Regisztráció Blogot indítok
Adatok
MoneyCoach

19 bejegyzést írt és 142 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sokan hajlamosak elkomolytalankodni a helyzetet, ha a pénzügyek kerülnek a beszédtéma középpontjába. Nehéz megtalálni az egyensúly, amikor az anyagiakkal való törődésről van szó, hiszen ha állandóan ezen agyal valaki, akkor könnyen és gyorsan, akár tartósan is stresszes állapotba fog kerülni. A…..
Sokan túlvállalják magukat, már ami az anyagi helyzetüket illeti. Hosszútávon ez nehezen fenntartható állapot. Ráadásul ennek a felismerése, és méginkább a dolgokon való változtatás az igazán kemény része a kialakult helyzet kezelésének. Jó hír, hogy az adott szituáción mindig van lehetőség…..
MoneyCoach 2021.11.22 13:56:44
@Motorogre: "A megszokott életszínvonalat biztosító havi költségkeret felére csökkentését a poszt elfogadhatónak minősíti."

Elnézést, ez ezek szerint kissé félreértelmezhetőre sikerült mondat lett, ettől függetlenül kicsit erősnek érzem a következtetések levonását, belemagyarázást. Idézem, "ha holnap fele annyi pénzből kéne kijönnöd, mint amiből ma élsz, akkor szerinted tudnál alkalmazkodni a kialakult helyzethez?"

Nem szó szerint kell értelmezni a szituációt, írhattam volna 15-20%-ot is. Általánosságban véleményem szerint az a lényeg, hogy ha rákényszerül az ember, akkor rövid időn belül mindig alkalmazkodni fog, vagy kénytelen lesz alkalmazkodni az új körülményekhez. Volt már rá példa, hogy egy családban hosszabb időre kiesett az egyik kereset, ilyenkor automatikusan, tudatosan vagy sem, de megvágják a nem szükséges kiadásokat. Boldogok valószínűleg nem lesznek tőle, de a mondandó lényege: mindig lehet találni olyan lyukakat, amiken úgymond csak feleslegesen folyik el a ember pénze. Nagyon sok esetben nem szükséges pl. újat venni mindenből, vagy kérni az XXXL-es popcornt a moziban, amiről saját tapasztalat alapján tudja az ember hogy sose ette még meg, vagy autóval járni a szomszéd utcába a fodrászhoz. Ergo a takarékoskodási lehetőség a legtöbb, nem minimálbéren élő, létszükséglet határain mozgó háztartásban adott.

Szerintem ha valaki visszafogottabb és józanul gondolkodik a pénzügyeivel kapcsolatban is, az nem azt jelenti hogy nem teheti meg azokat a "luxusokat", amikről úgymond lemond, csak nettó baromságnak gondolja hogy pénzt szórjon el rájuk.

Semmilyen reklám nincs itt, mi megfontoltan költjük a rendelkezésünkre álló vagyonunkat, és másoknak is ezt javasolom.
MoneyCoach 2021.11.22 14:01:36
@accountant050915: Tökéletes úton vagy, gratulálok hozzá. :)

"Legneccesebb időszak a hónap eleje, amikor megkapja az ember a fizut - könnyen csábításba esik, ha hirtelen nem nullához közeli összeg van rajta, hanem 5 számjegy."

Ezt szokták hívni a fizetésnapi pénzköltés pszichológiájának is. Megkapod, nagy a kísértés hogy egy amúgy is nehéz hónap/hét/nap után kicsit megjutalmazd magad, hiszen van miből, ennyi igazán kijár. Valahogy így voltak vele a nagyszüleink is, hogy mindig akkor és annyit ettek amennyit csak tudtak, hiszen ki tudja mikor lesz rá lehetőség, hogy ismét tele legyen a hasuk.
MoneyCoach 2021.11.22 22:20:57
@Motorogre: Az impulzus vásárlásokról tervben van a posztolás. :)
Az iskola nagyon sok mindenre felkészít, de a pénzügyekkel kapcsolatban az oktatási rendszerben hatalmas hiányosságok vannak. Ha a családban vagy szűk környezetedben nem tudsz ide kapcsolódó releváns ismereteket szerezni, akkor financiális analfabétaként fogsz kilépni az életbe. Természetesen nem…..
Bár első hangzásra mesés vagyonnak hangzik, azonban ha nem tudunk jól sáfárkodni vele, akkor hamar végessé válhat. Az igazán gazdagok körébe való belépéshez ez jelentéktelen összeg, viszont az átlagember szintjén 100 millió forint okosan beosztva sok mindenre elegendő lehet. Bölcs esetben a „nem…..
MoneyCoach 2021.11.11 18:06:16
@Lesz még Magyar Köztársaság: Abszolút egyet értek, viszont egy dolgot nem szabad elfelejteni: az emberek hajlamosak tudnak lenni arra, hogy ha a számlájukon ott pihen 100 millió, akkor ugyan jól hangzik az éves szinten élj meg a bektetési kamatok nyújtotta 6 MFt-ból (egy főre számolva nem rossz, bár nem is kirívó a havi 500 ezer - családnak már necces), de ehhez baromi nagy önuralom kell.

Létezik a fizetés napi (vagy azt követő) jelentős pénzköltés, ennek komoly pszichológiája van ugye. Sajnos sokan nem tudják megállni, hogy ne élvezzék a rendelkezésre álló pénz nyújtotta lehetőségeket.
MoneyCoach 2021.11.12 17:45:11
@Almandin: "ha csak évente 1 milliót él fel belőle, idős koráig megélhet belőle."

Azért az nem igazán realisztikus számítás, havi 83 ezer Ft még az étkezés+rezsit se igazán fedezi. De szűk 20 vállalható évet talán ki lehet húzni belőle, de ez nagyon a plafon.
MoneyCoach 2021.11.12 17:53:49
@ngyedhülye: "És akkor még mindig nagyvonalúan, nem számoltam a 3 év megélhetési költségeit, de legyen."

