Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Retro Rpg

26 bejegyzést írt és 22 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sziasztok, Közhelyszerű, hogy régen mindenfajta tesztelés, review és kontroll nélkül árasztották el a piacot a cégek szerepjátékos anyagokkal. Egész biztos, hogy nagyobb részben nem tesztelték az anyagokat, vagy nem kaptak olyan figyelmet, mint manapság. Alapvetően a teszt azt jelentette, hogy…..
  Első Megjelenés: 1990  Anthony "Buck" Rogers karaktere 1928-ban jelent meg először, Philip Francis Nowlan Armageddon 2419 A.D. című sci-fi novellájában, az Amazing Stories magazin lapjain. Már 1929-ben képregény formában megjelent, a John F. Dille Co. szindikátusában (ami több képregényrajzolót…..
Retro Rpg 2023.01.22 11:56:19
@Thészeusz: D&D6? A mostani One Dnd-re gondolsz?
Retro Rpg A Basic Roleplaying SRD 2023.01.08 18:00:36
Üdv, Ezt a posztot az élet szülte. Mostanság elég sok szó esik OGL-ről, SRD-ről. Elsősorban a Wizards of the Coast D20-as OGL és SRD került a figyelem középpontjába, illetve annak változásai. Ugye a Open Game License-re gondolok, ami alapján a Wizards engedélyezi, hogy külsősök is létrehozzanak…..
Retro Rpg 2023.01.09 18:11:50
@Lance Toth: Szerintem nem volt más.
  Első Megjelenés: 1980   A TSR az 1980-as években nem csupán a fantasy szerepjátékok piacát uralta a D&D-vel, hanem egy egészen másik területet is kihasított magának a Top Secrettel: a hidegháború még javában dúlt, amikor a játék megjelent, a könyvesboltok pedig tele voltak Frederick Forsyth…..
Hi, A magyar szerepjátékos élet a 80-as és 90-es évek elején egy szűk kör kezében volt. A klubélet AD&D-s világából kitörő M.A.G.U.S. vélt vagy valós profizmusába való átmenetben kevesek vettek részt. A M.A.G.U.S. megjelenése után vált szélesebb, de még mindig szubkulturális tömegtermékké a…..
Retro Rpg 2022.12.01 09:57:16
@Barnabas Birkas: Most komolyan te megbíznál egy emberben? :)
Retro Rpg 2022.12.07 11:04:27
@Thészeusz: Valhalla Páholy könyvkiadó kreatív csapata tart előadást a győri “Sárkányszív Roham” szerepjáték találkozón. Balról jobbra: Dacher Richárd, Gáspár András (Wayne Chapman), Novák Csanád, Galántai János (Ray O’Sullivan),Kornya Zsolt (Raoul Renier); /Inhauzer Gyula, 1996/)
Retro Rpg 2022.12.07 11:05:40
@Barnabas Birkas: Ebből is látszik, hogy előítéletet könnyebb kreálni, mint eloszlatni. Viszont ha kellemesen csalódik a csapat az mindig egy jó pillanat a játékban.
Retro Rpg A retro rpg és fajtái 2022.10.30 11:27:12
Sziasztok,  A mai poszt kicsit ars poetica jellegű lesz. Alapvetően le akartam írni, hogy miért hoztuk létre a csoportot és a blogot, valamint érintem a retrózás fajtáit.  2020 környékén úgy éreztük, hogy a régi kedvenc játékaink annyira kikerültek a fókuszból, hogy már nehéz találni…..
Sziasztok, Most nem konkrét termékről vagy általános elvekről akarok írni. Egy konkrét műfaj történetét tanulmányoztam és megosztanám a tapasztalataimat röviden. Elsősorban az irodalomra és a szerepjátékra koncentrálva és a teljesség igénye nélkül. Ez a műfaj a steampunk lenne. Ezt a…..
Retro Rpg 2022.10.11 20:38:17
@-Szűcs Gyula-: Kiváncsian várjuk.
Üdv, Korábban már érintettük a témát, de mostanában több helyen felmerült mint innováció. Valójában ezek a technikák régóta léteznek és elég sok helyen beváltak. Nem mondom, hogy ezért játsszon mindenki korábbi játékkal, ami ismeri ezeket a megoldásokat, csak tisztázni akartam, hogy mennyire nem…..
