Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Locum Scerii

10 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Sankt Gallenben lévő kolostor neve nem sokat mond a legtöbbünknek, pedig a magyar történelem szemszögéből egy apró, ám fontos esemény történt itt. 926-ban ugyanis a honfoglaló magyaroknak egy csapata a kolostort vette célba, ám az eseményeknek ezúttal szemtanúja is akadt. A páratlan részletességű…..
Hunyadi Mátyást méltán tartjuk az egyik legnagyobb magyar királyunknak. Hadvezérként mégis inkább apját, Hunyadi Jánost szoktuk kiemelni a középkori magyar történelemből, pedig Mátyásnak sincs miért szégyenkeznie. Mátyás uralkodásának tíz hadi sikerét szedtük össze.   Jan Giskra legyőzése Jan…..
 A középkor népszerű témája a filmeknek és a sorozatoknak, mozgóképen gyakran jelenik meg a korszak. Ám a látványosság és a filmes hatás kedvéért gyakran olyan megoldásokat is használnak, amelyek rendkívül távol álltak a mindennapi valóságtól. Tíz középkorral kapcsolatos gyakori filmes klisét…..
Magyarország a történelme során nem állt be a gyarmattartó nagyhatalmak közé, nem indított számolatlanul expedíciókat új területek felfedezésére és ismeretlen népek leigázására. De még így is akadtak olyan bátor lelkületű magyarok, akik távoli vidékeken bonyolódtak különféle kalandokba. Közülük most…..
Ha a honfoglalás utáni magyar hadjáratokra gondolunk, akkor a szemünk előtt általában keresztény államok jelennek meg ellenfélként. A magyarok azonban nem válogattak a célpontjaik között, ha érdekeik úgy kívánták, akkor földrajzilag távol eső vidékekre is eljutottak. Nem tettek kivételt a nagyrészt…..
Már évszázadok óta tart a hajsza Árpád sírja után. Laikusok és tudósok, történészek, régészek, műkedvelők és amatőrök vadásztak a honfoglaló fejedelem végső nyughelye után. Bármilyen furcsának tűnik, de egyetlen forrásunk akad, amely beszámol róla. Anonymus gesztája a következőképpen fogalmaz:…..
A középkori Magyar Királyságban a királyné személye lényegében a mindenkori uralkodótól függött, státuszát és jövedelmét tőle nyerte. A köztudatban is elsősorban a királyok neve maradt fent. Mégis akadtak néhányan, akik igyekeztek a királynék szűkre szabott keretein belül nyomot hagyni a magyar…..
A magyar történelmet hajlamosak vagyunk úgy látni, mint vereségek és kudarcok sorozatát. Valójában számtalan győzelmet arattak a magyar katonák és fegyveresek az ország hosszú történelme alatt, de közöttük is vannak kevésbé ismert sikerek. Lech-mezei csata – először (910) A Lech-mezei, vagy…..
A magyar országgyűléseknek a történelme legalább olyan gazdag, mint magáé Magyarországé. Véres leszámolások, merényletek mellett hosszútávon is úttörőnek bizonyuló intézkedések jellemezték. Most tíz olyan országgyűlési eseményt mutatunk be, amelyek történelmi különlegeséggé váltak a magyar…..
A Brenta folyó mentén vívott ütközet nem örvend olyan széles ismertségnek, mint a pozsonyi csata, noha a magyarok egyik kiemelkedő győzelmének számított, amelyről a kortársak is bőségesen beszámoltak.  Ez volt ugyanis az első alkalom, amikor a magyar hadak katonai fölénye megmutatkozott egy nyugati…..