Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Elégedetlen Jonas

49 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szeretném összefoglalni (szárazon és hosszan), hogy jutottunk el az építési engedélyig. Természetesen ez mindenki esetében más és más, de talán, aki még nem kezdett bele, az egy kicsit képbe kerülhet, még ha nem is ugyanezekkel a buktatókkal szembesül. Vagy ha valaki fel szeretne ülni a nosztalgikus…..
Teleknapló Odúk, etetők 2023.11.22 20:04:59
Ha már itt van ez a sok fa, magyarán erdő és amúgy is természetbarátnak mondhatjuk magukat, evidens volt, hogy előbb-utóbb madárodúkat is ki fogunk rakni. Igaz, már két évvel ezelőtt csináltam egyet, amiben ha jól láttam idén már voltak is lakók. De egy nem elég, többet kellene készteni. Persze nem…..
Teleknapló Saját medence 2023.11.13 21:06:08
Ez most egy gyors és nagyon rövid bejegyzés lesz. Saját medencénk lett! Hiába, az agyag tényleg vízzáró! ? Az elmúlt pár nap esőzése és a lassú árokásás násza meghozta az eredményét. Augusztus 13 November 12. Kb. másfél méter mély lehet, ámbráscetnek is jó ?. Állítólag „boldog, aki tud…..
Hát ez most egy kicsit másról fog szólni, ahogy a fenti Heltai Jenő idézetből illetve az alcímből sejteni lehet. Szóval most nem lesz szó földtúrásról, vagy a mocsok mátrai ősvulkánok negyedkori lávaömléseiből visszamaradt andezit fejtéséről, tervezői kalamajkákról, vagy növényekről. Kiskorom…..
Teleknapló A növények állapota 2023.07.28 13:51:29
A tavalyi, 2022-es rendkívül aszályos év eléggé megviselte a telepített növényeket, a 2021 őszén ültetett állomány körülbelül fele elpusztult.  Nem maradt meg a csillagsom (Cornus kousa), a varázsmogyorók, a borscserje (Clethra alnifolia) sem, és a Vinca fajták illetve az egy megmaradt csengőbojt is…..
Teleknapló Alappontok kitűzése 2023.07.18 10:48:26
Most miután ki vannak termelve a kövek a régi ház alapárkaiból, valahogy rá kellett képezni a meglévő árokrendszerre az új ház alaprajzát. Mikor eljutottam oda, hogy már tényleg minden követ kiszedtem az árkokból, megpróbáltam méricskélni, meghatározni az alapnak azokat a pontjait, amelyek…..
Megjött végre a településképi eljárás eredménye. Sajnos ez sem sikerült első nekifutásra. A településképi eljárásban a polgármesteri hivatal a helyi főépítész véleményét kéri ki, majd a hivatalból jön a válasz értesítés a benyújtónak (vagy meghatalmazottjának) az eljárás kimeneteléről. Szóval a…..
Nem olyan könnyű ám előrevergődni. Szóval kész vannak a tervek,már csak át kéne az egész tervdokumentációt tolni a hatóságokon, hogy megkapjuk végre az engedélyt, ami jogot ad nekünk építési tevékenységet folytatni, magyarán alkotni. Ugyanis az engedély kézhezvételéig nem csinálhatunk semmilyen…..
Teleknapló Csepegtessünk! 2023.05.03 11:45:43
Az a helyzet, hogy az erdei környezet nem jelent egy állandóan nedves környezetet. Az őshonos gyertyános-tölgyes a déli hegyoldalakon jóval magasabbra felkúszik, mint a hűvösebb északi lejtőkön. A bükknek itt nyoma sincs, pedig ha átmegyek az északi oldalra ott már találkozom velük. A déli kitettség…..
Teleknapló Szintezés 2023.04.23 14:35:33
Elvileg az építkezéseket azzal kezdik, hogy a terven lévő padlószint ( vagy padlószint feletti egy méter) magasságát bejelölik a környező tereptárgyakon. Mikor először olvastam ezt, nemigen tudtam minek kell ez. Most hogy már eléggé benne vagyok ebben a témában, teljesen világos miért is olyan…..
A tervek már elkészültek. Szerintem sehol sem megy zökkenőmentesen egy házterv elkészítése, egyezkedések, megvalósíthatóságok kontra elképzelések, lehetőségek, ragaszkodások a megvalósíthatatlanhoz, túlzott kreativitás mindkét oldalról, ésatöbbi. Mint korábban említettem, nem álmodtunk jacuzzis,…..
Nem igazán tudok mit kezdeni azzal, amikor valakivel hosszú évek, akár évtizedek múltán találkozom és rövid, alapvetően semmitmondó beszélgetés után azt mondja nekem, hogy "Semmit nem változtál". Mert mégis hogy érti? A szemében semmit nem változtam? Kívülről vagy belülről? Ha így van, akkor…..
Korábban azt írtam, lassan kialakul az új alapnak szükséges árok. Nos, elhamarkodott kijelentés volt, mivel még is most is azzal foglalkozom, hogy a régi alapot szedem ki. Jóval több és nehezebb munkára volt szükség, mint számítottam. Ez valószínűleg az optimista hozzáállás és tapasztalathiány…..
