Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Farkas Dorka

22 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kétség sem férhet hozzá, hogy a lelki egészségünk összefügg a környezetünk egészségével. A tiszta levegő, a zöld területek és az iható víz a lelki békénk megőrzéséhez szervesen hozzátartozik. És ha a környezetünk egészsége veszélyben van, az sok esetben a lelkünkben is zavart okozhat. Ezt nevezzük…..
 Javaslatok Európa zöld jövője érdekében  Az Európai Bizottság tervei szerint a Konferencia Európa jövőjéről alkalmat kínál EU-szerte  mindenkinek arra, hogy egy közös nyilvános platformon megossza elképzeléseit Európa jövőjéről és  részt vegyen annak alakításában. A Magyar Természetvédők…..
Az éghajlatváltozás alapvető kérdéseire 40 fiatal világított rá egy fantasztikus táncelőadásban. Nyolc európai ország fiatal nagyköveteit hívták meg a solingeni Klímatáborba, akik a hét végén három, az éghajlatváltozással kapcsolatos akciót szerveztek. A rendezvényt egy közös tánc zárta, amely a…..
Vindics Lilla – COP26 Glasgow  A Magyar Természetvédők Ifjúsági programjához csatlakozva volt szerencsém egy hét tagú delegáció részeként kiutaznom az idén Glasgowban megszervezésre kerülő COP26os Klímacsúcsra. Skóciában töltött első napunkon Edinburgh városában bóklásztunk csapatépítés képpen,…..
A Magyar Természetvédők Szövetségéhez idén nyáron jelentkeztem aktivistának, és a szövetségben rögtön a frissen megalakult Ifjúsági Csapat tagja lettem. Októberben egy EU-s projekt támogatásának köszönhetően pályázhattunk a glasgowi COP26- os klímakonferencián való részvételre, melynek során én…..
Az Egyesült Királyság adott otthont az ENSZ Éghajlatváltozási 26. Konferenciájának (COP26) Glasgowban, 2021. október 31. és november 13. között. A COP26 csúcstalálkozón a felek összeültek, hogy felgyorsítsák a Párizsi Megállapodásban és az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményben foglalt célok…..
A COP26-os megállapodás a "glasgow-i kiszállási záradék" lesz, mivel a fejlett országok kibújnak a felelősség alól, és a világot a kibocsátás növekedése és az éghajlatváltozás által már most is leginkább sújtott országok pusztulása felé terelik. Az Egyesült Királyság az eddigi legkirekesztőbb…..
Írta: Lechner Judit „Ha csízzé válnál – máma ez a gondom – hoznál-e nékem ünnepkor diót? S amint az ősz már közelít a dombon, galagonyát s fanyar kökénybogyót?” (Weöres Sándor) Ősszel a kertekben, sövényekben, erdő széli bozótosban megszaporodnak a madarak, hiszen terített asztallal várja…..
Írta: Lechner Judit A hideg tavasz miatt ugyan némi késéssel, de június végére csak leérett a borsó, magszárba mentek, megkeseredtek az utolsó saláták, maradványaik a spenótok sorsát követve már a komposztot hizlalják. Kiürültek a zöldhagymaágyások, így végre helyükre kerülhetnek a szabadföldbe…..
Peter Wohlleben (A természet rejtett hálózata, A fák titkos élete) már kisgyermekként természetvédő akart lenni. Erdőgazdálkodást tanult, és több mint húsz éven át a tartományi erdőfelügyelőség alkalmazottjaként dolgozott. Hogy ökológiai elképzeléseit a gyakorlatba is átültesse, felmondott, és…..
Életigenlő Kaláka - Kiskerti növénytermesztés – Egy vidéki példa Írta: Toldi Zoltán   Eddig arról írtam, hogy melyek azok az elvek, amelyek arra ösztönöztek, hogy folytassam szüleim hagyományát, kertészkedjek és termeljem meg saját fogyasztásunkra a zöldségeket és gyümölcsöket. Arról is írtam…..
