Regisztráció Blogot indítok
Adatok
pragmatika

0 bejegyzést írt és 179 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Novak Djokovic teniszezőt eddig sem csak a sportbarátok ismerték, de most már azok is egészen biztosan hallottak róla, akik nem követték figyelemmel eddigi pályafutását és nem szoktak sporteseményeket nézni.  Az Ausztrál Nyílt Teniszbajnokságon való részvétele és az országba beutazása több…..
Az SMS Szent István csatahajó volt az első világháborúban az Adriai-tenger legnagyobb, legmodernebb és legnagyobb tűzerővel rendelkező hadihajója. A csatahajót a „legmagyarabb” csatahajónak is nevezik, ugyan a Császári és Királyi Haditengerészethez tartozott.   A „legmagyarabb” elnevezést azért…..
Nincs olyan utazó, akit még ne vertek volna át a trükkös helyiek. Ez az utazás egyik sajnálatos velejárója. Taxisok, pincérek, eladók, piacosok… szinte mindenhol a pénztárcánkra éhes hiénákkal találkozhatunk. Persze, egy kis józan paraszti ésszel és odafigyeléssel gond nélkül megúszhatjuk ezeket a…..
pragmatika 2022.01.11 15:08:39
@László Szűcs Szümi:

Hát, igen. Ha valaki egy ikonikus világhírű helyre akar elmenni, ne várja, hogy 20 forintból megússza. Már csak azért is, mert ez esetben nem lehetne hozzáférni a többmilliós tömegtől, ugyebár. Az éttermek, meg nyilván drágák egy ilyen helyen, ahogy gondolom az éttermek bérleti díja sem 20 forint.
A piac szabályozza önmagát, egyébként helyesen. Különben ismétlem, a tömegtől nem lehetne hozzáférni a célponthoz.
Egyébként én már régen sem az "ikonikus" helyeket kerestem, hanem a kevésbé felkapott, de szép célpontokat.
Az Adrián ilyen hely pl. a Dalmát Primosten városka. Nagyon szép, és hangulatos.
Akár a NER történetének utolsó fejezete is lehet a következő néhány hónap, de az is elképzelhető, hogy soha nem látott módon megerősödik a Fidesz a tavaszi választásokat követően. A bizonytalanság tapintható mindkét térfélen, a védők és csatárok egyaránt úgy gondolják, hogy soha nem volt még olyan…..
pragmatika 2022.01.11 12:55:02
@Boldeone2:

"Valós Demokráciává kicsi az esèly hogy válnak , sajnos, de talán jobb lesz nekik"

"Valós" demokrácia sehol nincs. Csak valahol direktebb módon korlátozzák, valahol pénzzel, a háttérből. A sajtón keresztüli manipulálással, politikusok támogatásával stb.(Igaz, a pénzes technika kicsit szofisztikáltabb módszer.)
Érdemes alaposabban megvizsgálni kérdésben szereplő a szavak jelentését, beleértve azokat többletjelentéseket, konnotációkat, amik a közbeszédben való használat során rájuk rakódtak és általában negatív értelműek. (A köznyelv minden alapvető, klasszikus értékjelölő fogalmunkat elkoptatja és…..
pragmatika 2022.01.08 19:45:35
@BiG74 Bodri:
"de sajna az önálló, felelős gondolkodás nélkül ez nem igaz. Ezért nem lesz az orbanisztáni állapotokban értelmiség soha a büdös életben. "

