Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ig K

15 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A 2010-től kezdődő és mai napig tartó második Fidesz-kormányzás bővelkedik érdekes eseményekben, ez a jog felől nézve sincs másként. A kísérletező kedv sok területen tapasztalható, ebbe a kategóriába esik a nemzeti konzultáció is, ami elvileg a népnek ad beleszólási lehetőséget a kormányzat jövőbeli…..
kovigjøg Anwalt info 2022.10.18 02:54:53
Liebe Besucherin, lieber Besucher! Mein Name ist Ignác Miklós Kovács, ich bin als Anwalt in Székesfehérvár, Ungarn tätig. 2014 beendete ich mein Studium an der Pázmány Péter Katholische Universität, und 2020 legte das zweite Staatsexamen ab. Ich versuche, meinen Mandanten vor allem im Bereich des…..
kovigjøg Közbe szerzünk? 2022.09.12 11:42:53
Szeretnék majd cikket írni arról, hogy a Magyarország ellen vezetett jogállamisági eljárás (jogászi szemmel) mennyire jogi vagy esetleg mennyire politikai alapú, illetve arról is, hogy a kormány által augusztus végén Brüsszelnek küldött válaszlevélben foglalt intézkedéscsomag valódi jogi garanciákat…..
kovigjøg Elévül-és? 2022.09.05 16:10:09
 A suta poénkodó cím abszolút indokolt, ennél rövidebben nem tudnám megfogalmazni az elévülés lényegét és fő veszélyét: ez a jogintézmény lehetővé teszi a szabadulást a kötelezettség alól, de az illetőnek jeleznie kell, hogy él az elévülés adta lehetőséggel, és senki nem fog szólni neki erről, neki…..
  Hogy két beszerzés egymástól különválasztható-e, mindig érzékeny kérdés, különösen, ha valamelyik esetében ez a Kbt. mellőzésének lehetőségével kecsegtet. A szétbontás jogszerűsége kapcsán a műszaki-gazdasági funkcionális egységet kell nézni, ha ez fennáll, akkor alapvetően egybe kell számítani…..
A Kúria a  Nemzeti Választási Bizottság határozatát megváltoztatva megtagadta a „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nemátalakító kezelések?” népszavazásra javasolt kérdés hitelesítését. Néhány a főbb következtetések közül, a szó szerint átvett szöveg…..
 A napokban jó kis botrány robbant ki a főváros városházájának esetleges eladási szándéka körül, de a címben szereplő kérdés még nem igazán került kibontásra, úgyhogy megpróbálok a végére járni. Csak érdekelt a téma, úgyhogy a leírtak nem biztos hogy stimmelnek. A főpolgármester szerint a Városháza…..
A Döntőbizottság a D.358/33/2021. számú ügyben érdekes döntést hozott, kiszabva mellé egy hatalmas, 20 millió forintos bírságot is. Az eset alapja, hogy ajánlatkérő élt a Kbt. 66. § (6)-ban biztosított lehetőséggel, és előírta a közbeszerzési dokumentumokban, hogy az ajánlatban „meg kell jelölni a)…..
A Döntőbizottság viszonylag ritkán állapítja meg a Kbt.-beli alapelvek sérelmét. A Kúria joggyakorlat elemző csoportja szerint, „míg kezdetben – különösen az 1995-2003 közötti időszakban – az alapelvek generálklauzulaként való alkalmazása számos jogesetben megjelent, ez a jelenség, a 2003-tól…..
D.95/15/2021.: (...) az ajánlatkérő aránytalanul alacsony árra, és ezzel összefüggésben az indokolás megfelelőségére vonatkozó vizsgálati kötelezettsége kiterjed a munkajogi jogszabályok ajánlattevő általi betartásának vizsgálatára is. Ebbe a körbe tartoznak különösen az Mt. szabályai, annak is az…..
kovigjøg Through the BGB 1/1. 2021.08.07 14:30:37
jogi személy, mint személyek által létrehozott egyesülés (tehát mikor x számú személy létrehoz egy jogi személyt meghat. cél elérése érdekében) Der Verein (etymologisch aus vereinen ‚eins werden‘ und etwas ‚zusammenbringen‘) bezeichnet eine freiwillige und auf Dauer angelegte Vereinigung…..
A Kbt. 72. § (1) szerint az ajánlatkérő aránytalanul alacsony ajánlati ár esetén indokolást köteles kérni ajánlattevőtől (a szó szerinti tv.szöveget lásd a cikk alján). Egy elég különös szabályról van szó, melynek alkalmazását megnehezíti, hogy a kérdés bonyolult, több szubjektív eleme lehet,…..
Kedves Látogató! A nevem Kovács Ignác Miklós, ügyvédként tevékenykedek Székesfehérváron. 2014-ben végeztem a Pázmány jogi karán, 2020-ban szakvizsgáztam.  Alapvetően a polgári és közigazgatási jog területén keresem a megbízó helyzetét előmozdító megoldásokat - ügytípusok, amikben nem járok el:…..
A Kbt. 152. § (1) g) alapján „a közbeszerzéshez támogatást nyújtó, illetve a támogatás felhasználásában jogszabály alapján közreműködő szervezet” is kezdeményezheti a Döntőbizottság hivatalbóli eljárását. A legtöbb támogatással érintett eset természetesen az EU-forrásoknál merül fel, a fenti két…..
Az alkalmassági követelményeknél a –tól és az –ig értékek megadása komoly dilemma lehet, különösen, ha vannak egymástól függő mutatók is. Így például a teljesítmény, és az annak eléréséhez szükséges fogyasztás, mint az alábbi esetben, mely a Döntőbizottság elé került: „D.167/14/2021.: az…..