Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Surányi Kati

30 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Buszos túránk Budapestről indult, gondos idegenvezetőnk Békefi György építész úr volt, aki hasznos előadásaival tágította ismereteinket az út során. Az Etyeki-borvidéken élénk savú borok készülnek, mint a chardonnay, a pinot blanc és a szürkebarát, s ezen szőlőtőkék adják a Törley-pezsgő…..
Leonardo da Vinci 1452. április 15-én, egy szombati napon született a toszkánai Vinciben, Ser Piero da Vinci nótárius és Caterina Lippi, egy fiatal, 16 éves, elárvult parasztlány gyermekeként. Vinci Firenzétől 28 kilométerre fekszik. Ser Piero 1451 táján települt Firenzébe, számos kolostor és…..
A 2024-es év a mezőgazdasági termelők, a gazdák demonstrálásával indult, mely még a mai napig is tart. A gazdatüntetések felhívják a mezőgazdaságban dolgozók nehézségeire, az általuk megtermelt élelmiszer nélkülözhetetlenségére a figyelmet. Minden gondolkodó és egészségesen élő ember tudja, hogy az…..
1896-ban, a millenniumi ünnepségek kapcsán törvény született, amely célul tűzte ki a Szépművészeti Múzeum megalapítását. 1906-ban nyílt meg a múzeum a mai Hősök terén, itt helyezték el az Országos Képtár, a Nemzeti Képcsarnok anyagait és 1912-ben a Pálffy-gyűjteményt. A múzeum, 1957-ig gyűjtötte a…..
A park központi részét a történelmi Magyarországon állt középkori várak anyaghű makettjei alkotják, s a 2 hektáros terület részét képezi a skanzen is. A Várpark megálmodója és kivitelezője Alekszi Zoltán volt, aki kőből, téglából, fából és földből építette meg a várak kicsinyített másolatát. A…..
A Magyar Nemzeti Galériát 1957-ben alapították, ekkor a Kossuth téren álló Kúria épületében kapott helyet. 1959-ben kormányhatározat jelölte ki az intézmény végleges helyét, a volt uralkodói rezidencia épületét a budai Várban, melynek felújítását követően, 1972-ben nyitotta meg kapuit a nagyközönség…..
Gödöllő fénykorát Grassalkovich Antal idején élte, aki Mária Terézia királynő kancelláriaminisztere volt, ő építtette a kastélyt és uradalma mintagazdasága alapozta meg a mai agrártudományi egyetem és kutatóközpont létrejöttét. A Gödöllői Királyi Kastély a magyar barokk építészet (Mayerhoffer…..
Surányi Kati 2023.08.04 16:55:05
Kedves Olvasóm! Tarts velem ismét egy csodálatos utazásra a Magyar Zene Házába, ahol a Kreatív Hangtérben 1 órán keresztül megtapasztalhatod a hang képződését, magasságát, rezgését, ritmusát elmés szerkezetek segítésével. Induljunk! Amint belépünk a kiállítótérbe a "Ritmus hajtány" fogad…..
Kedves Olvasó, biztosan nem ismeretlen számodra Sisi, azaz Wittelsbach Erzsébet bajor hercegnő neve, aki 1837-ben született Müchenben, a család negyedik gyermekeként és a Starnbergi-tó nyugati partján épült Possenhofen kastélyban nőtt fel szülei (Miksa József bajor herceg és Mária Ludovika Vilma…..
  Ha zenekedvelő, zeneművelő ember vagy, biztosan megfordultál már a Magyar Zene Háza elbűvölő épületében, melyet a nagyközönség először, 2022. január 22-én vehetett birtokba. Az épület tervezője Sou Fujimoto japán építész, aki a hanghullámokból kiindulva formálta meg az épület tetőszerkezetét,…..
aleirtszavakereje Mindenki! 2023.01.25 04:56:17
Tisztelt Vass Norbert Úr! Tegnap megvásároltam az Ön által szerkesztett és több szerző tollából származó írásokat tartalmazó, "Mindenki!" című könyvet, melyet egy ültő helyemben ki is olvastam. Bevallom csalódást okozott a kiadvány, mert az elgondolás nagyon jó, de a végtermék több sebből vérzik.…..
aleirtszavakereje Viszneki anziksz, 2022.11.19 18:58:56
A minap kísérhettük figyelemmel „Az élet dicsérete” című filmsorozatot a televízióban, mely sok humorral fűszerezve mutatja be egy állatorvosi praxis mindennapjait. Erről eszembe jutottak gyermekkorom Viszneken töltött napjai. Amikor fialt a szomszéd kocája Egyik tikkasztó nyári napon Annus…..
