Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Danka Balázs

15 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Idei újabb tematikus blokkunk keretein belül is szeretnénk kedveskedni olvasóinknak egy interjúval, melyet Dr. Sebők Ferenccel, a Szegedi Tudományegyetem Történeti Segédtudományok Tanszék oktatójával készítettünk. Az interjúban – a tematikus hetünk címéhez („Bizáncon innen és túl”) méltóan - szó…..
A múlt héten, 2023. március 16-án részt vettem a SZETE történelmi filmesten, ahol a kontextust Dr. Hunyadi Zsolt egyetemi docens biztosította. Az alábbiakban erről olvashattok egy rövid beszámolót...
David Nicholas 2013-ban megjelentetett egy Flandria történetéről szóló egész vaskos, több száz oldalas kötetet. A szerző nem kicsi vállalkozásra tett próbálkozást: bemutatni Flandria történetét, főleg a középkorra fókuszálva, innen is a kötet címe: Medieval Flanders. Mielőtt a kedves olvasó a…..
A mai alkalommal egy olyan témáról szeretnék írni, melynek a szakirodalma igen bőséges. Minden részkérdésre én se térhetek ki, de célom az, hogy ha nem is mindenről, de a középkori pápaság egyes érdekességeiről beszámolhassak, ugyanis egy ilyen nagy múltú intézmény esetében nem is annyira meglepő,…..
2022. 10. 24-én, a Szegedi Tudományegyetemen Meszes Dominik kollégánkkal együtt lehetőségünk volt a tematikus hét keretei között egy interjút készíteni. Az interjúalany Kalmár Melinda történész, az SZTE BTK Jelenkortörténeti Tanszékének tudományos főmunkatársa volt, akit a XX. század és a…..
Azt hiszem az olvasóink többsége – remélhetőleg – ismeri a filmklasszikust, a „Brian élete” című igen szórakoztató remekművet. Aki nem, mindenképp nézze meg, igen agyzsibbasztó humorra számíthat. Mindenesetre ma nem filmkritikát írok, hanem városnézős cikk következik, de a film egyik ikonikus…..
A mai rövid cikkem a halotti liturgiáról és a templomi felajánlásokról szól. A középkorban a templomi liturgia és a halott lelkéért tett üdvadományok (donatio) mindig a templomhoz kötődtek, azonban azok jellege mindig különbözött. Az eddig általam olvasott adatok között a kecskeszőrtől a…..
A középkori gyászszertartásról megannyi érdekes munkát lehet olvasni. Akár Tóth Anna Judittól, akár Szabó Pétertől (nem, nem az „életmódtanácsadó”), vagy ha klasszikusokat akarunk, úgy érdemes elő venni Ernst H. Kantorowitz nagyívű munkáját. De vajon miről szól a középkori végtisztesség a királyok…..
A középkori karácsony ugyanúgy a várakozásról és Krisztus születéséről szólt, mint napjainkban, viszont nem mondható, hogy csak Krisztus születése kötődött volna hozzá. Ugyanis kötődtek hozzá igen fontos események, mint király-, vagy császárkoronázások. Megvolt az ünnepnek a maga fénye, ahogy…..
Ha azt mondom Marburg, talán a többségnek nem jogtalanul a német város jut eszébe. Van azonban egy másik, amúgy szintén a középkorban többségében németek által lakott település a stájer hegyek között, a Dráva partján, melyet ma Mariborként ismerünk...
Danka Balázs kollégánk leült egy beszélgetésre Dr. Hunyadi Zsolttal, a Szegedi Tudományegyetem Középkori és Kora Újkori Magyar Történeti Tanszékének docensével, melyet most megosztunk veletek is, kedves olvasóink. A beszélgetés szövegében tartalmi változást nem eszközöltünk, csupán nyelvtani…..
Ha azt mondom pogrom, azt gondolom mindenkinek általában – nem jogtalanul – a középkori zsidóüldözések juthatnak eszébe többek között. Mindazonáltal ez a kép kicsit pontatlan, mivel a zsidóság a középkorban nem volt mindig üldözött vallása miatt, voltak üldözésekkel tarkított időszakok, és volt…..
„Péter országlásának harmadik esztendejében tehát a magyar főemberek és vitézek, a püs-pökök tanácsára, összegyülekeztek Péter király ellen, és gondosan kutatták, kit találhatnak az országban a királyi nemzetségből, aki alkalmas az ország kormányzására, és megszabadítja őket Péter zsarnoklásától. Az…..
Blogunk új rovatot indít, melynek keretében a magyar uralkodókat fogjuk sorra bemutatni nektek kezdve Géza fejedelemtől egészen az utolsó magyar királyig, IV. Károlyig. Célunk egy átfogó (bár nem minden részletre kiterjedő) képet adni a magyar uralkodókról, az ő életükről és kormányzásukról, hogy ne…..
I. Róbert, a skótok királya 1306 és 1329. július 7. között volt Skócia egyik – ha nem a legismertebb – uralkodója. A Bruce-házból származóként született 1274-ben. Temetése mondhatni különleges volt, egyrészt, mivel szívét testétől külön temették el, másrészt, mivel temetési menete is ránk maradt.…..