghonosítani a piacon, ez pedig a csomagár (bundle). Nyitáskor már volt ilyen, szerencsére azóta a nemzetközi helyzet fokozódott. A brigád a…..
Kedves barátaim, a nemzetközi helyzet fokozódik! Az SFportal után a Galaktika is úgy gondolja, hogy ideje valami veretesebb művel is képviseltetnie magát a bimbózó e-könyv piacon. Nem akármivel gurítanak, hanem a tavalyi év Zsoldos-díjas regényével, az Isten gépeivel. (Éppen még…..
E-könyv olvasók DoktoR Mumus 2010.12.09 07:07:00
Vagyis DRM…Sokan kérdezték, hogy vajon mi is ez a hárombetűs rövidítés. Az oldal gyik-jában részletesen le van írva, ide legyen elég annyi, hogy drm néven említenek minden olyan technológiát, amely a szellemi alkotáshoz fűződő jogok védelmére vonatkozik, akár…..
gaborm 2010.12.09 18:23:01
@aazorg: @Professzore: van mindkettom. Kindle-en kezdtem de most mar csak ipaden olvasok. Foleg a feny miatt. Sokat olvasok vonaton munkaba menet es a fenyviszonyok sokszor mondhatni nem a legoptimalisabbak eink olvasokhoz. Aztan ott a szinek hianya. Rengeteg kepregenyt fogyasztok azokhoz pedig nem a Kindlet talaltak ki. Vegul pedig mivel mindenevo vagyok rengeteg forrasbol van konyvem vasarolva es a paden mindent el tudok olvasni. Kb. ket-harom napig tart atlagos hasznalat mellett a teljesen feltoltott pad amugy.
Olvtársak!Egy kedves társaság, a Bloodlust, akik képregénykiadásban utaznak, megtalált és a segítségemet kérte. Mármost a képregényről nekem még a Pif, az Asterix és a Talpraesett Tom füzetek ugranak be, mondhatni a XXI. század teljesen elhaladt mellettem ezen a fronton.Nem akar…..