Életigenlő Kaláka - Kiskerti növénytermesztés – Ha kertészkedek, teszek valamit a globális környezeti problémák csökkentése érdekében? Írta: Toldi Zoltán   Erre a felvetésre gyakran adják azt a választ, hogy én egyedül oly kevéssé terhelem a környezetet, hogy belefér. Miért is kellene…..
Szerző: Gáspár Zita, Kádár András Életigenlő Kaláka a mobiltelefonok nyomában Kádár András főtitkár a mobiltelefonokat újrahasznosító Inter-Metal Recycling Kft telephelyén(Fotó: Kádár András JGI) A  mobiltelefonok térhódítása 20-25 éve kezdtek széleskörben elterjedni a mobiltelefonok, és alig…..
Életigenlő Kaláka - Kiskerti növénytermesztés – Miért fontos? Írta: Toldi Zoltán   Amikor felkérést kaptam a Magyar Természetvédők Szövetségétől, hogy tartsak online előadást az „Életigenlő Kaláka” programsorozat keretében a kiskerti növénytermesztésről, nagyon sokat gondolkodtam azon, miért is…..
Fordította és szerkesztette: Papp Endre David Attenborough több mint 70 éves televíziós munkássága során az élet és halál kérdését a ragadozó és a zsákmány közötti küzdelemben fogalmazta meg. Az édeni és gazdag természeti világ lenyűgöző megnyilvánulásainak bemutatását az utóbbi években egy…..
Írta: Lechner Judit Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan, hangoztatjuk egyre többször, de leginkább a „döntéshozókra” toljuk a cselekvés felelősségét, elvárjuk, hogy ők korlátozzák a kamionforgalmat, a műanyag csomagolóanyagok mennyiségét, a széndioxid kibocsátást. De mi az, amit mi magunk…..
Írta: Zalatnay László Építhető közösségek. - Kezdjünk néhány alappal, és fejlesszük a tudásunkat ezen a téren!   Induljunk ki abból a feltételezésből, hogy közösségek nem csak spontán tudnak kialakulni, hanem tudatosan is lehet embereknek ebben a minőségben összekapcsolódniuk.   Sőt, ahogy egy…..
Frissítő kerti virágok - Életigenlő szelence szörp    Nagyon sok ehető növény vesz bennünket körül, amelyekből frissítő limonádé vagy szörp készíthető. Ez az életigenlő szörp most orgonavirágból - vagy ahogy felénk nevezik - szelencéből készül.   Hozzávalók kk. 5 liter szörphöz: - Orgonavirág –…..
Írta: Gyulai Iván Néhány fafaj, a pionírokra jellemző elsősorban, a gyökerei mentén hoz un., gyökérsarjakat. Ilyenkor a talaj felszínével párhuzamosan futó gyökér sarjad, amikor a sarjképzés feltételei kedvezők, pl. elhagyja a fa árnyékát. A rezgőnyár az egyik legismertebb fafaj, amely így…..
Írta: Pottyondy Ákos Gyógynövények a konyhában Az emberek jelentős része a gyógynövényekre csak betegség idején gondol, pedig a jellemzően erős illatú, karakteres ízvilágú kisebb-nagyobb növények nagyon sok örömet is okozhatnak! Legyen szó a hársfa messzire kúszó mézédes illatáról, egy kellemesen…..
Írta: Gyulai Iván Gyakran kérdeznek arról levelezőim, hogy milyen gyümölcsfákat ültessenek a kertjükbe. Sokszor leírják azt is, hogy minden féléből szeretnének legalább egyet, legyen alma, körte, cseresznye, meggy, szilva, kajszi, őszi, mandula, dió, stb. Azután arról is panaszkodnak, hogy a fáikon…..
  Emberi beavatkozás nélkül számos élőlény él a fákon, amelyeknek jelentős részét kártevőknek tekintik. A természetben általában egyensúly van a gazdaszervezet és a felhasználók között. Az ember nem szívesen látja versenytársait, félti a gyümölcsöt, és különféle növényvédelmi módszerekkel próbálja…..