Regisztráció Blogot indítok
Adatok
RekaiZsolt

189 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
„Május eleji adatok szerint a Fidesz–KDNP európai parlamenti listáját 2,2 millió ember támogatná a teljes népességen belül, míg Magyar Péter Tisza Pártjára 1,5 millióan szavaznának – derült ki a Závecz Research friss közvélemény-kutatásából.” „Donáth Anna, a Momentum elnöke úgy látja, hogy a…..
„Orbán Viktor édesanyja a fiát „Vikikémnek” becézi, ő meg „drága anyukámnak” szólítja.” - derült ki egy anyák napi hírből.Meghalt Frank Stella amerikai festő- és szobrászművész, aki az 1950-es évektől kezdve folyamatosan felszínen tudott maradni, és meg tudott újulni, a háború utáni absztrakt…..
Ferenc pápa üzenete a tömegtájékoztatás 58. világnapja alkalmából: „Az embert ne emésszék föl az algoritmusok, a kommunikáció maradjon emberi „   A pápa nem a mesterséges inteligencia ellen beszél. Az emberi létezés mindig is  változáson belül zajlott, és tudjuk, gyakran akadtak kis csoportok,…..
„Hszi Csin-ping kínai elnök Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására érkezik Magyarországra, május 8-án. „   Az utolsó lökést, Benedek Ágota műve („ rumbarumbamm egy kibaszott karanténnapló”) adta meg, hogy  politikai eseményekkel aktualizáljam a…..
  Rékai Zsolt: Vénusz születése Mindent visszájára fordítani... Tulajdonképpen ott kellene kezdeni, a fonáknál, de ez a mi kultúránkban nem nagyon áll meg, eredeti nézőpontot vissza kell kódolni  köznapi valósághoz.  Ez  nem új, csak  metafizikai kultúrán belül nehezen értelmezhető,…..
Ezidáig 23 kiállításon vettem részt, ez lessz a 24. Nagyon sok festő kollegám gondolja úgy, ezek pár évente kötelező alkalmak és az egésznek nincsen sok értelme. Nem valami jó érzés, amikor emberek tizenöt másodpercre értékelnek egy hónapok alatt megfestett képet. Nos ez a dolog egyik oldala,…..
 Rékai Zsolt: Elsősorban 60cm x 90 cm Einstein szerint őrület, amikor mindig ugyanaz van, önmagukat ismétlő körök. Amikor valaki benne ragad ezekben a körökben, annak időélménye drámaian megváltozik.  Szenvedés örökkévalóságnak, életidő  egyetlen szemvillanásnak tűnik. Néha mindez észrevétlen jön…..
    Rékai Zs. Fény tropizmus Festeni annyi, mint a világot újra felfedezni.Ez az újrafelfedezés számomra mindig is az „újra felfedezést” (is) önmagába foglalta. A kérdést el lehet intézni, köznapi értelemben annyival, hogy: alkotni ihletett állapotban lehet, vagy alkotni intuíció alapján,…..
RekaiZsolt 2024.03.31 12:11:02
Vásznakat festményekhez két helyről veszek.  Egyik hely Szlovákia, ki sem kell mozdulnom otthonról, interneten feladom  megrendelést és hozza a futár.  Szállítási költséggel együtt is olcsóbb, mint amit helyileg tudok beszerezni, pedig  rendszeres vásárlás miatt(?!) kapok némi kedvezményt. Ami…..
Vázlat egy festményhez Beautózom a városba.  Városrészt, ahol lakom és a belvárost közúti felüljárók választják el, és néha eszembe jut, a „rendszerváltoztatás” idején megjelent óriásplakátok, kezdetben nem reklámokat, hanem remek grafikákat mutattak. Az egyik grafikán parasztház és baromfiudvar,…..
Rékai : Köztes A festmény majdnem kész! Még egyszer, - utoljára, - át kell mennem minden folton, kiszögellésen.  Befejező rétegek  új, méregdrága festékkészletből valók, a festőszer sem az, amit régebben használtam, 75ml-s elegáns üvegcsékből csepegtetem üdítő italos kupakokba. Ezt a módszert már…..
Rékai Zs. Korrigált színvázlat. (Kész képet késöbb megmutatom, ha elkészült)   Terveztem egy képet. Esetemben  kép tervezéssel kezdődik, nem kitalálással, vagy megfestéssel. Tervezés vázlatolásnak felel meg. A tervezés (vázlatolás) dekonstrukció. Kezdetben adott különös tudatállapot,  nehezen…..
