Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Cz

0 bejegyzést írt és 47 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
„Egyszer mindennek vége szakad” – ez ordas nagy közhely. Márpedig egy a stílusára valamit is adó ember ódzkodik a közhelyektől. Vannak azonban olyan élethelyzetek, amikor a közhelyek által kifejezett tartalmak megkerülhetetlen közelségbe kerülnek. Ez most egy ilyen…..
Sokaknál kihúztam a gyufát amikor a Facebookon megosztottam egy cikket, amely a homeopátiát nemes egyszerűséggel átverésnek nevezi. Cserébe számos olyan véleménnyel találkoztam, amely a cikket jegyző egyetemi tanárt – tartalmilag – rosszindulatú féregnek és/vagy…..
Cz 2013.03.12 22:51:08
@Adficio: nekem az a benyomásom, hogy itt a szezonnak a fazonnal történő összekeverése forog fenn. a tudomány nem tudományfilozófia... :)
a filozófusok természetesen nagyon szép munkát végeznek a tudomány ismeretelmélete kapcsán, és valóban, nem bizonyítható, hogy a tudomány valóban tud, nem beszélve arról, hogy mindegyiknek van egy-két olyan axiómája, aminek a definíciójáról nem beszélünk, ld. pl. "anyag", "pont" stb., meg ugye a mérések ügye és a megfigyelő paradoxona, meg egyáltalán, az összes ismeretelméleti probléma.

cserébe:
a) az egyetlen felvállalható állítás tudományfilozófiailag, ha jól emléxem, nagyjából úgy foglalható össze, hogy a valláshoz hasonlóan nem tudjuk, honnan tudja a tudomány, amit tud. mármost, erre építeni a gyakorlatban szerintem nehéz. a filozófusok vitatkozzanak, de amennyire tudom, a szaktudományok művelői közt van egy konszenzus, hogy "ezt és ezt tekintjük tudománynak", amely "ez" történetesen Balázs definíciójával szerintem megegyezik. a műveltebbje meg esetleg tudja, hogy ez az "ez" egy falszifikálhatatlan állítás.

b) miért is ne alkalmaznók a tudományos ismeretekkel kapcsolatos problémákat és felismeréseket a filozófiára? elvégre, a filozófia is közmegállapodás alapján működik, csak a tudománnyal ellentétben ez a közmegállapodás nem köti az empíriához, valamint a tematikus és metodikus redukcióhoz a megismerést. szóval: honnan tudják a tudományfilozófusok, hogy a tudósok nem tudják, amit tudnak?

c) az egész eddigi gondolatmenetünk a formális logikán alapszik (vagy akarnám, hogy alapozódjék). mármost, a formális logikában, csakúgy, mint a fizikában, igaziból csak az alapvetések definíciójával van probléma, úgyis mint "állítás", "tagadás", "igaz", meg a logikai műveletek. honnan tudjuk, hogy a logika működik? egyáltalán, ennek a mondatnak miért van értelme? meg ennek? meg az összes többinek?
(és akkor persze reflektorfényben beúszik Wittgenstein, aki, csodák-csodája, ún. közös megegyezésről beszél, persze ő nyelvjátéknak hívja.)

hát nem kiirtottuk az egész racionális megismerés-rendszert egyetlen csuklómozdulattal? :D
„Azt hiszem, a szex jobb, mint a logika – csak nem tudom bizonyítani” – mondja az ismert graffiti. A jelen írás nem a szexszel foglalkozik, sőt – az alábbi ősrégi vicc keltette látszat ellenére – még csak nem is a melegséggel vagy a homofóbiával. Pap Jancsi sétál az…..
Cz 2013.01.20 20:13:36
OFF:
@Lapis Lazuli: ezexerint te ismered Luciát? :D (vö. nesztelencsiga.hu/archives/2012/12/16/hozott_anyagbol_dolgozom/)

ON:
Balázs, ez nagyon tetszik. Köszönöm!!!