Talált történet, nem volt cél kozmetikázni sem átírni, ezért szöveghűen közölve lett. A lényeg talán nem is a konkrét számok, hanem a gondolkodásmód. A valóságtartalmat természetesen nem állt módomban leellenőrizni.
MoneyCoach A pénzügyi bukósisak 2021.10.24 08:18:35
Biztosan előfordult már veled is, hogy úgy érezted, teljes biztonsággal csinálhatsz egy tevékenységet. Azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a dolgok időnként csak látszólag veszélytelenek, és valójában csupán a fejünkben egy hamisan generált képzet művei. Mindez igaz a pénzügyeidre is,…..
MoneyCoach Ezért nem vagy gazdag! 2021.10.09 14:39:11
Sokan keverik a valódi gazdagságot azzal a látszattal, amikor valaki jómódúnak akar tűnni. Az értelmetlen pénzszórás következtében ugyan körbevehetjük magunkat luxuscikkekkel (drága autó, ruhák, parfümük és egzotikus nyaralások, vagy éppen exkluzív lakókörnyezet), ami miatt a közelünkben lévő…..
MoneyCoach Mitől leszel milliomos? 2021.09.24 19:22:50
Az anyagi jólét mindenki vágya, a milliomosok táborához tartozás pedig megalapozza a biztonságérzetünket. Egyszerűnek tűnik a képlet: célként jelöljük ki magunknak, hogy minél rövidebb idő alatt minél nagyobb pénztartalékot építsünk fel a gondtalanságunk érdekében. De ha ez ennyire magától értetődő,…..
MoneyCoach 2021.09.25 15:38:15
@evilwolf: „Önmagában tény, hogy a KSH szerinti átlagkereset alapján, átlagember fizetése havi 400 000 huf körül van, tehát éves bevétele alapján nagyjából ötszörös milliomos.”

Igen, a bevétele milliós nagyságrendű az átlagnak éves szinten. A kérdés hogy a kiadások után mennyi lesz az egyenleg az év zárultával. Gondolom nem mondok újat azzal, hogy aki havi szinten keres 1 MFt-ot (éves szinten ugye 12 MFt bevétel), de a költségei 1,2 millióra rúgnak, akkor nem hogy milliomos nem lesz, de szép lassan az adósság halmozása felé sodródik…

Maradjunk annyiban, hogy örüljünk, te a szerencsések közé tartozol, akinek mindez triviális. Azonban sajnos el kell mondani, hogy azok, akiknek ez nem magától értetődő, többen vannak mind gondolnánk. Rendszeresen találkozni olyan emberekkel, akik elmondják hogy bár jól keresnek, de mégsem értik hogy a hónap végén hogy a viharban van az, hogy végül az utolsó napokban már csak zacskós levesen tengődnek (hozzáteszem, a saját hülyeségük miatt).

„Tűzz ki egy célt.
Hányszor hallottad ezt amíg te magad is elkezdted osztani? :DD”

Sajnos ez a probléma, hogy minden szakmában rendkívül felhígult mezőnnyel találkozhatunk. Ezért van az, hogy a normális kőművessel is baszakodik mindenki és a szakmaiságát kérdőjelezik meg, mert mi van ha kókler és ez is csak le akar húzni, ráadásul nem is jól csinálja meg a megbízását. Ráadásul mindenki bele is akar okoskodni a munkájukba, mintha hozzáértőbb lenne a megbízottnál. :D

Kérdésre válaszolva: szerintem ez nem egy nagy spanyolviasz, nem nagyon van olyan terület az életben, amit főbb célok, támpontok nélkül ne lenne egyszerűbb elérni, teljesíteni. Pénzügyi szempontból szvsz. a „csak úgy gyűjtök valamire” sokszor nem lesz eredményes, mert a nagy semmit kergeted. A szeretnék egy 30 milliós házat Kecskeméten, egy 8-10 éves családi autót és 45 éves koromra 25 MFt-ot a bankszámlámon kézzel foghatóbb, mérhetőbb, ezért pont tudni fogod hogy irányba vagy-e.

Azzal teljesen egyetértek, hogy az államnak nem jó ha te nem költöd a pénzed. Nem kell túl nagy közgazdasági ismeret hozzá, hogy ha nincs pénzmozgás, akkor a gazdaság nem igazán fog pörögni. Bár ellentmondásnak tűnik, de neked is jobb ha az inflációt lekövető értéktárgyakban áll a pénzed java (azaz ne ülj rajta hanem költsd el), mint pl. lakás, garázs, termőföld stb., mert akkor legalább az értékéből nem fog veszíteni.

De ezeket természetesen mind tudod, csak gondoltam megerősítelek benne.
MoneyCoach 2021.09.26 16:10:57
@AlexAston: Nem hiszem hogy lenne szabálya. :)

Ami neked álomfizetés vagy a te világodban vagyonosság, azt bizonyos rétegek megmosolyogják és lehet le se hajolnának érte. Nekem, az angol királynőnek vagy a szomszéd tinédzser gyerekének is más-más fogalma van arról hogy mit jelent milliomosnak lenni.

Amit én gondolok a „szabályról”: alapvetően az amerikai dollármilliomosokról van szó, azaz átszámítva ha van 300 millió HUF megtakarításod (bár én ide venném a vagyontárgyakat, ingatlanokat stb. is), akkor vagy milliomos - mindezt kb. nyugdíjkorhatárra elérve. Mivel ott kicsikét más mércével mérnek, ha hazai viszonyokat veszem alapul, úgy gondolom hogy egy 40-50 MFt-os megtakarítás + 1-2 átlagos gépjármű + egy ingatlan (értékét ne firtassuk, eléggé függ a lokációtól) már nem rossz teljesítmény. De én nem kavarnám ide a szépen hangzó magánnyugdíj megtakarításokat, hogy ma havi 20 ezerből 40 év múlva lesz 40 milliód. :D

Másfelől egy kb. 10 milliós likvid „pénzállománnyal” azt hiszem egészen jó biztonsági háló van az ember háta mögött, ami ugyan nem elég egy fél lakásra se, de nem is dönti nyomorba az embert egy táppénz, egy néhány hónap alatt bekövetkező 500 Ft/liter üzemanyag növekedés, egy néhány hónapos kiesés a munkából vagy egy hirtelen bekrepáló mosógép. Természetesen ez nem elég a nyugdíjba vonuláshoz és ésszel kell bánni vele. Az hogy 10 millát ki milyen gyorsan lapátol össze, megint más kérdés (40 év munkával nem biztos hogy annyira sikeresnek mondható a történet, de azért a tücsök módjára hegedülőknél mindenképpen jobb pozíció még ebben a formában is).
MoneyCoach Az 50-30-20-as szabály 2021.08.20 13:21:16
Sokan küzdenek azzal a problémával, hogy bevételeik alapján ugyan első ránézésre volna miből félretenni, de a hónap végén ez mégsem szokott sikerülni. A pénzügyi tudatossággal ezen könnyen lehet változtatni: az 50-30-20-as szabály alkalmazásával eredményesek lehetünk. Nézzük meg, mi is ez a…..
MoneyCoach 2021.09.14 11:14:40
@werinter: Van igazságtartalma, de fordítsuk meg picit a dolgot.

