Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Borka János

52 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hivatalossá vált Fernando Alonso maradása az Aston Martinnál, ezzel pedig a 2024-es pilótapiac első dominója el is dőlt. Elsődleges következmény, hogy így (minden bizonnyal) az Aston párosa változatlan marad, mivel Lance Strollnak családi illetőségei miatt helye lesz a csapatban, bár az elmúlt…..
Nagy technikai változásokkal álltak elő az élcsapatok a 2024-es szezonra: a Mercedes és a Ferrari teljes koncepciót váltott, de a Red Bull is (mindenkit meglepve) radikális változtatásokat hozott. ASTON: LASSAN A KIJELÖLT ÚTON Nézzük először szét az Aston Martin táján amely az idei szezonra…..
Ha a Red Bull belső feszültségeinek árnyékában is, de a világbajnok alakulat kettős győzelemmel folytatta a Bahreinben megkezdett menetelést. Mondhatnánk, a riválisok megint sehol… Hogyan is állunk két futam után? Elsőként beszéljünk a pályáról. A 2021-ben debütált, sebtében felépített utcai…..
Először kerültek éles bevetésre idén az F1-es autók és a Red Bull rögtön tarolt is egy kettős győzelemmel. Lássuk milyen következtetéseket tudunk levonni az eddig látottakból! Összességében azt mondhatjuk el, hogy nagyjából ugyan azokat az erőviszonyokat láthattuk a szezonnyitón, mint a teszten,…..
Egészen izgalmas és fordulatos pilótapiacra van kilátás, ahol egészen a jövő télig tarthatnak az események, mire eldől, hogy ki, hol vezet 2025-től kezdődően. A Formula-1 történetében először fordul elő olyan, hogy két idény között nem változik a mezőny. Minden csapat ugyan azzal a pilótapárossal…..
Az F1-es téli szünet általában a szokásosnál nyugodtabb időszak, de nem idén. Az évtized hírétől csapatfőnök váltásig történt itt minden. Lássuk mik voltak a Forma-1 slágertémái az Abu Dhabi szezonzáró óta! Günther Steiner leváltása Már az év első napjaiban érkezett az első bombahír, miszerint a…..
Hivatalos: létrejött a megállapodás, amely az F1 elmúlt évtizedeinek legnagyobb hírét jelenti: Lewis Hamilton a Mercedest elhagyva a Ferrarihoz igazol, így Charles Leclerc csapattársa lesz 2025-től. A tavalyi híresztelések után február első napján ismét felpörögtek a pletykák, miszerint Lewis…..
A fiatal brit idén legyőzte Forma-1-es karrierje eddigi legnagyobb gyengeségét, mégpedig a szezon utolsó harmadában való teljesítmény visszaesést. Szinte már megszokássá vált, hogy Norris bombaformában kezdi a szezont és nagyon magas szinten teljesít, majd a szezon utolsó 7-8 versenyére…..
A Nemzetközi Automobil Szövetség már engedélyezte az Andretti beszállását a Forma-1-be, azonban a tulajdonosi kör és az F1, mint a sorozat szervezője még nem.   Nemrég lett eredménye az FIA még a télen kiírt pályázatának, miszerint új csapatoknak adnának lehetőséget az F1-ben. A pontos indulók…..
A Mercedes belefutott abba a hibába, amibe tavaly a Red Bull a Sao Paulo-i nagydíjon. A 2022-es kettős győzelemhez képest mindössze négy pontot szereztek Hamilton révén, míg Russell kiesett. Természetesen a beállításokkal mentek teljes tévútra. Ebben nagy szerepe volt a nagydíj sprinthétvége…..
Nemrégiben vált hivatalossá, hogy a Mercedes junior Andrea Kimi Antonelli az F3-at kihagyva már 2024-től a Forma-2-ben fog versenyezni. Az olasz csodagyerek korábban soha nem látott eredményeket produkált: lássuk ki is ő és hogyan jutott idáig. Először is tekintsük át, hogy milyen szempontok…..
Még senki nem került olyan közel a Red Bullhoz egy versenyen, mint azt a McLaren tette a Katari nagydíjon. De hogyan jutottak el idáig? Hogyan értékelhetjük a két pilótájuk teljesítményét és az idei szezonjukat? Mit hozhat számukra a jövő? Ezekre a kérdésekre keresem a választ mai…..
Először ütközött egymással Russell és Hamilton közös pályafutásuk során. De miért nem fog ez az eset Hamilton-Rosberg-i szintig elharapódzni? Először is tekintsük át a történteket. A Katari nagydíj rajtja után az első kör első kanyarjában Verstappen, Russell és Hamilton próbáltak egymás mellett…..