Fölfedeztem azonban egy izét. A vers után azt írod, hogyaszongya: "az emberiség történelmében sokszor előfordult már olyan, hogy a tudomány vagy a közvélemény kijelentette valaminek az elvi lehetőségét, aztán jött egy arcátlan nyikhaj, és – fütyülve a lehetetlenségre – megvalósította a kérdéses dolgot."

Nemdebár az elvi lehetetlenségét jelentették ki? Vagy én vagyok helikopter? :D
– Segíts! – Mi baj? – Bántanak. – Ki bánt? – Mások. – Biztos? – Nem biztos. – Hanem akkor ki bánt? – Én magamat? – Kérdezed vagy mondod?– Mondom: én bántom magamat. – És most? – Segíts! – Mi baj? – Bántom magamat. – Miért? – Nem tudom. –…..
Ha e kérdést valaki másnak szegezzük neki, az valójában soha nem kérdés, hanem mindig állítás („Te nem vagy normális!”). Ellenben az önmagában elbizonytalanodó ember könnyen fölteszi nem költői, hanem igazi, többnyire aggódó kérdésként: „Én normális vagyok?” –…..
Cz 2012.10.23 15:08:40
Sorskönyv nélkül Egy tévedés 2012.10.06 11:26:13
Hónapok óta tervezem, de most jött el az ideje, hogy leírjam. Most, hogy a mellékelt képre bukkantam a Facebookon. Szó se róla, nagyon cuki; a nézőnek könnybe lábad a szeme a meghatottságtól és/vagy a szája sarkai lassan elindulnak a fülek felé. Az ilyen érzelemvezérelt helyzet…..
Kárörvendve nézem a két lúzert – a harmadik szék még üres. A bohóc folytatja körútját. Megáll, rám mutat. Még egy reménykedő pillantás magam mögé, de hiába. És magamról mit sem tudva már mászom is be a porondra; a kacagást csak fél füllel hallom. Mire a székhez érek,…..
Cz 2012.08.06 15:08:03
A Facebookon találtam az imént a mellékelt képet. Az itt olvasható receptek egyikéről sem gondolom, hogy a Nagy Végső Igazságot fedik fel. Azonban az egyik javaslatról kifejezetten azt gondolom, hogy ártalmas, káros az egészségre, vagy ahogy a címben fogalmaztam: biztos recept a…..
Cz 2012.07.28 16:45:46
remélem, nem túl sok olaj a tűzre, de én most hirtelen azon gondolkodtam el, hogy vajon nem lehetne-e az idézett Seneca-mondatot olyan formában értelmezni, amely pl. a TA szemszögét támasztaná alá...

eleve minden szónak külön-külön és mondatba foglalhatóan is nagyon sokféle értelmezése lehetséges. természetesen nem kell elfogadni ezt, bárkinek lehet más nyelvfilozófiai álláspontja, de nekem tetszik az, amit Wittgenstein és Gadamer alkottak.

mindenesetre ilyesmi jutott eszembe:

fata/sors: öhm... mégis, mi az? leginkább azt mondanám: egy egyén vagy egy csoport által nem ismert vagy nem kormányozható közvetlen vagy közvetett hatás az adott egyén vagy csoport életére nézve.
ebbe szerintem pl. a sorskönyv fogalma belefér.

volle-nolle/akarni-nemakarni: azért merem őket egy kalap alá venni, mert az egyik a másiknak a negáltja, szóval, túl sok különbség nincs köztük.
mármost, szerintem akarni csak úgy lehet, ha tudatosság is van meg döntésképesség is. vagyis, ha tudatában vagyok az adott helyzetnek, annak, hogy ez nekem valamiért kényelmetlen vagy kellemetlen, és szeretném, ha valami másként lenne, mert attól azt várom, hogy a helyzet kellemesebb vagy kényelmesebb lesz. ha valaki nincs tudatában a helyzet egészének vagy releváns részeinek, akkor szerintem nem tud akarni, csak szenvedni. ha valaki tudatában van a helyzetnek, de nem tud dönteni benne, megint nehéz akarni, szenvedni annál könnyebb.
hé. ez csak nekem olyan, mint az autonómia-sorsköny ellentétpár?