Miért szükséges egy egyedülálló, nem túl rózsás bevétellel rendelkező személynek egy teljes ingatlant bérelni? Pl. Szegeden 45-55 ezer Ft/hó (ebben benne van a bérlemény és az arányosított rezsi) egy szoba bérlése.

Tehát: érdemes megfontolni, hogy ne egyedül béreljünk egy egész lakást, hiszen 2 szobában nem fogunk tudni aludni egyszerre. Véleményem szerint ez nettó pazarlás, felesleges költés, ha úgy tetszik luxus. 30 év alatt még csak nem is igazán ciki. Szerintem a 30-as évei elejére illik mindenkinek eljutni olyan szintre, hogy a munkabéréből tudjon finanszírozni egy garzonlakást, és akkor már nincs közösködés se, de nem a pénztárca látja a kárát. Valamint ha már nem egyedülállóról beszélünk, ott már bukik is a teória, hiszen az ember onnantól közösen bérel, csak épp nem egy idegennel, hanem a párjával.

Az ismeretségi körben sokan megoldották ilyen módon, sőt sokáig én is inkább szobát béreltem. Az egy más kérdés, hogy sokan erre „allergiások”, ha nekik megéri azért erőn felül költeni, hogy ne kelljen mást kerülgetni (nem túl gyakori szituáció egyébként), az legyen az ő gondjuk.
Gyakorta előforduló élethelyzet, hogy egy beszélgetés témája arra terelődik, hogy nem élünk túl fényűző életet, hiszen a nyugati bérek magasabbak, jobb az életszínvonal, még a közmunkás is luxusautóval közlekedhet, és egyébként is itthon minden drága de ezzel szemben a jövedelmek borzasztó…..
Jellemző rád a pénzügyi tudatosság? Jól tudsz bánni a pénzzel? Esetleg magad is érzed, segítségre lenne szükséged, hogy fejleszteni tudd a pénzzel kapcsolatos ismereteidet, mentalitásodat? Töltsd ki ezt a pár perces tesztet, hogy kiderüljön! A játék a „PLAY QUIZ” gombra kattintva…..
A lottó a bolondok adója, tartja a mondás. Miért tud „átok” lenni, ha valaki elviszi a főnyereményt? Elsőre jól hangzik a gyorsan nagy pénzhez jutás lehetősége, kérdés hogy miként fog ez hatni az illető életére. Nézzük meg, hogy mit mutatnak a tapasztalatok a főnyereménnyel kapcsolatban! A…..
Talán nem szükséges hangsúlyozni, hogy miért is (lenne) fontos, hogy az ember ne fizetéstől fizetésig éljen, hanem akadjon kisebb vagy nagyobb összeg is ezen felül megtakarítás formájában. Jelentősége többek között, hogy a váratlan életesemények nem rántják ki a talajt a lábunk alól, illetve…..
MoneyCoach 2021.08.04 12:17:44
Ugyanakkor: 10-ből 4 fiatal mindössze 1 hónapig bírná jövedelem nélkül

www.kh.hu/csoport/sajto/-/sajtohir/10-bol-4-fiatal-mindossze-1-honapig-birna-jovedelem-nelkul

"Azokat is beleszámítva, akiknek nincs megtakarításuk, akkor a megtakarítások átlagos összege 482 ezer forint, a 19-25 évesek körében mért átlag ennél kevesebb, 290 ezer forint, viszont a 26-29 évesek körében már átlagosan 827 ezer forintot tesz ki. A megtakarítással rendelkező fiatalok körében az átlagos megtakarítás már meghaladja az 1 millió forintot."

Az első kommentben eredetileg hivatkozott url: 24.hu/fn/gazdasag/2021/07/27/fiatalok-megtakaritasa-2/

Lehet csak nekem nem egyértelmű, de szerintem itt nem az éves átlagos megtakarítás mértékéről beszélnek, hanem a konkrétan rendelkezésre álló összes megtakarításról van szó. Nem teljesen vagyok biztos abban sem, hogy havi 60-65 ezer Ft-ot (vagy ennél többet) félretesznek nem hogy a fiatalok, de még a 30-40-50-es korosztálynak is csak egy része.
MoneyCoach 2021.08.04 16:53:13
@AlexAston: Teljesen egyetértek, én személy szerint igencsak kellemetlenül érezném magamat, ha földhöz vágna egy hirtelen jött 300 ezres kiadás.

Alapvetően arra akartam kitérni, hogy erős a gyanúm, nem éves szinten sikerül 600-700 ezer Ft-al növelni az embereknek a megtakarításaik mértékét, hanem sajnos ez jelenti az ÖSSZES azonnal mozgósítható vagyonukat. És akkor a 649-ről 736-ra növelt megtakarítás már nem is annyira hangzik jól, hiába a növekmény.

A jó hír, hogy a fiatalabb generáció ezek szerint már kezd tudatosabban figyelni a pénzügyeire, mint a szüleik, és talán kevésbé fogják eladósítani magukat.
MoneyCoach 2021.08.07 21:19:01
2017 év vége: „A magyar lakosság 63 százaléka annyi tartalékot sem tud összeszedni, hogy egy hónapig fenn tudja tartani mostani életszínvonalát, ha megszűnnek a rendszeres bevételei. […] A fenti adatok ismeretében meglepő és merész állítás, hogy a lakosság egy tízes skálán majdnem 7-es erősséggel elégedett az életével.”

hvg.hu/gazdasag/20171021_Jo_Allam_Jelentes_es_ami_mellette_van_63_szazaleknak_semmi_tartaleka

