Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kiskisutca

0 bejegyzést írt és 421 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nemrég említettem Mező Gábort, most ismét kell. Bekapcsolódott a Talpramagyar elleni kampányba, pontosan azzal a módszerrel, amivel a levitézlett Falkaházi-Karsai duó az új köztársasági elnök ellen. A lényeg: adjon magyarázatot felmenője életéről, meg hogy miért állít családi legendákat a…..
kiskisutca 2024.04.15 15:36:55
@Gery87:

"Pl mekkora volt a jiddis zsidók száma a lengyel ill szovjet területek elleni támadás előtt, mivel ők teljesen eltűntek."

A XX. század elején még 11-13 millió jiddisül beszélő zsidó élt a világon, ám ma már csupán 1-2 millió fő közé teszik a számukat. Ennek oka, hogy

a holokauszt áldozatainak 80%-a (mintegy 5 millió ember) tartozott a jiddisül beszélők közé,

továbbá Izraelben még a háredi közösségek jelentős része is áttért a modern héberre, Kelet-Európában pedig a kommunista rendszer és a széles körű asszimiláció csökkentette radikálisan a jiddisül beszélők számát.

zsido.com/babilon-utan-milyen-nyelvet-beszeltek-a-vilag-zsidoi/
kiskisutca 2024.04.15 15:53:31
@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Főleg igen! A jiddishez azok a közösségek ragaszkodnak a legjobban, akik a leginkább szemben állnak a cionista ideológiával. Ugyanakkor a vallásos-cionista irányzat tagjai szándékosan szakítottak a jiddissel és – különösen a Izrael Állam megalapítása utáni időben – rossz szemmel néztek arra, aki nem a modern hébert, az ivritet beszélte.
bircahang Újbalos panasz 2024.04.10 06:06:00
Magyarországon persze a szó klasszikus értelmében nincs baloldal. Ami van, annak 95 %-a klasszikus jobboldali liberális, s van egy kicsi rész progresszív liberális. Sajnálatos így a sorsa a 0 %-hoz közelítő rendszerkritikus baloldalnak. A klasszikus marxistáknak még könnyebb, mert ők eleve…..
Az alapvető eltérés a bolgár és a magyar posztkommunista rendszer között, hogy a magyar rendszer mindig stabil, a bolgár meg csak ideiglenesen az. A magyar rendszerben a pártrendszer stabil, jönnek persze új pártok és eltűnnek régiek, de ez sose drasztikus, mindig mindez lassú folyamat. A…..
A karácsonyi és a húsvéti időszak egyik idegesítő liberális szokása egész nap "zsidókereszténységről" beszélni. Miközben ez nem létezik. A zsidókereszténység ugyanis eretnekség, mégpedig mind keresztény, mind zsidó szemszögből. Keresztény szemszögből a dolog nyilvánvaló. Az egyik legkorábbi…..
bircahang A pofáraesés 2024.01.31 12:12:00
Az igazikeresztény, igazijobboldali Ungváry sokat dolgozott. Videójában se képes rejteni lelkes remegését. Kiszemelte a Fidesz fő megmondóemberét, sokat kutatott. Nagy botrányra számított, hetekig tartó hisztériára. Aztán jött Bayer és az egészet leállította nagyon egyszerűen: azt mondta…..
kiskisutca 2024.01.31 16:07:54
@Gery87:

"Szemet szemért"

Ez egy előremutató elv, mert mértékletességre, arányosságra int!

