Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Capt. Zapp Brannigan

237 bejegyzést írt és 40 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Elég csak a jelenleg is zajló konfliktusokra gondolni, hogy érzékeljük az optikai hírszerző/felderítő műholdak nyújtotta képességek fontosságát, legyen szó a tengeri hajózás nyomon követéséről, szárazföldi katonai felderítésről, vagy akár katasztrófa sújtott területek feltérképezéséről. Amíg az…..
November 21-én Észak-Korea pályára állította a Malligyong optikai kém műholdját, majd mindössze pár nappal később már azzal dicsekedtek, hogy az új műhold fényképeket készitett az Amerikaiak Hawaii bázisán állomásozó anyahajóiról...
Figyelemmel követve a Földmegfigyelő-hírszerző műholdas indításokat, feltűnt, hogy megemelkedett az új generációs SAR műholdak felbocsájtàsa, ráadásul Kína idén pár igazán különleges egységet is szolgálatba állított, amire korábban még nem volt példa...
A katonai űreszközök azonosítása és küldetésük, sok esetben a magas titkosítás miatt csak a pálya adatok, valamint a hordozórakéta képességei után levont következtetéseken alapulnak. A katonai műholdak kategóriába a katonai navigációs, kommunikációs és technológiai fejlesztési/demonstrátor…..
Sanghajban egy 70 000 kiállítási tárgyat tartalmazó egész múzeum van egy embernek szentelve a "nép tudósának", Qian Xuesen-nek (magyaros átírással: Csien Hszüe-szen,) Csien a kínai rakéta és űrprogram atyja. Részt vett Kína első műholdjait az űrbe juttató raketák, valamint az ország nukleáris…..
A NASA 1960-as években indult Apollo Hold programjához tervezett Saturn-V rakéta S-II második fokozatának megépítésével megbízott North American Aviation projektmérnöke, Donald Binns beszámolójából egy különleges történetet is kiderül a rakéta építés rejtelmeiről. Akkoriban NAA mérnökei még nem…..
Az orosz állami hírügynökség a TASS, egy rendkívüli cikket tett közzé, amiben megvádolják a NASA űrhajósát Serena Auñón-Chancellort, miszerint érzelmi összeomlást szenvedett el a Nemzetközi Űrállomáson való tartózkodása során, ami hatása alatt megrongálta az orosz Szojúz űrhajót, hogy mielőbb…..
Az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) idén második alkalommal indította útnak a GSLV hordozórakétát geoszinkron  pályára a fedélzeten a sokat késett EOS-03 műholddal. Az indításra a Satish Dhawan Űrközpontban került sor augusztus 12-én helyi idő szerint 05:43-kor A start és az első két fokozat…..
Sikeresen elindult a kissé méltatlanul kevés figyelmet kapó Northrop Grumman Antares rakétával, az SS Ellison Onizukát nevét viselő Cygnus teherhajó a Nemzetközi Űrállomásra, a NASA Virginia-i Wallops űr-kikötőjéből...
Capt. Zapp Brannigan 2021.08.13 12:12:14
@phls: jó az észrevétel! Egyébként ennyire nem vagyok hülye! :) a megírt cikk címét bemásolva a blogmotor ajánló ablakába nem vettem észre, hogy az meghaladta a max 60 karakterszámot, és ezért lecsípett a végéből.. bosszantó, nem vettem ész.. ;)

@Kovacs Nocraft Jozsefne: már nem egyszer megbeszéltük ezt. Pontosan tudom, hogy nem motor, hanem hajtómű, de nincs megfelelő szinonimája, így 28x leírni egy posztban, hogy hajtómű unalmas. Meggyőződésem, hogy az érthetőségen nem esik csorba.