Azért ez is érdekes, hogy vajon szűk négy év alatt ennyire összeszedte mindenki magát, és akkor az efféle blogposztoknak nincs sok létjogosultságuk, hiszen a többség okosan gazdálkodik. Vagy hitelekből van finanszírozva sok kiadás: sajnos hallottam már olyan családon belül is, hogy azért vettek fel kölcsönt, hogy legyen megtakarításuk. Mondván, egyszerre 1,5-2 millió Ft-ot nem tudnak összerakni, így viszont lesz egyszerre ennyi pénzük.
Fontos szempont a szín, a márka, a vezetési élmény és az üzemanyag fajtája is, de vajon pénzügyi szempontból is alaposan átgondolod? Mivel a gépjármű tulajdonszerzés általában jelentős kiadást jelent, ezért nem árt körültekintőnek lenni, és a financiális részét is megvizsgálni. Nem szeretném…..
Ki ne játszott volna el a gondolattal, hogy 30-40 éves kora környékén, idő előtt nyugdíjazza magát? A megvalósításig azonban csak nagyon kevesen, százalékban szinte nem is mérhető számban jutnak el. Akinek viszont (saját bevallás szerint) sikerül, az boldogan, kiegyensúlyozottan beszél róla. Valóban…..
MoneyCoach 2021.07.22 13:55:24
@Almandin: Van egy jelentős réget az külső szemmel nem tehetősnek tűnők között, aki magának csinálja a bajt. A gond ott kezdődik, amikor nem ott úszik el az életük és az anyagi biztonságuk, hogy nincs miből finanszírozni, hanem amikor esztelenül felélik a rendelkezésükre álló javakat. Vajon hogyan lehetséges az, hogy míg egyesek ugyanazon a munkahelyen ugyanazért a munkabérért dolgoznak, és ilyen vagy olyan mértékben anyagilag stabilizálják a helyzetüket, vagy apránként javítják is, addig a másik delikvensnek ugyanazokkal a feltételekkel nem sikerül. Csak hogy értsd: közel megegyező háttérrel, tehát tegyük azt mindkettő egyedülálló, egyik se örökölt, egyik se maszekol, mindkettő ugyanakkora panelt bérel ugyannyi lakbérért.

Létezik a valóban szegénységben élő réteg is, de tudod a legtöbb hajéktalan önhibáján kívül került az utcára, és a börtön is tele van ártatlan emberekkel - saját elmondásuk szerint.

Van egy fogalom, az életszínvonal inflációja. Amikor növekszik a bevételed, akkor a kiadásaidat nem tudod kordában tartani, ezért nagyobb házba mész, többet költesz szórakozásra, szebb és fiatalabb autóval közlekedsz. Hibás gondolatmenet - amennyiben a pénztárcádat is szeretnéd figyelembe venni -, hogy mivel több jön be, így többet is adhatok ki. Abból nem lesz egyhamar vésztartalékképzés se.
MoneyCoach 2021.07.22 14:27:29
@Almandin: Oké.

És mit mondasz azokra, akik szerint a szorgalmas munka, önmagad képzése, fejlődésre képes jellem és az hogy hogyan van beárazva a munkaerő piacon, kapcsolatban áll egymással? Valahogy itt páran azért sínre tették a saját életüket.

Az fkv típusú, magukat áldozatként feltüntető emberekre, akik az önsajnálatból élnek, azokra is van valami jó pszichológiai tanulmányod, ami kimutatja az összefüggést, hogy ilyen negatív spirállal, mások és a környezet hibáztatásával ha hátrébb nem is, de előrébb biztosan nem jutnak? Cserébe egy mérgező környezetet biztosítanak maguknak és a körülöttük lévőknek is.

Bocsi, ha én nem tudok megemelni 40 kilót, akkor nem szapulom azokat, akik esetleg nem erősnek születtek, hanem eljártak edzeni hogy képesek legyenek rá.

Te láttál már buta gazdagot? A Berki félék nem is annyira hülyék, mint amilyennek kinéznek. És ez csak egy nagyon túlzó példa.
MoneyCoach 2021.07.22 22:21:27
@geegee: "honnantól számít valaki "potenciális" lakásvásárlónak?
Mindenki szeretne valahol lakni, lehetőleg sajátban"

Szerintem onnantól, amikor valóban fizetőképes (akár úgy hogy kaphat hitelt, mert a bank úgy bírálja el hogy nem kockázatos hitelezni).

Az totál igaz, hogy mindenki szeretne, de ez nem azt jelenti hogy mindenki meg is engedheti magának. Na ők nem lesznek potenciális lakásvásárlók. Mi pl. nem engedhettük meg magunknak a városi 100 nm-es társasházi lakást, vagy házat. Ezért fogtuk magunkat, és arrébb tettük a székhelyünket 25 km-el. Ezzel a nem túl bonyolult húzással egyből potenciális vásárlók lettünk.
MoneyCoach Közös kassza? Kizárt! 2021.07.12 07:46:36
Adja magát a válasz, amikor tartós kapcsolatban élőknek az közös anyagiakról kell határozniuk. Első hallásra logikusnak tűnik az igen, de amennyire egyszerűnek mutatja magát, koránt sem annyira triviális a felelet. Sarkalatos pontja tud lenni egy kapcsolatnak, amikor megérik a helyzet arra, hogy…..
MoneyCoach 2021.07.14 00:47:28
@Real_Time: "Ezért nem kell házasodni." - A házasság hiánya később viszont nagyban megbonyolítja az öröklési folyamatokat.

Kommentek egy részére reagálva: akiknél jól működik a közös kassza, azok vagy nagyon kevesen vannak, vagy nem írnak ide és elégedetten dőlnek hátra, tudván hogy ezek szerint valamit jól csinálnak.

Szvsz ott komoly bajok vannak egy kapcsolatban, amikor a másiktól féltenem kell bármimet is. Természetesen magam sem szeretném a kemény munkával előteremtett jövedelmeket egy pénznyelőbe dobálni, de igazából ha egy ilyen szignifikáns kérdésben nincs egyetértés, ott már megkérdőjelezhető, hogy mennyire is fekszik stabil alapokon a kapcsolat (ilyenek pl. a gyerekvállalás, pénzügyi habitus, milyen környezetben szeretnél élni stb. kérdéskörök).

