Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Rudi a szezonalis Renszarvas

0 bejegyzést írt és 15 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Balázsék nyolc évvel ezelőtt költöztek ki Angliába, aztán egy (pontosabban két) svájci látogatás hatására úgy döntöttek, hogy inkább az alpesi országot választják. A szakma (a buszvezetés) maradt, a körülményeik viszont (miként Csillának elmesélte) javultak...
Amikor egy nagyjából fele Magyarország méretű országban több mint 17 millióan élnek, akkor nem kell szakembernek lenni, hogy tudjuk: komoly nehézséget jelent a lakhatás. Pláne igaz ez akkor, ha ez az ország (esetünkben Hollandia) lakóinak a száma dinamikusan nő, egyre inkább az Európai Unió egyéb…..
Nyelvtudás és szakma nélkül munkát keresni külföldön nagyon finoman szólva sem a legideálisabb kezdés. Márpedig Ilona így vágott neki Svájcnak és ő azok közé tartozik, aki végül sikerrel járt. A Miből élnek a magyarok Svájcban? sorozatban szokás szerint Csilla kérdezte a tapasztalatairól...
Az informatikusokról sokan gondolják azt, hogy sima ügy a külföldi munkavállalás, ahol aztán hatalmas pénzeket lehet szakítani. A valóság persze ennél összetettebb, már csak azért is, mert magának a területnek is rengeteg ága (valamint boga) van. A Miből élnek a magyarok Svájcban? sorozat mai…..
Rudi a szezonalis Renszarvas 2021.05.31 07:25:24
@négyzet: 120 ezer évi svájcban már jó. Némi józan ész azért még kell mellé, mert ha 200ezres ferrari részleteit, adóit és biztosítását fizeted egy luxuslakás mellé, akkor ez kb lemegy a WC-n. De normális felfogás mellett ebből már akár lehet elkezdeni adósodni és 3-4év után saját lakás önrészét letenni, 2 gyereket nevelni, stb.

A legtöbb értelmiséginek ennyi csak seniorként van 10-15év munkatapasztalattal, illetve ekörül van egy orvosi fizetés heti 50óra munkával 6+év kemény egyetem után.
A Miből élnek a magyarok Svájcban? sorozat legújabb részének főszereplője Gyuri, aki nemrég nyelviskolát alapított a partnerével. De talán nem is ez a beszélgetés legfontosabb része, hanem az, ahogyan a beilleszkedésről, elfogadásról és boldogulásról gondolkodik...
A gyermeknevelés mindenhol kemény és drága menet, pláne az Svájcban. Egy korábbi posztban azt írtuk, hogy hivatalos becslések szerint is alsó hangon 200 ezer frankkal kell számolnia annak, akinek gyermeke születik. A sok évnyi helyi tapaszlatból beszélő Fehér Holló posztjából kiderül, szerinte ez…..
Rudi a szezonalis Renszarvas 2021.05.12 21:45:15
@AvéCézárVavan: Ez nem mítúú kompatibilis :D :D :D
Rudi a szezonalis Renszarvas 2021.05.31 07:25:24
@vándor madár: jó hogy említed az adót: Na ezen olyan veszettül sokat nem tudtunk spórolni, mert alapból alacsonyak az adókulcsok. Így amit az adóhivataltól visszakapsz, igen messze jár az egy gyerek után fizetendő évi kb 25kFr bölcsipénztől.
Svájcban minden "profin" be van árazva: ha alacsony adókulcsú kantonban élsz, akkor igen valószínű, hogy drágább lesz az albérleted, azaz bevándorló dolgozóként semmit se profitálsz abból, hogy mások millió frankokat spórolnak két utcával odébb. Gyerekkel meg egyenesen rosszabb: az albérlettel már lesápolták rólad a kanton adóelőnyét, viszont az alacsonyabb adóból kevesebbet kapsz vissza.

A schwytzerek nagyon egyszerűen úgy vállalnak több gyereket, hogy anyuka otthon ül 10-12évig, apuka pedig karriert épít. Ezt írtad is és én is láttam ilyet. Két gyerek napközije már egy normálisabb fizetést is lenulláz, hárommal már erősen veszteséges az egyik szülőnek dolgozni. Bevándorlóknál az a baj, hogy kitől tanulja meg rendesen szerencsétlen gyerek azt a szerencsétlen nyelvet, ami utat nyit neki később a ténylegesen jobb melókhoz? Az otthonmaradt nemsvájci anyukától aligha...
Rudi a szezonalis Renszarvas 2021.05.31 07:25:24
@vándor madár: "Valamiért csak nem hajlandók bevezetni a gyermeknevelési ellátás semmilyen formáját." Egy kicsit arról, hogy mikről szavaztak/nem szavaztak az elmúlt pár évben:
- a derék svájciak leszavazták a 6hetes szabadságot,
- eszük ágában sincs emberi hosszra nyújtani a szülési szabadságot a 4hónapnyi semmiről
- valamit vicceset löktek most apasági "szabadság" címen, de ha jól rémlik, ez semmivel se több, mint amit annakején én a munkahelyemtől megkaptam.

Ehhez tudni kell, hogy svájcban, mint mindenütt a szavazó a helyi nyugdíjas, akinek lehet 50-60éve nehéz élete volt és nem akarja, hogy a migrinek bármivel jobb legyen. Az állampolgárságra várakoztatott külföldinek, aki dolgozik-adózik, kuss a neve. Ezt azért azok figyelmébe is ajánlom, akik a "demokrácia és véleményszabadság" miatt kedvelik svájcot: amíg nincs meg a piros útlevél, addig bizony az ember megtarthatja a politikai véleményét magának, hiába múlik a kérdésen a fél élete.
Kis túlzással napról napra változik az oltáshelyzet Magyarországon (is). Jó hír, hogy most már annyi az oltás, hogy a Magyarországon élő külföldiek és a külföldön élő, érvényes TAJ-számmal nem rendelkező magyarok is hamarosan beoltathatják magukat...
Rudi a szezonalis Renszarvas 2021.05.16 07:40:08
@tildy[UK]: A lényeg, hogy már nem érvényes TAJ-al is lehet menni oltásért, ráadásul Pfizert is kaphat az ember.
A „Miből élnek a magyarok Svájcban?” sorozat legújabb részének főszereplője Ági, aki neurológusként dolgozik az országban. Ismét egy részletet olvashattok Csilla interjújából, a teljes beszélgetést pedig a poszt végén található videóban nézhetitek meg...
Tavaly is többen tértek haza Magyarországra, mint ahányan elköltöztek, legalábbis a hivatalos magyar adatok szerint. Érdekes, hogy ugyan elég sokan tértek vissza Ausztriából, még így is közel 4000 fővel nőtt az ott élő magyarok száma. Az Egyesült Királyságból viszont nem nagyon költöznek haza a…..