Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ludovika Blogtér

58 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Trádler Henrietta az NKE EJKK Közép-Európa Kutatóintézet ösztöndíjasa Kun Béla cselédlányát, Széles Máriát 1919. szeptember 12-én, Újpesten letartóztatták. A vád ellene mindössze az volt, hogy a tanácskormány idején Kun Béla alkalmazottjaként teljesített szolgálatot...
Ződi Zsolt tudományos főmunkatárs, Közszolgálati Egyetem Információs Társadalom Kutatóintézet Egyre több balesetről lehet hallani, amelyek állítólag a Tesla önvezető rendszere miatt következtek be. Indokolatlanul felgyorsító, a közlekedési lámpákat figyelmen kívül hagyó, megbolondult autókról…..
Tóth Bettina az NKE EJKK Európa Stratégia Kutatóintézet munkatársa Az elmúlt két hétben rendezték meg Egyiptomban az ENSZ 27. éghajlatváltozási konferenciáját, ahol a világ országainak vezető politikusai, hatóságok, vállalkozások és a civil társadalom képviselői folytattak eszmecserét a globális…..
Sorbán Kinga tudományos segédmunkatárs, Információs Társadalom Kutatóintézet A digitális szolgálatásokat szabályozó Digital Services Act (DSA) rendelet számos fontos újítást tartalmaz a Facebookhoz vagy a YouTube-hoz hasonló online platformok működésének szabályozásával kapcsolatban. Mivel már több…..
Navracsics Tibor tudományos főmunkatárs, Európa Stratégia Kutatóintézet Az Európai Bizottság szeptember 18-án meghozott döntése lehetővé tette, hogy a magyar kormány végre az európai uniós forrásokról szóló tárgyalások hajrájába jusson. A döntés ugyanakkor kezdetben bizonytalanságot okozott, és…..
Szűcs Petra junior kutató, NKE Gazdaság és Versenyképesség Kutatóintézet Annak ellenére, hogy számos olyan véleménnyel találkozhatunk, mely szerint a nyugati szankciók nem képesek a kívánt eredmények elérésére Oroszországban, várhatóan összességükben mégis komoly hatásaik lesznek. A 2022. február…..
Magas Bianka hallgató, NKE kiberbiztonsági mesterképzési szak A XXI. században nemcsak a felnőttek vannak kitéve a kibertérből érkező veszélyeknek, hanem a gyermekek is. Egyre több fiatal rendelkezik saját okoseszközzel, telefonnal, játszik online játékokon, vagy aktívan jelen van a közösségi…..
Gondola Csaba kutató, NKE EJKK Amerika Kutatóintézet   Idén áprilisban életbe lépett az a szabályozás, amely lehetővé teszi, hogy az amerikaiak az útlevelükbe a férfi és a nő nemek mellett egy harmadik lehetőséget is megjelölhessenek. Ez pedig – hosszas társadalmi egyeztetést követően – az „X” nem…..
Dr. Varga Réka a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézet tudományos főmunkatársa   A háború idején elkövetett szexuális erőszak sokáig tabu téma volt. Ebben a meglepő talán az, hogy sokáig a humanitárius szervezetek sem foglalkoztak a kérdéskörrel. A részleges áttörést…..
Kovács Eszter tudományos segédmunkatárs, NKE EJKK Politika- és Államelméleti Kutatóintézet   A franciaországi elnökválasztás utáni napokban Pierre Manent a Le Figaro-nak adott interjút. Véleményét egyetlen jelölt vagy politikus sem érezhette dicséretnek. Pierre Manent értékelése szerint a második…..
Örlős László tudományos főmunkatárs, NKE Amerika Kutatóintézet A szomszédunkban zajló háború minden eddiginél élesebben világít rá az európai energiafüggőség kérdéskörére. Oroszország a világ második legnagyobb olajexportőre; az európai gázfogyasztás több mint harmadát biztosítja. Az orosz–ukrán…..
Hegedüs Csilla az NKE Európa Stratégia Kutatóintézet kutatója 2022-re jelentős mértékben csökkent Románia lakossága, és az itt élő magyarok száma is. Ennek fényében különösen aggasztó, hogy a várakozásokkal ellentétben a magyar vezetésű települések jelentős részében nagyon alacsony a részvétel az…..
Könczöl Miklós ösztöndíjas kutató, NKE EJKK Politika- és Államelméleti Kutatóintézet Egy frissen megjelent kötet a kelet-közép-európai alkotmánybíráskodás érvelési és értelmezési sajátosságait vizsgáló nemzetközi kutatás eredményeit foglalja össze. A Tóth J. Zoltán szerkesztette kötetben…..
