Regisztráció Blogot indítok
Adatok
shortlong

18 bejegyzést írt és 14 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
1983 december 17-én este több ezer fiatal töltötte meg a Városi Sportcsarnokot Miskolcon és legalább ennyien álltak a téli hidegben a csarnok előtt. Összegyűltek egy korszak és az Edda Művek méltó befejezésére, elbúcsúztatására… ’83 nyarán Barta Alfonz úgy döntött, nem vesz részt az Együttes…..
Ezen a szlogenen hosszasan lehetne gondolkodni, messzire mutató következtetéseket levonni, de ne tegyük, hanem inkább üljünk le a kedvenc fotelünkbe egy pohár konyakkal (borral, whiskey-vel - kinek, mi az ízlése), s hallgassunk zenét. Mondjuk egy Magneplanar hangsugárzó segítségével, amit…..
shortlong 2021.08.27 13:29:16
@Kovacs Nocraft Jozsefne: Az alumíniumcső könnyebb, mint a drót, ezért használták egy ideig. Amikor meg tudták oldani, hogy alumíniumfóliát (nagyon vékony szalagot) tudjanak tartósan a mylar fóliához rögzíteni, végleg elhagyták a drótból készült "tekercset".

Igen, az alumíniumot a fajsúlya miatt használják. Ugyanazon panel érzékenysége 3-4 dB-vel csökken a megnövekedett súly miatt, ha a vezető rézből készül, viszont a hangja jobb. Volt módomban ugyanazon Magneplanar típust meghallgatni alumínium- és rézvezetőjű kivitelben, ugyanabban a rendszerben. A "rezes" sokkal emberibb, valóságosabb, szó szerint selymesebb hangú.

Érdekes módon a panelek sokkal jobban terítik a magashangokat, mint gondolnánk (+/- 30 fok), de természetesen irányítottabbak, mint egy dómsugárzó. A nagy ribbonszalag, azonban tényleg csodálatos, de önmagában annyiba kerül, mint egy komplett hangsugárzó.