An eye for an eye! Tehát a szem elvesztéséért nem a másik megölése, családja, faluja elpusztítása a válasz!
Most, hogy már vissza is szívták, talán érdemes összefoglalni, hogy mi is volt ez. Egy biztos: kommunikálni nem sikerült. Ha tehát szakmailag indokolható, jól előkészített, hasznos lépésről volt szó, akkor dupla veszteség érte a céget és a fővárost; hiszen vissza kellett szívni valami hihetetlen…..
kiskisutca 2024.01.31 13:03:48
"A IV. kerület északi részének itt kinéző minimális foltozása már inkább rosszat sejtet: miközben természetesen nagy szükség lenne a hálózat összefüggőségének javítására,"

2013:
4.kerulet.ittlakunk.hu/kozlekedes/130307/vasuti-megallohely-epul-kaposztasmegyeren

"Káposztásmegyeren új vasútállomást építenek ki, melyhez a vasút alatt átvezető aluljáró fog kapcsolódni a XV. kerület felé. A Megyeri út és Külső Szilágyi út torkolatában kialakítandó csomópont által Újpest és Rákospalota össze lesz kötve egymással, hiszen jelenleg a vasút elválasztja egymástól a szomszédos kerületeket. A csomópont kialakítása a főváros és a Budapesti Közlekedési Központ támogatásával valósul meg.

A vasútállomás ötlete nem új keletű, a MÁV már 1992-ben tervezett Káposztásmegyerre megállóhelyet."

Tényleg egy Mars-expedíció bonyolultságú egy új vasútállomás kiépítése?

Tudom, meg lehet magyarázni, hogy az akadálymentesítés miatt szélesebb peronok kellenek, a szélesebb peronok miatt más ívek és ezért át kell építeni az egész pályát, de tényleg?

Szerintem kétharmaddal lehetne kivételes módosításokat hozni, ha nagyon akarnák a költséghatékony megoldást.
bircahang Ami váratlan 2024.01.30 06:06:00
Van olyan, hogy teljesen váratlan dolgok történnek. Mondjuk elképzelem, mi lett volna, ha valaki nekem megmondja 1984-ben, hogy 40 évvel később orosz-ukrán háború lesz. Nagyon röhögtem volna, s azt mondtam volna, előbb lesz kaliforniai-texasi háború, mint orosz-ukrán. S aztán mégis! A magyar…..
kiskisutca 2024.01.31 08:42:02
@Gery87:

Hruscsov nem egész Kárpátalját akarta vissza adni, hanem csak néhány kárpátaljai magyar falut. Kárpátalja 2%-át! Nem mindegy.
kiskisutca 2024.01.31 08:47:34
@ZorróAszter:

Az angol titkosszolgálat partner volt ebben, nekik nem volt érdekük egy orosz, német, osztrák(-magyar) tömb.
Mi is megtettük az észrevételeinket a Rákosrendezőre tervezett és Egyesült Arab Emirátusok-beli befektetők által megvalósítandó ingatlanfejlesztési beruházással kapcsolatban. Pontosabban ez a beruházást (is) előkészíteni hivatott nemzetközi együttműködési szerződés tervezetének konzultációja, de a…..
A Katolikus Egyház jelenlegi eretnek kurzusa kapcsán - ezt egy ortodox teológus nemrég udvariasan woke-katolicizmusnak nevezte - van természetes módon 2 tábor. Az egyik tábor azt mondja, pl. a legutóbbi Fiducia supplicans irányelv kapcsán, hogy az ellenkezik a keresztény tanítással, azaz…..
kiskisutca 2024.01.08 14:46:24
@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Minden irányzat azt mondta: Jézus Isten fia.

A vita az volt: ez pontosan mit jelent."

Iszlamisták szerint már az istenkáromlás, hogy Istennek emberi értelemben vett fia lehet.
Szerintem is necces a "fia" kifejezés. Emberré, emberivé lett isteni személy kb. a jelentése.
kiskisutca 2024.01.08 15:10:01
@Tapi2021:

"Jézus egyházat alapított"

Semmi ilyen szándéka nem volt. Isten üdvtervének része, folytonos a világ teremtésétől.
kiskisutca 2024.01.08 15:55:23
@Tapi2021:

Az eklézsia a bűnből/világból kihívottak közössége, nem az amire Te gondolsz!
Ahogy máskor, ebben az évben sem jött át sok minden, amiről írtunk. Ezek közül is a legfontosabb és legáltalánosabb az, hogy azt a bizonyos fenntartható jövőt nem lehet még nagyobb, még zöldebb, még drágább beruházásokkal építeni. Kicsiben úgy magyarázhatnánk ezt el, hogy az ember új, zöld élete nem…..
Meglehet, hogy apró probléma a nagy egészhez képest, és még azon belül is egy olyan probléma, amit csak mi látunk vagy csak mi találtunk ki, de éppen most az figyelhetjük meg Budakeszin, ahogy elépítik azt a lényegében egyetlen szabad területet, ahol a János-hegy alatt oda kimenő bármilyen…..
kiskisutca 2024.01.05 13:37:48
@gigabursch:

"mélygarázs+zöldpark"

Drága!

De ha már megépítik a mélygarázst, akkor költséghatékonyabb a mélygarázs+parkolószintek a max. magasságig+zöldpark a tetőn. (A mélyépítés a legdrágább!)

A legköltséghatékonyabb a foghíjtelken kialakított murvás parkoló.
bircahang Jó az ügyvéd 2023.12.14 06:06:00
Farkasházy pert nyert egy olyan ügyben, melyben nincs igaza. Megesik ez gyakran: a jó ügyvéd csodákra képes. Persze közismert, a ballib kánon szerint az igazi demokrata mindig a magyar csapat ellen drukkol. Tök mindegy hány ítélet születik erről. Persze vannak ballibek, akik nem tartják…..
kiskisutca 2023.12.14 08:43:22
@cvsvrs:

Erről valahogy ez jutott eszembe:
Luther szerint az Eucharisztia az úrvacsorai szertartás közben Jézus Szent Teste és Jézus Szent Vére, de se előtte nem az, se utána.
bircahang A két zsidó archetípus 2023.10.26 12:12:00
Az újabb izraeli-palesztín háború kapcsán megint megjelent a két zsidó szélsőség. Az átlagmagyarnak meglepetés, hogy két szélsőség van, mert ő csak egyet szokott ismerni: a mindenhol nácikat látó zsidó szélsőségest, aki szerint Izraelnek joga van mindenre, míg mindenki másnak meg semmire. Hiszen…..
Nagyon jó lenne, ha a járda szót hallva az utcának egy kellően széles és tiszta, növényekkel, padokkal tagolt sávja jutna eszünkbe. Egy olyan városi tér, ahol öröm sétálni, és jó érzés egy szomszéddal találkozni vagy egy padon megpihenni...
bircahang Palesztína 2023.10.11 12:12:00
Nem írtam semmit az izraeli-palesztín ügyről, mert nincs mit. 100 éves konfliktus újabb fejezete, semmi érdekes az egészben. Egyébként meg írtam már az egész háttereről. Eleve az egésznek nincs globális jelentősége, ez egy klasszikus háborús viszály két nép között. Most csak a ballib ultrák…..
kiskisutca 2023.10.12 13:11:40
@ZorróAszter:

"Ha ugyanis az untermentsch magyarok bratyiznak a nácikkal, akkor biztos van valami kibúvó a fajelmélet alól.

Holott sosem volt."

Volt, ezt is rugalmasan kezelték!

Pl:

Az SS elvileg önkéntesekből állt, de 1940-től sorozottak is megtalálhatók soraiban. Kiegészítése kiterjedt a Német Birodalmon kívülre is. Több hadosztálya jött létre – elsősorban kelet-európai – német kisebbségekhez tartozókból (úgynevezett népi németek), de fölállítottak lett, litván, holland és norvég SS-alakulatokat is. A kezdetben germán önkéntesekre korlátozott toborzás idővel kiterjedt minden mozgósítható európai népcsoportra. Így alakult francia, horvát, bosnyák, albán, orosz, ukrán, román, sőt tatár SS alakulat is. Magyar Waffen-SS alakulatokat is szerveztek. Ilyen volt a Hunyadi és a Hungaria SS hadosztály, illetve a Deák és a Ney csoport.
kiskisutca 2023.10.12 14:11:46
@erol:

Volt Mária Terézia SS-hadosztály is.