Már az egész folyamat elején azt tartottuk szem előtt, hogy ha lehet és megvalósítható, akkor nem az anyagokon, nyílászárókon, stb. szeretnék pénzt megtakarítani, hanem azon, hogy amit lehet magunk végzünk el. Ez lehet naív elképzelés, lehet azt sugallja, hogy mi mindenkinél okosabbnak és…..
Teleknapló Tervező keresése 2023.02.05 19:16:39
Ahhoz hogy a házat felépíthessük, mindenképpen kell egy tervező, aki elkészíti a szükséges terveket, amelyeket be lehet adni és amely alapján fel lehet építeni a házat. Ez nem kikerülhető, legalábbis ha hivatalos úton szeretnénk házat építeni. Mi emellett  döntöttünk és mivel nem vagyunk építészek,…..
Teleknapló Szintlépés 2023.01.02 19:48:12
Kialakítottuk az első kis támfalacskát a telken. Nem egy nagy alkotmányról van szó, mivel nem jelentős a lejtés, így csak pár 10 cm-nyi emelés történt. Ez különben a véglegesnek szánt kert terv koncepciójának a része. Előtte azért utánaolvastam, hogyan is kell összerakni egy ilyen támfalat. Sokféle…..
Teleknapló A terasz bontása 2022.11.08 10:34:54
Mivel a teraszt is bontani kell, ezért most megint egy látványosabb munkával haladtam előre a telekátalakítás Mount Everestjén, úgy nagyjából 2000  méteren �. Mivel eddig úgy terveztük, hogy hozzá sem nyúlunk, ezért mindent oda tettem, ami kikerült a házból, így ott kuporogtak a sarokban a tetőről…..
Teleknapló Palram Skylight 4x6 2022.10.22 22:31:20
Mivel a teraszt is lebontjuk, ezért a terasz alatti helyiségben tárolt pár szerszámnak és egyéb dolognak kellett valami tárolóféle, amelybe eltehetjük őket. Nézegettem a kerti tárolókat, de semmiképpen nem szerettem volna drága és nagy megoldást, hiszen terveink szerint és ha minden jól sikerül,…..
Teleknapló A II. Konténer 2022.10.16 19:20:31
Sajnos annyi hulladék gyűlt össze, hogy már nem lehetett rendesen elférni, az árkokból nem lehetett a földet kitermelni, így mindenképpen szükség volt egy második konténeres fordulóra. Mivel az itteni konténeres cégnél az ár kiszállási díjból és köbméter árból áll össze, ezért az a célszerű ha…..
Teleknapló 2022.09.17 11:06:52
Valószínűleg változni fog a terv. Eddig azért nem nagyon akaródzott hozzányúlni a jelenlegi teraszhoz, mert az alatta lévő helyiségben tárolunk pár dolgot, ásó, lapát ilyenek. Azonban teljesen logikus lenne, ha most, hogy minden az origóig vissza lesz bontva, akkor a teraszt is el kellene bontani.…..
Teleknapló Lassan, de biztosan 2022.08.21 14:45:47
Lassan de biztosan egyre közelebb vagyunk ahhoz, hogy végre ki legyen szedve a korábbi terméskő alap és kialakuljon az új sávalaphoz szükséges árok. Többször vittem fel magammal a bontókalapácsot, mindenképpen szükség volt a segítéségére, hiszen enélkül meg se tudtam volna mozdítani a köveket.…..
Teleknapló Van áram 2022.07.02 16:56:09
Hát ez is eljött, az első nagyobb fejlesztési csomag! Végre bekötötték az áramot, most már van elektromosság a dugaljakban, lehet használni például habverőt :) A folyamat így visszanézve elég lassan zajlott, de összegzem mi is történt (előző posztok alapján): Tavaly júniusban kerestünk meg egy…..
A tavasszal és a nyárral együtt a növények is elkezdtek hajtani. Ahogy megfigyeltem, nagyjából egy hónap eltérés van a fejlődésben, a fővárosi területhez képest. Nagyon örültem mikor felfedeztem, hogy a telken korábban megtalált orchidea-féléknek nem esett nagyobb baja, mind a fehér madársisak, mind…..
Teleknapló Kraft 2022.06.08 21:06:37
Alakulgat a dolog, de egyre kevesebb munkát tudok elvégezni puszta kézzel. Tovább bontogattam a lábazatot, előröl is lekerült a kőfal, de a betonsáv mellé ragadt kövek bontása továbbra is nehéz gondot okoz. A két rövidebb, közbülső fal alapjának bontása is akadozik, mert nem vagyok biztos abban,…..
Atis segített a további melókban. Tovább pucoltuk a téglát, bontottuk a lábazatot és hordtuk a köveket.  A téglakupac lassan eltűnik végre. A tisztított téglákat meghirdettük, egyből jelentkeztek is sokan, de nagy valószínűséggel csak nagyon keveseknek esett le, hogy ekkora mennyiségű tégla…..