Regisztráció Blogot indítok
Adatok
berkenye2

0 bejegyzést írt és 24 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Magyarország központi szereplővé vált a NATO koszovói békefenntartó missziójában, így nem véletlen, hogy az elmúlt évek legsúlyosabb konfliktusában magyar katonák sérültek meg a legnagyobb arányban...
berkenye2 2023.06.01 14:12:08
Eltelt négy év, vasárnap a magyar választójoggal rendelkezők ismét dönthetnek arról, milyen irányba menjen tovább az ország. Akad, aki már leszavazott levélben, a legtöbben azonban majd csak vasárnap mennek el, ha elmennek. A magunk részéről mindenkit biztatunk a részvételre, arra, hogy éljen a…..
berkenye2 2022.04.04 16:26:20
@tiltsál ki te gyökér: Ezek zömébe már kint vannak. Inkább azért imádkozz, vissza ne jöjjenek.......
A neves és markáns szókimondásáról ismert író meghökkentő párhuzamot vont a hitleri idők kultúrpolitikája és az orbáni időszak friss kurzusfilmje között. Véleménye szerint a producer Kálomista Gábor által jegyzett Gyurcsány-film szándéka szerint nem különbözik a Goebbels megrendelésére készült…..
berkenye2 2021.11.28 15:53:47
@látjátok feleim szümtükkel:

Még mindig magaddal beszélgetsz a varánuszon te degenerált, agyatlan súlyosan hülye libernyák barom?
Ass blaster Gyerekiahóra... 2017.09.16 22:40:11
Körülbelül két évvel ezelőtt írtam egy posztot. A poszt nem érdekes, nem vagyok rá büszke később bocsánatot is kértem érte. Nem ez a lényeg, hanem hogy a hozzászólások között teret adtam egyik barátomnak akinek, hát hogyis mondjam, elég sajátos világképe van. Több más blogról kitiltották már, de…..
berkenye2 2021.08.11 19:42:53
"A rendi államból kibontakozó új társadalom új kereteket jelölt ki magának, olyanokat, amelyek megfelelnek a demokratikus folyamatoknak és a törvényesség uralmának: a nemzetállamot. Nemzetnek a közös történelemmel és kultúrával rendelkező közösségeket nevezhetjük. Nemzetállam az a nemzet, amely saját, szuverén állammal rendelkezik. A nemzetállamhoz való ragaszkodás érzése pedig a nacionalizmus vagy hazafiasság, Ez az érzelem az utóbbi kétszáz év történelmének egyik meghatározó erejévé növekedett.

A törzsi társadalmak a rokonságra hivatkozva határozták meg magukat, a vallási közösségek pedig a közös hiedelemrendszerrel. Az újkori királyságok viszont nem rokoni vagy vallási, hanem területi alapon szilárdították meg hatalmukat. Az általuk kormányzott népek pedig egyre inkább e tágabb terület, az állam egésze iránt éreztek hűséget, mint szűkebb környezetük vagy vallási közösségük iránt. A helyi, törzsi, vallási vagy etnikai csoportok iránti hűség mellett fokozatosan kifejlődött a dinasztiához, a királysághoz, az azonos törvények szerint élő országhoz és néphez való hűség.

A nacionalizmus akkor született meg, amikor a 18. század végétől egyre többen vallották, hogy a nemzet iránti hűség minden más irányú hűség felett áll. Ezt a fejlődő kommunikáció, a nagyobb területet összefogó gazdaság s az állam megerősödése tette lehetővé. A francia forradalmi és napóleoni háborúk idején fellángoló francia nacionalizmus sorra fellobbantotta a legyőzött népekben is a nemzeti érzést.

A nacionalizmus több történelmi feladatot is ellát.
- Rendkívüli mozgósítóereje biztosíthatja egyes kormányok számára a tömegek támogatását. A társadalmat olyan célok elérése érdekében mozgósíthatja, amelyeket csak széles körű összefogással lehet megvalósítani.
- Elősegíti a különböző osztályok, hitvallások és társadalmi csoportok együttműködését, az egyetértésen, nem pedig az erőszakon alapuló politika megszilárdulását, vagyis az alkotmányos és parlamentáris kormányzást. Azok az emberek ugyanis, akiket a nemzeti hőség kapcsol össze, készek elfogadni azt a kormányzatot is, amellyel nem mindenben értenek egyet, mert tudják, hogy a nemzeti akarat választásokon történő kifejezésével a kormányzat leváltható. A nemzeti hagyományok, közös jelképek, rítusok hozzájárultak a társadalmi ellentétek csökkentéséhez.
- Nagy legitimációs ereje van: ha egy nép széles körű részvétellel kormányt választ magának, és önálló nemzetállamát tartósan támogatja, azt a többi állam előbb-utóbb kénytelen lesz törvényesnek elismerni.
- A vallásos hit csökkenésének, átalakulásának korában a nacionalizmus sajátos valláspótlékká válhat: a gondolkodást meghatározó, az életnek célt adó tényezővé.

Két típusa alakult ki a nemzettel kapcsolatos elképzeléseknek. Az első, a Franciaországban és az Egyesült Államokban hivatalosan vallott nézetek szerint azok tartoznak egy nemzethez, akik azonos területen élnek, azonos törvények szerint. Ez a nyitottabb nemzetfelfogás, amely szerint a nemzethez bárki csatlakozhat, aki elfogadja és tiszteli az adott területen érvényes törvényeket. A másik, a német államokban hangoztatott nézetek szerint a nemzet történelmi és kulturális képződmény, sajátos lelki-szellemi közösség, melyhez kívülállók nem csatlakozhatnak tetszésük szerint.

A 19. századi nacionalista mozgalmak irányulhatnak több különböző állam területén élő népek egyesítésére – ahogy ez a németek és olaszok esetében történt. Más nacionalista mozgalmak pedig az egyes népek nemzetállamainak elkülönítéséért indulhatnak meg – ahogy ez a többnemzetiségű birodalmak területén történt.

Nyugat- és Észak-Európában, ahol az azonos nyelvű népcsoportok régóta elkülönült nemzeti határok mentén élnek egymás mellett, nem okozott különösebb problémákat a nemzetállamok kialakulása. Közép- és Kelet-Európában azonban, ahol a különböző nyelvű népek mozaikszerűen egymásba ékelődő csoportokban élnek, az elkülönült nemzetállamok kialakítására irányuló törekvések rendkívüli nehézségeket vontak maguk után."
berkenye2 2021.08.11 20:29:45
@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

A guma nevű baszatlan nyugger hegesztőtrafóról működő vibrátora volt.
Gyakran beszélünk arról, hogy a Fidesz domináns párt. Ritkábban arról, hogy – történelmi elődjével, a Szabadelvű Párttal szemben – egységes is. A belső egység nagy valószínűséggel egy tanulási folyamat eredménye. Ahogy az ellenzéki összefogás is. Csizmadia Ervin írása. ..
A CNN szerint ha Amerika megszűnik demokrácia lenni, akkor az valószínűleg pont úgy történik majd, ahogy Magyarországon. Lapszemle...