Egy cipőben jár a Red Bull két évtizedes riválisa: egy elbaltázott és megtartott alapkoncepció alapvető tervezési hibákkal. 2024-re mindkét alakulat teljesen új autóval érkezik. A szezon második felének beköszöntével, minden csapat már a következő szezonra tekint és ezzel együtt megkezdődik a…..
Zhou múltheti szerződés hosszabbításával és a mai nap bombahírével, miszerint az Alpha Tauri Yuki Tsunodával és Daniel Ricciardoval folytatja 2024-ben, az F1-es pilótapiac utolsó dominói is eldőltek, egy kivételével. Az utolsó szabad ülést a Williamsnél kell keresnünk. Lássuk, kik esélyesek a…..
Max Verstappen az imént jutott karrierje következő fontos mérföldkövéhez, a sorozatban szerzett futamgyőzelmek rekordjának megdöntésével. E rekord apropóján hozok el nektek egy kis látképet a hollandról és eddigi F1-es karrierjéről. Mindezt egy 5 pontba csoportosítva, amik Verstappen legnagyobb…..
A tavalyi évhez képest, ugyan néhány szabály lassította az F1-es autókat, de így is jelentős gyorsulás figyelhető meg egy év leforgása alatt az új szabályrendszerben. Lássunk tehát, hogy mennyi is az a bizonyos annyi. A 2022-eshez képest persze apró, de így is fontos technikai változások jöttek…..
A Scuderia elmúlt 15 éve korántsem volt egy fáklyás menet. 2007 óta nem szereztek egyéni világbajnoki címet és azóta is csak egyszer tudhatták magukénak a konstruktőri trófeát. Mi állhat a Ferrari sikertelenségének hátterében, egyáltalán él e még a Maranellói gárda legendája? 15 világbajnoki cím,…..
Az FIA végre szabályt változtatott a felhasználható motorkomponensek ügyében. Az egyre növekvő futamszámokkal az emelés teljesen logikus lett volna már korábban is, azonban az apropót és végső löketet a sprinthétvégéken második szabadedzésből időmérővé váló esemény adta. A Formula-1 modern kori…..
Az Forma-1-es csapatok első nagy fejlesztési hulláma már a nyakunkon: egyesek már Bakuban, mások pedig Imolában vetik be először a nagy fejlesztési csomagokat. Ehhez a majd négy hét hosszúságú 'tavaszi szünet' is a csapatok segítségére volt. Az Április közepére tervezett Kínai nagydíj elmaradása…..
Az utóbbi hetekben rengeteg kritika érte az FIA szabályait és azok betartatását. A legtöbb kritika a piros zászló alkalmazása kapcsán lépett fel - nem feltétlenül jogosan. Mai írásomban azonban nem az Ausztrál nagydíj végjátékáról, hanem a piros zászlós szabályok egy nagy hibájáról lesz szó. Az…..
Finoman szólva sem kezdték jól a szezont a maranellóiak. Leclerc és Sainz mindössze 26 pontot gyűjtöttek az első két futamon, ami jócskán elmarad, mind a csapat, mind a szurkolók elvárásaitól. De tulajdonképpen mekkora a baj a Scuderiánál? Alapvetően nagy, nagyon nagy. De ne menjünk az események…..
A Williams és a Haas egykori F1-es mérnökével, Jánvári Zsolttal beszélgettem. Mai írásomban az interjú második felét olvashatjátok. Aki esetleg lemaradt az első részről, ide kattintva olvashatja. De akkor lássuk is, mit mondott el a magyar szakember a Gumikopás Blognak: Az F1-ben dolgozóként hogy…..
A Red Bull tarolt, az Aston Martin mégérkezett az élmezőnybe, a Mercedes és Ferrari pedig inkább csak hátra lépett sem mint előre. Mit tudtunk meg az első viadalból?  Először is le kell szögezni, hogy ez csak egy verseny volt és egy pálya, egy adott karakterisztikával. Ráadásul az itt tartott 3…..
Pontosan 168 órát kell már csak várnunk és kialszanak a piros lámpák Bahreinben, és ezzel kezdetét veszi a Formula-1 74. szezonja. Íme a legfontosabb tudnivalók az előttünk álló idényről: REKORDHOSSZÚ VERSENYNAPTÁR A Forma-1 valaha volt leghosszabb szezonjának nézünk elébe, hiszen az idei…..