Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Retro Rpg

37 bejegyzést írt és 36 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sziasztok,   Ebben a posztban azt szeretném röviden és vázlatosan bemutatni, hogy a szerepjátékok történetében milyen jelentősebb változások álltak be, jelentősen befolyásolva az adott kor játékait, trendjeit. Ezek szerintem olyan fontos mérföldkövek voltak, amik mai napig jelen vannak a…..
Retro Rpg 2023.02.15 10:25:35
@Lance Toth: Blackmoor-ról:

""A Blackmoor az 1. kiadású D&D vékony barna “supplement”-füzeteinek sorában másodikként jött ki, kezdetleges szabálykiegészítésekkel és a Béka temploma c. kalanddal, minimális háttérinformációkkal a „világról”. Emlékét ODnD Supp1 GreyhawkGreyhawk későbbi térképein az északnyugati csücsökben fekvő Blackmoor országa őrzi. A világteremtésről akkoriban még különben is furcsa elgondolások járták. A vázlatosság és a levegőben lógás nem zavart senkit, hiszen a játék legalapvetőbb vonásai, a később közhelyszámba menő, mégis máig megbízható alapkőként használatos „kocsma-labirintus-város” triász éppen csak kialakulóban volt.""
Retro Rpg 2024.04.21 12:28:54
@Szekrényszagú néni: Hirtelen minden is D20 alatt jött ki, de a legtöbb ilyen implementáció nem volt sikeres, ezért visszatértek az eredeti rendszerekre. Számos kisebb kiadó ráugrott a D20 OGL-re, de sokaknak nem sikerült maradandót alkotni. (Van aki mai napig ezt erőlteti, meglepő módon kis közösségben ér el sikereket.)
Üzletileg sikeres volt a D20 korszak és a 4E felemás korszaka után az 5E leuralt mindent, de a 3-5E közötti korszakban volt egy kisebb űr. Szóval látványos sikereket értek el az elején a D20-al, de aztán visszaesett.
Ez nem a D20 kritikája, csak a jelenséget írtam le.
Retro Rpg 2024.04.22 15:15:47
@Szekrényszagú néni: Olyan egyformák vagytok. :)
Sziasztok, Visszatértem ezzel a témával is. Mondjuk úgy, hogy volt egy kis hiba a Mátrixban és ez elvette egy időre a kedvemet a sorozattól. Néhány árnyékoló JÉG elkezdte a tevékenységemet korlátozni a megosztások miatt. Úgy érzem az AI-k túlságosan komolyan vették a sztorikat. A Shadowrun…..
Sziasztok, Nemrég a látókörömbe akadt Gary Gygax Master of the Game c. könyve 1989-ből. Kíváncsi voltam, hogy mit mond a mesélők számára a nagy öreg, aki már túl volt élete nagy sikerein és a TSR-al való szakításon is. Elsősorban arra számítottam, hogy olyan dolgokra ad tanácsot, hogy építsünk fel…..
Retro Rpg Kard és Boszorkányság 2023.10.15 08:57:40
Üdv, A Kard és Boszorkányság a fantasy egyik fontos zsánere, amely jellemzői az erőszak, a meztelenség és a szex látványos ábrázolása, a horror elemek, a vad és barbár népek és a civilizált világ közötti konfliktus, valamint a természetellenes mágia, amelyet gyakran arra használnak romlott…..
Retro Rpg Péterfy Áron: Traveller 2023.09.26 21:05:13
Ezt a cikket Péterfy Áron engedélyével vettük át az ő blogjáról: https://medium.com/@peterfyA Traveller szerepjáték volt a világ első igazán sikeres scifi szerepjátéka, és az első újító játékrendszer, ami pár évvel a D&D megjelenése után felrúgta az ott kialakított struktúrákat. 1977-ben jelent…..
Sziasztok, Ebben a részben rátérünk az 1996-ban a Beholder által kiadott kiegészítő ismertetésére, amit a korábbi cikkekre építve írtak meg. A cikkek egy részét már lefedték a témának, viszont történtek módosítások. Ezeknél a fejezeteknél csak a különbségeket mutatjuk be. Magyarország Az…..
