Regisztráció Blogot indítok
Adatok
aquarius71

0 bejegyzést írt és 100 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
November elején lett 10 éves Tar Ferenc szerelemgyereke, a FineWines.hu. A sztori korábban Peter Klingler által működtetett rajnai rizling-specialista kereskedés, a Riesling.hu átvételével indult, majd egyre szélesedett a látókör, bővült a szortiment. A német és osztrák riesling-ek mellé érkeztek…..
aquarius71 2022.12.08 09:06:01
@Hepci: az a helyzet, hogy a FineWines már bő 2 éve nem "borkereskedés", - igazából a klasszikus értelemben soha nem is volt, - ahogy én sem vagyok borkereskedő, csak egy "borrajongó" aki kicsit túltolta .. :) ezért más az én merítésem és az általam képviselt szortiment.. ... az én elsődleges célom a kezdetektől az volt, hogy az általam megismert és megszeretett pincék (stílusok) és borok elérését, az élmények megosztását lehetővé tegyem másoknak is, ezért elég magasra van téve a léc, így ritkán fordul elő még csak közepes minősítésű bor is a szortimentben/ből.. Dottore (furmintfan) pedig szakértő és elfogulatlan krónikásként jegyzi a "utamat" .. és ahogy írtad, nem haverságból, hanem minden esetben "fizetős nézőként" ami biztosítja az objektivitását (is)
aquarius71 2022.12.08 19:25:46
@Hepci: oops.. akkor magamra vettem.. mindegy a lényege ettől függetlenül releváns.. peace
Franciaország számos olyan szőlőfajtát adott a borvilágnak, amelyek több földrészen is elterjedtek. Néhány közülük szinte "új otthonra" is lelt más országokban, mint a carmenére Chile-ben, a malbec Argentínában, a sauvignon blanc Új-Zélandon, vagy a chenin blanc Dél-Afrikában. Ezekről a fajtákról…..
Ezt a posztot még április körül írtam, az újrakezdés hevületében. Mielőtt még felrakhattam volna, a laptop több hetes kényszerpihenőre  szorult. Mire visszakaptam, addigra meg a blogolás újrakezdés helyett az addig leállított életet kellett egyik napról a másikra újrakezdeni. Néhány hónap csúszással…..
Van Ausztráliában egy pince, jó mélyen a Clare Valley-ben eldugva, úgy hívják Wendouree. A neve nemes egyszerűséggel csak ennyit jelent az aboriginalok szájából: „kopj le!”. Nincs Facebook oldal, nincs e-mail cím, nincs website, nincsenek furmányos marketingesek, nincsen semmi, csak egy telefonszám,…..
Nem is túl régen volt egy olyan kóstolónk, amikor mindenféle 2011-es komoly fehér bort eresztettünk egymásnak vakon. Lehet mondani, hogy értelmetlen az egész, ennyire más fajtákat, műfajokat értelmetlen hasonlítgatni, de mégis valahogy nagyon jól elsült az egész. Nem kioltották egymást, hanem inkább…..
Ismét emlékezetes pillanatokban lehetett annak része, aki elmerészkedett a Finewines.hu Roberto Voerzio estjére. Nem minden nap történik olyasmi itthon, hogy valaki 12 Voerzio-bort hajlandó kidugózni, köztük négy, évtizedes korú dűlős Barolot egy komoly évjáratból. Annyira drágák és keveset…..
Az év vége felé valahogy egyre kevésbé vonzottak a sok boros, estébe nyúló kóstolók, inkább csak otthon nyílt ki néhány magányos palack. Ez indukálta a "Tegnap ittam" posztok számának hirtelen megugrását, amiből itt egy újabb, részemről idén valószínűleg az utolsó ilyen…..
"A Mosbacher borászdinasztia több, mint 200 éve Forstban, az egyik legszebb pfalzi borászfaluban él. A minőségi bortermelés alapjait Georg Mosbacher teremtette meg, a 19. és a 20. század fordulóján. A mára 16 hektárosra nőtt birtokot Sabine Mosbacher-Düringer és férje, Jürgen Düringer vezetik. Bár…..
A Borrajongó Piemont: Ascheri 2015.11.16 06:00:00
Piemonti túránk első állomása az Ascheri. A Finewines.hu-nak köszönhetően igen jó ismertségnek örvend itthon is ez a rendkívül tudatosan és fegyelmezetten dolgozó birtok. Délután érkezünk meg Bra városába, amely már Barolo területén kívül, a Tanaro folyó túloldaláról szemléli az eseményeket.…..
Történt, hogy az egyik vegyes Dél-Rhone/Languedoc egyveleg jellegű posztom alatt érkezett egy komment, miszerint úgy tűnik Languedoc nyert. A cikket ugye nem „párbajnak” szántam, de elgondolkodtam rajta, hogy egyes árkategóriákban melyik borvidéket is szoktam preferálni. Kezdett is körvonalazódni…..
A Borrajongó Somlai széljegyzet 2015.05.26 06:00:00
Táncoló Medve kollégánk/barátunk készített interjút Cartwright Évával, a Somlói Borok Boltjának tulajdonosával, a rengeteg visszhangot kiváltó „Somló Újratölt” c. kóstoló főszervezőjével. Az interjúban szerepelt pár mondat, ami mellett ép ésszel egyszerűen nem tudok…..
aquarius71 2015.05.26 09:21:02
@BZoltan: szomorú ez az egész... de sajnos jellemző látlelete ahazai bor valóságnak s talán nemcsak Somló eseteben... Zoli GRATULA es Riszpekt a cikkhez irt kiegesziteshez, tupontos, perfekt... bárcsak ne ilyen dolgokról kellene beszelgetnunk... :(
aquarius71 2015.05.26 21:58:37
@BZoltan: Zoli, egyre jobban tetszik amiket írsz.. az őszinteségedért és bátorságodért pedig maxiriszpekt! kalap le..
Egy kis személyes kalandozás után úgy döntöttem a klubban is bepróbálkozok egy rosé sorral. Soha nem volt még eddig. Úgy vettem észre, hozzám hasonlatosan többen is egyfajta zsákutcának tarják a rosét, olyan értelemben, hogy általában megvannak a korlátai. Lehet vitatkozni, hogy egyes képviselői…..
Tar Ferenc egy februári üzenete a „fészen” sokakat megrémített. Egy hosszabb pillanatra úgy tűnt, hogy abbahagyja és kiszáll az idehaza viszontagságos és idegőrlő fine wine kereskedelemből. Szerencsére idővel kiderült, hogy ennyire azért nem eszik forrón a kását és továbbra sem kell a német…..
Kis társaságunk részéről felmerült az igény egy syrah-fajtakóstolóra. Eredetileg még a hosszabb távon megvalósítandó kívánságok közé csúsztattam, de végül úgy alakult, hogy csak előbbre került, így kutyafuttában csak összedobtunk egy sort. A koncepció nem bonyolult, legyenek külföldiek, hazaiak…..
aquarius71 2015.03.24 08:34:20
@drbarta: csak most olvastam a posztot... sajnálom h előtte nem beszéltünk, ui. tudtam volna adni Kreinbacher syrah-t, igaz 2007-et (még van eldugva pár palackkal..) maybe next time, ha lesz ilyen...