Örülök ha azért tetszett a cikk!
A válasz talán sokakat meglephet, hiszen a legtöbben élből az ikonikus Szaturn V rakéta hatalmas F-1 hajtóművére gondolnak, de épültek annál erősebb hajtóművek is. Attól függően, hogy hogyan határozzuk meg a kérdést több helyes válasz is adható...
Kína ambiciózus célt tűzött ki maga elé, nevezetesen, hogy 2045-ig világ vezető űr-nagyhatalommá váljon. Az ehhez vezető úton látszólag nagy léptekkel halad előre. Összetett Hold missziókat teljesít, rovert küld a Marsra, Oroszországgal szövetkezik egy Holdbázis létrehozásában. Idén felbocsátották…..
Néhány nappal ezelőtt a SpaceX Starbase telephelyén, a dé-texasi Boca Chica közelében a technikusok befejezték a 29 Raptor hajtómű telepítését a 'Booster 4' jelölésű Super Heavy-re. Augusztus 3-án pedig a vállalat a 70 méter magas Booster 4-et kigurította az összeszerelő létesítményből a néhány…..
1969. július 20-án az Apollo 11 űrhajósai, Neil Armstrong és Buzz Aldrin sikeresen leszálltak a Holdra. Ezt szinte mindenki tudja, azt azonban jóval kevesebben, hogy Richard Nixon elnököt két beszéd várta az íróasztalán, az egyiket sikeres küldetés esetén, a másodikat az esetleges katasztrófa esetén…..
A NASA fontolóra veszi, hogy átnevezzék-e az űrtávcsövet, mivel a jelentések szerint James Webb kormányzati karrierje során részt vett a melegek és leszbikusok üldözésében. Nevének megtartásával a 8,8 milliárd dolláros James Webb űrtávcső (JWST) dicsőíti a fanatizmust és az LMBTQ+ ellenes érzelmeket…..
2006 február 3-án Bill McArthur parancsnok és Valerij Tokarev repülőmérnök kilépett az ISS-ről a tervezett űrsétára. A NASA TV-n élő adást figyelő közönség pedig láthatta amint egy ponton egy űrruhás test kezd eltávolodni az állomástól, miközben Tokarev búcsút mondott  kollégájának egy egyszerű…..
1961. március 25-én, Szovjet-Oroszország szívében, Perm ősi várostól nem messze fekvő vidéken egy űr-kapszulából ejtőernyővel landolt ülést ért földet. A mentésre igyekvő személyzet a helyi falusiak segítségével végül megtalálta az ülést ami a hóba fúrodott és benne az utasát is. Ekkor azonban még…..
A korai űrkorszak egyik nagy rejtélye, Gus Grissom Mercury asztronautához kapcsolódik. Miután a második amerikaiként tökéletes repülést teljesített a visszatérésekor, akaratlanul „felrobbantotta” a Liberty Bell 7 kapszula menekülő nyílását, ami miatt az elsüllyedt az Atlanti-óceánon. De tényleg…..
A Nauka modul vesszőfutása nem ért véget a Nemzetközi Űrállomásra csatlakozás után sem. Az új orosz tudományos modul csak majd egy hét csúszással csütörtökön (július 29 -én) dokkolt, miután a főhajtómű meghibásodása miatt csak manőverező fúvókákat használva érte el a Nemzetközi Űrállomást...
Közel 20 éven keresztül az orosz Pirs dokkoló-modul volt az egyik elsődleges kikötő a Nemzetközi Űrállomásra érkező és onnan induló járművek számára. Hétfőn (július 26-án) azonban a modulon volt a sor, hogy utat nyisson a régóta várt, tudományos laboratóriumnak...
Az ESA által kifejlesztett és épített ERA (European Robotic Arm) Európai Robot Kart, az orosz NAUKA tudományos többcélú laboratóriumi modullal indították az ISS-hez. Az ötlet megszületésétől az űrig vezető útja jól mutatja, hogy az űrutazás mennyire komplex, és nehéz feladat...
Egy sikeres rakéta indításhoz számos olyan technológiára, és alkatrész kifejlesztése is szükség van ami sosem jut az űrbe, legtöbbjük léte is alig ismert, pedig kulcs-fontosságú szerepük van...
Július 21-én, egy Proton-M rakéta fedélzetén indult a Bajkonur kozmodromból 11 év után az első orosz ISS-modul. Ez a pillanat jelentős mérföldkő a Roszkoszmosz számára, amely eredetileg a modult 2007-re tervezte elkészíteni. A felmerült problémák azonban könnyen igen kellemetlen helyzetbe hozhatja…..
 A Cape Canaveral "Canaveral-fok" az űrkutatás előtti években nem volt valami lenyűgöző hely. Az üdülővárosok között is utolsó, ahol a helyiek egyszerű négyszögletes házakban éltek, a tűző nap forróságban, a tűzhangyák között. A strand dagály idején alig 300 méter széles volt és kemény, mint a…..
Arany űrsikló - az epités alatt álló Challanger űrsiklón jól megfigyelhető a vázszerkezet. Az arany színű réteg a hővédelmet szolgálta. ..
A dohányzás az 1960-as évek Amerikájában teljesen elfogadott volt, még az űrhajós testületnél is. A korai űrhajósok közül sokan dohányoztak, néhányuk egész NASA pályafutása során. Az űrhajósok visszaemlékezései szerint nem volt kötelező leszokni, senki sem jelezte, hogy ilyen irányú nyomás nehezedne…..