Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Újbudai KDNP

21 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Régen volt egy világítótorony a XI. kerületben? Bármennyire is hihetetlen, de igen. Bár esténként világított, elsődleges funkciója szerint mégis hősi emlékmű volt. A 2. világháború végén megsemmisült, a kommunisták pedig hallani sem akartak az újjáépítéséről. A második világháborúban Magyarország…..
A Gellért-hegy egyik éke, sőt, tulajdonképpeni névadója a pálos rend Sziklatemploma. A fiatalabbak talán nem is gondolnák, hogy volt idő, amikor a templom bejáratát „gondos kezek” lebetonozták, a szerzetesek egy részét pedig kivégezték. Újbuda egyik legismertebb része a Gellért-hegy. Középkori…..
Ha visszaemlékezünk a magyar labdarúgó válogatott utóbbi évtizedekben nyújtott teljesítményére, ami után jelenleg örvendetes felívelésnek lehetünk tanúi, szinte hihetetlennek tűnik, hogy volt olyan futballistánk is, akit négyszer jelöltek Aranylabdára (magát a díjat egyetlen magyar, Albert Flórián…..
2019 márciusában Németország egyik legjelentősebb kiadója, a C. H. Beck Verlag tette közzé Andreas Rödder Konservativ 21.0: Eine Agenda für Deutschland című könyvét, amely immár magyarul is olvasható. A kötetet 2021. június 27-én mutatták be Budapesten. Németországot tizenhat éve a…..
Talán kevesen tudják, hogy megannyi színész, tudós, sportoló, politikus, egyházi személy mellett kiváló zenészek is éltek kerületünkben. Közéjük tartozott Bencsik Sándor, a zseniális gitáros-zeneszerző, akinek pályája a Kádár-rendszer aljas kultúrpolitikája miatt tört derékba. Bencsik Sándor 1952.…..
1938 után ismét hazánkra figyel a katolikus világ: szeptember 5. és 12. között immáron másodszor kerül sor Budapesten a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra, az eseményen Ferenc pápa mutat be zárómisét.  Ebből az alkalomból érdemes feleleveníteni a legutóbbi pápalátogatás emlékét: ezért ajánljuk…..
A Citadella – ami turisták, kiránduló családok, futók népszerű célpontja lehetne – hosszú évek óta üresen áll. A pusztulófélben, siralmas állapotban lévő erőd a kormány döntése értelmében – közel kétszáz éves fennállása óta először – végre olyan hellyé válik, amire mindannyian büszkék lehetünk…..
Kerületünkben született és e városrész több pontján is lakott az a csodálatos szépségű, rendkívül tehetséges színésznő, aki a Horthy-korszak legünnepeltebb filmsztárjának számított, és miután a kommunisták elűzték Magyarországról, az emigrációban is küldetésének tekintette a magyarságtudat…..
Kevés olyan család van, amelynek három tagja is rendkívül kimagasló eredményeket tudott elérni a sport terén. Közéjük tartozik a Sárosi-família. Kerületünkben, a Budafoki út 10/B számú házban élt a Ferencvárosi Torna Club két labdarúgóklasszisa, Sárosi György és Sárosi Béla, valamint a vízilabdázó…..
Petróczy István volt az Osztrák-Magyar Monarchia első magyar nemzetiségű katonatisztje, aki repülőgéppel a levegőbe emelkedett. Petróczy ezredest azonban nem csak ez a tény, hanem a katonai repülés fejlesztéséért tett páratlan erőfeszítései is kiemelik kortársai közül. A felvidéki születésű…..
Adott egy huszonéves fiatalember, aki a hit és a sport segítségével a legnehezebb akadályokat is képes volt leküzdeni – történetét pedig egy különleges kötet formájában megosztotta velünk. Thuróczy Bertalan Rákóczifalván, egy Szolnok melletti faluban született 1994-ben. Egészen fiatal korától…..
E sorok írójának volt szerencséje személyesen ismerni Szabad György professzor urat, a rendszerváltás egyik meghatározó alakját. Az első szabadon választott országgyűlés elnöke 1993-ban költözött a Gellérthegyre és 2015-ben bekövetkezett haláláig kerületünkben élt. Szabad György 1924. augusztus…..
A Bartók Béla úton két olyan épület is található, amely Hadik András huszártábornokról, Berlin megsarcolójáról kapta a nevét. Az egyik, a kávéház ma is várja a vendégeket, a „másik Hadik”, a laktanya története azonban jóval kevésbé ismert és jóval kevésbé vidám. A „Hadik” szó hallatán az újbudaiak…..
„Édes kicsi fiam, te még nem tudsz olvasni, neked nyugodtan írhatok és szabadon és őszintén – hozzád beszélve és mégis magamhoz – valamiről, amiről soha nem beszéltem, amit magamnak sem vallottam be soha, aminek a nevét soha ki nem mondtam. Most, ezen a furcsa nyáron, mely úgy hat rám, mint…..
A közelmúltban megtért teremtőjéhez az oly sokunk által tisztelt és szeretett Kovács Lajos Péter történész, az Éghajlat Könyvkiadó igazgatója, kerületünk lakója. Rá emlékezve ajánljuk az általa vezetett kiadó gondozásában megjelent Párbeszéd a megpróbáltatásról című különleges kötetet. Az út,…..
Ezekben a napokban, amikor a Visegrádi Együttműködés megalapításának 30. évfordulóját ünnepeljük, és amikor lengyel barátainktól átvesszük a V4 soros elnöki tisztségét, különösen aktuális annak tanulmányozása, hogy mi a lengyel álláspont az európai együttműködésről, valamint az Európai Unió…..
1944 végén a front közeledtével Adolf Hitler erőddé nyilvánította Budapestet. Ennek értelmében a városba vezényelt német és magyar csapatoknak az utolsó töltényig harcolniuk kellett. A szovjet bekerítéssel a székesfőváros sorsa megpecsételődött, nem csupán a katonaság, hanem a lakosság is a heves…..
Aki a Balaton, Győr vagy éppen Ausztria felé autózik, minden bizonnyal számtalanszor elhaladt már a Budaörsi út 49-51. szám alatt található Petőfi Sándor-Laktanya jellegzetes épülete előtt. Budapest, sőt, Újbuda férfi lakosai közül pedig rengetegen (köztük e sorok szerzője is) úgy emlékeznek a…..
2021. július 5-én Fucsovics Márton bejutott a wimbledoni nyílt teniszbajnokság negyeddöntőjébe. A világ legrangosabb tenisztornáján ezzel minden idők második legjobb eredményét érte el a magyar játékosok közül férfi egyesben. Nála jobb teljesítményt egyedül Asbóth József tudott felmutatni, aki…..
A háború után, amikor a pénz értéktelen volt és a varosban ténylegesen nem volt mit enni, a szebb napokat látott családok vidékre jártak és ékszereket, bundákat cseréltek krumplira, ha nagy szerencséjük volt, még húst is kaptak. Ekkor terjedt el a mondás, kiárulják a családi ezüstöt. De vajon ma…..
Hosszú évek tervezgetése és előkészítése után megállapodás született a Magyarországi  Evangélikus Egyház és Újbuda Önkormányzata között egy új evangélikus óvoda építéséről a kerületben. Már többször felmerült egy evangélikus szellemiségű óvoda létrehozásának az ötlete, készültek tervek is.…..