Szinten magyarországi felállítású SS-alakulat.
Az, amit már régóta csinálni kellett volna Budapesten is. A taktikai urbanizmus lényegében arról szól, hogy a város életébe, működésébe, arculatába, és ezen belül leginkább az utcaképekbe és az utcahasználatba bőven a stratégiai réteg alatt, kicsi, olcsó, gyors, átmeneti vagy átmenetinek tűnő…..
bircahang Az interjú 2023.09.06 06:06:00
Annyit beszéltek róla, hogy végül megnéztem a híres Orbán-interjút. Azonnal feltűnt: ez egy teljesen amerikai közönségnek szánt beszéd valójában. Azaz így is kell kezelni. Tartalmilag semmi kivetnivaló benne: tipikus eset, amikor valaki egyszerre elméletalkotó és gyakorló…..
kiskisutca 2023.09.07 16:25:17
@cvsvrs:

"csak a kereszténység egy része a bibliát egy furkósbotként akarja használni."

Ebben van valami, mert tényleg belső norma, személyesen Neked szól, hogy ne ölj! ne lopj! stb. a pogány rómaiak is eljutottak odáig, hogy közös érdek a lopás és az ölés szabályozása, de ők ezt nem akarták belső normává tenni. Tiltották, szankcionálták.
kiskisutca 2023.09.07 16:34:04
@Gelimtrtrddddd:

Zsö ném pá!
Komo sze szön?
kiskisutca 2023.09.07 16:43:05
@erol:

Érdekes lenne magyar szavakat használni, indoeurópai nyelvtannal pl:

én ír ul-magyar,

de ez valami teljesen más! :-)
bircahang Nyelvcsalád 2023.09.02 06:06:00
Szélesen elterjedt téves hit a finnugor nyelvcsalás azonosítása valamely indoeurópai nyevcsaládon belüli ággal. Lásd "finnugor nyelvek" és "germán nyelvek". Innen a hihetetlenkedés, hiszen a germán nyelvek hasonlóságát mindenki észleli, míg a finnugor nyelvek esetében ehhez szakember kell.…..
kiskisutca 2023.09.05 12:32:34
@cvsvrs:

Szevasz cÍvIsvÁrOs! :-)

"Csak a szlávok és a románok a 19. század óta azt mondják, hogy ők ezt nem kérik."

XIX. század: Felvilágosodás - népfelség elve - polgári jogok
Volt két precedens: a német és az olasz egység. Pedig nyelvileg nem voltak egységesek, sőt még ma sem, gyakorlatilag létezik nápolyi és szicíliai nyelv is. A németeknél is léteznek máig nyelvjárások, tehát a csehszlovákizmus meg a jugoszlávizmus anno jó, korszerű ötletnek tűnt a részükről.

Hungária visszaállítása ezért a Szent Német-Római Birodalom visszaállításával egy időben lehetséges csak.

"Budapesten sincsenek többségben a magyarok. egy budapestit az érdekel, hogy mi van Amerikában, Afrikában, új világrend. nem magyarok. nem az érdekli, hogy mi van Győrött, vagy Széfesfehérvárott, vagy Kolozsváron. Az egy másik népcsoport. német, zsidó, cigány, szláv elegy és a túlzott keveredésből eredő lmbtq. többségében nem egy magyar identitású közeg.

Ez minden nagyvárosban (ipari-, kereskedelmi központban, nagy kikötőben hasonlóan van. Nem speciális budapesti jelenség. Szerintem egy kaposvárit sem nagyon érdekli, hogy mi van Nyíregyházán, mindenkinek a régiója az első.

