Regisztráció Blogot indítok
Adatok
NesamaRuth

24 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Skotsl Bemidbár hetiszakasza 2023.05.16 00:51:57
A Bemidbár hetiszakaszban, amelyet most, egy héttel a Tóraadás előtt olvasunk, a fő történés a népszámlálás. Megszámlálják Izrael fiait, külön a levitákat és az elsőszülötteket is. Feljegyzik a törzsek tagjait, apjuk származása szerint. Mindenkit név szerint vesznek számba. A végeredmény: 603 550…..
Skotsl Ómerszámlálás 2023.04.26 17:02:31
Az ómer egy bibliai mértékegység, mely körülbelül 1,5 kg tömegű gabonának felel meg. Az ómer szót néha "kévének" fordítják – ez akkora gabonamennyiség, ami elég nagy ahhoz, hogy egy kötegbe lehessen szedni. A Tóra megtiltotta az új árpa felhasználását mindaddig, amíg egy ómernyit nem vittek…..
Skotsl Hanuka 2. 2022.12.03 18:51:17
A szentélyben olívaolajjal gyújtották meg a hanukai fényeket, ma is ez a legszebb módja a hanukai micva teljesítésének, de elterjedt másféle olajak használata is, nagyon sok helyen pedig viaszgyertyákat használnak.   Ügyelniök kell arra, hogy a maga mécsét mindenki külön helyre tegye, hogy…..
Skotsl Hanuka 2022.11.28 08:19:41
        Hanuka a fények ünnepe, a jeruzsálemi szentély felavatásának ünnepe.   Az „ünnep”[1] történelmi háttere: a Júdeát kormányzó Antiókhosz Epiphanész, a szeleukida birodalom uralkodója i.e. 168-ban elfoglalta Jeruzsálemet. A hellenizmust terjesztette, és a zsidókat akadályozta vallásuk…..
„Nem olyan az Örökkévaló könyörületessége, mint a hús-vér ember könyörületessége. A hús-vér ember könyörületessége nagyobb a férfiak felé, mint a nők felé. Nem úgy, mint annak könyörületessége, akinek szavára a világ létrejött. Az Ő kegyelme férfiakra és nőkre egyformán vonatkozik. Az Ő kegyelme…..
Skotsl Ramban levele fiához 2022.06.21 19:56:42
Hallgass, fiam, apád intelmeire, és anyád tanítását el ne hagyd!”[1]..
      Julia Schwartzmann    Egy késő 19. századi rabbinikus kritika a nők helyzetéről a judaizmusban..
Skotsl A Tóra palotája 2022.05.19 12:47:58
Mottó:   „Némelyek meg a királyi palotába akarván bemenni, feléje tartanak, s arra törekesznek, hogy a palotájába ellátogathassanak, s oda beállítsanak, csakhogy eddig egyáltalán nem látták a palota falait. Azok közül pedig, akik be akarnak jutni a házba, némelyek odaérvén, körüljárják, hogy…..
Mikor Salamon király a jeruzsálemi templom építéséhez készült, nem akart vasszerszámokat használni a kockakövek fejtéséhez, mert a vas harcra, gyilkolásra való. Így aztán nem tudta, hogy fogjon hozzá a dologhoz. Összehívta országa bölcseit, és tanácsot kért tőlük. Ezek azt felelték, van egy…..
    Egyszer volt, hol nem volt, egy paraszt eltévedt, és egy pusztaságban találta magát. Hirtelen szélvihar támadt, amely felkavarta a port, a homokot és mindenféle dolgok keverékét, és körbe-körbe pörgette őket. Amikor a viharnak vége lett, a paraszt rátalált egy ösvényre, amely egy faluba…..
Skotsl A melamed ládája 2021.09.13 17:46:54
A khelmi zsinagógában ez van felírva a bimára, az emelvényre, ahonnan a Tórát olvassák: A melamednek három dolog tilos: Nem élhet domboldalon. Nem lehet kerekeken guruló utazóládája. Nem ehet strudlit. Tudjátok, Khelmben az volt a szokás, hogy a fiúkat péntek este szóban vizsgáztatták a…..
Tizenhat éves koráig a bolond Kushim a kemence tetején heverészett, és soha nem ment sehová. Az anyja azt mondta: "Kushim, miért nem mész ki a házból? Jót tenne neked, ha más emberekkel találkoznál." "Rendben van, édesanyám" - mondta a fiú. Kilépett hát a házból, kiment az utcára, és ott meglátott…..
Skotsl Egy macska Chelmben 2021.09.09 10:44:57
A chelmi emberek nem ismerték a macskákat, és úgy éltek, hogy minden zugból egerek mászkáltak ki és be. Étkezéskor minden háziúrnak volt egy botja az asztalánál, hogy elűzze az egereket. Egy nap aztán egy idegen jött Chelmbe, és elmesélte, hogy látott egy élőlényt, egy "macskának" nevezett állatot,…..
