Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Liszt Ünnep

59 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
„Új színt hozni a táncpalettára!” Ez vezérelte Feledi Jánost, amikor harmincévesen első önálló egész estés koreográfiájával létrehozta saját társulatát. Ennek már több mint tíz éve, és a hazai modern balett kiemelkedő alakja azóta 24 koreográfiát alkotott, táncolt és tanított Amerikában, Afrikában…..
Weimar kivételes hely volt Liszt Ferenc életében: Goethe és Schiller városa, ahol maga is mindig békére lelt, és amelyről a Liszt Ünnep októberi koncertje kapcsán sem szabad megfeledkeznünk. „Elérkezett az idő (nel mezzo del cammin di nostra via – harmincöt év!), hogy kibújjak a virtuóz…..
Wolf Péter és Fábri Péter csavart egyet Schubert lassan kétszáz éve komponált dalciklusán, a Téli utazáson (Winterreise), és megírta a Sommerreisét, vagyis a Nyári utazást. Művük középpontjában a Wolf Kati által megformált nő áll, aki téli alakmásával ellentétben nem elmenekül, hanem éppen…..
Október 14-én újra az Akvárium Klub lesz a legfrissebb könnyűzenei előadók és a legaktuálisabb zenekarok lelőhelye, hiszen a tavalyi sikeres bemutatkozás után második alkalommal várja a soul, a jazz, a punk, a lo-fi hiphop, a színház, a japán kultúra és a csontig hatoló klubhimnuszok rajongóit az…..
Az igazi könyvmolyok régóta tudják: hiba úgy nekikezdeni az ősznek, hogy nem szerezték be azokat az új köteteket, amelyekkel a rossz időben melengetik majd a lelküket. Remek alkalom erre a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár, amelyen ismét a kortárs magyar és külföldi írók legjavával lehet…..
„Minden múlandó, csak Isten szava marad örökkévaló – s az Isten szava a géniusz alkotásaiban nyilvánul meg” – vallotta Liszt, aki egészen fiatal korától papi pályára vágyott, ám édesapja, Liszt Ádám más életutat szánt neki. Pedig egy ideig maga is a szent hivatásra készült, ifjúkorában a malackai…..
Nem sok zenetörténész számára adatik meg, hogy egy addig ismeretlen művet közreadjon a világnak, a 19. századi zeneszerzők termésében pedig végképp fehér hollónak számít az ilyen lelet. David Trippett, a cambridge-i egyetem docense már fiatalon is erre vágyott. Álmát végül megvalósíthatta ‒ neki…..
Felvételeiket Magyarországon is sokan ismerik, de csak most érkezett el a pillanat, hogy magával ragadó, derűt árasztó zenéjükkel személyesen is találkozhatunk. Az október 13-i koncert előtt elárulunk 10 érdekességet a zenekarról.  A Clayton-Hamilton Jazz Orchestra © Luis Andrews A 19 tagú big…..
Liszt Ferencet, a 19. század legjelentősebb magyar zeneszerzőjét és a csodagyerekként induló, világhírű zongoristát az is ismeri, aki nem kifejezetten jártas a zenetörténetben. Ám Lisztet vétek lenne pusztán e két attribútum alapján beskatulyázni, hiszen számtalan más arca is volt: karmester, nagy…..
Egy ötvenéves jubileum fontos mérföldkő. Az évtizedeken át szőtt álmok beteljesülésének ideje, amikor a sok nagyratörő terv és az új kihívások keresése már a múlté. A hagyomány biztonságos medrének oltalmát senki sem szívesen hagyja el. A Kronos Quartet azonban mindig is más volt. A hegedűs David…..
Kurtág György hihetetlenül gazdag életműve nemcsak a 20. század zenetörténetét formálta, de a mai kor zenészeire is erőteljes hatással bír. Fáradhatatlan alkotókedvét mi sem bizonyítja jobban, minthogy nyolcvannégy éves korában fogott neki első operája komponálásának, és hét esztendeig dolgozott…..
Liszt Ferencet, a 19. század legjelentősebb magyar zeneszerzőjét és a csodagyerekként induló, világhírű zongoristát az is ismeri, aki nem kifejezetten jártas a zenetörténetben. Ám Lisztet vétek lenne pusztán e két attribútum alapján beskatulyázni, hiszen számtalan más arca is volt: karmester, nagy…..