Üdv,  Mostanában több olyan beszélgetést láttam, amiben a résztvevők abban versenyeztek, hogy melyik korszak játéka, játékstílusa a jobb. Pár gondolatot szeretnék felhozni ezzel kapcsolatban. Kezdetben a szerepjátékban a szerepjátszás része még igen gyerekcipőben járt. A hobbi gyökerei, mint…..
Sziasztok,   Ma az elsősorban Mesélőt segítő fejezeteket nézzük át. Mindjárt az elején van egy Európa c. fejezet, amit hívhatnánk világleírásnak, de nagyvonalakban mindenki ismeri a középkori Európát. Ezért ez a fejezet elsősorban arra koncentrál, hogy bemutassa, hogy mennyire más világ volt a…..
Sziasztok!  Ebben a részben az Ars Magica 3. kiadásának mágiarendszerét és labormunkáját fogjuk megvizsgálni. Mindkét terület fontos, mert ahogy korábban meséltem ebben a játékban a varázslók a fő karakterek és ezért a fő terület a politika mellett a varázslás és az azt kiszolgáló labor, vagy ahogy…..
Üdv,   Ma az Ars Magica rpg 3. kiadásának rendszerét fogjuk kitárgyalni. A rendszer alapjai: A mechanika D10 alapú. megkülönbözetet a rendszer  egyszerű és stresszdobást. Előbbinél 1-10-ig terjed a kocka értéke, ahol a 0 jelöli a 10-et. Utóbbi nyitott dobás, a 0 valóban 0-át ér, az 1-es viszont…..
Retro Rpg 2022.07.14 12:57:13
@Thészeusz: Ha esetleg valami hülyeség van benne, vagy kimaradt valami jelezd kérlek.
Retro Rpg 2022.07.18 09:20:11
@Thészeusz: Vágom, :) Csak mellékesen bátorítalak, mert hiába nézem át 2-3-szor előfordulhat, hogy valami nem valós dolog kerül bele a szövegbe.
"Szikra pattan, olthatatlanÉg a munka, forr a katlan"   Sziasztok, Mostanában felmerült több helyen ez a játék, hogy miért szeretik annyira és miért van értelme játszani, vagy inkább miért nincs. Ezzel kapcsolatban eszembe jutott, hogy írjak egy részletesebb ismertetőt arra fókuszálva, hogy mit…..
Retro Rpg 2022.07.06 17:05:30
@Lord Wulghar: A Kornya féle trilógiára gondolsz?
Sziasztok, A második részben a karakteralkotást nézzük meg. Karakteralkotás Ezek után térjünk rá a rendszerszintű dolgokra. Ebben a játékban is a szerepjátékokban megszokott módon karaktereken keresztül hatunk a képzeletbeli világra. Rajtuk keresztül tudjuk kifejteni az akaratunkat és befolyásolni…..
Első Megjelenés: 1997 Szívem szerint ezt a cikket is úgy kezdtem volna, hogy "Münchhausen báró kalandjait senkinek sem kell bemutatni", de amikor feltettem a kérdést a tizenkét éves lányomnak, hogy tudja-e, kiről van szó, annyi volt a válasz, hogy "nem, de egyszer már hallotta a nevét". Mivel ő…..
Sziasztok, Nemrég felmerült egy kérdés a szerepjátékos közösségben, hogy mely rendszerek állták ki az idő próbáját? Vagyis mik azok a játékok, amivel ma is bátran le lehet ülni bátran játszani? Sokat gondoltam, hogy én hogy is állok ezzel a kérdéssel és úgy döntöttem, hogy ebben a posztban fejtem…..
Retro Rpg 2022.02.11 08:15:10
@Thészeusz: Elsősorban az volt a célom, hogy általános szempontokat mutassak be. Ha leírok konkrét példákat, akkor félremegy a cikk. Papíron minden rendszert lehet objektív módon értékelni, de valamiért mindig szubjektív módon történik és az csak parttalan vitákat generál.
Retro Rpg 2022.02.15 19:42:14
@Thészeusz: Nem itt mondják el a véleményüket. ;)
Hi,   Folytatjuk a sajtószemlét.   Elsőnek mindjárt egy rpg veszélyeit taglaló cikk a 168 órától, kicsit kitekintés svéd területre is: cikk A második oldalon Született gyilkosok cikk és Popper Péterrel riogatás. Az csak azért maradt benne, mert egy oldalon van az rpg cikk végével így bocsi…..