kis adalék a pinceár/szállítási ktg tematikához: a német/osztrák/francia partnereimnél belföldi árumozgás esetén van egy limitmennyiség amin belül a pince fedezi a száll. ktg-et (ez 120-160 palack), ha afeletti mennyiségről van szó, az már a kereskedő költsége.. a "pinceár" nagyjából a kisker bolti ár körül van, mennyiségfüggő árkedvezmény van (15-25%, 120 palack/600 palack felett - főleg AUT-ban és főleg kisebb, ún. nem presztízs pincéknél) de ehhez képest eltérő árak nemigen vannak (fenti általános képlet persze nem igaz a komoly pincékre, ott 1 ár van és örülj h kaphatsz kontingenst..)

a sorban szereplő Ogier tétel 9900 Ft ( a teljes szortiment elérhető mind az Ogiertől, mind a St. Cosme-tól, április végén jön az új évjárat is.. - teljes árlista itt: finewines.hu/images/fwteljesarlista.pdf )

üdv, Feri
aquarius71 2015.03.24 20:58:18
A tavaly évvégén remekül sikerült Németország a rieslingen túl című kóstolónk kapcsán elhatároztam, hogy foglalkozni fogok a témával. Ez így is történt, időről időre nyíltak műfajba vágó palackok, most pedig az elmúlt hónapok termését csokorba foglalva leadnám az…..
aquarius71 2015.03.24 10:28:32
@drbarta: bocs, korrigálok a Trois Pinot 4900 Ft :) (amit néztem az a másik Weissburgunder S volt...)
A Borrajongó Domaine La Barroche 2014.11.10 06:00:00
Châteauneuf-du-Pape. Következő állomás a Domaine La Barroche. A Barrot família egészen visszafogott méretű birtoka régi is, meg új is. Annak ellenére, hogy La Barroche néven alig több mint egy évtizede kerül bor palackokba, a Barrot-ok a középkor óta szőlő- és bortermelésből…..
A Borrajongó Végre Portó 2014.10.17 06:00:00
Lassan már úgy tűnt, az ókor óta szervezem ezt a Portói kóstolót, annyira nem akart összejönni. Keveseket érdekel ez itthon, a magyar nem iszik erősített bort (mit akarok én likőrökkel, mondják), aztán közben nyár lett, sok a szesz, meleg lesz (nem lett), mantráztuk. Már söndörödtek a falevelek,…..
Csak visszatér mindenki a kaptafájához. Jöjjön tehát az, ami igazán jól áll nekem: a rieslingek :)) Évek óta dédelgetem ezt a kóstolót. Már két és fél éve majdnem elsütöttem egyszer, csak végül egy fővel kevesebben lettünk, mint az előzetesen elvárt minimum, így az…..
Hamarosan piemonti újdonságok érkeznek a Finewines.hu kínálatába, ezek közül is talán a 2010-es Barolók érdemelnek kiemelt figyelmet. Az Ascheri és G.D. Vajra pincészetek által küldött mintákat Tar Ferenc mutatta be egy gyors kóstoló keretében. Bemelegítés: Ascheri…..
A dél-rhône-i Gigondas városkától nem messze fekvő birtok 1490 óta a család tulajdonában van. A Le Claux 1,8 hektárja csak a véletlen és az I. világháború csapásai miatt menekült meg a kivágástól az utókor hatalmas szerencséjére. Elképesztő terroir alakult ki a kaviccsal…..
Örömhír a dél-francia borok szerelmeseinek, hogy a blogon is már sokszor emlegetett, lassan ikonikus státuszra emelkedő gigondas-i top borászat, a Chateau de Saint Cosme borai immár itthon is elérhetőek a Finewines.hu, azaz Tar Feri jóvoltából. A pincéről remek posztot írt akov…..