Egy hat évtizeden át tartó barátság kapcsán sok mindenről meg lehet emlékezni, pláne ha mindeközben a történet a kortárs magyar zene két lehengerlő alakjáról szól. Pontokba szedtük Kurtág György és Ligeti György szívet melengető bajtársiasságát.   A kortárs magyar zene legendás alakja szoros…..
Az élet minden pillanatát, legyen az öröm vagy bánat, vigasság vagy siratás, esküvő vagy temetés, kevesen képesek úgy megélni, mint a cigányság. Származzanak bárhonnan, a zene és a tánc tájegységtől függetlenül a hagyományaikhoz tartozik, és elmaradhatatlan része az ünneplésnek. A tradicionális…..
Verdi 80 esztendős volt, amikor utolsó operáját, a Falstaffot bemutatták a milánói Scalában. Kurtág György 84 évesen fogott hozzá első operája komponálásához, és hét esztendeig dolgozott rajta. A Scala-beli ősbemutató idején Kurtágot már csak három hónap választotta el 93. születésnapjától. Csoda ez…..
Egy álló hétig nem tudta kiűzni a fejéből a dallamot, amely a 170 éven át mellőzött weimari Liszt-kéziratban megragadta a figyelmét ‒ mondta el David Trippett, a cambridge-i egyetem professzora. Bár a kézirat létezése 1911 óta nyomtatásban is dokumentált, és több tudományos cikk készült róla,…..
Szüntelenül keressük, hogyan lehet történeteinket a legjobban elmesélni másoknak. Az új médiumok új formákat adtak az elbeszélésnek: könyvekben, színházban, zenében, filmeken vagy manapság az online térben többféleképpen mesélhetünk, gyakran akár ugyanazt a sztorit is. A műfajok között elmosódnak a…..
Könnyűzenei csemegékkel is kényeztet a Liszt Ünnep októberben. Az elképesztő kínálatból szemezgettünk a brit alt pop már hírnevet szerzett tehetségeitől a keleti blokk feltörekvő csapataiig. A sokszínűséget és merészséget látva még a fesztivál névadója is csettintene.  Budapest Showcase Hub, avagy…..
Dr. Jekylltől a Mátrixig, Hamlettől a Szép, új világig az alakmások és klónok régóta izgatják az írók-filmesek fantáziáját. Az már ritkább, hogy egy zeneszerző sci-fi-témából írjon operát. A Liszt Ünnepre érkező produkciók közt erre is találunk példát, de előtte nézzük, hogyan is állunk a…..
Semmihez sem fogható energiák töltik meg a színpadot, ha a fellépő művészek között családi kötelék van. Generációkon át épülő és gazdagodó zsigeri zenei tudás, varázslatos kommunikáció szavak és pillantások nélkül, szeretetzene. Egy nyelv, ami máshol nem tanulható. A Liszt Ünnepen többször is…..
Hamarosan kezdetét veszi a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál, és ezzel együtt a város legkülönbözőbb helyszínei és bulihelyei is megtelnek a programsorozat könnyűzenei koncertjeivel. A fellépők végeláthatatlan sorát elnézve úgy éreztük, egyetlen fesztiválozót sem engedhetünk kapaszkodó…..
Az 1872-ben Pesten megalapított Wagner Társaság – számos európai város társegyesületével karöltve – tevékeny részt vállalt abban, hogy a Wagner-kultusz szentélye Bayreuthban négy esztendővel később felépüljön. A társaság fennállásának százötvenedik évfordulója alkalmából megrendezett jubileumi…..
Mézédes, lágy hangja olyan, mint egy selymes takaró, ami jólesően borít be, kiránt a valóságból, és elhiteti velünk, hogy a világ valójában csodálatos hely. Az első pillanattól elvarázsol, és egészen a jazz fénykorába repít minket vissza – nem véletlenül, hiszen Sherry Williams igazi történetmesélő,…..
A Badora Dance Company új bemutatója, az Időn kívül irodalmi és zenei inspirációk nyomán haladva különleges témáról beszél. A nehéz terhekben rejlő felemelő erőről is beszélgettünk az együttes Harangozó Gyula- és Seregi László-díjas, érdemes művész vezetőjével, Barta Dórával.  David Grossman…..
Rafináltan újraértelmezett, szerelmi sokszögtörténetté transzformált modern Pygmalion-parafrázissal érkezik a budapesti Liszt Ünnepre a Neue Oper Wien. A húsz éve, Münchenben bemutatott opera – Das Gesicht im Spiegel (Arc a tükörben) szerzőjét, Jörg Widmannt először a darab keletkezéstörténetéről…..