Sziasztok,"Mi az,hogy má' a tizedik hellblasztot nyomja drén nélkül?" Válasz:„Negatech-fejlesztés.")." Ma Kalamona, a felébredt sárkány birodalmába fogunk kalandozni: Dor Nathair, a Sárkányország következik. Három cikk foglalkozott ezzel a témával, a ‘94. December (25) és ‘95. Május-Június (30-31)…..
Retro Rpg 2023.04.17 11:18:17
@gigabursch: Próbáltam összeegyeztetni a valós térképpel és tényleg úgy tűnik, hogy nem raktak ezekre a helyekre semmit.
Scarbantia-ra utal, mint unalmas ipari negyed, az kb. a Sörgyár könyéke, ugye?
Üdv, Korábban már érintettük a témát, de mostanában több helyen felmerült mint innováció. Valójában ezek a technikák régóta léteznek és elég sok helyen beváltak. Nem mondom, hogy ezért játsszon mindenki korábbi játékkal, ami ismeri ezeket a megoldásokat, csak tisztázni akartam, hogy mennyire nem…..
Retro Rpg 2023.04.14 19:02:55
@Thészeusz: Nem a WOD körökre gondoltam, hanem olyan szerepjátékos körökre, akik szerint a WOD a legrosszabb megoldás.
Nem lehet egyetlen szóval jellemezni csak körülírni. Jellemzően azok, akik nem szeretik a képzettségalapú játékokat, a városi fantasy-t, az intrikát, stb.
Retro Rpg Mistridge 1. rész 2023.04.05 09:12:07
Sziasztok,  A következő Ars Magica kiadvány, amivel foglalkozunk, a Mistridge. Ez egy komplett kampánykönyv, ami akár évekre elegendő anyagot biztosít egy Ars Magica kampányhoz, 127 oldalon. Igyekszem minél kevesebb spoilert belerakni a posztba, de elsősorban mesélőknek ajánlom. A könyv azzal…..
Sziasztok, Sorozatunk mai darabja a 23. Bíborholdban szerepelt, ez 1994 októberi szám. Fekete Magda és árnyvadász társasága, a Szabad Vállalkozás a téma. Ez nem egy helyhez vagy valamilyen kultúrához kötődik, hanem egy független szerveződés. A Magyar Retro RPG facebook csoportjában ez a közösség…..
Retro Rpg 2023.04.03 09:31:55
@Nádori Gergely: Itt meg azt találgattuk, hogy biztos valami epic kampány főszereplői voltak és a dekás egy nagyhatalmú támogató NJK volt. :)

Szerepeltek valamilyen formában élő kampányban? Nálam az Ikrek c. modul mesélése során előkerültek és én pozitív szereplőként hoztam be őket, mert így is rengetek konkurenciája van a csapatnak.
Retro Rpg 2023.04.03 13:01:22
@Nádori Gergely: Nagyon jó kis világfestő NPC-k.
Sziasztok, A sorozat második részében a Bíborhold '94 augusztusi (21.) számában található Árnyékmagyarország cikket dolgozzuk fel. Rögtön egy Árnyvadász csapatot ábrázoló képpel indít az újság, akik valamilyen rituális mágiával támadják a háttérben lévő Seattle Space Needle kilátótornyot. Erős…..
Retro Rpg 2023.03.27 10:11:56
@Nádori Gergely: Nekem is ez jött le, hogy szándékosan nem határoztátok meg a mibenlétét. Majd a mesélő fabrikál egy lore-t, ami a kampányához megfelel. A dekás kommentek is ezt erősítik, hogy bármi lehet és annak ellenkezője. Ezzel jó kis parát lehet a játékosok között teremteni, ami egy igazi CP játék jellemzője.
Sziasztok,  A 90-es években nagyon népszerű volt a Shadowrun szerepjáték. Magyarországon 1995-ben jelent meg magyarul a 2. kiadás. Az elsők között jött ki és hamar népszerűvé vált, jellemzően az 5 legnépszerűbb játék között szokott tanyázni és mai napig kedvelik a magyar közösségben. Már 1994…..
Retro Rpg 2023.03.15 18:16:34
@-Szűcs Gyula-: Volt most egy beszélgetés, aminek az egyik célja az volt, hogy az új kiadáshoz esetleg egy frissített verziót összedobnánk és én feldobtam, hogy kicsit lehetne csökkenteni a frakciók számát.