Mert ?
Szerinted az az értelmiségi, és felelősen gondolkodó, aki simán benyalja, hogy diktatúra van ? Meg O1G ?
Meg "ZORBÁNTÖNKRETETTE ZORSZÁGOT" ? Meg hasonló baromságokat ?
Az, hogy egy értelmiségi esetleg beáll ezek mögé a baromságok mögé, annak semmi köze az ő műveltségéhez, vagy iskolázottságához. Sokkal inkább az emócióihoz.
Rengeteg olyan értelmiségi van, akinél történelmi távlatokban családi tragédiák terelték a ballib irányba a világnézetét, de ennek semmi köze ahhoz, hogy ő értelmiségi. Kőkemény emóciókról van csupán szó. Hacsak meghallja hogy jobboldal, egy 50-est ugrik egyből a vérnyomása. Ez sajnos így működik. Van néhány ilyen értelmiségi ismerősöm.
Ahogy van sok olyan alacsonyabb iskolai végzettségű munkásember ismerősöm, akik egész életükben munkásként dolgoztak valahol mint alkalmazott, és akiket a már fentebb említett ballib toposzokkal simán az Orbán gyűlöletbe lehetett hajszolni. Szóról szóra felmondják, amit a ballib médiában nyomnak. Na, ők tényleg droidok. Akik persze attól hiszik okosnak magukat, hogy "NEMALAKÁLYMÉDIÁTHALLGATOM" . Aztán amikor közlöm velük hogy én sem, akkor kerekre nyílik a szemük, hogy olyan is van, hogy valaki értelmezi az objektív, valós adatokra épülő információkat, és ezeket összevetve, a hamis infókat meg szűrve alakítja ki a véleményét. Ismétlem, nem a "lakálymédiára" támaszkodva.
pragmatika 2022.01.08 19:49:34
@eloi:

"Ezért átverés minden objektívnak hazudott bírálóbizottság, fake news űző, minősítő, legyen az a Facebooké vagy bárkié.
Mind csak cenzor! És adott irányba húz!!! "

Ott a pont.
pragmatika 2022.01.08 20:01:39
@BiG74 Bodri:

"Jelenleg orbán van hatalmon 12 éve, és látható, hogy nem kell neki értelmiség"

Süt a kommentedből, hogy neked az értelmiség a ballib politikai beállítottságú értelmiséget jelenti.

Tudod erre mit mondok ?
Pont hogy kell az Orbánéknak az értelmiség. Aki nem emociók alapján, hanem a pragmatizmust követve dönt. Aki nem a "fejlett" világban egyre jobban terjedő és egyre hevesebben propagált irracionalizmust követi, hanem a józan eszét.
A lehető legnehezebb korszak a diákok számára, összetettsége, bonyolultsága és az egész világra kiterjedő szerteágazottsága, nehezen áttekinthető összefüggés-rendszere miatt az 1918 -as esztendőtől az 1921-es esztendőig terjedő 4 év. Egészen pontosan az 1918 január elsejétől 1922 január elsejéig…..
pragmatika 2022.01.05 23:10:18
Minden történelmi esemény előtt van egy elágazási pont, ahol eldől, hogy milyen irányba robbannak ki a folyamatok.
Ez volt 18-ban a defetista és az antant irányában szervilis Károlyi hatalomra jutása.
Egy dologban igazuk van a ballibsiknek, akik azt állítják, hogy a károlyit megelőző vezetés is hibás volt.
Csak nem úgy van igazuk, ahogy gondolják.
A károlyit megelőző vezetés abban hibázott, hogy károlyit egyáltalán a hatalom közelébe engedték. Hisz nyilvánvaló volt a tehetségtelensége, ahogy az is, hogy Wekerle után ők következnek. Na, ezt nem szabadott volna hagyni. Háborús helyzet volt, (Fiumei felkelés) ami ordított a rendkívüli állapot kihirdetéséért, és a parlamenti ülések szüneteltetéséért. Ezzel szemben a parlamentben vitázgattak, károlyi, meg úgy érezte, neki hoz politikai előnyt a Fiumei lázadás.
Elérkezett hát a töréspont, károlyiék hatalomra kerülése, és innentől vált minden visszafordíthatatlanná.
Mire károlyi lemond, a vix jegyzék, már egész erdélyt a románok megszállása alá kívánja helyezni, a tiszántúlról meg minden magyar fegyveres erőt ki akar vonatni.
Innentől esély nem volt arra, hogy a területi integritásért folytatott harcokkal a károlyiék által átadott fegyvereinkkel harcoló kisantant erők ellen mi tartós sikereket érjünk el.
A nemzeti tragédia nagyon találó kifejezés, mivel az események hordozzák annak minden műfaji elemét.
És a tragédia központi kulcs momentuma, egy balliberális kormány hatalomra kerülése volt, a legalkalmatlanabb pillanatban. (Érdekes, hogy a balliberális kormányzás később sem vált az ország javára. Valahogy mindig válsághelyzet lett a vége.)
pragmatika 2022.01.05 23:10:35
@Fritz Gerlich:

"Az 1918/19-es évek voltak a leginkább zavarosak. A hétköznapi emberek ebből azonban csak a nélkülözést és nyomort látták. "

Ahogy a kisantant területén is. Mégis összeszedték magukat, károlyi segédletével, aztán benyomultak, fegyveresen.
    "Nem, miniszterelnökünk nem lett sem fasiszta, sem diktátor, és meg sem zakkant. Csak velejéig romlottá vált." E szavakkal zárul Mérő Laci barátom A dörzsölt szélkakas című, legújabb könyve. Amikor a szerző karácsony előestéjén megajándékozott vele, a következő ajánlással dedikálta: "G. Nagy…..
pragmatika 2022.01.04 19:52:05
@white999:

"Orbán csak olyan mint a magyarok nagy többsége. Sajnos."

Mert ? Milyen a magyarok nagy többsége ?

Haver, ebbe nem mentem volna bele a helyedben. Nagy fröcsögésed közben nem figyeltél oda, lekaptad végre a maszkot, Magyargyűlölő libsikém.
pragmatika 2022.01.04 20:00:47
@Boldeone2:

"A gyulafèrvari nemzetgyűlèsen a románok a kimondták mit akarnak . "

Ja. Ahogy a világon, már sokan, és sok helyen kimondták hogy mit akarnak. Aztán mégsem úgy lett. Talán Károlyinak nem kellett volna felfegyvereznie a kisantantot, meg nem kellett volna a védelmi erőket visszavonulásra utasítgatni. Én olvastam a könyvét, amin átsütött az önmentegetőzés ténye. De vétett néhány hibát is, pl. leírta, hogyan fogadták Belgrádban, és miket fröcsögött az a francia bohóc. Mondjuk abból leeshetett volna neki, hogy mi várható.
Az a "nem nem soha" kifakadása nem csak az antantnak szólt, hanem magának is, szerintem rájött, hogy a magyar történelemben nem ő lesz az isten.
pragmatika 2022.01.04 20:05:11
@white999:

"Gondol akkor te pedig szociál liberális voltál. "

:))) Ja. Csak aztán a Zorbán domináns lett, aztán megtértem. :))))

Bakker jól szórakoztam. :)))

Na, toljátok csak, én leléptem.
Nehéz lenne vitatni, hogy a 2022-es parlamenti választások végkimenetele alapjaiban határozza meg Magyarország politikai, szellemi, gazdasági, sőt kulturális jövőjét is. A tét tehát hatalmas, amivel tisztában vannak ellenzéki és kormányzati oldalon is. Az év végén és az idei esztendő elején tett…..
pragmatika 2022.01.03 12:36:27
@szkeptikus vekker:

"Maga pedig szerintem fideszes politikus.
- Igen, - bólint a hőlégballonos férfi egyetértően - de ezt honnan tudta?
A nő azt feleli:
- Nem tudja, hogy hol van, sem azt, hogy hová tart. Jelenlegi pozíciójába a kedvező széljárás sodorta. Olyan ígéretet tett, amiről fogalma sincs, hogyan fogja betartani, és a maga alatt lévő emberektől várja, hogy megoldják az Ön problémáit. Igazság szerint pontosan ugyanabban a helyzetben van, mint mielőtt találkoztunk, de most már én tehetek róla! "