Tehát ha nekem adósságaim vagy drága hobbijaim, szenvedélyeim vannak, azokat nem fair a másik féllel finanszíroztatni, illetve fordítva sem várható el, jogosan. VISZONT! Ezek a dolgok viszonylag gyorsan ki tudnak bukni, és ha akkora a rózsaszín köd, vagy diszkréten próbálunk nem tudomást venni róla, sőt a kedvencem, amikor azt hiszi valaki hogy na majd ő megváltoztatja a másik személyt, szóval akkor igazából el is fogadjuk valamilyen szinten a másik hülyeségeit, pedig tudható hogy később ez konfliktushelyzeteket fog szülni. De mégis miért marad valaki ilyen "pár" mellett, ha az értékrendjébe nem fér bele a viselkedése?

Számomra ez a legfurább, ez a magas szintű bizalmatlanság. Gyakorlatilag előbb áll készen valaki szülőséget vállalni egy másik emberrel (ami pedig egy életre szóló kötelezettség ilyen vagy olyan módon), mintsem azt mondani, hogy bízok kettőnkben annyira, hogy lássam, közös jövőt tudunk és fogunk építeni, anyagilag is. Az egymás nem ismerete, a közös célok hiánya és a kardinális kérdésekben nem egyező álláspont a probléma. Szerintem ezért is végződik olyan sok házasság válással, mert menet közben jönnek rá a felek, hogy itt vagy megerőszakolják magukat, vagy kilépnek mert rossz járatra szálltak fel.

Természetesen az mindig benne van a pakliban, hogy menet közben is megromolhat egy kapcsolat, de ott kemény gondok vannak, amikor már az elején se úgy megy ahogy kéne, és mégis próbálják kínkeservesen működtetni.
MoneyCoach 2021.07.14 00:51:43
@LabradorMatador: Nagyon igazakat írsz, köszönöm az értékes hozzászólást!
MoneyCoach 2021.07.14 01:17:54
Közben egy kérdést is bedobnék.

Mi a helyzet azzal a kialakult "szokással", miszerint anno azt mondták, a nő nevelje a gyereket, tartsa rendben a háztartást, a férfi meg csak vigye haza a pénzt, gondoskodjon az anyagi jólétről?

Nem-e lehet, hogy sok nő - akik itt most ki lettek kiáltva aranyásónak -, na meg persze sok jelenkori férfi is ebből a filozófiából táplálkozik, annyira belénk lett nevelve? Rendben hogy a világ változik, de ezek olyan alapvető paradigmákká váltak, amitől nagyon nehezen szabadulunk, és hosszú idő lesz felülírni? Ne keverjük a pénzhajhász nőket (akik valóban csak a jó életkörülményekre, ahogy szokás mondani, a jó partira hajtanak) azokkal a feleségekkel, akik tisztes kapcsolatban élnek, életközösséget vállalva a kiválasztottjukkal, esetleg családi keretek között.

A másik dolog, kicsit a nők védelmében: lássuk be, férfiként könnyebb érvényesülni jelenleg is, mert nőként gyerekvállalás után vagy A) fél éven belül visszamész az állásodba, amennyiben jó pozícióban dolgozol, különben szinte biztosan bebuktad (mondjuk így kár szülni szerintem), vagy B) maradsz otthon, akár több gyereket is vállalva, viszont akkor pár évre kiírtad magad a munkaerő piacról, és utána is nyögni fogod a "kamatját", hiszen ha beteg a gyerek, kiesel, vagy nem szívesen alkalmaznak olyan helyeken, ahol gyerek nélküliként simán felvettek volna. Tehát ilyen alapon elgondolkodtató, hogy szemrehányást lehet-e tenni egy nőre, ha nem tud annyit beletenni a közösbe - hiszen hendikeppel indul -, főleg ha az igényei nem növik túl aránytalanul a társét. Ha mindkét fél dolgozik ahogy ereje engedi, de a munkáltatójuk ezt nem egyforma vagy közel hasonló összeggel honorálja, attól a másik fél beletett munkája kevesebbet ér? Engem például pont nem érdekel, hogy ki milyen arányban járul hozzá a közöshöz, hiszen mindketten a család anyagi jólétén együtt dolgozunk, közösen építjük, azonos célokkal.

Lehet persze mondani, hogy nem kell gyereket vállalni, mert az nyűg, kötelezettség, szívás, büdös, drága, elveszi a szabadidőt, sok helyzetben hátrányt okoz. Ez egy döntés, ellenben tény, hogy az emberek jó része igenis szeretne gyereket vállalni, és a fentebb írtak anyagi oldalon jelentkezni is fognak. Kérdés, hogy ki miként áll hozzá a dologhoz.
A foci EB alatt kicsit többen néznek meccseket, melyek most két okból is érdekesebbek mint máskor: egyrészt lesznek Budapesten is mérkőzések (először június 15-én a portugálok ellen a Puskás Arénában), másrészt mert újra kint vagyunk a bajnokságon (mégpedig az "F" csoportban Portugáliával,…..
MoneyCoach 2021.07.12 14:49:39
Szerintem egy kicsit félremagyarázod. Hosszú lesz, bocsi. :)

1. Az utóbbi 8-10 évben kezdett elindulni valamiféle fejlődés. Jelenleg van megfelelő szintű infrastruktúra is hozzá (azon most ne vitázzunk hogy mennyire értünk egyet ezzel, focikedvelőként én is azt mondom hogy erős túlzásokba sikerült esni az építkezésekkel). Míg a 2000-es években és a 2010-es évek végéig is jobbára a világranglistán a 60. hely környékén mozogtunk, addig az utóbbi időben stabilan a top40-be vagyunk, időnként a 30-ba is sikerül becsúszni rövid pillanatokra. A fejlődéshez még annyit, hogy ugyan az élvonal színvonala továbbra sem veretes, de már ki tud termelni válogatott játékosokat mind a magyar, mind külhoni nemzeti csapatok számára (mostani Eb-n a magyar mellett ukrán, szlovák és finn válogatottba is kerültek be játékosok az NB I-ből, meg talán az észak-macedónokhoz is, de abban nem vagyok biztos). Volt egy masszív időszak, amikor a magyar válogatottban 1 db(!) NB I-es focista sem kapott meghívót. Illetve amit még fontosnak tartok megjegyezni, hogy edzők terén is néha-néha sikerül elcsípni nemzetközi szinten is jegyzett trénereket, azaz valamilyen szinten már tud vonzó lenni számukra is a magyar bajnokság: Rebrov (korábbi Dinamo Kijev), Marko Nikolić (a Lokomotív Moszkvába állt tovább, BL szereplő), Paulo Sousa (NB I után volt Fiorentina, Bordeaux edzője, jelenleg lengyel válogatott szövetségi kapitánya), vagy éppen Thomas Doll (korábbi Hamburg és Dortmund edző). Valamint az utóbbi néhány évben már sikerült magyar csapatoknak eljutni a nemzetközi kupák csoportköreibe is, ami számomra inkább tűnik a tudatos építkezés eredményének, mintsem szerencsés véletlenek együttjátszásának. Ha ez stabilizálódna, valamint sikerülne a csoportkörből is esetenként továbbjutni (ahogy szokták mondani, megélni a tavaszt), akkor az egy nagyon bíztató jel lehet.