Pl. már most van egy ötletem, hogy a Szabolcsi trollokat összeereszteném egy kisebb háborúban a lósámánokkal és mindkét frakció kihalna ebben az epikus küzdelemben. :)
Vagy mondjuk a muszlimok meg a kínaiak továbbvándorolnának nyugatra.
Retro Rpg 2023.03.25 10:34:48
@Nádori Gergely: Így van ez olyan kritika az ÁM felé, ami könnyen orvosolható.
Retro Rpg A Basic Roleplaying SRD 2023.01.08 18:00:36
Üdv, Ezt a posztot az élet szülte. Mostanság elég sok szó esik OGL-ről, SRD-ről. Elsősorban a Wizards of the Coast D20-as OGL és SRD került a figyelem középpontjába, illetve annak változásai. Ugye a Open Game License-re gondolok, ami alapján a Wizards engedélyezi, hogy külsősök is létrehozzanak…..
Retro Rpg 2023.01.09 18:11:50
@Lance Toth: Szerintem nem volt más.
Retro Rpg 2023.02.08 13:39:43
@Thészeusz:

CC vs OGL
Nem tudom pontosan, de a CC-vel bedobod a közösbe a szellemi termékedet és lemondasz róla, míg egy OGL engedélyezi más számára is a használatát, de attól még nálad marad. Ha nem így van kérem javítsatok.

"Kedvenc D6 rendszer."
Kicsit félreérthető volt szerintem, de úgy általában a D6-ra gondoltam, vagyis az open D6 SRD-re.

"Miben különbözik a Traveller OGL/SRD és a Cepheus? " Nagy kérdés, amikor láttam, hogy mindkettő Wizards-os OGL alatt van, akkor dobtam, most rákerestem egy gyors kereséssel és nem találtam tételes összehasonlítást. Ez komolyabb vizsgálatot igényel. A Cepheus egy újabb dolog, szóval azt feltételezem, hogy az jobban megfelel a mai igényeknek.
Más kiadók a saját játékrendszerükhöz miért a Wizards OGL-jét használják?
Amiket én néztem és valamennyire ismertem (és szimpatikus is) kb. mind Wizards OGL alatt vannak.
Természetesen ez hétről hétre változhat, mivel túl vagyunk ezen a rövid OGL krízisen és úgy tűnik, hogy nem lesz szükség Wizards által kiadott kóserpecsétre, hogy saját OGL/SRD-t adjon ki valaki.
Retro Rpg 2023.02.08 13:42:27
@Retro Rpg: Ja és, hogy miért használták a Wizards féle OGL-t? Gondolom féltek tőlük és így biztonságban érezték magukat.
Sziasztok, Közhelyszerű, hogy régen mindenfajta tesztelés, review és kontroll nélkül árasztották el a piacot a cégek szerepjátékos anyagokkal. Egész biztos, hogy nagyobb részben nem tesztelték az anyagokat, vagy nem kaptak olyan figyelmet, mint manapság. Alapvetően a teszt azt jelentette, hogy…..
  Első Megjelenés: 1990  Anthony "Buck" Rogers karaktere 1928-ban jelent meg először, Philip Francis Nowlan Armageddon 2419 A.D. című sci-fi novellájában, az Amazing Stories magazin lapjain. Már 1929-ben képregény formában megjelent, a John F. Dille Co. szindikátusában (ami több képregényrajzolót…..
Retro Rpg 2023.01.22 11:56:19
@Thészeusz: D&D6? A mostani One Dnd-re gondolsz?
  Első Megjelenés: 1980   A TSR az 1980-as években nem csupán a fantasy szerepjátékok piacát uralta a D&D-vel, hanem egy egészen másik területet is kihasított magának a Top Secrettel: a hidegháború még javában dúlt, amikor a játék megjelent, a könyvesboltok pedig tele voltak Frederick Forsyth…..
Hi, A magyar szerepjátékos élet a 80-as és 90-es évek elején egy szűk kör kezében volt. A klubélet AD&D-s világából kitörő M.A.G.U.S. vélt vagy valós profizmusába való átmenetben kevesek vettek részt. A M.A.G.U.S. megjelenése után vált szélesebb, de még mindig szubkulturális tömegtermékké a…..