Sziasztok, Rámentem az Arcanumra és válogattam nektek pár érdekességet a 90-es évek sajtójából. Első körben itt egy KJK hirdetés a Rakéta regényújságban, név alapján tippem szerint hazai pálya: KJK hirdetés  A következő találatom egy interjú a Valhalla képviselőivel és egy kis filmzene kazetta…..
Retro Rpg 2022.01.18 22:39:37
@Thészeusz: Tippem szerint itt csak egy gesztust tett a környezetvédelem felé.
Üdv,  Az asztali szerepjáték története kezdetén elég egyszerű játék volt a későbbi, vagy a mai állapothoz képest. A megoldások közel sem voltak kiforrottak, de akkoriban ez senkit nem zavart, mert egy igen jól behatárolt játékmenet folyt, egyszerű történeteket meséltek és viszonylag kevés…..
Retro Rpg 2022.01.10 12:27:19
@Thészeusz: Ez a 2000-es évek elejére vonatkozott. Lecsengett a nagy storyteller őrület, minden is d20 volt. A játékosok jó része elpárolgott más hobbi felé.
Én úgy látom, hogy ott volt egy apály, amiben csak a HC szerepjátékosok maradtak meg és ők is inkább a dungeon crawler-t tolták. Természetesen minden játékstílus jelen volt akkor is, ahogy most i, de a hangsúly visszatolódott a dungeon crawl-ra.
Sziasztok, Az alábbi szomorú esetnek érintőlegesen van személyes érintettsége. ‘94 szeptemberében az egyik haverom szólt, hogy a veszprémi Vetési Albert gimnáziumban indul egy szerepjátékos klub és ha érdekel, nézzük meg. Kiváncsiságból elmentünk az alakuló ülésre. Nagyjából másfél-kéttucatnyi,…..
  Első Kiadás: 1990  A TORG szerepjáték a WEG kiadónál jelent meg, Greg Gorden és Bill Slavicsek alkotásaként. Definíciója szerint egy moziélményre törekvő, stílusokon átívelő játék, ahol a kőkorszak találkozik a kibertechnológiával, a mágia az űrkorszakkal: sok szempontból hasonlít a Rifts…..
Retro Rpg 2021.12.06 17:09:21
@Barnabas Birkas: Voltak ilyen húzásai. :)
Retro Rpg 2021.12.19 14:54:33
@Barnabas Birkas: Simán lehet, hogy rávetítette a sztereotípiáit a játékra.
Folytatjuk az előző cikkben megkezdett témát. Vagyis miért szeretjük a 80-as, 90-es évek szerepjátékait, rendszer és más szempontok alapján? Univerzális rendszerek Nagyjából a 80-as évek végén szélesedett ki a játszott játékok körében a feldolgozott zsánerek köre. Ez nem jelenti azt, hogy korábban…..
Üdv, A mai posztban az északi szerepjátékok tárgyalásával folytatjuk a sorozatot. Svédország Ezen a területen talán a svédek számítanak a legnagyobb közösségnek. A Drakar och Demoner játékkal kezdődött minden ebben az országban. Az első kiadása a játéknak még egy kvázi-Runequest (igazából…..
Retro Rpg 2021.11.02 07:45:31
@Marcus6: Én sem tudtam, de mint kiderült a Mutant egy komoly brand a svéd rpg piacon.
Üdv, Soron következő részekben a rendszerek változásairól, előnyeiről, hátrányairól írunk elsősorban az elsőre koncentrálva. Megjegyzem nem célunk bebizonyítani, hogy a korszak játékai a a valaha legjobbak lennének. Ez távol áll tőlünk. Hiszünk abban, hogy minden korban születtek jó játékok és nem…..
Üdv,Jellemzően már az asztali szerepjáték kifejlődésekor megindult az a folyamat, ami miatt az rpg saját magából kifejlődő konkurenciát kapott. Ezt a témát járjuk körbe a mai posztban. Már a dnd kijövetelekor felmerült, hogy milyen jó lenne ezt a sok számítást igénylő hobbit kicsit automatizálni,…..
Retro Rpg 2021.07.26 22:25:06
@Thészeusz: Én is azt éreztem. A CRPG esetén talán az is a különbség, hogy azt nem a szemed előtt játszották. :)