"Megoldandó problémák":
- Megfelelő erősségű rúdmágnes beszerzése. Az ára miatt a mai típusok mágnesei gyengébbek, valamint sajnálatos módon a felhasznált mágnesek ereje az évtizedek alatt folyamatosan csökken.
- Mágnesrudak, borítólemez perforációinak mérete, helyzete.
- Fólia és mágnesek távolságának meghatározása. Ha túl kicsi, nekiütközik a fólia, ha túl nagy, csökken az érzékenység, romlik az impulzusátvitel.
- A fóliára ragasztott vezeték átmérője, hossza, egymástól való távolságuk..
- A vezetékeknek hosszú távon is a fólián kellett maradni az állandó mozgás ellenére. Ez a vezetékes megoldásnál nem is sikerült, mert típusbetegsége a Magneplanaroknak, hogy a a panel felső és alsó részén leválik a fóliáról a vezeték. Úgy tűnik, hogy ezt a gondot megoldotta az alumíniumszalag használata.
shortlong 2023.10.15 22:29:40
@Dr. Kocsis István tamás: Köszönöm a beszámolót.
Volt szerencsém Ottó "rezes" Magneplanar hangsugárzóját hosszasan hallgatni, és felelősségem teljes tudatában írom, hogy jobb, mint a gyári "alumíniumos" megoldás.
1992. november 6-án reggel tízkor kezdetét vette a hifista "rendszerváltás" máig legnagyobb rendezvénye az Első Hifi Show. Néhány gondolat a kiállításról: A '90-es rendszerváltás idejére már egy jelentős hifista közösség alakult ki az országban. Bármerre utaztam, bármely városban jártam…..
shortlong 2023.10.15 12:10:47
@Nyúlláb: Tudom, telhetetlennek tűnhetek, de mi van a mostani hétvégével? Esetleg, most is láthatunk ott?
A blognak köszönhetően nagyon sokan megkeresnek, tanácsot, tanácsokat kérnek, vagy csak éppen beszélgetni szeretnének velem. A leveleknek, a nem ritkán egy-két óráig tartó telefonos „konzultációknak”, és főleg a személyes találkozóknak köszönhetően nagyon sok zenehallgatóval, hifistával, sőt, a…..
A blog eddigi életének leghosszabb ideig készült beszámolóját olvashatjátok, hiszen az x2audio zajszűrő-megoldásaival való személyes tapasztalatszerzés 2017-ben indult. Igaz, akkor még nem volt x2audio nem volt tervben, hogy az ötletekből egyszer majd minden zenehallgató, minden filmnéző számára…..
1904-ben az Indiana államban (USA) lévő Elkhartban megszületett egy kisfiú, akinek nevét a XXI. században minden házimozi rajongó ismeri - azaz nem az övét, hanem a családnevét viselő hangsugárzókét. Paul Wilbur nagyon hosszú, izgalmas, munkás kort élt meg, 98 évesen távozott az örök zene…..
Mielőtt belemerülnénk a történetbe (és a zenébe), kategorikusan kell, hogy kijelentsem, az EDDA Művek frontemberével, a mai Pataky Attilával semmiféle szellemi közösséget nem vállalok. Ő nem az az ember, akit a ’70-es évek végén megismertünk és rajongásig szerettünk. Talán tényleg elrabolták az…..
Munkáim során összehozott a sors – a hétköznapi – “Csillagszemű” Kiss Zoltánnal, a Karthago basszusgitárosával, akit a számmisztikusok “Zéro” néven ismernek. Sokat beszélgettünk munkáinkról, életről és persze a Zenekarról. Érdekes volt hallani, hogy pl. azon történetek, amelyeket nagyon csinos és…..
shortlong 2021.08.02 19:35:51
@Gazz: Köszönöm az észrevételt - javítottam.
A csehszlovák sorozat rajongóit ki kell ábrándítanom, ebben a posztban nem a cseh kisváros élelmiszerboltjának dolgozóiról lesz szó. Ők egy egészen másfajta pult mögött élték mindennapjaikat, ráadásul egy olyan szakma képviselői voltak, ami elnőiesedett, férfit csak elvétve találni közöttük. Közös…..
A korábban bemutatott "IKEA lemezjátszók" és azoknak fő alapelemét képező bambuszból készült vágódeszkák sokak fantáziáját megmozgatták - amatőröknek, profiknak egyaránt. Létezik azonban egy másik négybetűs cég is, melynek termékei az egész világon kaphatóak, ráadásul eme termékek tulajdonképpen…..
Egy koncert végén (ifjúkori) szokásomhoz híven ott sertepertéltem a színpad környékén, segítettem a pakolásban, s közben, sikerült néhány szót váltanom kedvenc gitárosommal, Tátrai Tiborral. Jöttek a szokásos és zavaromat rejtendő klisék - tetszett, jó volt, hol hallhatlak legközelebb... Válaszolt,…..
1979 egyik nyár eleji szombat estéjén az "Egymillió fontos hangjegy" c. zenei műsor egy egész adást szentelt a semmiből nagy hirtelenséggel felbukkant supergroup-nak, a Dinamit Együttesnek. Felcsendült az első szám, a "Tinédzser dal" és rohantam az ablakhoz, hogy az bérházunk udvarán lebzselő…..
A hifis fórumokon gyakran szóba kerülnek különféle konyhai termékek, melyek megtalálhatóak az IKEA kínálatában. Ezek különböző bambusz és nyírfa vágódeszkák, fémeszközök, asztallapok, stb. Külön ki kell, hogy emeljem az IKEA Lack asztalkát, ami lassan 30 éve a legjobb ár/minőség értékű lemezjátszó…..
shortlong 2021.06.09 16:57:17
@Androsz: Szerencsére az elme folyamatosan képes befogadni az új információkat. :)

Tangenciális kar ügyben ajánlom figyelmedbe pl. a Clearaudio Statement TT1 hangkart, vagy éppen Bergmann úr alkotásait, de készült Magyarországon is, ráadásul légpárnás kivitelben, amit ha neves cég gyártana, 25-30 000 euró alatt nem lehetne megkapni.
Ismételten hangsúlyozom, ezek nem azonos kategóriák egy Panasonic tg-karral.

A különálló, "csak úgy odatett hajtómotorra" pedig számtalan példát találhatsz a Kuzma-tól a Transrotorig.
shortlong 2021.06.09 18:01:36
@Kovacs Nocraft Jozsefne: A csöves erősítők kimenőtrafója 1:1 áttételű. Azok feszültséget nem emelnek, mindössze illesztik a hangsugárzót a kimenőcsőhöz - függetlenül a hangsugárzó milyenségétől.
Léteznek kimenőtrafó nélküli csöves erősítők is, valamint kimenőtrafóval szerelt félvezetősek - tehát a helyzet bonyolultabb, minthogy általánosítani lehessen.

