Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kiskisutca

0 bejegyzést írt és 214 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sokan tekintenek a mai napig rajongásuk tárgyként a kétütemű, füsteregető, csettegő-csattogó segédmotoros kerékpárokra, vagy ahogy a szakzsargon nevezi SMKP-okra. Mára kevés üzemképes egyed maradt, pedig a viszonylag egyszerű technika sokáig bombabiztosnak bizonyult, ám a 21. századra inkább…..
kiskisutca 2021.11.18 13:42:01
@erol:

Részben igazad van!
A kétütemű 50 cm3-is robogó tényleg hányadék!
De egy négyütemű 125 cm3-is már normálisan megy!
Az lenne a megoldás, ha azt is lehetne B jogsival vezetni.

Sajnos, most nem lehet, és ezért valószínűbben veszek egy pedelec-et, mint egy 125 köbcentis négyütemű robogót.
már nagyon nézem őket, bár tudom, hogy macerás a töltögetés.
Alapvetően lelkesedni szoktunk a társadalmasítás iránt, csakhogy az is egy bonyolult tudomány: sokszor válik belőle előre megvezetett folyamat, a meghozott döntések utólagos igazolása, a kész helyzetek művészete. Továbbra is buzdítunk mindenkit, hogy vegyen az ilyesmin részt (még a legreménytelenebb…..
Bizonyos félreértések és jogi követkemények elkerülése végett a legtöbb film végén ott a figyelmeztetés (vagy valami hasonló): „A film cselekménye kitalált történeten alapul. A történet szereplői kitalált alakok, mindennemű egyezésük a valósággal csupán a véletlen műve.”. Nyilván ennek az…..
kiskisutca 2021.11.17 10:44:51
@konrada:

Igazad van!
Csak a telek értékes. Az épület kb. 2%-a műemlék igazából (ez meghagyható "paraván"-nak*) a többi rész ALULHASZNOSÍTOTT.

pestbuda.hu/gallery/2021_DCS/november/invalidus-palota%20fszek%20martinelli.jpg

* Tudom, színtiszta fasszadizmus, divatos utálni, de bizonyos esetekben én elfogadom.

Egy nagyon jó helyen lévő, ordítóan alulhasznosított épület, ahol eleve csak a héj a műemlékszerű, szinte kiállt az ilyen átépítésért!
kiskisutca 2021.11.17 10:52:18
@tiltsál ki te gyökér:

Van egy nagy telked, azon egy régi parasztház.
Eladod a telek felét a régi parasztházzal, a telek másik felére meg építesz egy pipec házat.
A vevő a régi parasztházat lebontja mélygarázst épít alá és egy kétemeletes panziót.

Az egész környék kompaktabbá válik, mindenki jól jár.
Talán már több mint egy éve volt titokban tudható, hogy folyik a puhatolózás: sikerül-e fürkészeinknek és portyázóinknak kitárgyalni Frankfurt városától az ott eladósorban levő R sorozat járműveit? Úgy tűnik, sikerült. Alapjában véve ennek drukkoltunk mi is, hiszen amikor arról van szó, hogy minél…..
kiskisutca 2021.06.21 12:47:55
@bozon:

Magasperont építeni vagy lépcsőt rögzíteni?
Mind a két megoldás ótvar buhera kategória, de a lépcső rögzítés olcsóbb.

A normál megoldás a mélypálya építés lett volna 20 éve. (hátrány: szigetüzem), igazából meg sem kellett volna venni azokat a villamosokat, vagy rögtön kiépíteni a fasza mélypályát! (Káposztásmegyer felé premetróként.)
kiskisutca 2021.07.22 09:52:57
@midnight coder:

Van bennük motorhűtés, szerintem a rátermett magyar mérnökök összebuherálnak egy motor&utastérhűtés kombót! :-)

Túl nagy súlynövekedés nem lehet, mert akkor ezek sem mehetnek a Szabadság-hídra!

Sokan nem tudják, de Budapesten két villamoshálózat van:

- az elméleti (amit a vonalhálózat térképen látsz)
- a gyakorlati, ahol a túl "széles" és "nehéz" villamosok nem közlekedhetnek!
kiskisutca 2021.11.11 15:48:53
@midnight coder:

"Jelenleg nincs bennük légkondícionáló.
Ez azonban meg fog változni, a BKV ugyanis vizsgálja a klímaberendezés beépíthetőségét. Van technikai lehetőség erre. A frankfurti cég ugyan valóban azt írja, hogy a kocsikat nem lehet klímásítani, ezt azonban kb. 15 éve vizsgálták utoljára. Azóta a berendezések könnyebbek lettek és fejlődtek a statikai modellezéshez használható számítógépes programok is.