Retro Rpg 2022.12.01 09:57:16
@Barnabas Birkas: Most komolyan te megbíznál egy emberben? :)
Retro Rpg 2022.12.07 11:04:27
@Thészeusz: Valhalla Páholy könyvkiadó kreatív csapata tart előadást a győri “Sárkányszív Roham” szerepjáték találkozón. Balról jobbra: Dacher Richárd, Gáspár András (Wayne Chapman), Novák Csanád, Galántai János (Ray O’Sullivan),Kornya Zsolt (Raoul Renier); /Inhauzer Gyula, 1996/)
Retro Rpg 2022.12.07 11:05:40
@Barnabas Birkas: Ebből is látszik, hogy előítéletet könnyebb kreálni, mint eloszlatni. Viszont ha kellemesen csalódik a csapat az mindig egy jó pillanat a játékban.
Retro Rpg A retro rpg és fajtái 2022.10.30 11:27:12
Sziasztok,  A mai poszt kicsit ars poetica jellegű lesz. Alapvetően le akartam írni, hogy miért hoztuk létre a csoportot és a blogot, valamint érintem a retrózás fajtáit.  2020 környékén úgy éreztük, hogy a régi kedvenc játékaink annyira kikerültek a fókuszból, hogy már nehéz találni…..
Sziasztok, Most nem konkrét termékről vagy általános elvekről akarok írni. Egy konkrét műfaj történetét tanulmányoztam és megosztanám a tapasztalataimat röviden. Elsősorban az irodalomra és a szerepjátékra koncentrálva és a teljesség igénye nélkül. Ez a műfaj a steampunk lenne. Ezt a…..
Retro Rpg 2022.10.11 20:38:17
@-Szűcs Gyula-: Kiváncsian várjuk.
Üdv,  Mostanában több olyan beszélgetést láttam, amiben a résztvevők abban versenyeztek, hogy melyik korszak játéka, játékstílusa a jobb. Pár gondolatot szeretnék felhozni ezzel kapcsolatban. Kezdetben a szerepjátékban a szerepjátszás része még igen gyerekcipőben járt. A hobbi gyökerei, mint…..
Sziasztok,   Ma az elsősorban Mesélőt segítő fejezeteket nézzük át. Mindjárt az elején van egy Európa c. fejezet, amit hívhatnánk világleírásnak, de nagyvonalakban mindenki ismeri a középkori Európát. Ezért ez a fejezet elsősorban arra koncentrál, hogy bemutassa, hogy mennyire más világ volt a…..
Sziasztok!  Ebben a részben az Ars Magica 3. kiadásának mágiarendszerét és labormunkáját fogjuk megvizsgálni. Mindkét terület fontos, mert ahogy korábban meséltem ebben a játékban a varázslók a fő karakterek és ezért a fő terület a politika mellett a varázslás és az azt kiszolgáló labor, vagy ahogy…..
Üdv,   Ma az Ars Magica rpg 3. kiadásának rendszerét fogjuk kitárgyalni. A rendszer alapjai: A mechanika D10 alapú. megkülönbözetet a rendszer  egyszerű és stresszdobást. Előbbinél 1-10-ig terjed a kocka értéke, ahol a 0 jelöli a 10-et. Utóbbi nyitott dobás, a 0 valóban 0-át ér, az 1-es viszont…..
Retro Rpg 2022.07.14 12:57:13
@Thészeusz: Ha esetleg valami hülyeség van benne, vagy kimaradt valami jelezd kérlek.
Retro Rpg 2022.07.18 09:20:11
@Thészeusz: Vágom, :) Csak mellékesen bátorítalak, mert hiába nézem át 2-3-szor előfordulhat, hogy valami nem valós dolog kerül bele a szövegbe.
"Szikra pattan, olthatatlanÉg a munka, forr a katlan"   Sziasztok, Mostanában felmerült több helyen ez a játék, hogy miért szeretik annyira és miért van értelme játszani, vagy inkább miért nincs. Ezzel kapcsolatban eszembe jutott, hogy írjak egy részletesebb ismertetőt arra fókuszálva, hogy mit…..
Retro Rpg 2022.07.06 17:05:30
@Lord Wulghar: A Kornya féle trilógiára gondolsz?
Sziasztok, A második részben a karakteralkotást nézzük meg. Karakteralkotás Ezek után térjünk rá a rendszerszintű dolgokra. Ebben a játékban is a szerepjátékokban megszokott módon karaktereken keresztül hatunk a képzeletbeli világra. Rajtuk keresztül tudjuk kifejteni az akaratunkat és befolyásolni…..