Hmm..... Nem rossz, de ugyanez simán rávetíthető az ellenzékre. Zoktatászegészségügyezésével, amelyek tudjuk, mindig is szarok voltak, (az ő idejükben is). Nem is beszélve a "Zeladósodás" dumájukkal, amiről tudjuk, hogy 2010-kor IMF mankóra kényszerült az ország, ahogyan most nem.
A különbség az, hogy nekik a GDP arányos államadósság a GPS koordináta.
Lumière-galaxis Hiba a Mátrixban 2021.12.25 11:27:11
Most azonnal töröljük az emberiség kollektív memóriájából a Mátrix: Feltámadások című filmet. Szubjektív kifakadás következik. ..
Minden politikai rendszerről vonható valamiféle mérleg, az előnyei, sikerei és bűnei illetve hibái alapján. Így van ez a Horthy-rendszerrel (1920-1944), a Rákosi-diktatúrával (1947-1956) és a Kádár-rendszerrel (1956-1988) kapcsolatban is (hogy csak elmúlt 100 év legfontosabb korszakait nézzük). A…..
pragmatika 2021.12.13 17:41:23
"1. Az ország erőforrásainak, gazdasági-pénzügyi bázisának megcsapolása intézményesített lopásokkal"

Ahhoz képest nincs szükség IMF mankóra, mint a ti időtökben. Holott most is válsághelyzet van.

"2. A demokratikus berendezkedés lecserélése autokratikus rendszerre"

Völner ügy ? B.szki ezt a megjegyzést nagyon rosszkor sütötted el. Azért a gazdáidat megkérdezhetted volna, hogy ez mehet e.

"3. Magyarország nemzetközi tekintélyének lerombolása"

Már úgy érted az egyébként domináns ballibsi médiában ? Figyu, én addig vagyok nyugodt, míg ott fröcsögnek. Akkor rossz irányba nem mehetünk.
De mondjuk az átlag emberek véleményét azok nem tükrözik. Az átlag ember kimondva kimondatlanul nyugaton is velünk van. Az egy másik kérdés, hogy ezt nem meri demonstrálni, mert úgy jár, mint az a futball szakemberünk, akit németországban ezért tettek lapátra. (Istenem, nosztalgia érzésem van, mára már pont úgy működnek a dolgok nyugaton, mint anno nálunk az átkosban.)
Mindenesetre a mi környékünk tele van holland, meg német nyuggerekkel, mert baromira jól érzik itt magukat, a "diktatúra" (muhaha) ellenére.

"4. A magyar társadalom szétszakítás jó és rossz magyarokra"

B.szki ha ti folyton iskolai kötelező tantárggyá kívánjátok tenni a buzulást, meg állandóan z európa parlamentbe szaladgáltok, hogy fosassák már meg az országot, (pl. a támogatások megvonásával) annak minden polgárával együtt, akkor hogy a f.szomba nézzünk rátok ?
pragmatika 2021.12.13 18:08:31
@vajdasagi:

"ha ti folyton iskolai kötelező tantárggyá kívánjátok tenni a buzulást,"

Nyilván nem szó szerint értettem a dolgot, hanem egy folyamat végére céloztam. Egyes "fejlett" nyugati országban már pedzegetik, hogy lehessen nem-változtató műtétet kérni, már 16 év alatt is. pl. Nyilván a ballibsik azokat a folyamatokat akarják ide is adoptálni.