Ludovika blogtér Putyin pincsijei? 2022.04.20 11:20:53
Navracsics Tibor intézetvezető, NKE EJKK Európa Stratégia Kutatóintézet Talán emlékszünk még a nemrég befejeződött magyarországi választási kampány egyik különösen éles kirohanására, amikor az önmagát egyesült ellenzéknek nevező pártszövetség egyes politikusai Putyin pincsijeként aposztrofálták a…..
Markovics Milán Mór őrnagy, kutató, NKE EJKK Vallás és Társadalom Kutatóintézet A konfliktus kezelésének módja a nagyobb nemzetközi figyelem visszanyerése és a buddhista közösségek támogatása is lehetne. Mianmar több mint 50 millió lakosú ország, területileg hétszer nagyobb hazánknál. Sokunk…..
Vilonya Martin  junior kutató A 2021-es év folyamán havonta átlagosan majdnem négymillió ember mondott fel munkahelyén az Amerikai Egyesült Államokban. Mi állhat e rekordmagas érték mögött? A pénzpiacok túlzottan jó teljesítménye? A pandémia következtében megnövekedett stressz? Esetleg a rossz…..
Kis Norbert egyetemi tanár Elkerülhető az orosz–ukrán háború következményeként Európa morális bukása? A NATO-országok március 4-én úgy döntöttek, hogy a NATO nem vesz részt az orosz-ukrán háborúban, a NATO katonai gépei nem mennek az ukrán légtérbe, se NATO-csapatok Ukrajnába. Ugyanakkor a…..
Vilonya Martin gyakornok, NKE EJKK Gazdaság és Versenyképesség Kutatóintézet Napjainkban rendkívül vonzóvá váltak a különféle kriptovaluták, számuk meghaladja a tízezret is. Néhányan azt gondolják, hogy a fizetőeszközök jövője a digitális világban rejlik, azonban mások pesszimistábbak a…..
Tóth Kálmán tudományos segédmunkatárs, NKE Politika- és Államelméleti Kutatóintézet RECENZIÓ – Norbert Bolz német filozófus legújabb könyve a politika és az erkölcs összefüggéseit veszi vizsgálat alá, rámutatva a politikai problémák korunkban egyre elterjedtebb moralizáló megközelítésében rejlő…..
Pásztor Szabolcs vendégkutató, NKE Gazdaság és Versenyképesség Kutatóintézet Nagyjából a rendszerváltástól kezdődően kísérhetjük figyelemmel a gazdaságpolitikában, a gazdasági sajtóban és a politikai közbeszédben azokat az írásokat, véleményeket és elemzéseket, amelyek valamilyen modell…..
Máthé Réka Zsuzsánna tudományos segédmunkatárs, NKE Európa Stratégia Kutatóintézet A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tegnap tette közzé legújabb Gazdasági Kilátások című kiadványát. Az elemzés összességében pozitív hangulatú, a kormányzati támogatásoknak, a gazdasági…..
Navracsics Tibor intézetvezető, NKE Európa Stratégia Kutatóintézet Noha az Európai Unió közvetlen módon nem érintett sem az Afganisztánban korábban zajlott hadműveletekben, sem pedig a mostani kivonulásban, az uniós intézmények életét is felkavarták az ott zajló események. Nem csupán azért, mert a…..
Bartóki-Gönczy Balázs adjunktus, az NKE Világűr Társadalomtudományi Kutatóműhelyének vezetője Idén júliusban két amerikai milliárdos is saját fejlesztésű rakétával tapasztalta meg a mikrogravitációt, hétköznapi nevén a súlytalanságot. Bár nem ők voltak az első „űrturisták”, de fejlesztéseik…..
Kis Norbert fejlesztési rektorhelyettes, egyetemi tanár, NKE   „A konzervatívok úgy gondolkodnak, mint az oroszlánok, a liberálisok pedig mint a bárányok.”Ez a mottója az Evolúciós pszichológia a politikában, avagy hogyan fejlődött ki a konzervativizmus és a liberalizmus az emberben című könyvnek,…..
Máthé Réka Zsuzsánna tudományos segédmunkatárs, NKE Európa Stratégia Kutatóintézet Élesedik a feszültség Brüsszel és Budapest között. A politikai viták következményeként az uniós pénzforrásokra egy ideig nem számíthatunk. Mindez komoly hatással lehet a magyar gazdaságra. Ma már senkit nem lep…..