A kocsik beszerzését nagylétszámú BKV-s műszaki csapat segíti a helyszínen is, tehát egyáltalán nem megalapozatlan a program.

Egy résztvevő beszámolója szerint teljesen elkészítik a klimatizálási tervet légcsatornákkal, mindennel, és készül egy prototípus-kocsi is. Annak sikere esetén folytatódik a típus beszerzése."

portoftrans.net/kellenek-a-frankfurti-r-wagenek/
Ez az egyik olyan funkció, melyet azért vezetnek be, hogy fenntartható opciókat tegyenek elérhetővé a felhasználók számára...
Ezért aztán fogok kapni a pofámra, de akkor is: ha adott egy helyzet, ami finoman szólva senkinek sem a szíve csücske, nem lehetne az ellene való folyamatos és hasztalan, erősen váltakozó hevű küzdelem helyett valahogy az előnyünkre fordítani? Ha a lomtalanításban turkáló emberek tevékenysége szúrja…..
kiskisutca 2021.09.17 13:23:37
@bozon:

"a szemét nem annyira értékes, hogy eltartsa ezt a rendszert."

Ja, ezért írtam pontot. Amúgy rengeteg pénz van a rendszerben, ami nem jól hasznosul.
A papírból pl. lehetne közfoglalkoztatás keretén belül brikettet gyártani. Mikróvállalkozó adókedvezményt kap, ha közmunkást foglalkoztat erre a célra, stb.
Tehát minden összefüggő költséget számításba kellene venni és a társadalmi hasznosságot is be kellene "árazni".
Innováció: ha nagy mennyiségbe állna rendelkezésre olcsón, jó minőségű (mert rendesen válogatott) nyersanyag, tuti, hogy megjelenne a kereslet is (ez feljebb vinné később az árakat, még nagyobb komolyságot kapna a dolog.)
kiskisutca 2021.10.14 12:58:12
bircahang Kóserpecsét Hódmezőre 2021.10.11 06:06:00
Nagyon vártam a Karácsony lemondása utáni Drága Bolgár Úr műsort. Indulása - 2002 eleje - óta hallgatom, persze már régóta nem minden nap, Bolgár Gyuri bácsi betelefonálós műsorát. Bolgár bácsi élő ballib ikonember, s ebből a műsorából hibátlanul megismerhető a ballib agytröszt mindenkori…..
kiskisutca 2021.10.11 16:20:31
kiskisutca 2021.10.13 16:23:21
@cvsvrs:

"magyar egy keresztény államnemzet"

Egyrészt. Másrészt meg egy nyugat ázsiai etnikum.
Ez a nyugat ázsiai etnikum asszimilálódott Közép-Európába. A kultúra közép-európai, a nyelv közép-ázsiai, a génrendszer vegyes.
bircahang Jézus nem volt baloldali 2021.10.13 06:06:00
Jézus természetesen nem volt baloldali. S mikrohullámú sütőt se használt. Valamint jobboldali se volt. Baloldal és jobboldal nem létezett a polgári kor, a kapitalizmus előtt. Abszurdum tehát ókori baloldalról és jobboldalról halandzsázni. A baloldal/jobboldal a tőke-munka viszonyban…..
kiskisutca 2021.10.13 16:16:26
@Deak Tamas:

Ua. egy a mai nyelvhez közelebb álló fordításban:

A gazdagok nehezen jutnak be Isten Királyságába
17 Jézus már útnak indult, amikor egy férfi odafutott hozzá, térdre borult előtte, és megkérdezte: „Jó Mester! Mit kell tennem, hogy örök életet kapjak?”

18 Jézus így válaszolt: „Miért mondasz engem jónak? Egyedül csak Isten jó. 19 Ismered a Törvény parancsait: Ne gyilkolj! Ne kövess el házasságtörést! Ne lopj! Ne tanúskodj hamisan! Ne csalj! Tiszteld apádat és anyádat!”[d]

20 A férfi erre így válaszolt: „Mester, én mindezt megtartottam gyerekkorom óta.”

21 Jézus rátekintett, megkedvelte, és ezt mondta: „Még egy dolog van, amit meg kell tenned. Menj, add el minden vagyonodat, és amit érte kapsz, oszd szét a szegények között! Akkor majd a Mennyben lesz a kincsed. Azután gyere, és kövess engem!”

22 Erre a válaszra a férfi arca elkomorult, és szomorúan elment, mert nagyon gazdag volt.

23 Jézus ekkor végignézett a tanítványain, és ezt mondta nekik: „Milyen nehezen jutnak be Isten Királyságába a gazdagok!”