Egyébként meg, fordítsuk meg a dolgot, a nyugat által oly sokat kritizált jogszabályban egy szóval nem említik, hogy egy homokos nem lehet tanár.
De ti óbégattatok, hogy "diszkriminálják a homoszexuálisokat".
A miniszterelnök beleegyezése nélkül biztosan nem kerülhettek volna nyilvánosságra annak a nyomozásnak az eredményei, melyben érintett Völner Pál, az igazságügyi miniszter helyettese. Ez már csak így szokás egy olyan rendszerben, melyben egyetlen ember akaratán múlik, hogy valaki felemelkedik vagy…..
pragmatika 2021.12.10 14:09:13
@Kovacs Nocraft Jozsefne:

"Völner ügye még kapóra is jöhetett a kormánynak, mert egy nagyobb, de nem fájóan nagy áldozattal megmutathatja, hogy van független jogrendszer, van korrupcióellenes harc, mely során a sajátjait sem kíméli. "

Hát erről beszélek ember !
Nem érzed, hogy mennyire erőltetett ez a verzió ?
Választás előtt 19-re lapot kérni ?
Ez nem fér bele a kormánypárt profiljába. Az osztogatás ok, de ezt bevállalni durva kockázat lenne.
Csak ti izzadtok azon, hogy ezt Orbánra toljátok.
Q.va gyenge és erőltetett próbálkozás.
pragmatika 2021.12.10 14:18:35
@al Dajjal:

"kormányváltás után. Sőt! Épp hogy többen fognak tolongani a húsos fazéknál. "

Nyilván. Éhes szúnyog nagyon csíp. :)))
Mint egy felbolydult méhkas, olyan a kormány körül a helyzet. Már a múlt héten tudni lehetett, hogy valami nagyobb fajta galiba van a végrehajtók körül, de csak a hétvégén derült ki, hogy valóban letartóztatták Schadl Györgyöt, a végrehajtók fejét...
pragmatika 2021.12.09 13:14:43
@citrix:

"Minden pozícióban az elkötelezett emberüket ültették a tankerületi igazgatóktól a legfőbb ügyészen át a köztársasági elnökig."

Hát én ezt nem értem Virág elvtárs.
Akkor hogy a p.csába, hogy ez az ügy egyáltalán kipattant ? Mégis van jogállam ?
Független ügyészség ?
Dobos Menyhértnek igaza van. A saját szempontjából. Csak persze nem ez a lényeg...
pragmatika 2021.12.06 16:33:24
@J.W. Booth:

"És így végre jobb és élhetőbb lesz ez az ország."

Azt, hogy nem lesz jobb, azt már régen bizonyította a ballibsi balf.sztolvaj brigád. Volt bőven idejük a rendszerváltás után is bizonyítani ezt.
Nem kelletek b.meg. Nekem, biztosan nem. Ha rajtam múlik, marad így. Ti meg elmehettek vinnyogni b.meg zuniótokhoz. Nekem pont élhető így ez az ország. A ti időtökben meg nem volt az. Legalábbis annak aki önálló volt, és a munkájából akart megélni.
Az persze gondolom anno nem zavart, hogy a média 90%-át a ballibsi fröcsögők uralták.
Ja, persze majdnem elfelejtettem, nektek az a "függetlenszabad" sajtó. Az a lósz.rt.
pragmatika 2021.12.06 16:39:57
@_Wasp_:

"Ebből következik, hogy ezért fontos időnként lecserélni az irányító erőket, még akkor is, ha az ő becsült teljesítményük, talán némiképp kisebb, mint a jelenlegi gárdáé."

Ahogy a Metro ügy, vagy a Strabag ügy szépen elaludt, úgy olvadna el a mostaniakkal szembeni vádaskodás is. Fogadjunk ?
Ahhoz ugyanis, hogy felelősségre lehessen vonni bárkit is, bizonyítani kellene, hogy a tárgyalt időpontban érvényben lévő jogszabályokat, a tárgyalt időpontban áthágták.
Na, ezt nem fogja tudni senki, jogállami keretek között bizonyítani.
pragmatika 2021.12.06 16:47:17
@lobaszopiatej:

"Menjél Kínába, ott mégnagyobb fellendülés volt, pedig még az EU-ba se léptek be, és a gazdag nyugattal se határos.
Pont az olyanoknak való hely, mint te! "

