Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Mesél a levéltár

19 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
"A győri levéltár mindent tudó igazgatója hamarosan leteszi a lantot és távozik annak az intézménynek az éléről, melynek huszonnyolc évvel ezelőtti újjászületését végigasszisztálta. Bana József felnőtteknek és fiataloknak mutatta meg, hogy a várostörténet nem csak régi, poros könyvekből…..
A 19. és a 20. század fordulóján indultak a világhódító útjukra a belsőégésű motorok és az ezekkel hajtott járművek. Az első személyautót Győrben – egy FIAT-ot – a kórházigazgató, dr. Petz Lajos vásárolta, míg két esztendővel később Sándori Ferenc vaskereskedő egy német NAG büszke tulajdonosa…..
A 2021. június 26-án, szombaton nyíló kiállítás egyik fénypontja 1594-es "török levelek", amelyek a pannonhalmi vár feladásakor keletkeztek. A török- és magyar nyelvű levél felmutatói szabad elvonulást kaptak az ostromot követően. A dokumentumok a XIX. elején kerültek a város birtokába. A Múzeumok…..
Kis minisorozatunkban Vajk Borbála segítségével bemutatjuk azokat a középkori okleveleket, amelyeket levéltárunk őriz, és amelyek Győr legrégebbi dokumentumai közé tartoznak.   1394. április 10. László bíró és Győr királyi városrészének hatósága ítélkezik pápoci Miklós deák, Győr régebbi bírája…..
Győr városa 2021-ben ünnepli a 750. évfordulóját annak, hogy V. István király (1270–1272) a győri királyi vendégtelepeseknek a székesfehérvári polgárok szabadságait adományozta. Az évfordulós eseményeknek egyik kiemelkedő rendezvénye lesz, hogy 2021. június 20-án felavatják a városháza előtt…..
''A történelem nem halott dolog'' - Blogunk szülőatyja, állandó szerzője, Bagi Zoltán Péter főlevéltáros a Győri szalon vendége volt. Az alábbi interjút annak szerzőjének engedélyével közöljük. Történészként kutat, egyetemen oktat, és a Győr Megyei Jogú Város Levéltára főlevéltárosa. Mi a szerepe…..
Több mint egy éve olyan szavak határozzák meg közbeszédet, mint a világjárvány, pandémia vagy social distancing (közösségi távolságtartás). Bár a COVID-19 pusztítása nap, mint nap megrendíti az embereket, fontos tudnunk azt is, hogy védőoltások (vakcina) híján a korábbi korokban egy-egy kór…..
A Rákóczi-szabadságharc időszakában (1703–1711) a kuruc hadvezetés többször is kísérletet tett a Dunántúl elfoglalására. II. Rákóczi Ferenc első alkalommal Károlyi Sándort kérte fel erre a feladatra abban bízva, hogy a kulcsfontosságú országrész megszállásával lehetőség lesz arra, hogy a Bécs…..
Kis minisorozatunkban Vajk Borbála segítségével bemutatjuk azokat a középkori okleveleket, amelyeket levéltárunk őriz, és amelyek Győr legrégebbi dokumentumai közé tartoznak. 1384. március 1. A győri káptalan az előtte megjelent Mihály, Győr királyi városrészének bírája kérésére átírja I. Lajos…..
Kis minisorozatunkban Vajk Borbála segítségével bemutatjuk azokat a középkori okleveleket, amelyeket levéltárunk őriz, és amelyek Győr legrégebbi dokumentumai közé tartoznak.   1382. október 23. Erzsébet királyné néhai Dénes vajda fia István lovászmester kérésére csefői Dénes fia Dezső lányát,…..
Kis minisorozatunkban Vajk Borbála segítségével bemutatjuk azokat a középkori okleveleket, amelyeket levéltárunk őriz, és amelyek Győr legrégebbi dokumentumai közé tartoznak.   1354. május 23. A veszprémi káptalan előtt Himfi Pál fia Benedek mester somlói várnagy előadta, hogy a Vas megyei…..
Kara Musztafa nagyvezír ösztönzésére 1682 augusztusában a díván úgy döntött, hogy a következő esztendőben a magyarországi hadszíntéren háborút indít a Habsburg Birodalom ellen. Így az Isztambulba küldött Enea Silvio de Caprarának nem sikerült a „török Porta elméjét” lecsendesítenie, azaz az 1664.…..
Kis minisorozatunkban Vajk Borbála segítségével bemutatjuk azokat a középkori okleveleket, amelyeket levéltárunk őriz, és amelyek Győr legrégebbi dokumentumai közé tartoznak.   1351. május 2. Vas megye hatósága a Mikoch fiai, Myke és a néhai Lőrinc, másrészről pedig Letkes Miklós fiai, János, a…..
Kis minisorozatunkban Vajk Borbála segítségével bemutatjuk azokat a középkori okleveleket, amelyeket levéltárunk őriz, és amelyek Győr legrégebbi dokumentumai közé tartoznak.   1338. június 21. A pécsi káptalan előtt Göndör Jakab mester udvari ifjú a királyi adományból kapott gesztei…..
Kis minisorozatunkban Vajk Borbála segítségével bemutatjuk azokat a középkori okleveleket, amelyeket levéltárunk őriz, és amelyek Győr legrégebbi dokumentumai közé tartoznak.   Bár Győr Megyei Jogú Város Levéltárának története minden bizonnyal egészen a középkorig nyúlik vissza, a Mohács előtti…..
Győr visszafoglalásáról írt költemény 1599-ből a győri levéltár kiadványában a dicsőséges esemény 400. évfordulóján.  ..
Győrt a Szinán nagyvezír által vezetett oszmán fősereg 1594. szeptember 29-én foglalta el, ezzel megnyílt a lehetősége egy Bécs elleni ostromnak. Ezt megakadályozandó a Habsburg Birodalom hadvezetése már 1594 novemberében tervezte a város visszafoglalását, ám erre kísérlet csak 1597 őszén…..