2. Miért népszerű itthon a foci, ha nem vagyunk sikeresek benne annyira?
Ehhez szerintem távolabbról kell ránézni, hogy a választ megkapjuk. Alapvetően a foci a világon az egyik, ha nem a legnépszerűbb sport. Oka, amiért ennyire el tudott terjedni, és a népszerűsége nem kopott meg az utóbbi 140 évben: nem ment át túl sok szabálymódosításon (sokszor évtizedekig voltak érvényben az addigiak), illetve marha kevés eszközigénye van. Régen akár rongyból csináltak egy lasztit a gyerekek, és lehetett játszani. Mindannyian ismerjük szerintem, amikor egy kellően nagy - lehetőleg füves (akár libalegelő minőségű) - területen ledobunk 2-2 pólót (kapufákat jelölvén), meg kell hozzá a labda és ugye a játékosok. :) És időjárástól is egész jól függetleníthető, akár még havazásban is játszható. Szóval míg egy hokihoz elég sok tényező kell (felszerelés, koritudádás, megfelelő körülmények a pályához stb.), vagy a vízilabdához az uszoda, az atlétikához sokszor speciális sporteszközök, addig a focihoz jóformán semmi, hiszen aki tud járni, az játszhatja is (nem kell megtanulni korizni, úszni, lovagolni stb.)

Szóval szerintem ez a népszerűség táplálja a dolgot, mert nem igazán van olyan ország, ahol a labdarúgás ne volna népszerű, függetlenül az elért eredményektől (mindenhol elég sok bajnoki osztály létezik, míg egyéb sportágakban a 2-3. osztály alatt kb. meg is szűnik minden liga, eltekintve néhány kivételtől).

3. A magyaroknak a legnagyobb lemaradásuk nem a technikai tudásban, a labdaérzésben vagy az erőnlétben van, hanem a játék gyorsaságában. Minél gyorsabban tudja valaki játszani ezt a játékot (lásd. spanyolok, portugálok, brazilok, németek, hollandok stb.), annál sikeresebben művelik. Tehát a gyorsaságban kell még sokat fejlődni (de meg lehet nézni a korabeli felvételeket, amikor még a magyarok jók voltak, akkor az ellenfél sokszor csak kereste a labdát, ahogy szokták mondani). Minél előbb megjátszani a labdát, minél komplexebben átlátni a játékhelyzeteket. Tisztán látszott, hogy amikor jó védekezéssel tudtuk lassítani a németek, franciák és portugálok játékát, akkor nem domborodott ki a tudásbeli különbség olyan dominánsan.

4. Abban teljesen igazad van viszont, hogy egyelőre sajnos még így is kevés topbajnokságban (vagy akár topcsapatban) vannak ott a labdarúgóink. A sikeres nemzeti szereplésekhez szükséges lenne 2 csapatra való (tehát 20-22), topbajonságban meghatározó szerepet játszó, rendszeresen játéklehetőséghez jutó focistákra.

Az elmúlt 20 évet én is végigszenvedtem :D amikor mindig volt valami kifogás, és mindig csak a reménykedés maradt, meg a selejtezők első 3 meccsének a végéig a számolgatás. De most határozottan úgy látom, hogy ha nem is rohamtempóban, de valós fejlődés tapasztalható. Attól persze még tényleg marha távol vagyunk, hogy mi oktassuk a világot mint anno (mert jegyzett edzőnk meg végképp nincs, Dárdai a legveretesebb név), de a mostani már egy korrekt, vállalható szint.
A pénz a mindennapi életünk része. Ha kontroll alatt tudjuk tartani, akkor a léte megkönnyíti az életünket, ellenkező esetben viszont akár pokollá is teheti. Amennyiben az alábbi hibákat sikerül elkerülnöd, vagy már most sem jellemzők rád, akkor nagyon jó úton haladsz a kiegyensúlyozott pénzügyek és…..
MoneyCoach 2021.06.29 16:04:42
@AlexAston: Küldenék egy lájkot a kommentre, ha lehetne. Az mindenképpen jó hogy tisztában vagy a pénzügyeiddel, nem feltétlen kell hozzá hogy forintra pontosan vezetve legyen. A gondok ott kezdődnek, amikor valakinek fogalma sincs mennyi megy el havonta, és főleg mikor panaszkodik róla hogy nem érti hogyan folyt el, hiszen semmi extrát nem vett. :)

A 30-40%-os megtakarítás nagyon szép eredmény, a 20-ra szokták már azt mondani hogy teljesen elfogadható, sokaknak sajnos annyi se megy - és nem feltétlen az alacsony bevétel miatt.
MoneyCoach 2021.07.06 08:10:20
@ViCa: Teljesen jogos az ingatlannak kapcsolatos gondolat. Mi kínosan ügyeltünk rá, hogy amikor az előtakarékosságok kifutottak, akkor addigra tudjunk lépni a saját ingatlan vásárlása felé.