  Nagyapám, Surányi Béla, 1913. szeptember 8-án született Viszneken, s 1975. április 26-án, súlyos betegség által hunyt el ugyanezen község Táncsics utcájában lévő házában. Bennünket családtagjait nagyon szerette, az utolsó percig kitartott, hogy tőlünk elbúcsúzhasson azon a bizonyos péntek…..
aleirtszavakereje Herend 2022.08.14 14:11:06
1298 óta, Marco Polo nyomán nevezik a tömör, kagylós törésű, áttetszően finom agyagárut porcelánnak. Az első porcelánokat a keresztes lovagok hozták Európába a Távol-Keletről, melyek luxuscikknek számítottak, s „fehér aranyként” emlegették őket. Erős Ágost szász választófejedelem megbízásából a…..
Bucsics kávéház (Budajenő), Tante Susanne (Budajenő), Vadaspark étterem (Budakeszi), Udvarház étterem (Hármashatárhegy), ha jártál ezeken a helyeken, vagy, ha szakmabeli vagy, biztosan nem ismeretlen a Bucsics Imre név előtted. Kedves kollégánkat és leányát Mártát látogattuk meg a mai nap folyamán,…..
Erzsike, édesapja éjszakai műszakból érkezett haza otthonukba. A férfi három műszakban dolgozott, így hetente váltakozó időpontban lehetett családjával. Automata gépbeállító volt a gyárban, puha keze finom gépolaj illatot árasztott, amint lányát keltegette. A kicsi álmosan kinyitotta szemecskéjét,…..
2016-ban Balázs Ferenc az amerikai turnéját követően (Kanada 5 /Kalifornia 6 /Florida 1 koncert) azonnal, orvosi kezelésben részesült a súlyos szívelégtelensége miatt, sztenteket (koszorúér tágító fémhálókat) kapott, ez a beavatkozás a szervezetének elég nagy sokkot okozott, borzasztóan lefogyott és…..
Pontoszi genocídium Valószínűleg nem sokan hallottak még a Pontoszi genocídiumról, legfeljebb akkor, ha görög, örmény, asszír, kurd barátaik meséltek nekik életük ezen vészterhes időszakáról. Először is tisztázzuk, hogy mit jelent maga a szó genocídium: népírtás, emberek tömeges meggyilkolása,…..
  Jakob Ludwig Felix Mendelssohn-Bartholdy zeneszerző, karmester, zongora- és orgonaművész, 1809. február 3-án született Hamburgban, a család 1811-ben a világcéggé fejlődött Mendelssohn-bankházzal együtt Berlinbe költözött. Felix irodalmi, zenei, festészeti és nyelvi képzésben részesült, vívni,…..
Édesanyám, Katalin, negyedik gyermekként született Budafokon, az utódok száma a családban azonban később tíz főre gyarapodott. A család szűkös anyagi helyzete és a II. Világháború borzalmai következtében a Magyar Vöröskereszt három gyermeket, Józsefet, Máriát és Katalint 1941-ben a Felvidéken…..
2018. december 30-án estére jegyem volt a Veszprémi Petőfi Színházba Malek Andrea, Jáger András (Soulistic), Szűcs Antal Gábor és Balázs Fecó estjére. Zenei stílusok találkozása volt ez az este. Totya gitáron a latin stílust, Malek Andrea gyönyörű hangján a jazzes és a magyar népzenei stílust…..
 „Minden ember egyenlőnek születik, és el nem idegeníthető joga az élet, a szabadság és a boldogság keresése.” „Boldog ember voltam, mert megtaláltam az élet értelmét, biztosítottam a magam szabadságát, és igyekeztem biztosítani a másokét. Ezért hiszek abban, hogy a boldogság nem csupán a…..
Nagy természetrajongó vagyok, ahogyan édesapám is az volt, gyermekkoromban faltam Fekete István regényeit, s később fiammal, Krisztiánnal is közösen olvastuk írásait. Még most is sokszor fülünkben cseng a „Fürge róka lábak, surranó kis árnyak, hipp-hopp jön Vuk. Híres nagy vadászok, jobb, ha félre…..
aleirtszavakereje Felvidék kincsei 2021.09.27 14:41:57
Aprótalpúként szerepeltél az óvodában és az iskolában, szereted a népi kultúrát, a népművészetet, a néptáncot, a táncházat, a népi játékokat, a népdalt, akkor hozzád szól ez az írásom! Gyere velem egy barangolásra, a Hagyományok Háza Hálózat útján, a Felvidékre! 2019. október 26-án, szombaton, a…..
Egy varázslatos zenei este leírását olvashatod három nagyszerű zeneszerzőre emlékezve, akik közül az egyik egy más évszázadban élt, de zenei munkássága kihatott a másik két művész zenei tanulmányaira, fejlődésére. Ha szereted a muzsikát, biztosan nem ismeretlen előtted a Fő utca - Corvin tér -…..