  Rékai Zsolt The Sign Az is köztes állapot, amikor szétcsúszás van. Festők között (is) világnézeti vita, lehet e, szabad e, kell e egy műalkotásról beszélni, bármit mondani akkor, ha mi hoztuk létre?! Ez a kérdés azóta kisért, mióta életemben első ízben -egy galériában,- képet állítottam ki,…..
  Rékai Zsolt: Mentális függöny Az „ihlet” szóval kellene kezdenem valamit.    Nem szeretem  kifejezést. Tudom, hogy nem szeretem, ez egy érzés, és elég egy rápillantás, odafordulás,- filozófus szavával élve: „belekérdzés” és már is jönnek  tudatosuló válaszok. Azért nem szeretem, mert ihlet…..
  Rékai Zsolt  Az ég meghódítása 60cm x 90cm Bármire képes képtelenség, kiterjedő nyilvános nyilvántalan.Tiltakozik helyesírásőr! Hasonlóságokat ajánl.Virág lehet e nyilvántalan?! Facebook, tik-tok: barack, egyetlen szóra hamva alá nyúl, átnyújtja paradoxonját.Nem nyújtja át, hanem hajítja,…..
Saját festmény gubanc   Háttal nem kezdünk mondatot! Hát hol vagyunk már ettől, körmös vonalzótánc elfolyó tanárnő, uzsonnapénzből venni seprűt elzavart, ha nyél hátunkon tört. A lány meg felépült, kivirágzott sugár terápiától, gammasugarak hatása, ha már láttál ordenáré szöveggel oroszlánszájú…..
  Modernistic compassion 60cm x 90cm    Mindennek van eredete!?  Az eredet olyan vonulat, amibe számtalan oldalszál csatlakozik, és akkor mikor kell, kiemelünk aktualizálható szakaszt, kijelölünk kínálkozó kezdőpontot, és rámondjuk az ott az eredet. Rámondjuk, pedig esetleg, más gondolati…..
gyszer fültanúja voltam egy beszélgetésnek. Ez a beszélgetés két barát között zajlott egy vendéglő asztalánál, ahol én az oda hívott ismerős, relatív kívülálló voltam, ezért nem szóltam a témához, vagy azért nem, mert érdemben amúgy sem tudtam volna mit hozzátenni. Mindazonáltal ez a beszélgetés…..
Rékai Zs. : Piros cipő (Hues) Vannak életkulcsok, kulcs történetek, tudati csomópontok, bizonyos értelemben gyűjtők, amelyek meghatározóak, mintán belüli minták. Olyankor kerülnek elő, amikor valamihez értelmet keresünk, valamihez tervet illesztünk. Nem nevezem személyes bölcsességnek, mert ezt a…..
  Rékai Zsolt: Hódítás  60 cm x 90 cm Nem tudom megítélni! Azt nem tudom eldönteni,  mindennapi festészeti gyakorlatban mennyire hasznos, ha valakinek van (volt,) saját mestere.  Nekem nem volt, ám amikor legitimációs kérdést csinálnak  dologból, Soltra Elemérre hivatkozom. Elemér valamikor…..
Abban az esetben, ha festő vagy, vannak korszakaid. A nagy korszakváltások megmutatkoznak  festményekben, és ilyen viszonylag ritkán következik be.  Kis korszakaim gyakorta vannak és ezeket inkább szakaszoknak nevezném. Tegyük fel adódik ötlet, tapasztalat a változtatásra, amit ki szeretnék…..
Az új év, új korszak felfogással nincsen bajom. Lehetne, de nincsen! Azért nincsen, mivel -bár a minta gyenge és álltalános, - gyakorta próbálok perspektívát váltani, és a festészeti perspektívákba valamilyen kapcsolati, hasonlósági alapon bele kell hordani az eltérő szempontokat.  Ez a metódus…..
  Ezt a képet több mint két éve festettem. "Gázlómadarak" címet viseli, és a "Selachimorpha Art Agency and Gallery",-aminek festőköréhez akkoriban tartozni véltem magamat, nem kérte be. Nem kérte be, vagy mert nem tetszett üzleti megfontolások alapján, vagy mert meg sem mutattam?!   Amennyiben…..