"túlzott keveredésből eredő lmbtq"

Ennek szerintem más oka van, nem genetikai, inkább szellemi. Itt is a "felvilágosodás"-hoz mennék vissza.
kiskisutca 2023.09.05 12:36:44
@Gelmdfdfddfd:

"A magyar nyelv indogermán és germán nyelv"

Akkor sem volt az, amikor a suli után ródliztunk a dakszlinkkal. Ma már annyira sem az.
kiskisutca 2023.09.07 13:20:21
@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"délebbre került a magyar-szlovák nyelvhatár"

Ott soha nem volt éles nyelvhatár!

Ritkán lakott terület volt, a folyók völgyeit lakták, amelyek észak-déli tájolásúak.
főleg német, szlovák és magyar nyelvű volt a lakosság.

A törökök kiűzése után jelentős számú szlovák nyelvű lakosság települt az Alföldre, ezzel is csökkentve az ott maradt szlovák anyanyelvűek arányát.
bircahang Bolgár tenger 2023.09.07 06:06:00
Idén augusztusban - 10 év óta először - elmentem a bolgár tengerpartra pár napra. Várakozásaim ellenére a tapasztalat kifejezetten pozitív. A bolgár tengerparti iparág több szakaszra osztható időben, természetesen mindegyiket személyesen is megtapasztaltam legalább egyszer: Nagyjából…..
Bárhol esik szó fenntartható városstratégiáról, városüzemeltetésről, előbb-utóbb előkerül a kérdés, hogy az áruszállítás vajon hogyan oldható meg egy ilyen keretrendszerben. Milyen jó, hogy a kérdés lépten-nyomon előkerül, azonban a problémának van egy sokkal sötétebb oldala is: a válasz egyáltalán…..
kiskisutca 2023.08.25 11:02:14
@Billy Hill:

Voltam hasonló helyzetben, de már elmúlt (megnőttek a gyerek, közelebb dolgozok)

Szégyellnie nem kell magát, csak tudomásul venni, hogy ez az ára.

De ennyi erővel elégedetlenkedhetne azon is miért nincs a szomszéd sarkon kívánatos iskola/munkahely.
kiskisutca 2023.08.25 12:24:52
@Motorogre:

"A SUV kategória kitalálása is merénylet volt"

Különadó nélkül beengedni a Belvárosba, az a merénylet!
bircahang Kubai genetika 2023.08.25 06:06:00
A nemzetközi trendeket követve Kubában is csináltak széleskörű genetikai vizsgálatot a lakosságról, a fő adatsor itt látható, azaz százalékosan a lakosság genetikai összetétele európai - afrikai - indián - ázsiai megoszlás szerint: Ami érdekes: az alacsony néger arány, miközben Kuba spanyol…..
kiskisutca 2023.08.25 12:21:40
@ZorróAszter:

"annyi rasszizmus azért mindenképpen van"

Miért lenne rasszizmus kutatni a származási helyet?

A rasszizmus a rasszok szerinti különbség tételt jelenti. (Ha nem woke-ul gondolkodsz.)
A bolgár nemzeti ünnep 1879-1947 között március 3. volt, s ez lett visszaállítva 1990-ben, azóta is az. (1947-1990 között a nemzeti ünnep szeptember 9. volt, az 1944-es kommunista puccs napja.) A "probléma" március 3-val, hogy ez a 12. orosz-török háború előzetes békeszerződése aláírásának napja…..
kiskisutca 2023.08.23 16:23:10
@Boldeone2:

"93% albán ...."

Székelyföldön mekkora a magyar anyanyelvűek aránya? És mégis Románia? Hogy van ez?
kiskisutca 2023.08.23 16:29:46
@Boldeone2:

"Soha nem lesz valós béke, szerintem"

Szerbia és Horvátország között mégis csak van valami békeszerűség, pedig ott is eldurvultak a dolgok. Minden csoda három napig tart, mindent felül lehet írni.
kiskisutca 2023.08.23 16:40:17
@Boldeone2:

"Az ukránok azt mondják, hogy ők képviselik a Kijevi Ruszt, ők a fajtiszta szlávok, az oroszok meg tatár, félázsiai fattyak, mocsarában kuruttyuló népek"

A Kijevi Ruszt a tatárok megsemmisítették. De nem szűnt meg jogutód nélkül, mert Moszkva lett az.

