Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Vlasics Bálint

22 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A sorozat monumentális módon dolgozta fel a XVI. század eleji Erdélyi Fejedelemség történetét, azon belül is pedig Báthory Gábor rövid, ám mégis megosztó uralkodásának éveit. A lenyűgöző színészi alakítások és a feszültséget folyamatosan fenntartó események elképesztő alapossággal vetítik elénk…..
A Móricz Zsigmond Erdély-trilógiájának első része alapján készített nyolcrészes történelmi-fikciós sorozat eredetileg október 13-tól november 24-éig volt látható a Duna Televízión. Legutóbb ismétlés gyanánt évvégén, 2023 utolsó hetében került ismét a tévéképernyőre dupla epizódokkal. Ezt követően…..
A Kréta középkori történelmét bemutató cikksorozatunk első részében röviden kitértünk a sziget nagymúltú ókori civilizációira, így jutva el a római időkön keresztül a koraközépkor világába, ahol másfél évszázadig arab kalózok központjaként funkcionált a sziget. A kiterjedt kalózhálózat a megerősödő…..
Kétrészes cikksorozatunkban Kréta középkori történelmét kívánjuk bemutatni. A sziget érdekes és meglepő történelme sajnálatos módon nem annyira ismert hazánkban, pedig sokrétűségéből adódóan a történelem számos korszakában igen jelentős szerepet töltött be a levantei térség és az Égei-tenger…..
A Rise of Empires: Ottoman című sorozat második évadjának kritikáját tartalmazó cikk kapcsán hívta fel a figyelmemet Danka Balázs szerkesztőtársam egy nagyon érdekes kérdésre. Egészen pontosan az uralkodói évszámok használatára, ugyanis górcső alá véve észrevehetjük, hogy nincs az uralkodók esetében…..
Az oszmánok terjeszkedésével foglalkozó cikksorozatunk harmadik, egyben utolsó írásához érkeztünk. Az eddigiekben végigvettük az oszmán hódítás sarkalatos pontjait, eredményeit, valamint kiemelkedő – gyakran meglehetősen sorsdöntő – eseményeit. Az Oszmán Birodalom megalakulásától kezdve…..
A cikksorozat első részében végigtekintettük, hogy a megalakulását követően az Oszmán Birodalom milyen lépésekben, fokozatokban terjesztette ki hatalmát a Balkán-félszigetre. A kezdeti bizánci hűbéres időszak hódítási eredményeiből kiindulva eljutottunk Gallipoli elfoglalásán keresztül egészen az…..
Jelen cikksorozatunkban a Bizánccal foglalkozó tematikus héthez kapcsolódóan szeretnénk bemutatni az Oszmán Birodalom létrejöttének és terjeszkedésének főbb eseményeit a kezdetektől egészen Konstantinápoly 1453-as elfoglalásáig. Írásunkban arra keressük főként a választ, hogy mégis mi hajtotta, mi…..
Az Oszmán Birodalom létrejöttét s a hódító háborúinak hatásait és sikereit, valamint a birodalom végleges és egyben legnagyobb kiterjedését szemlélve látszólag egy teljes mértékben ázsiai birodalomról beszélhetünk. Jobban megvizsgálva azonban a belső szerkezetét, észrevehetjük, hogy korántsem egy…..
A tavalyi év végén jelent meg a Netflixen Az Oszmán Birodalom felemelkedésének második évada Mehmed Vlad ellen alcímmel. Az első évad nagy sikerén felbuzdulva a készítők folytatták a sorozatot, amely középpontjába Konstantinápoly 1453-as elfoglalása után az 1462-es havasalföldi hadjárat került –…..
A 14. század során létrejövő oszmán államalakulat folyamatos terjeszkedése révén 1354-ben a természeti katasztrófa sújtotta Tzympe és Gallipoli erődítéseinek elfoglalásával jelentős mérföldkőhöz érkezett az oszmánok által devlet-i oszmánlinak nevezett birodalom. Megjelentek Európa csücskében,…..