ducere/vezetni: talán ebben a legnehezebb megállapodni, a vezetésnek nagyon sokféle értelmezése lehet. az egyik pl., ami ismereteim szerint mondjuk a "dux - (had)vezér" szóban megnyilvánul, az, amikor tkp. értelmezünk egy helyzetet. hiszen - ott a sereg, sok-sok katona, igaziból egyik sem ért semmit a szituációból, és a hadvezér mondja meg nekik, hogy a) ki az ellenség és ki a barát, és b) melyikkel mikor, hol, mit és hogyan kell csinálni. ez pl. nekem megint belefér abba, ahogy az autonóm ember felismerve saját sorskönyvét könnyebben tudja értelmezni és kezelni az életében felmerülő nehéz szituációkat.
aztán lehet egy olyan értelmezése is a vezetésnek, hogy kijelölni valamit. például, a talpas betűtípusok vezetik a szemet olvasás közben, mert a betűtalpakból az agy egy vonalat olvas össze, és így kevesebb energiával is csodásan lehet a betűket egymás után nézni. ilyen értelemben az ember lényének különféle részei és aspektusai, például a sorskönyv, kijelölnek olyan utakat, amelyek működnek az egyén számára, és olyanokat is, amelyek nem.

trahere/vonszolni: nekem ez mindenképpen valami tehetetlen tömeg relatíve nagy erővel történő mozgatásának képét idézi fel. mint amikor a gyermekkori döntések végigrángatnak valakit az életén, és ő tehetetlenül vonszolódik.

a Zeneakadémia zenetudományi tanszékének vezetőjéről, Kovács Sándorról járja az az anekdota, hogy egy sörért bármelyik zenéből kimutatja a Dies irae-t. ez persze félig vicc, de azért arra nagyon jó, hogy rámutasson: bármi jelenthet bármit, ha akarom.
ha meg nem akarom, a sors fog vonszolni, ugyebár... :P :D

egyébként meg a pár ezer éve fennálló megfontolásokról csak annyit, hogy Kopernikusz.
Mikor történik velünk először, hogy hosszú idő után elhagyunk egy helyet, hogy aztán radikálisan más közegben folytassuk életünket? Világos: a születéskor. És mi lapul első ballagási tarisznyánkban, életre szóló útravalóként? Hát persze: a nevünk. Köztudott, hogy az…..
„Milyen jól húz a motor!” – állapította meg anyai nagyapám, miután befejezte a próbakört a Várban a Nagy Szenzációval: szüleim első Trabantjával. „Hát még, ha a kéziféket is ki tetszett volna engedni” – felelte faarccal apám. E családi legenda jutott eszembe, amikor…..
Aki ismeri a hipnózis szót, az bizonyosan belefutott már a „hipnotikus álom” jelzős szerkezetbe is. E kifejezés, ha úgy vesszük, méltó társa a „camping tábor”-nak, „sampinyon gombá”-nak és „bacon szalonná”-nak. Ám ha másként vesszük, akkor nem az. Mint már…..
Cz 2012.03.10 21:12:59
Napokon át gyötrődtem, hogy lehetne közérthetően (1), korrekten (2), ugyanakkor tömören (3) megírni e cikk második részét. Mára világossá vált: sehogy. A hipnózissal kapcsolatos tévhitek oly sokfélék és mélyen gyökerezőek, a korrekt válaszok pedig oly összetettek, hogy a…..
A pszichológiával való ismeretségem Sándor Mátyással kezdődött, meg egy farkassal. Utóbbit szörnyen hegyes fogakkal, előbbit szörnyen szúrós tekintettel áldotta meg a sors. Egy ország figyelte 1980-ban hat héten keresztül a Sándor grófot alakító Bujtor Istvánt, amint mélyen…..
Köszönöm mindenkinek, aki véleményt nyilvánított a tekintetben, hogy miről szeretne elsősorban olvasni a Sorskönyv nélkülben. A kívánságműsor végeredménye az alábbi ábrán látható: A négy cikkből az elsőt már olvashattátok. A következő téma tehát a hipnózis lesz –…..
Most pedig térjünk át a harmadik nagy témakörre: a párhuzamokra a könyv egyes varázslatai, illetve bizonyos pszichoterápiás eljárások között. Amint jeleztem, négy motívumról fogok szót ejteni. Edevis tükréről, a mumus elleni védekezésről, a dementorok elleni védekezésről,…..
A holokauszt válogatás nélkül darált be sorskönyv-vezérelt és autonóm embereket egyaránt. Az esetleges túlélés csaknem kizárólag mázli kérdése volt. Ám a túl nem élés néha még ilyen körülmények között is lehetett sorskönyvi döntés eredménye. Hogy K. Havas Géza…..
„Baláááázs, miért vannak oly primitív emberek a földön, akiknek annyiból áll az üzenetük, hogy...” – kérdezte huszonéves barátom, aki alig egy hónapja, hogy alámerült a virtuális társkeresés bugyraiba. A három pont helyén a fenti címmel azonos tartalmú…..
Cz 2011.08.30 12:49:15
@Jgy: Ejjdejó egyeseknek... :)
(A cikk 1. része itt, a 2. része pedig emitt olvasható.) A kiinduló helyzet tehát ugyanaz, mint a tényleges esetben: a módosult tudatállapotban lévő kliens a képáramlás egy pontján közli, hogy léket kapott a csónak, ömlik be a víz. Az első dolgom ebben az esetben, hogy…..
Cz 2011.06.16 10:29:10
Ez is nagyon-nagyon tetszik. :) Viszont végre felmerült pár értelmes kérdés (aztán persze lehet, hogy valójában más postokban benn' van a válasz...).