Ha belegondolunk, míg 2014-15-ben még lehetett venni 8 MFt-ért 60 nm-es lakást Szegeden pl., addig ma ezek jellemzően 17-18 MFt-tól kezdődnek (lényegtelen hogy fel van-e újítva). Aki akkor még úgy gondolta, hogy kicsit fog hozzá gyűjteni és kivárt, az kemény tanulópénz volt amikor hozzá kellett csapni +pár milliót a vételárhoz. Szóval igen, a halogatás is egy hatalmas hiba tud lenni. :)
Egy korábbi cikkemben annak jártunk utána, hogy mennyiből lehet megélni Magyarországon. Ezúttal a személygépjármű fenntartási költségeit vesszük górcső alá, rögtön két gyakorlati példával levezetve. Lássuk, mit mutatnak a számok! Megvetted a hőn áhított autót. Vételár kifizetve, adásvételi…..
MoneyCoach 2021.07.05 23:54:56
@AlexAston: Flottás autó volt? Mindegy is, írod hogy kiváló állapotú volt, de a legtöbb új (értsd: az utóbbi 8-10 évben gyártott) autónál pont 180 ezer km után szoktak előjönni az első jelentősebb hibák, és általában akkor egyszerre több is szép sorjában. Sokan szidják a TSI-t, mások szerint semmi gond vele, de a 2000-es évek első feléből származó PDTDI-kkel is ez a helyzet. Ha kifogsz egy olyat ami nem szopat szana-széjjel, akkor isteníted, ellenkező esetben meg szidod mint a bokrot.

A másik, amit nem szabad elfelejteni, hogy az újabb szériás autók szervizelése is drágább lesz, egyre több az elektronika, egyre összetettebbek az alkatrészek, cserébe persze kényelmesebbek és biztonságosabbak az utasok/sofőr számára. Nekem nem kell a hatszögtengelytől rettegni, vagy a kettőstömegűtől, esetleg a szar konstrukciós vezérműlánctól, amik valóban jelentős összegeket tudnak összehozni önmagukban is. Ha megadja magát a turbó, 130 ezerből megvan az új (nem 245k a felújítás). Ez a különbség a 15-20 éves tömegautók és az új, mindent is tudó kocsik között, hogy a régihez simán vehetsz egy donort papírok nélkül 3-400 ezerért.

A céges, flottás Skoda (2015) olyan gatya 250 ezer km után, hogy az elmúlt fél évben 3x kaptunk helyette csereautót, míg javításon volt... Szerintem ezeket nem szabad megvenni, jónak néznek ki, de mindig pont akkor adják el őket, amikor már kezdene sokba kerülni a fenntartásuk.

Nem szabad általánosítani: egy régebbi autó simán tud olyan jó lenni mint egy újabb társa. Vajon az autószerelők miért a régebbi szériákat választják? www.vezess.hu/hasznaltauto-tesztek/2017/04/20/megbizhato-hasznalt-autok-autoszerelok-tippjei/

Én az élhető autózás híve vagyok: észszerű keretek között fenntartható üzemeltetési költségek (szűk 3 év alatt több mint 1,1 MFt szerintem nem az egy 3,5 MFt-os autónál), de ne legyen lelakott a jármű műszakilag. Igen, létezik.
MoneyCoach 2021.07.06 00:12:38
@para_noir: Nem konkrét számokat szeretnék kérdezni, csak az arányokat: ha a használt volt egy egység, akkor az új ára a régihez képest mekkora szorzóval számolandó?

Én ha egymillió helyett vennék most 6-ért egy újat, hát... Nekem elgondolkodtató, hogy a matek hogyan jönne ki. Ahhoz hogy 5 misit rá kelljen költeni a mostanira, igazából kéne hozzá 3 totálkár kb. De abban látok rációt, hogy ha 5 év után eladod az újat, és az értékvesztés mondjuk 1 MFt, akkor rosszabbul nem jársz mert ennyit meg tud enni a régi is. Cserébe szervizigényed nem sok lesz, leszámítva a kötelező kb. 50-80 ezres márkaszervizes jelenéseket, amik a garancia miatt kellenek + olajcserék. Már csak az a kérdés, hogy tudok/akarok-e 6 milliót egy autóba rakni. Mert ha összetörik vagy ellopják, akkor az amortizáció rögtön nem az előre kalkulált összeg lesz. Személy szerint kibírnám röhögés nélkül, ha egy ilyen autómban keletkezne jelentős kár, míg az 1-2 milliósnál ugyan szintén nem volnék boldog, de azért könnyebben be tudnám nyelni a dolgot.

Egyébként van ilyen ismerősöm, akinek a Zafirával egyfeszt gondja volt az évek alatt, megunta és vett egy vadiúj Transitot. Indoka az volt, hogy nem szeretne már állandó bizonytalanságban autózni.

Pénzügyi szempont: érdemes-e jelentősebb összeget parkoltatni egy olyan vagyontárgyban, amiben könnyen jelentkezhet kár, ellophatnak, illetve az életútja első szakaszában gyors ütemben romlik az értéke.
MoneyCoach 2021.07.06 00:43:11
@csárlszbrunzol: Lényegében ezt mindenre rá lehet húzni, amit nem addig használsz, míg meg nem adja magát végleg. Ha a telefonod eladod, amikor még ér valamit, de nem csak bagóért megy el, amikor a babakocsi megy a marketplace-re, meg a bicaj, kondigép stb.

Szóval értelek, nem a fejemet akarom a homokba dugni, és nem is ez az egyetemes igazság ahogyan én erről gondolkodok. Amikor én bármin túladok ha úgy döntök, legyen akár egy autó, akkor az érte kapott pénzt bevésem a bevételi oldalra. Ha veszek helyette másikat, az pedig a kiadások között szoktam szerepeltetni. Az hogy a kettő között van egy difi, szerintem természetes dolog. Mivel én is használtam, nyilván már nem olyan mint amikor hozzám került, akár újonnan. Egy új autónál azt is keményen megfizeted, hogy te lehetsz az első, aki telefingja az ülését. Te szeded le a fóliát a mobilodról. Te gyereked büfizi le elsőre a mózeskosarat. És sokan ezért a privilégiumért igenis hajlandóak keményen fizetni, akár minden tárgyuk esetében. Szóval visszakanyarodva: furán is nézne ki, ha tőlem azt az árat kérné el a régi tulaj, amit anno ő fizetett, hiszen a tárgy (pl. autó) állapota az eltelt időszakban óhatatlanul változott, és nem az előnyére. Ahogy én sem tudok már annyit elkérni érte, amennyiért hozzám került. Persze a végén megnézheted hogy mennyit buktál a pénzedből, amit igazából már a vételár átadásakor kifizettél az eladónak.

