Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Málnavirág Ökotanya

20 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Összeszedtük nektek miket kell tudni a folytontermő málna metszéséről, ugyanis eltér az egyszertermő társaiétól. Ha bő termést szeretnétek és az is szempont, hogy meg tudjátok közelíteni a termő ágakat, akkor mindenképpen érdemes még most megmetszeni.  Jó metszegetést!..
Ebben a videóban megmutatjuk, mi hogyan gondozzuk az áfonyáinkat :). Tavaly gyönyörűek voltak a bokrok, és rengeteg áfonyát hoztak, idén is már kezdenek rügyezni, és remélhetőleg most is jól teremnek majd. A áfonya gondozás alapja a jó, savanyú pH-val rendelkező föld a rendszeres öntözés, lehetőleg…..
Ebben a videóban megmutatjuk nektek, hogy mi a 10 legfontosabb dolog, amire a paradicsom gondozása közben mindenképpen figyelni kell, hogy sikeres legyen a paradicsom termesztése. Jó kertészkedést, és bő termést kívánunk! :)..
Ebben a videóban szeretnénk megmutatni nektek, hogy miért jó Hügelkultur ágyást építeni. A dombágyásnak sok előnye van, amit mi is kihasználunk. Lényegében egy kis vízigényű ágyás. Olcsó, és gyorsan meg lehet építeni...
Sziasztok! Ebben a videóban szeretnénk egy kis összefoglalót mutatni a gyümölcsfák ültetéséhez. Most jön az és azon időszaka (ősz közepe) , amikor kifejezetten ideális gyümölcsfát ültetni. Néhány dologra érdemes odafigyelni, de ha már csak ennyit megtesztek a fáitokért, akkor biztos nagyobb lesz a…..
Sziasztok! Szeretnénk megmutatni, hogy mire is lehet használni fűnyírás után az összegyűjtött fűnyesedéket. Több hasznos felhasználási lehetőség adott egy kertben, így nem fog a szemétben landolni ez a hasznos zöld hulladék sem!..
Ebben a videóban összeszedtünk 10 dolgot, amit az esővízgyűjtésről tudnod kell! Miért érdemes belevágni? Milyen lehetőségek vannak? Megéri anyagilag, vagy sem? Ezekre a kérdésekre biztos választ kapsz! De ha még felmerülnek kérdések benned, akkor hozzászólásban tedd fel nyugodtan!..
Ebben a videóban bemutatjuk, hogy kell cukkini palántát ültetni. Nagyjából ugyanaz a menete, mint a paradicsompalánta ültetésének, csak talán még fontosabb a növény körüli tányér kialakítása, hogy a csapadék a gyökérzónákba fusson. Ugyanis a cukkini rettentő vízigényes, nem csoda, hisz a termése…..
Legalább egy hónapja mindenki azon pörög, mikor lehet már kiültetni a paradicsomot, paprikát, cukkinit, uborkát? Jó hír, lassan itt az ideje! Szoktatni már lehet őket napközben, nehogy túl nagy sockhatás érje őket kiültetésnél!   Ha az ország déli részén laksz, akkor már esélyes hogy az…..
Málnavirág Ökotanya 2021.05.06 12:38:35
@clemens: növekedésven és fejlődésben viszont megállnak. Igen, ha el is fagy újra hajthat ha türelmesek vagyunk, de ha már hetek, hónapok óta nevelgetünk, szeretgetünk egy palántát, szerintem nem érdemes kockáztatni. 5 fok alatt nem fog tudni fejlődni. De persze palánta és palánta között is van különbség, az erősebb palánták valószínűleg többet kibírnak. Saját tapasztalat, hogy áprilisban nem érdemes próbálkozni. Nekem is sok munkám veszett már így oda, mert nagyon lelkes voltam, nagyon akartam, és hiába volt fólia alagút, hiába védtem, óvtam, többszöri kiültetésem ment tönkre. Szóval igen, lehet hogy 5 fok alatti hőmérsékletet még kibír, de pl ha nálunk éjszaka 4 fokot mondanak, van hogy fagy is, nagyon szeszélyes az időjárás. Nem jobb biztosra menni mint utólag fogni a fejünket??
