Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Valentin90

12 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Történetünket ott hagytuk félbe (előzmények itt, itt és itt), hogy 1348 elejére Nagy Lajos többek között Nápolyt is elfoglalta, de Johannát nem sikerült foglyul ejtenie, majd a pestis kitörését követően azonos év májusában hazatért, míg seregének nagy része szárazföldi úton követte Magyarországra.…..
Valószínűleg senkinek sem kell bemutatni Katona József híres drámáját, a Bánk bánt, amely az egyik legjelentősebb magyar irodalmi mű, és az irodalomórákon ma is tanítják a diákoknak nap mint nap. Jómagam is elsőként ebből a forrásból találkoztam Gertrúd, II. András (magyarosan Endre) királyunk…..
Valentin90 2021.09.02 15:56:53
@gigabursch: sose hallottam még róla, de érdekesnek tűnik.
Kevésbé közismert, de a kereszténység védelmében nem csak a Szentföldre vezettek keresztes hadjáratokat, hanem Európa területein is voltak harcesemények, amelyek közül kiemelkedik az Ibériai-félsziget araboktól való visszafoglalása. Máskor a kereszténység terjesztésének okán került sor háborúkra,…..
Valentin90 2021.08.29 22:32:15
@gigabursch: na igen, az a kép nagyon besikerült :D de spoiler: jövő héten is olyan cikket hozok ki, amiben lesz szó róla is, oda majd próbálok szebbet :D
Valentin90 2021.09.02 14:17:04
@fofilozofus: örömmel olvasom
Az előző alkalommal (link itt, az előzmény előzményéhez pedig itt) ott hagytuk magára Nagy Lajost és kíséretét, hogy hosszas előkészületek után elindultak és megérkeztek az aquilai felkelők bázisára. Az első hadjárat 1347. december 24-től mutatott útvonala lesz érdekes a mostani írás…..
Történetünket az előző héten ott hagytuk félbe (link itt), hogy Anjou Lajos a pápa és Johanna mismásolásai miatt eldöntötte, öccse meggyilkolása felett kard által fog igazságot szolgáltatni.   Nagy Lajos későbbi portréja A nápolyi hadjáratokra gyakorolt hatása miatt fontos megemlíteni egy…..
Valentin90 2021.08.08 11:51:21
@gigabursch: talán kicsit hosszúra is sikerült a "felvezetés", de a záró rész jövő héten már akció dús lesz :D (később lesz még ezeknek is folytatása, legalább 2 írás)
Valentin90 2021.08.12 14:54:45
@gigabursch: örülök hogy tetszik! Elvileg ma este hozom ki a befejezést, majd figyeld
A Nagy Lajos által vezetett nápolyi hadjáratok nem csak a magyarság, de a korabeli Európa történelmének is jelentős eseménye. A harcok váltakozó intenzitással 1347 és 1350 között folytak, de a hadjáratot mégis könnyen fel lehet osztani három különböző időszakra. Az első szakaszban a Nagy Lajos által…..
Az egy héttel korábbi bejegyzésemben (link itt) bemutattam az utolsó Árpád-házi királyok alatt megjelenő oligarchákat és viszonyukat az uralkodóval, és elérkeztünk magához az öröklődési harchoz, amely kisebb nagyobb intenzitással közel 10 éven át tartott. Folytatás lentebb. Az oligarchák uralma alá…..
Az Árpád-ház kihalását követő, közel egy évtizeden át tartó interregnum megértéséhez szükséges az azt megelőző 40-50 év áttekintésével kezdeni, mivel az oligarchák nem III. András halálakor jelentek meg, és IV. Béla halálakor sem tűnt úgy, hogy veszélyben lenne az Árpád-ház férfi ága. Árpád-házi…..
Az i. e. 753-as alapítású Róma nevű városállam számára majdnem 500 évig tartott, mire sikerült uralma alá vonnia az Itáliai-félszigetet. A megalapítását követő első néhány száz évében gyakran a puszta létéért kellett küzdenie a környező többi városállam, vagy nagyobb birodalmak ellenében. Róma…..
Nagy Sándor neve manapság is fényesen cseng a történelem kedvelők körében, és a valaha volt legjobb hadvezérek között tartják számon. Az apró ókori Makedónia királyságából kiindulva, képes volt meghódítani a hatalmas Perzsa Birodalmat, amellyel örökre beírta magát a históriás könyvekbe. De mégis,…..
Első bejegyzésemben be fogom mutatni a mai Horgos falu újratelepítéséhez vezető történelmi eseményeket, és magát az újratelepítést, az azt lebonyolító Kárász Miklós életén keresztül. Horgos környéke már az ókorban is lakott volt, közeli fekvése a Tiszához kedvezett a halászattal foglalkozó…..
Sokat szenvedtem, mire kitaláltam a blog nevét, de végre itt vagyunk! Célom hogy minél több érdekes, történelmi eseményről, személyről írjak bejegyzéseket, összefüggésekre mutassak rá. A legfontosabb mégis az, hogy minél több emberhez juttassam el az információkat, mivel mindannyian tudjuk,…..