A számítógép meg még rosszabb mint az autó. Emlékszem, gimis koromban ez ment 4 éven keresztül, hogy ki éppen milyen konfigot rakott össze. Szóval ha nem is gamer gépről van szó, de valóban olyan ütemben veszítenek az értékükből, hogy az már tudomány. :)
Szoptatós párna, baldachinos ágy, bébiőr kamera. Neked, vagy a gyereknek van szüksége ezekre? Néhány hónappal ezelőtt az RTL Klub Fókusz Plusz c. műsorában utánaszámoltak szakemberek(?) segítségével a gyerek induló, illetve későbbi költségeinek. De mi az ami valóban hasznos és elengedhetetlen…..
MoneyCoach 2021.06.24 22:32:09
@eßemfaßom meg áll: Dettó. :) Rezidensek voltak, párom egészségügyis, mondta hogy azok általában legalább még lelkesek és nincsenek belefásulva a szakmába. Nem is akart választott orvost, mivel nem ritkán javasolja a doki (állítólag) a programozott császárt, amit persze a saját időbeosztásához igazít a doktor úr.
MoneyCoach 2021.06.24 23:43:23
@ViCa: Mind igaz, de a számítógép az ingóságokban lévő vagyonod mértékét növeli, az ablak pedig akár az ingatlanban eredményezhet értéknövekedést. És persze mellette csillogó szemeket is láthatunk. :) És ha veszel házat a gyerek miatt, mert bár ti ketten jól elvoltatok a lakásban, de a gyerek érdekeit veszed figyelembe, és helyesen tudod hogy jó lesz neki kertes házban felnőni, akkor 30 millióba van a gyerek már az első évben? :D Vagy kiszámolod a lakás és a ház közötti különbözetet, és az a gyerek miatti költség?

Ami érthetetlen - ráadásul erősen trollkodás gyanús -, az a többször kihangsúlyozott elmaradt bevételek miatti kiesések (esetleg olvasd vissza). Én úgy tudom, hogy ami sose volt a tiéd, azt nem veszítheted el.

Nálunk pl. kifejezetten nem ingyen csinálja az édesanya a lélektelennek nevezett munkákat otthon, fizet a munkáltatója (GYED). Igaz nem annyit mintha bemenne dolgozni. Ez kiesés? Valóban nem annyi, mintha a munkahelyén robotolna, de nem ingyen csinálja. A bevételeinket úgy kéne számolnom, mintha bejárt volna és megkapná a teljes fizetését, de mivel nem tette (érthető és helyes módon), ezért az nekünk így költség mint kieső munkabér? Aligha.
MoneyCoach 2021.06.25 14:14:57
@ViCa: Igen, valóban nem rossz ötlet, hogy lehetne hozni egy átlag példát, és mellétenni hogy nálunk mi mennyi. Elég sok ilyen cikk van a neten (mármint ahol az átlagot kiszámolják).

Talán leginkább úgy tudnám megfogalmazni a "küldetésem", hogy szeretném megosztani hogy lehet így is (ez nem feltétlen a jót jelenti, szerintem is már-már luxus fenntartani 2 autót, mégis kettő van nekünk is a kényelmesebb ügyintézések, feladatmegoldások miatt), ami nem nagybetűs követendő példa, nem az etalon, szimplán nekünk ennyi. Ügyeskedünk, próbálkozunk a magunk módján. :)

Ami nekem hiányérzetem volt mindig a pénzügyekkel kapcsolatos riportokban, cikkekben, hogy általában betoltak egy átlagot (magyar viszonylatban leginkább a fővárosi árakban mérve), és ha úgymond "valós" példákat szerettem volna látni, akkor jó esetben kommentekben lehetett olvasni őket, már ha voltak. Vagy az extrém szélsőségeket mutatták meg (pénzszóró szupergazdagok vs. legszegényebb réteg).

És örömmel látom, hogy nagyon sok tudatos, tervező, gondolkodó és véleményt formáló ember gyűlt már eddig is össze ezen a helyen. Célom hogy ezt a közösséget tovább lehessen erősíteni, egymástól tanulni, kulturáltan értekezni, más nézőpontokat is megismerni.
Mielőtt nagyon mélyen elkezdjük beleásni magunkat a témába, szeretném lelőni a poént rögtön az elején, és elsütni a jolly joker mondatot: ATTÓL FÜGG. Na de mégis mitől, és ténylegesen milyen számokkal lehet kalkulálni? A kérdés összetettségét már csak az is mutatja, hogy nem mindegy,…..
MoneyCoach 2021.06.21 19:41:32
@AlexAston: Nem Szeged, a vonzáskörzete (25-30 km) amiről beszélünk.

Szegeden belül nem kéne napi 2x40-45 percet ingázni értelemszerűen.

ingatlan.com/szukites/elado+haz+domaszek+ferencszallas+forraskut+zsombo+90-110-m2+ar-szerint
MoneyCoach 2021.06.21 20:17:36
@AlexAston: Ebből a párbeszédből kiszállunk, egyezzünk meg egy barátságos x-ben. :) Sajátunkról értelemszerűen nem szeretnénk képeket küldeni (ezeknél valóban fényévekkel jobb), 2,5 éve vettük, akkor 17 misiért. Most 21-22-re lőném be, lehoztam a településen található hasonló paraméterrel hirdetett ingatlanokat. Fentebb írtuk Burgermeister-nek címzett válaszban, hogy idézzük, "Azóta itt is elszabadultak az árak (most 17-ért felújítandókat adnak már), de még nem vészes."

Van aki a svájci frankos hitelből is jó jött ki (volt munkatársam autóhitelének a futamideje 2 hónappal csökkent mert még időben járt le neki), mi meg jókor vásároltunk ár-érték arányban. Elégedettek vagyunk anyagilag és a körülményekkel is, ennél nincs fontosabb. :)
MoneyCoach 2021.06.23 10:58:27
@Örömhernyó: Impulzusvásárlások elleni csodafegyver:
- egyrészt amit írsz, szétnézel máshol olcsóbb-e, vagy van-e hasonló alternatíva, ami funkciójában pl. helyettesíti a terméket vagy
- otthagyod, adsz magadnak egy hét gondolkozási időt, és ha még akkor is úgy érzed hogy szükséged van rá és javadra válik a megvétele, akkor megveszed.

Ezt nem neked szól lényegében, csak a kommentben olvasottakról jutott eszembe, hátha másoknak hasznos lesz. :)