Tavasszal és ősszel érdemes az alaposabb gyepápolási munkálatokat elvégezni. Mi gyeplazítást és/vagy gyepszellőztetést javaslunk. De nagyon fontos még, hogy a gyepet ellássuk a megfelelő tápanyagokkal, és így elejét vehetjük annak, hogy a gyepünk megbetegedjen. Utóbbi esetben csak drasztikus…..
Bemutatjuk egy egyszerű 6m3-es komposztáló építését, amit kb 20-25 ezer forintból meg lehet építeni és kb 1-2 óra alatt megépíthető. Ennél már csak a 4 raklapból összetákolt komposztálót lehet egyszerűbben összerakni :) Nekünk kerítés építésből maradtak ezek a fém rudak és a drótháló, szóval minden…..
Mi mostanában nagy bogyós gyümölcs ültetési lázban égünk. Eddig málnát, egrest és ahogy a videóban látni fogjátok, áfonyát ültettünk. Az áfonya talán a legigényesebb ültetés szempontjából, de ha ezt jól csináljuk, akkor onnantól már kevés vele a gond és tennivaló. Csak szüretelni kell a finom és…..
Milyen pajor ez? - kezdetű kérdésekkel találkozunk nap mint nap a kertészeti fórumokon, így az egyik ágyás feltúrása során begyűjtöttünk nektek egy rózsabogár és egy cserebogár pajort :) Utóbbival érdemes vigyázni, és ahogy sokan emlegetik, a csirkék elé dobni, de a rózsabogár kifejezetten hasznos…..
Gyerekeinknek építettünk magaságyást, hogy ők is tudjanak kertészkedni, nagyon élvezték az építést, főleg a festést. Már nagyon várják, hogy bele ültethessék a zöldségeket, virágokat. :)..
A fátyolfólia nagyon hasznos eszközünk tavasszal, és ősszel, télen is akár. -3, -4 °C-ig elég jó hatásfokkal védi meg a magoncainkat vagy palántáinkat a fagytól. De nem csak a fagy ellen véd. A bogarakat is megakadályozza, például a földi bolha nem megy a retekre, a káposzta lepke vagy a…..
Április közepén még javában benne vagyunk a palántanevelés időszakában, sőt, még most sincs késő a melegkedvelő magokat egy kis pohár földbe vetni! Ilyen a paradicsom, paprika, padlizsán, uborka, tök félék, esetleg a babok, bár őket talán jobb helyben vetni. Ezeket a zöldségeket bőven ráér május…..
A biokertészek (de nem csak biokertészek) jó barátja a magaságyás, nem mellesleg kisméretű kertekben, teraszokon is nagyon jól megállja a helyét. Nem csak a növények és a gaz kezelését könnyíti meg, de a kártevők is jobban elkerülik. A vakond nem mászik bele (ez abból a szempontból jó, hogy nem…..
Kis családunk tavalyi utolsó , nagy projektje ez az üvegház/melegház építése volt. Szeptember elején kezdtük, és október elején fejeztük be. Alumíniumváz összeszerelése volt az első lépés, majd a helyét kijelöltük, alapot készítettünk és ezután került rá a polikarbonát borítás. Több, mint 1000…..
Ha van kertetek, mindenképpen komposztáljatok! A háztartási szemét nagy részét teszik ki a zömével növényi, lebomló, komposztálható hulladék, ami egy nagy halomba téve és egy kis gondoskodással értékes, tápanyagdús  komposzttá válik egy év alatt. Ez hasznos lehet akár dísznövényeknek,…..
Ha jól metszik a fákat, akkor ilyen könnyen lehet szüretelni róla a gyümölcsöt, mondhatni gyerekjáték! Nem csak szüretelésnél fontos az ágak jó térállása, hanem bioszerekkel való lemosó permetezésnél és a gyümölcsök ritkításánál is, ami nagyobb és egészségesebb terméseket eredményez! Nézd meg a…..