Skotsl Hanna imája 2021.08.30 11:51:29
  Ezt a történetet ros hásánákor, a zsidó újév első napjának háftárájában olvashatjuk, Sámuel könyvéből,[1] mert a hagyomány szerint Hanna ros hásánákor lett várandós gyermekével, a későbbi Sámuel prófétával.   Az elbeszélés Elkánáról – származásáról és két feleségéről - szóló beszámolóval…..
Skotsl A tíz nő - jiddis népmese 2021.08.18 20:39:53
Skotsl történetét már olvashattátok. Ha nem, akkor itt megtehetitek: https://skotsl.blog.hu/2021/07/22/skotsl Ez a jiddis népmese, a férfiak csöppet sem kedves válasza erre a történetre. Sajnos a mai napig ugyanez a véleményük sokuknak.  Egyszer régen a nők úgy döntöttek, hogy ők is szeretnének…..
Skotsl Mózes 2021.08.11 13:54:52
  Mózes akkor született, amikor a fáraó megparancsolta, hogy a héberek összes születendő fiúgyermekét dobják a Nílusba. Johebed, a levita Ámrám felesége fiút szült, és három hónapig titokban tartotta, amikor már nem tudta elrejteni, kirakta a Nílusra egy ládikában.  A fáraó lánya, aki a folyóhoz…..
Skotsl Lilith hatása 2021.08.08 14:39:36
  Lilith jelképe lett a feminizmusnak, az öntudatos, szenvedélyes, a magánéletben és a közéletben is maguknak egyenjogúságot követelő nőknek. Jelképe lehetne a zsidó vallást megélni, abban szerepet vállalni kívánó nőknek is, mert Lilith Éva ellentéte, szabad és egyforma jogokat kívánó nő, aki nem…..
Skotsl Lilith további legendája 2021.08.04 08:40:29
    Lilith a kabalában is megjelenik, mint a férfiak magját elrabló szexuális démon, akinek végtelen sok démoni fia születik. Néhány közösségben régen emiatt még az is szokássá vált, hogy a fiúgyermekek nem kísérték el halott apjukat a temetésére, mert megszégyenítenék őket démoni mostoha…..
Skotsl Nő-Démon 2021.08.02 16:46:31
    A Tóra[1] elmagyarázza, hogy Ádám elnevezte feleségét Évának (Hává), "mert ő volt minden élőnek (háj) anyja", a rabbik pedig további jelentéseket adtak ennek a névnek. Egy értelmezés szerint azért nevezte őt Hávának, mert a kígyó arámi nyelven ’hivé’. Azt mondta neki: "A kígyó a te kígyód,…..
Skotsl A második teremtés 2021.08.01 07:22:58
Akkor bocsátott az Örökkévaló Isten mély álmot az emberre, hogy elaludt; ekkor kivett  egyet annak bordáiból és húst zárt helyébe. És alakította az Örökkévaló Isten a  bordát; melyet kivett az emberből, asszonnyá és elvitte azt az emberhez.”[1]  A midrás szerint, amikor Isten először megteremtette…..
Skotsl Az első teremtés 2021.07.28 10:25:37
„És mondta Isten: Alkossunk embert képmásunkra, hasonlatosságunk szerint, hogy uralkodjék a tenger halán, az ég madarán és a barmon, meg az egész földön és minden csúszómászón, mely mozog a földön. És teremtette Isten az embert az ő képmására, Isten képmására teremtette őt; férfinak és nőnek…..
 -Ki ez? -Találd ki. Jobban nézz oda! Lilith! -Ki?  -Ádám első asszonya! Ajánlom, óvakodj pompás hajától, mellyel, mint páratlannal kérkedik;   ha egy legényre rátekeredik, onnét az egyhamar már el se lábol.[1]   Azt hinnénk, hogy a judaizmusban, ellentétben az ősi többistenhívő vallással,…..
    Időnként előfordul az emberrel, hogy hiába lát többször egy szöveget, nem vesz észre egy fontos dolgot benne. Így voltam én ezzel a misnai idézettel, amit áv hónap tizenötödikéhez, azaz tu beávhoz közeledve szoktak idézni:   Rábán Simon ben Gámliel azt mondta: nem volt még olyan ünnep…..
Skotsl Skotsl 2021.07.22 16:57:41
A jiddisül beszélők körében a Skotsl kumt kifejezést, amely azt jelenti, hogy "Skotsl jön", egy nő használja egy másik nő üdvözlésére, amikor az belép a házba. Van egy történet, amely megmagyarázza ezt a házi üdvözlést. A történet a következőképpen hangzik: Egyszer régen a nők panaszkodtak, hogy a…..