Regisztráció Blogot indítok
Adatok
IroorI

40 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
    Szeretettel ajánlom figyelmetekbe a Talajtani Intézet legújabb felhívását!  Tavaly az    "Alsóban az élet"   című akciójukkal invitálták átfogó kutatásra az ország apraját-nagyját, most pedig azt kérik minden kíváncsi fürkésztől, hogy   "Ne csak a felszínt (l)ásd!"   Igazán…..
IroorI Osztálytermünk a kert 2022.09.30 16:49:31
Sokat esik mostanában. Rengeteg látni- és felfedeznivalót tartogat a kert. Néha csak ámulok és bámulok, mennyi minden zajlik odakint. Esőcseppek csillannak a leveleken.   A napsugarak a bolondját járatják a világgal. A madarak újra hangoskodva adják mindenki tudtára, ki is itt a főnök. Csak…..
IroorI Itt Van Az Ősz 2022.09.30 12:51:05
Ősz. Rubinvörös Ünneplőbe a zöldet Most a bogyók Öltöztetik. Szinte lángol.   Valahol zörren, Esőillatot szuszog Vidám avar. Közte száz madár viháncol.   Napsugár suhan Át faágak redőnyén Színek és fény Járatja bolondját velem.   Nap nap után el-, S feltűnő virágfoltot Kedve…..
IroorI Osztálytermünk a kert 2022.09.20 20:31:03
Elkezdődött a suli. A család végre szusszanhat egyet az első nagy roham után. Lassacskán minden visszatér a régi kerékvágásba. A nyár végére már nyomasztóvá vált nyugalom átadja a stafétát a sietős őszi hétköznapoknak. Aztán egyszer csak észrevesszük, hogy fejünkre nőtt a lecke, a tanulnivaló, s…..
IroorI Az ősz sztárjai 2022.09.08 10:30:33
  A kertet sújtó szárazság kellős közepén, amikor a nyár virágai lassan az enyészetéi lesznek, egyszer csak elered az eső, lehűlnek az éjszakák, és az ősz egy kicsit átrendezi az erőviszonyokat. Ekkor ébred új életre a pompás varjúháj. Sok kertész számára a túlélés jelképe ez a húsos leveleiben,…..
Régóta nézegetem ezt a képet. Nem tudok megválni tőle. Biztosan azért, mert a túlélést jelképezte számomra a nyáron. Sokunknak okoz fejfájást az idei szárazság. Mert nemcsak ennek, hanem sok-sok elmúlt nyárnak, esőtlen tavasznak és ősznek a lenyomatát viselik kertjeink. Egyre mélyebb rétegeikig…..
Mozgalmas nyarat tudhat maga mögött Kovács Álmos, a Viadukt SE 16 éves dartsjátékosa. A fiatal sportoló a tavaszi JDC sikerek után sem vett vissza a lendületéből. Már az első negyedévben biztosította helyét a Gibraltárban rendezett novemberi világbajnokságra és a következő évi Advanced Tour…..
IroorI Te meg én 2022.08.22 11:56:59
NINCS  MIT MONDJAK, LÁTOM MÁR. A PERCEK  FOGYNAK, A SZÓ ELSZÁLL. . KÖNNYET HULLAT, VÁR, CSAK VÁR,  VESZHET A HOLNAP, KÉSZ  VAN MÁR. . DE A MA VELE FUT A  HEJEHUJA RETYERUTYA, ITT VAN A SZÍVEM KÖZEPÉN! MIÓTA ZAKATOL AZ  AGYAMON, A SZÍVEMEN A  SETESUTA, KINT-BENT ÉGI…..
IroorI Egy HAIKU margójára 2022.08.20 22:03:08
Egy kalandos életet megélt, szép korú bölcs ember egyszer a következő történetet mesélte nekem: Évtizedeken át nevelt bonszaiokat. De igazi vén törpefákat, nem holmi kezes szobakőrist. Nagy műgonddal, szeretettel kurtította, metszegette őket, latba vetve minden szakkönyvekből szerzett tudományát.…..
Ami közös bennük-a nyilvánvalón túl, azaz, hogy igencsak aprócskák-, nem más, mint hogy belépőt jelentenek gyermekeink számára. Egy "Arany Bilétát". Na nem Willy Wonka csodálatos, s egyben egészségtelen édességbirodalmába, hanem a természet szintén varázslatokkal teli világába.     Még nem…..
IroorI Montaña Amarilla - Tenerife 2022.08.11 13:45:16
"Minden, ami él, a Végtelen Óceán szívében született. Ötezer évvel ezelőtt a Tenger Tüzes Istene hatalmasat tüsszentet, s nyomán egy csapásra magas hegy emelkedett ki a habokból. Néhány kíváncsi tengerlakó a partra merészkedett, és a gazdagon burjánzó élet meghódította a…..
Bizonyos állatokkal különleges viszonyt ápol az ember. Na nem a kedvencekre gondolok, hanem azokra, akikkel igazán mély közösséget érzünk. Akik többet jelképeznek egy tetszetős jellemvonásnál, messzibb múltba repítenek néhány kellemes emléknél. Nem "édik, cukik", néha csak a hiányuk ébreszt rá…..