1) Előfordulhat-e olyan eset, hogy úgy alakul a hipnoterápiás ülés, hogy bármilyen oknál fogva ott és akkor a legcélszerűbb a hipnózist megszakítani? (Pl. nagyon bepánikol a delikvens vagy bármi.)

2) Ez a süllyedő csónak nagyon erős képnek és szimbólumnak tűnik. Ha valamiért egy ülés alatt nem sikerül vele "végezni", akkor előjön-e magától egy ilyen típusú jelkép (akár sorozatban több ülésen mindaddig, amíg nem oldódik meg és fel), illetve ha nem, akkor mondjuk te megpróbálod rávenni a klienst, hogy hívja újra elő? (A "megpróbálod rávenni"-részt nyugodtan helyettesítsd a megfelelő kifejezéssel. :D)

3) Tegyük fel, hogy amíg süllyed a csónak, az illető retteg, mint a szemét, de mikor víz alá kerül, akkor feloldódik és jól érzi ott magát. Azt már meg sem kérdem, lehet-e ilyen, mert egész jól tudnám verbalizálni, hogy miféle tartalmak csinálhatnak ilyet, de mondjuk ha ez van, akkor eszerint a probléma ott jelentkezik, amíg süllyed a csónak, vagyis ott kell lépni (ha jól tévedek). Mit lehet ilyenkor csinálni? (Hiszen ha nem tudom megmenteni a csónakot az elsüllyedéstől, akkor az el fog, sz'al ilyen "A windows lefagyott"-jelleggel nem nagyon fog ottmaradni félsüllyedten.)

Hahh. Jócucc ez a blog még mindig (nem mintha kételkedtem volna, Mester). :)
Cz 2011.06.17 11:02:16
@Birtalan Balazs: Na jó, most az egyszer. :D
(A cikk 1. része itt olvasható.) Kezdjük a terápiás helyzettel. Ha a terapeuta történetesen ingerelárasztásos viselkedésterápiát gyakorolt volna, méghozzá nem hipnózisban, hanem in vivo, azaz éles, valódi helyzetben, és a partról vagy egy másik csónakból nézi, amint…..
1   Az esküvői fotós nem azért volt izgalmas karakter számomra, mert orbitális méretű mellei voltak, hanem mert orosz származásom ellenére minden különösebb megerőltetés nélkül az asztal alá tudott inni. Ez pedig több éve tartó barátságunk során gyakran előfordult.…..