24 A tanítványok nagyon megdöbbentek ezen. Ő azonban megerősítette: „Gyermekeim, látjátok, milyen nehéz bemenni Isten Királyságába! 25 Még egy tevének is könnyebb átmenni a varrótű fokán, mint egy gazdagnak bejutni Isten Királyságába.”

26 Ezen még jobban elcsodálkoztak, és egymás között azon tanakodtak: „Akkor egyáltalán ki kaphat örök életet?”

27 Jézus rájuk nézett, és ezt válaszolta: „Az emberek számára ez valóban lehetetlen, de Isten számára nem, mert neki minden lehetséges.”
Tulajdonképpen véletlen, hogy mind egy rövid, mind egy hosszú távú közlekedésfejlesztési projekt kapcsán Kelenvölggyel illusztrálhatjuk az elkövetkezendő évtizedek budapesti fenntarthatósági alapdilemmáját (a konkrét projekteket a cikkben részletezzük). Az alapdilemma a következő: hogyan…..
A házhozszállítás egyre népszerűbb, a teherbiciklik pedig csökkenthetik a városok zsúfoltságát és szennyezésettségét.  ..
A termékeny kommunista blogger Kabai Domokos Lajos - akit egyébként ajánlok olvasni - azt panaszolja, hogy a magyar liberálisok elbitorolták a baloldaliságot. Pedig Magyarországon a "baloldal" szó csakis a liberalizmust jelenti hosszú ideje. Az antikapitalizmus és rendszerkritikusság viszont az…..
kiskisutca 2021.09.22 14:37:42
@midnight coder:

"kereshetsz 300 ezer forintot is havonta meg másfél milliót is."

És mit kezdesz a másfél millióval?

Baloldali mentalitás: feléled, luxuscikkek, utazgatás, örülsz, hogy jól élsz, hisz jár neked.
Jobboldali mentalitás: befekteted, próbálsz önállósodni, gondolsz a holnapra.
Népszerű ballib hit: a boldog ország az, ahol a polgár olyan jólétben, biztonságban, kiszámítható jövőképpel él, hogy még azt se tudja, kik országa vezetői. Egyrészt persze az az abszurditás ellenkezik a másik ballib eszmével, mely szerint az öntudatos, aktív polgárok a társadalom alapja, hiszen…..
kiskisutca 2021.09.22 14:27:21
@Serény Vélemény:

A judaizmusban és az iszlámban is van sátán.
kiskisutca 2021.09.22 14:28:38
@Boldeone2:

És ha a megvilágosult ember visszasötétül?
kiskisutca 2021.09.22 14:30:43
@Boldeone2:

"A kultúrák nem egyenlő èrtèkűek , ezt nyugodtan ki lehet mondani ."

Mindegyik világvallás alapértékei hasonlóak.
A gyalogosok az úthasználói hierarchia élén foglalnak majd helyet. Az autósoknak - akik a legnagyobb eséllyel árthatnak a többi közlekedőnek - a legnagyobb a felelősségük, hogy mérsékeljék azt a veszélyt, amelyet mások számára jelentenek...
bircahang Latin csalga 2021.09.15 06:06:00
Ami a Balkánon a csalga - lásd bővebben róla itt - az Latin-Amerikában a reguetón - angol verzióban: reggaeton -, egy sajátos modern latin-amerikai zenei stílus, a szülőhazája Puerto Rico. Ahogy a balkáni csalga esetében, zeneileg meglehetősen primitív: gyakorlatilag egyetlen rövid motívum…..
Nyugaton sokan nem értik, hogyan lehetséges, hogy az orosz és az ukrán identitás gyakran átmegy egymásba, sokszor egyetlen családon belül is megesik, hogy a család egyik része orosznak, a másik rész ukránnak vallja magát. A magyarázat a két nemzetiség egymástól való késői…..
kiskisutca 2021.09.13 10:02:42
@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Köszi!
A "lágyító funkció"-t értettem, de eddig nem gondoltam végig a történetét. Érdekes.
kiskisutca 2021.09.13 10:23:37
@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"A lengyel a kivétel."