Fajtiszta szlávok nem léteznek, amúgy a lengyelek állnak ehhez a legközelebb, de ők erre nem gerjednek, mert fontosabb náluk a katolikus identitás.

Mind az ukránok, mind az oroszok etnikailag kevert népség főleg: szláv, germán, finn-ugor, türk, tatár

Az ukránokban több a tatár elem, az oroszokban meg a türk.
bircahang Kőkemény és demagóg 2023.08.11 06:06:00
Sikerült a Partizánnak rendkívül demagóg interjút produkálnia. Az alany egy USA-ba kivándorolt magyarországi cigány értelmiségi, aki új hazájában közkönyvtárat vezet: Sok sületlenség hangzik el, a csúcs az, hogy a közkönyvtár nyitott és szabad, ezt azzal jelzi, hogy szolidáris a…..
kiskisutca 2023.08.16 15:31:34
@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Nincs gond a sokszínűséggel, de kell egy domináns etnikum, s annak kell uralni az országot, s ehhez alkalmazkodnak a többiek. Ez az ideális. Nem kell homogén állam, mint Észak-Korea, ez tény, semmi baj ha vannak kisebbségek."

Ja, de ehhez magabiztosság is kellene.
A 19. sz-ban ez nem volt meg, rettegés volt a Herder-i jóslattól. Az "egyedül vagyunk" érzés. A germánok, szlávok, latinok (nyelvileg mindenképp) gyűrűjében.
kiskisutca 2023.08.16 15:45:10
@Gery87:

"de egy etnikailag igazságos határok közötti homogén magyar állam igen"

A határokat a vasútvonalak jelölték ki, nem számított az etnikai (inkább nyelvi) megosztás. Amúgy sem volt éles nyelvhatár, talán csak a magyar-horvát.
kiskisutca 2023.08.23 16:11:14
@Gery87:

A demokrácia szükségszerűen átcsap plutokráciába, mert a gazdasági hatalom politikai hatalommá válik.
Sétáló Budapest Pollerháború 2023.08.15 05:04:29
Az Országos Mentőszolgálat szóvivőjének közleményével kezdődött az a szóváltás, ami pollerháborúként vonulna be a történelembe, ha a történelemkönyvek biliben dúló viharokról szólnának. A probléma az, hogy a mentőautók nehezen férnek be az új Váci úti és Üllői úti biciklisávokra, hogy ott…..
kiskisutca 2023.08.16 09:15:39
@nyelv-ész:

"Normális P+R rendszert kellene végre létrehozni,"

ki fizesse meg? Melyik társadalmi csoport jogos igényének kielégítése HELYETT épüljenek P+R parkolók? Szerintem inkább bringatárolók legyenek az intermodális csomópontokon.

"akkor ne akarják őt tűzzel-vassal kiűzni Budapestről, és ellehetetleníteni a napi közlekedését."

A fizető parkolás bevezetésével a "kiűzés" már megkezdődött.
Napi közlekedésre ott a tömegközlekedés, autómegosztás, iránytaxi (azonos irányba utazok összedobhatják rá, akár) de igazán elterjedhetne a MOPEDAUTÓ
Az év 8 hónapjában: bringa, bérbinga, cargo (teher) bringa, e-bringa, e-roller

Szerintem nagyon meg kellene szűrni, hogy ki és mekkora autóval használja a Belvárost.
bircahang Balkanturiszt 2023.08.15 06:06:00
A Balkanturiszt az IBUSZ bolgár fordítása volt, azaz az egyetlen idegenforgalmi cég Bulgáriában a kommunizmus alatt. De még a magyar IBUSZ-nál is hatalmasabb cég volt: a legtöbb szálloda is a cég tulajdona volt. Amiben kisebb volt az IBUSZ-nál az a vízumkiadás: a Balkanturiszt nem foglalkozott…..
kiskisutca 2023.08.16 08:57:56