Az mégsem járható út, hogy fogom magam és feladom. Ez motoszkál a fejemben napok óta. Nem hagy nyugodni. És persze eszem ágában sincs feladni. Nem olyan fából faragtak ám engem! Ahogy nem hagyhatlak benneteket sem- akiknek talán számít ez a havonta megjelenő néhány gondolat- CSERBEN! Lássuk, mit…..
IroorI Július a biokertben 2022.07.05 17:01:08
Locsolni, locsolni, locsolni. Hasznosítsunk újra minden csepp vizet, az esővíz úgyis rég elfogyott. Ennél többet aligha mondhatok.      Hiába esett ma egy kicsit, mostanra tönkrement minden. Láttunk már aszályos nyarakat, de ami évről évre történik, annak csak a vak nem látja az eredményét. Ha…..
Nagy fába vágja a fejszéjét, aki szeretné minden igényt kielégítően bemutatni az állatvilág legnépesebb kompániájának, az ízeltlábúaknak családját. A kép némileg szűkül, ha csak arra fókuszálunk, ami itt, a saját kertjeinkben, parkjainkban, a mi lábaink előtt elterülő titkos birodalomban zajlik. A…..
Amikor létrehoztuk, az elsődleges cél a szépség mellett az volt, hogy kertünk illatozzon tavasztól őszig, reggeltől estig! Nagy vállalkozás, de nem lehetetlen. Mára napközben levendula-, rózsaillat, vaníliás, parfümös aromák lengik be a kertet. Sötétedés után pedig az estike semmihez sem fogható "jó…..
A Nagy Mozigépesz befűzte legélénkebb, leglármásabb filmszalagját, s mi csak bámuljuk a színes- szagos akció- vígjátékot. Megérkezett a várva várt június!     Mázlisták vagyunk. Szemlélői, mellékszereplői lehetünk a filmnek, melyben nemcsak a káprázatos növények tündökölnek. Az állatszereplők …..
A jó dartsjátékos tudja, milyen kevésen múlhat egy-egy győzelem. Emlékeznek az egymással vívott küzdelmekre. Évek múltán is. Tisztelik a másik munkáját, teljesítményét. Átélik egymás örömét, bánatát, mert ebben a sportban mindenkivel minden megtörténik. Sokszor. Ezért olyan lazák és vidámak a…..
Allergiás vagyok a darázscsípésre. Sokáig nem tudtam. Tavaly derült rá fény, mikor a málnát tisztítottam. Annyira belemelegedtem, hogy észre sem vettem, milyen mélyen vagyok már a sűrűjében. És akkor jött a kis csíkos... Azóta tudom. Persze félbehagytam az ágyás tisztítását és kevesebb gondot…..
Egy hét alatt leesett, majd elolvadt a hó, aztán megérkeztek a 20 fokos nappalok. Íme Április, a szeszélyes! És még nincs vége az első hétnek! Szegény nárciszok kifeküdtek, a jácintok meg eldőltek nagy ijedtségükben. Áprilisban születtem. Pontosan ilyen volt akkor is, s még hányszor…..
Ha négy sarkából fordul is ki odakint a világ, a kertben az élet akkor sem állhat meg. Szüksége van ránk, értő, gondoskodó kezeink munkájára, mint ahogy nekünk is szükségünk van rá. Elfoglal, ellát bőven tennivalóval, visszaránt minket a külvilágból az élet körforgásába. Kapaszkodót ad az egész…..
A február már a készülődés ideje a kertben.      A fák ahogy érzik a közelgő felmelegedést, megmoccannak legbelül. Lassacskán megindul a nedvkeringésük. Mi is készülhetünk a metszésre, lemosó permetezésre. A zord idő elmúltával eltávolítjuk a télen esetlegesen megsérült, elfagyott ágvégeket,…..
Magyarországon évről évre növekvő népszerűségnek örvend a darts sport. Hazánk egyre több rangos rendezvénynek ad otthont és szép számmal képviseltetjük magunkat külföldön rendezett nemzetközi megmérettetéseken is. Utánpótlás játékosaink felveszik a versenyt a világ elitjével, ifjúsági válogatottunk…..
IroorI Borongós Szürke Január 2022.01.06 18:32:05
Megesik időnként, hogy elfárad az ember... Januárra szinte mindannyiunk lelkéből kiég néhány apró darab.       Véget értek az ünnepek. Az idáig ezres fordulatszámon pörgő női-, férfilélek törvényszerűen lelassul. Energiánk utolsó szikrácskái elfogynak, elégnek a Karácsony emlékében, kihúnynak az…..
Reggel kinéztem az ablakon és megláttam, hogy minden hófehér. A világot fehér csomagolópapírba burkolta a dér. Jaj, nem is dér! Közelebbről nézve jól látszott, ez ónos eső. Mindent vastagon ellep a jégpáncél. Első ránézésre gyönyörű! Csodálatos téli táj benyomását kelti, de ha a növényekre gondolok,…..