Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Farkas Dorka

43 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Írta: Dönsz-Kovács Teodóra és Marton Miklós A Politico új, riasztó jelentése a budapesti repülőtér vitatott bővítésével kapcsolatos „forgóajtókat”2 tár fel az EBB legmagasabb szintjén.   Fotó: Liszt Ferenc Budapest Airport, Bjoertvedt, CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons   Csaknem egymillió…..
Szerző: Fidusz A kanadai Gabrial Resources cég még évekkel ezelőtt perelte be egy "offshore bíróságon" a román államot, hogy így kényszerítse ki a Verespatakra tervezett cianidos technológiájú aranybánya beruházás engedélyezését - vagy pedig kicsikarjon az adófizetőktől több milliárd dollár…..
Szerző: Harmat Ádám, éghajlatvédelmi programvezető, WWF Magyarország Ha megkérnénk az utca emberét, hogy mondjon egy megújuló energiaforrást, biztosan a nap- és a szélenergia versengene egymással. Pedig, ha azt nézzük, hogy melyikből használjuk a legtöbbet, a biomassza nyerne. Nem véletlen, hogy a…..
Szerző: Magyar László, Energiaklub   A megújuló energia részaránya lassú, de stabil növekedést mutatott Magyarországon az elmúlt 5 évben, köszönhetően a napenergia előretörésének. Más megújulók, mint a geotermikus energia vagy a környezeti hő részaránya nagyon lassan, egyesek, mint a szélenergia…..
Szerzők: Böröcz Barbara, Pálffy Anikó, Magyar Energiahatékonysági Intézet Ha nem foglalkozunk azzal, hogy a szén-dioxid kibocsátásunk nagyjából 40 százalékát adó lakóépületeinket felújítsuk, kevés rá az esély, hogy 2050-re elérjük a klímasemlegességet. Épületeink nagy része még akkor is állni fog,…..
Szerző: Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke   Az Európai Bizottság jóváhagyta Magyarország REPowerEU tervét, amely szerint 2026-ig 2346 milliárd forintot fordítanánk a szén-dioxid-kibocsátás, a primerenergia-felhasználás és az orosz energiahordozóktól való függőség csökkentésére. Ennek…..
Szerzők: Böröcz Barbara, Pálffy Anikó, Magyar Energiahatékonysági Intézet   Az Európai Bizottság az orosz-ukrán háború okozta nehézségekre és a globális energiapiaci zavarokra reagálva terjesztette elő 2022 májusában a REPowerEU tervet, amelynek fő célja, hogy Európa függetlenedjen a fosszilis…..
Szerző: Magyar László, Energiaklub Magyarország RePower EU terve – a többi tagállaméhoz hasonlóan - 2023-ban készült el. A terv legfontosabb célkitűzése az orosz gázról való leválás lehetőségeinek áttekintése, és ennek megfelelő új energiapolitikai irányok, támogatandó területek és intézkedések…..
Szerző: Koritár Zsuzsanna, szakpolitikai szakértő, Habitat for Humanity Magyarország Épületeink a legnagyobb energiafogyasztók. A hazai lakóépület-állomány közel háromnegyede energetikailag elavult, a kívánatos állapothoz képest több mint háromszor annyi energiát használnak. A felújításuk és annak…..
Esélylatolgatás az országspecifikus ajánlások tükrében Szerző: Keményffy Orsolya jogász, a Levegő Munkacsoport szakpolitikai munkatársa   Az Európai Tanács által minden évben kiadott országspecifikus ajánlások hosszú évekig – elnevezésükhöz híven – udvariasan vázoltak fel a tagállamok számára egy…..
Írta: Marton  Miklós Felbőgnek a motorok - Ferihegy húsz év múlva Felbőgnek a motorok, nekilódul a repülő, elemelkedünk, a hatóművek megbízhatóan dolgoznak. Hirtelen kertesházak rohannak alánk, csinos házak, egész városrész, meglepően közel. Itt laknak emberek? Milyen lehet itt lakni? Egyáltalán,…..
Írta: Marton Miklós     Repülőtér vásárlás: Állj! Pénzt és életet!    A Ferihegyi Repülőtér tervezett állami tulajdonba vétele jó alkalmat jelenthet a környezeti és társadalmi problémák rendezésére. Különösen azért, mert ha erre az adásvétel előtt nem kerül sor, akkor azt a magyar adófizetők…..