A nyár folyamán volt szerencsém ellátogatni Szlovéniába, ahol számos nevezetességet sikerült meglátogatnunk, többek között Celje várát is, amellyel egy régi álmom vált valóra. Noha Celje vára sohasem tartozott a Magyar Királyság területéhez, mégis a várat központjává kialakító Cillei család ezer…..
Habsburg Ottó tetteinek és szellemének öröksége máig felbecsülhetetlen és megmásíthatatlan. Az utolsó Habsburg örökös szerepe minden jelentős történelmi fordulópontnál előkerült, ahol mindig előrelátóan és bölcsen cselekedett. Életét mindig a történelem, a nemzetközi politika alakította, ez alapján…..
A Magyar Királyságban Habsburg Albert (1437–1439) halálát követő kettős királykoronázás által kezdetét vette a polgárháború (1440–1444), amely során III. Frigyes (1452–1493) elzálogosította magának Győr és Sopron városát, majd pedig a várnai vereséget követően az ököljog nevében elfoglalta…..
A budai eretnekmozgalomról nagyon kevés forrásanyaggal rendelkezünk. Ennek ellenére azonban viszonylagosan jól behatárolható az események oka, alakulása, valamint a következménye is. Ezenfelül a történeti kutatások mára tisztázták azt is, hogy mégis milyen eretnekség is volt jelen Buda polgárainak…..
Az idén 800 éves Aranybulla jelentősége manapság már vitathatatlan. Egyfelől az Aranybulla volt az első olyan határozat, amelyet oklevél formájában adtak ki Magyarországon, másfelől pedig a 13. században jelentős változások mentek végbe az országban. Kezdetét vette a magyar király és a pápaság…..
A 14. század során a Balkánt elfoglaló Oszmán Birodalom elsődleges célja a területgyarapítás volt. Mindezek mellett a sorozatos portyák éppen ellenkezőleg, a meghódítandó terület lakosságának megfélemlítését és a zsákmányszerzést jelentették. A zsákmányszerzésbe tartozott a fogolyszerzés is, hiszen…..
Hunyadi János második offenzív támadóhadjárata vereséggel végződött a Fekete-tenger partján található Várna városa mellett. Hunyadi János keresztesvállalkozása elbukott, az oszmán seregek pedig hatalmas veszteség árán, de győztesen kerültek ki az ütközetből. Hunyadi János csak nagy nehézségek…..
Hunyadi János a hosszú, vagy más néven téli hadjáratnak nevezett támadása során jelentős oszmán területekre hatolt be, ideiglenesen felszabadítva ezzel Szerbia és Bulgária északi részét. A magyar katonákat győztesként ünnepelték országszerte. Azonban fontos tény, hogy a hosszú hadjárat ugyan…..
A középkori Magyar Királyság támadó hadjáratainak jelentős része Hunyadi János hadvezéri pályafutásához köthető. Oszmán forrásokban a „Hadak Villáma”, vagy a „Föld Félelme” néven emlegetett hadvezér jelentős katonai expedíciókkal, hadjáratokkal, csatákkal alapozta meg katonai hírnevét az Oszmán…..
Előző oszmánokkal foglalkozó cikkemben főként a „hogyan láthatták az oszmánok a világot?” kérdésre kerestem a választ. Jelen cikkemben folytatva az Oszmán Birodalom ideológiai hátterét, főként a hódító ideológiákra fogom helyezni a hangsúlyt. Ebben a kérdéskörben ugyanis fontos kiemelni azt, hogy…..
Az oszmán identitást mind a mai napig igazságtalanságok és súlyos ellentmondások terhelik, amelyek főként annak tudhatók be, hogy az Oszmán Birodalmon belül számos identitás volt jelen egymás mellett, amelyek természetesen kölcsönösen hatottak egymásra. Erre jó példa, hogy maga a török identitás is…..