Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Borbás Andrea, PIM

8 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hogyan töltik az írók a nyarat? És a leendő írók? A Petőfi Irodalmi Múzeum Kézirattárában őrzött naplók alapján ezúttal íróink nyaralási szokásaiba nyújtunk bepillantást. E heti bejegyzésünkben Dr. Borbás Andrea, a PIM Kézirattárának főmuzeológusa írását adjuk közre. Móricz Zsigmond és Simonyi…..
Az irodalomtudomány (és számos más tudományág is) az utóbbi időkben élénkülő figyelemmel vizsgálja a testi vonások és tapasztalatok művekbe íródásának jelenségét és módozatait. Alább közölt tanulmányában Borbás Andrea azt vizsgálja meg, miként jelennek meg Ady Endre alakjának ismertetőjegyei saját…..
Naplót élete egy-egy szakaszában majd minden író vezetett. Van, aki, mint nap, a „számadás, az összegzés, a tudatosítás és a kötelező önkontroll szellemében”, mások, Mészöly Miklós például, műhelynaplót írt, megint másoknál, mint Márai Sándornál, művészi hitvallássá válik a napló, de előfordul, hogy…..
A fennmaradt Ady-kéziratok nagyobb része tisztázat. Ezeken rendszerint nincs, vagy alig található javítás, van viszont teljes névaláírás és nyomdai jelzés. Bölöni György jegyezte fel, hogy Ady „első fogalmazványait eldobta, szétszakította, nehogy az utókor lássa, hogyan dolgozott. Néhány első…..
Az előző részben említett három nagy kéziratgyűjtemény mellett kisebbek is képződtek a költő életében. A legjelentősebbeket tekintve ilyen Révész Béláé, amely a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárba, Hatvany Lajosé, amely a Magyar Tudományos Akadémia Kézirattárába kerültek, valamint Fenyő Miksáé, Bölöni…..
Kevés olyan hagyaték van, amely olyan jelentős mértékben szóródott volna, mint Ady Endréé. Kéziratainak, főleg leveleinek, már életében is három gyűjtőhelye volt: Érmindszenten, Párizsban és Csucsán.  Székely Aladár: Ady Endre (PIM) A Mindszenti levelesláda Ady Lőrincné Érmindszenten gyűjtötte…..
Ady Endre életvitele nem kedvezett a naplóírásnak, nem is található az Ady-életműben vaskos, de még vékonyka kötet sem „Ady Endre naplója” címmel. Mégis, ha alaposabban szemügyre vesszük Ady munkásságát, rátalálhatunk naplóverseire. Először Hatvany Lajos javaslatára 1908. december 25-től 1909.…..
Nehéz a dolga a filológusnak, amikor Ady egy-egy versének keletkezéstörténetét kutatja, mivel a költő nem vezetett rendszeresen naplót, sőt életéről sem készült kronológia. Az Elbocsátó, szép üzenet születése azonban azért is olyan érdekes, mert sok írásos dokumentum kapcsolódik hozzá a Petőfi…..