Vendégcikk a Közép-magyarországi Zöld Körtől A Ferihegyi Repülőtéren (hivatalosan: Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér) jelentős fejlesztések zajlanak. A projekt fő hitelezője az Európai Beruházási Bank, EBB. A bank normái előírják, hogy a projektek feleljenek meg az EU-s környezetvédelmi…..
A Méhek napja alkalmából ajánljuk figyelmetekbe a Pesticide Action Network Europe  kiadványát, amely ökotoxikológiai tanulmányok összegzésével bemutatja, hogy a glifozát-alapú gyomirtó szerek sok szempontból károsak a méhekre.  Sokan azt gondolják, hogy mivel a herbicideket elsősorban a gyomok…..
Oroszország ukrajnai agressziója teljesen új geopolitikai kontextusba taszította Európát és a világot, amely hatással van mind az energia-, mind az éghajlati viszonyokra. Ám az energiaárak Európában már az orosz invázió előtt emelkedni kezdtek. Közép- és Kelet-Európa (KKE) számára az ambiciózus…..
Írta: Lukács András, Levegő Munkacsoport Elengedhetetlen intézkedés a szén-dioxid beárazása a CO2-kibocsátás csökkentése érdekében. A közúti közlekedés és az épületek szén-dioxid-piacának létrehozásáról szóló uniós irányelv (ETS2), amelyről nemrég megegyezés született, fontos lépés ebbe az irányba.…..
Írta: dr. Sáfián-Farkas Fanni, Illésné Szécsi Ilona, Pálffy Anikó – Magyar Energiahatékonysági Intézet A MEHI szakpolitikai javaslatai A hazai igények és a nemzetközi tapasztalatok mind azt mutatják, hogy az energiaszegénységből való kitörés nem egy intézkedés hatására fog megtörténni, hanem csak…..
Írta: Sáfián-Farkas Fanni, Illésné Szécsi Ilona, Pálffy Anikó – Magyar Energiahatékonysági Intézet Nemzetközi jógyakorlatok Számos nemzetközi jó példát gyűjtöttünk össze arra vonatkozóan, hogy hogyan érdemes átgondolni, kialakítani jól működő támogatási rendszereket és energiaszegény…..
dr. Sáfián-Farkas Fanni, Illésné Szécsi Ilona, Pálffy Anikó – Magyar Energiahatékonysági Intézet Az Európai Tanács 2020 decemberében döntést hozott arról, hogy az Európai Unió kibocsátásának legalább 55%-os csökkentésére van szükség 2030-ig 1990-hez képest. Ennek eléréséhez a tagországokban 60%-kal…..
Szerző: Dr. Csoknyai Tamás PhD, egyetemi docens, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Tanszék A rezsiszabályok változásának hatásai a lakóépület szektorban  A lakossági végfogyasztói gázárak az EU 27 tagállamára számított index alapján a 2015-ös árak két és félszeresére emelkedtek, a folyamat…..
  A MTVSZ szerint az uniós Helyreállítási Alap forrásainak nagy részét energetikai lakáskorszerűsítési pályázati programra kellene költeni. Ez egyszerre csökkenti az energiaszámlát és az energiaszegénységet. Erre most új lehetőséget nyit az EU.     Új lehetősége nyílt Magyarországnak arra, hogy…..
Kétség sem férhet hozzá, hogy a lelki egészségünk összefügg a környezetünk egészségével. A tiszta levegő, a zöld területek és az iható víz a lelki békénk megőrzéséhez szervesen hozzátartozik. És ha a környezetünk egészsége veszélyben van, az sok esetben a lelkünkben is zavart okozhat. Ezt nevezzük…..
 Javaslatok Európa zöld jövője érdekében  Az Európai Bizottság tervei szerint a Konferencia Európa jövőjéről alkalmat kínál EU-szerte  mindenkinek arra, hogy egy közös nyilvános platformon megossza elképzeléseit Európa jövőjéről és  részt vegyen annak alakításában. A Magyar Természetvédők…..
Az éghajlatváltozás alapvető kérdéseire 40 fiatal világított rá egy fantasztikus táncelőadásban. Nyolc európai ország fiatal nagyköveteit hívták meg a solingeni Klímatáborba, akik a hét végén három, az éghajlatváltozással kapcsolatos akciót szerveztek. A rendezvényt egy közös tánc zárta, amely a…..
Vindics Lilla – COP26 Glasgow  A Magyar Természetvédők Ifjúsági programjához csatlakozva volt szerencsém egy hét tagú delegáció részeként kiutaznom az idén Glasgowban megszervezésre kerülő COP26os Klímacsúcsra. Skóciában töltött első napunkon Edinburgh városában bóklásztunk csapatépítés képpen,…..