A sztatikus hangsugárzók transzformátorának az a feladata, hogy a bemenő hangjelet magasabb feszültségre transzformálja, azért, hogy az elektrosztatikus vonzás és taszítás létrejöhessen, ami a sztatikus hangsugárzók fóliáját mozgatja, és ezáltal a hangot létrehozza.

Tehát a csöves / félvezetős erősítők kimenőtrafója nem képes kiváltani a sztatikus hangsugárzók "set up" transzformátorát, sőt, trafóit, mert azokból lehet akár 1, 2, 4, 8 ugyanazon hangsugárzóban.

Azonban az ötleted, a trafó nélküli sztatikus hangsugárzó nem is olyan légből kapott. :)
Léteznek kutatások, fejlesztések ilyen irányban is. Mindössze azt kell elérni, hogy maguk a végerősítők adjanak ki magukból elegendően nagy feszültségre "ültetett" jelet. Ebben az esetben az erősítő és a sztatikus hangsugárzó egy egységet képez, azok más készülékkel / hangsugárzóval nem helyettesíthetőek.

Igen, bambuszból készítenek gyárilag is audiofil lemezjátszót. Bambuszt használ mindenhez a Tri Art Audio, de készítenek bambuszból házat a Lenco és a Garrard cég lemezjátszói számára, de még a Linn cég LP12-jének is van bambusz változata.

Az erősítő-hangsugárzó kapcsolat meglehetősen bonyolult és hektikus - függetlenül az erősítő fajtájától és a kimenő-trafó lététől, vagy éppen nem lététől.

Itt találsz erről egy elgondolkodtató elmélkedést:

longkft.hu/audioblog/hangsugarzo_hangdoboz_hangfal_erosito/
shortlong 2021.06.10 16:41:01
@Kovacs Nocraft Jozsefne: Köszönöm a kiegészítéseket.
A tőlünk nyugatabbra fekvő és persze a szakadék szélén táncoló kapitalista országokban a nyolcvanas évek elejére teljesen hétköznapivá vált a képmagnó. Volt szinte minden háztartásban, ezzel szemben, mi "fejlett" szocialisták pedig csak olvastunk és álmodoztunk róla. Szép lassan persze beszivárgott…..
shortlong 2021.06.08 19:36:06
@Gyingizik: ...és akkor még szóba se hoztuk az igazi nagy dobást, a DCC-formátumot, amelynél digitálisan rögzítették a hangot akár egy hétköznapi magnókazettára is.
Egy rendkívül sajnálatos eseményt kell megosztanom veletek! Hanglemez gyűjteményem a darabszám tekintetében még inkább hátrébb került az igazán “nehéz fajsúlyú” gyűjtőkhöz képest. A korábbi abszolút és felülmúlhatatlannak hitt rekorder a pittsburghi Paul Mawhinney lemezbolt tulajdonos 3 millió…..
Sem az énekesnőről, sem az albumról (és annak alapjául szolgáló filmről) nem tudok elfogódottság nélkül írni. A hanglemezt több százszor meghallgattam, az "Üvegtörők" c. filmet pedig a nyolcvanas évek elején / közepén az összes számomra elérhető mozi összes vetítésén megnéztem. A fő ok…..
shortlong 2021.06.02 19:43:58
@jeriba zammis: Köszönöm az információt.
shortlong 2021.06.02 19:45:07
@lenörd hofstadter: A személyes találkozó miatt irigyellek. Én csak kb. 5 méterre jutottam hozzá legközelebb. :)
Nagyon sokáig nem tudtam eldönteni, hogy a "végleges" hangsugárzóm két utas állványos legyen, vagy panelsugárzó. Bár egészen eltérő méretűek, különböző elven működnek, mégis nagyon sok közös tulajdonságuk van. Hihetően építik fel a teret, nagyon szép, valósághű a középsávjuk, gyorsak, de sajnos…..
Nagyon gyakran felmerülő, afféle alapkérdés, hogy hangrendszerünk összeállításánál mire hány százalékot költsünk a keretösszegből? "Mindentegybe" rendszereknél - függetlenül attól, hogy a TESCO állította össze számunkra, vagy a Linn - egyszerű dolgunk van. Megvesszük, hazavisszük, bekapcsoljuk és…..