Hát sok mindenben! :-)
bircahang A sipákolók 2021.09.07 06:06:00
Afganisztán és az USA ottani veresége kapcsán a fősodrú liberális narratíva az, hogy a nagylelkű USA mindent megtett, de a bunkómucsai afgánok nem voltak hajlandók segíteni saját magukon, így nem volt mit tenni. S ha követett is el hibát a nagy USA - áldott legyen a neve! -, azt a rohadék Trump…..
kiskisutca 2021.09.07 16:17:23
@sync:

Nem üldözte sem a zenét, sem az emberábrázolást, sőt még új egyházat sem akart alapítani. Csak komolyabban vette Jézust meg a Bibliát, mint a reneszánsz pápák.
kiskisutca 2021.09.07 16:19:31
@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Nem akart új egyházat alapítani, az új egyház létrejött, kommunikációs hibák miatt.
kiskisutca 2021.09.07 16:20:46
@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Bizonyos értelemben igen, de összességében szerintem nem.
bircahang Mai gyarmatok 2021.09.05 06:06:00
Melyek azok a területek, melyek "gyarmatgyanúsak"? Alapvetően ez 2 kategória: melyeket az azt birtokló állam speciális státuszúként kezel, azaz a jogrend ott nem azonos azzal, ami az állam "normál" részén, ahol nincs ugyan speciális státusz, de területileg jelentős távolságra fekszik az…..
kiskisutca 2021.09.06 13:07:24
kiskisutca 2021.09.07 12:35:19
@Gery87:

Gondolom, aki anyagilag érdekelt az a pár tízezer fő, aki működteti az apparátust, bár azok egy része akkor is a közigazgatásban dolgozna, ha az általuk lakott terület Horvátországhoz, Szerbiához vagy egy iszlám kulturális gyökerű közép-délszláv államhoz tartozna.
A kérdés kettős. Egyrészt mint Budapest sorsáért aggódó civilek fiktív első személyben kérdezhetjük magunktól: városvezetőként mi mit tennénk, és hogyan tennénk, ha tényleg komolyan gondolnánk, hogy a fejlesztés ne csak a 2024-es kampányplakátokon, szép látványtervekben öltsön testet, hogy aztán…..
kiskisutca 2021.08.30 13:42:44
@Karolac:

Ja, náluk úgy maradt, itt meg visszaépítés lenne.
Amúgy emléxem, több hetes párizsi tartózkodás után konkrétan körberöhögtem a bécsi villamost, nevetségesen kicsinek tűnt.
kiskisutca 2021.08.30 13:49:39
@bozon:

"Ma már nagyon meglepődnének sokan, hogy milyen szűk utcákban voltak villamosok Budapesten is!"

Ja, a Csányi utcában a Klauzál térnél, a Gyulay Pál utcában a Rókus kápolnánál, de ezek gyalogos sebességgel közlekedő favázas dobozkák voltak! :-)

Ilyen kis kabinocskákat lehetne közlekedtetni gumikeréken is. külön sávban akár, eltérő színű útburkolaton.
kiskisutca 2021.09.07 12:26:41
@AlexAston:

"De emiatt villamost fölé rakni, agyrém, és pénz kidobás."

A metró funkciója: külvárosok összekötése a (bel)város alatt, a külvárosokban, agglóban lakók gyors beszállítása. Ezért nem szempont a sűrű megálló kiosztás.

A bel(jebb)városi felszíni járatoknál elvárás a sűrűbb megálló kiosztás, hisz ez a belvárosi közlekedést szolgálja.

Gondolj bele, pl. az Urániánál lévő buszmegálló hány percnyire van a Blaha vagy a Keleti metróperonjától!

Pénz kidobás a sűrű metróállomás kiosztás és az indokolatlanul hosszú mozgólépcső! Az utóbbi időpocsékolás is.
A 444-en jelent mostanában meg egy nagyon színvonalas átfogó összegzés arról, hogy mi a helyzet az utcai kukákkal Budapesten. A szövegből nem olvasható ki, hogy most magyarázni szeretné-e a városvezetés bizonyítványát, vagy éppen kritizálná, de ez az igazán színvonalas cikkek sajátja. Mi viszont…..
kiskisutca 2021.09.06 16:09:52
@Vén motoros:

"Az állam meg arra való, hogy elérje, hogy a műanyagok millió és millió tonnái ne a tengerben úszva alkossanak új úszó földrészeket, hanem dolgozzák fel őket."

Van valami halvány próbálkozás efelé:
hulladekgazdalkodas.mol.hu/
kiskisutca 2021.09.06 16:13:32
@Sir Gombóc:

Az ásványvíz árába be kellene építeni az összes költséget, olyan áron valószínűleg kevesebb fogyna.
Sajnos a környezetszennyezés ingyen van. :-(
Rétvári Bence azt mondja ünnepi beszédében, hogy a marxista, kommunista eszmének nincs helye sehol a világban. Marhaság, röviden fogalmazva. Egyrészt az indoklás is abszurd. Hogy emberi áldozatokhoz vezetett. Nos, ezen az alapon a hadiipart és a késgyártást is be kell tiltani, sőt azokat…..
  A legjellemzőbb dolog két különböző nyelv beszélői között a nem-értés. Nem közvetlen értelemben, hanem kiejtésileg.   A magyar nem érti miért mondja egy orosz "ti" helyett, hogy "tyi", pedig hát nyilvánvaló mi a különbség a kettő között! A cseh nem érti miért mondja szinte az egész világ…..
kiskisutca 2021.08.30 13:26:08
@vergyula:

"abból lesz a Kerepestartja"

Ja, az lesz! :-(

Terjed a -tuk, -tük-ölés. (suksükölés: hu.wikipedia.org/wiki/Suks%C3%BCk%C3%B6l%C3%A9s,_szuksz%C3%BCk%C3%B6l%C3%A9s_%C3%A9s_csukcs%C3%BCk%C3%B6l%C3%A9s)

Sokan felszólító módban sem merik a helyes formát használni, hiperkorrigálnak.
Szerintem már ez így is marad. .-(

Nekem furcsa, de megértem, sőt én is inkább átfogalmazok, így kerülöm a használatát, mert hiába tudom, hogy helyes, nem akarom, hogy a hülye hülyének nézzen. .-)
kiskisutca 2021.08.30 13:39:07
@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Van még játék az igekötőkkel is!

Kijelentő mód: Megtartjuk.
Felszólító mód: Tartsuk meg!

(Tahó mód: Megtarcsuk.)
bircahang Arab identitás és nyelv 2021.06.29 06:06:00
Az arab identitás rendkívül sajátos. Minden arab egyszerre két nemzet tagja: az arabé és saját arab országáé. A nyelv esetében a párhuzam a latin és az újlatin nyelvek esete lehet. Képzeljük el, hogy a románok, a franciák, az olaszok, a spanyolok, stb. mind azt vallanák, ők a latin nemzet…..
kiskisutca 2021.06.30 13:23:11
@Deak Tamas:

שנייַדער R - E - D - ÁJ - N - S <------

A jiddisben csak a héber eredetű szavak "tömörek".
Mindig nagyon szeretjük, és szívesen reklámozzuk, ha a döntéshozók kikérik az érintettek véleményét egy-egy fejlesztésről – noha azt is tudjuk, hogy a lakossági konzultáció (általában) a kész helyzetek művészete. A Budakeszi úti buszsávok konzultációján is kissé látszik ez az ambivalencia, de…..
A magyar "jobboldal" lassan belesétál egy csapdába. Először is elkezdte használni a "meleg" szót, bár még nem teljeskörűen, de egyre nagyobb gyakorisággal. A "meleg" viszont egy fertőzött, nem semleges szó, nem szabadna használni. Van helyette "homokos", ha pedig teljesen semlegesek és…..
kiskisutca 2021.06.21 09:35:14
@chrisred:

"Ha valaki azt mondja, hogy meleg helyzetbe került, mindenki számára nyilvánvalóm, hogy nem az afrikai utazására gondolt."

Részt vett egy homoszexuális eseményen? :-)

"a poszt viszont egyenesen meg akarná tiltani, hogy valaki ilyen értelemben is használhassa, vagyis cenzúrázni szeretne."

Ja, az is "cenzura", hogy nem kurvaanyáunk" egy óvodában. Mégsem hiszem, hogy ettől fasizmuskommunizmus van.
kiskisutca 2021.06.21 09:37:30
@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Szerintem a véleménynyilvánítási szabadság része, hogy lehessen ellenvéleményed a homoszexuális mozgalmakkal kapcsolatban.
kiskisutca 2021.06.21 12:52:18
@erol:

Divatmozgássérültről és divatvakról még nem hallottam, persze lehet olyan is.
Írtam már a közép-ázsiai ex-szovjet térség nemzetépítéséről. Most az attól délebbre és keletebbre fekvő térség pár érdekessége. A térség demográfiailag 3 típusú országra osztható: etnikailag homogén országok, ahol a lakosság 90+ %-a azonos nemzetiségű: Banglades, Dél-Korea, Észak-Korea,…..
kiskisutca 2021.06.21 09:04:17
@Gery87:

Ez nekünk "hígmagyarok"-nak fáj csak. A "mélymagyar"-oknak mások a szempontjaik.
Hun gének vs. Szent István-i államiság.
(Számukra mi csak másodrendű asszimilánsok vagyunk.)
kiskisutca 2021.06.21 09:59:21
@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"A magyar állam a magyar nemzetre alapult."

Szent István magyarországi állama, pápai és császári jóváhagyással a kereszténységre és a magyarországi, többnyelvű, multietnikus nemzetre alapult, ahol a névadó magyar etnikum volt a meghatározó.