Mondasz valamit. Kína, már nem kommunista ország. (Legfeljebb papíron) Viszont egy élhető ország, ahol az érvényesüléshez elég egy valami. A teljesítmény, b.meg. Van egy erős központi hatalom, de, és ez a lényeg, engedik működni a társadalmat, és nem írják elő, hogy vezető posztokra kötelező x %-ban fekákat, vagy nőket alkalmaznod.
Az igazság az, hogy a nyugat kezd egyre inkább a kommunizmus bűvkörébe kerülni. Nincs igazi véleményszabadság, döntési szabadság, van viszont vélemény terror.
A Liszt Ferenc repülőtéren csípték fülön a rendőrök a végrehajtói kar egyik vezetőjét, amint épp Dubaiba akart meglógni a szintén végrehajtóként dolgozó feleségével együtt. Nagyon kínos. Valószínűleg fülest kapott és megindult, de a nyomozóhatóság nem szerette volna, hogy átlépje az országhatárt.…..
pragmatika 2021.12.04 18:02:45
@morph on deer:

"De nem lehet, mert ennél most sokkal fontosabb az óvodások nem váltó műtétjeinek megállítása.. "

Baromságokat beszéltek. Ha annyira sz.r lenne a helyzet, ez a nyomozati eljárás el sem indult volna.
Remélem elkaszálják ezt a hullarablót.
„Ha egy férfi mondja egy nőnek, hogy komolyat akar, az lehet taktika, hogy gyorsabban célba érjen, de amikor egy nő mondja, azt valahogy mindenki komolyabban veszi” - A pasi már éppen szakítana, mire a nő rákapcsol és úgy kezd viselkedni, mint ahogy addig kellett volna. Vajon ennek a hirtelen…..
Hiányoltátok a svájci témát, hát nesztek, itt van egy mutatóba. Vasárnap szavazni voltunk, egy ideje már hárman, mert a lányomat is elcibáljuk, hadd szokja a lelkem az álompolgársággal járó nyűgöket, ha már papíron felnőtt. A mi kantonunkban ráadásul ezzel még olyan nagy wasistdas sincs, mert nem…..
pragmatika 2021.12.01 19:18:08
@jozsef_121:

"átesni a betegségen nem ad nagyobb védettséget, mint az oltás, viszont az olyan hülyék, mint te, bele is halhatnak."

Nem haltam bele, és van védettségim. Amúgy én a jó öreg természetes immunitásra szavaznék. Lássuk be, több millió éves rutinja ez a természetnek. Kétlem, hogy bármi más módszer jobban működne. Ha nem így lenne, még a nátha ellen is oltakoznunk kéne. És amíg védett vagyok, tuti nem oltatok.
Sokan már akkor féltékenykedni kezdenek, ha partnerük mással is szóba áll, ezzel nem egyszer bosszantva minden felet. De vajon miért alakult ki mindez, ha még csak néhány ezer éve élünk (már ahol) monogám kapcsolatokban, miközben előtte évezredek teltek el poligámiában? Ma egyre többen hangoztatnak…..
Levélírónk kedvező anyagi helyzete az ellenkezőjére fordult és most döbbent rá, hogy eddig miért is szerették a nők.   Ha esetleg nem tudtad: a Csajok és Pasik társkereső egy igen népszerű ismerkedős oldal, ez itt a hozzá kapcsolódó párkapcsolati blog, nem csak a társkeresők történeteivel. Ha…..
pragmatika 2021.11.27 11:34:18
@MsIreneAdler:

"Meg nekem semmilyen sudribunkó ne olvassa utána a fejemre, hogy bezzeg a vacsi jó volt, megrépázni meg nem hagytam magam. "

Jézusom !!!! Te milyen közegben élsz ??? Létezik egyáltalán olyan subribunkó, aki ilyet szóvá tenne ? Hú b.meg
Idegbaj.blog.hu Málenkij robot 2021.11.17 10:55:13
Minap olvasom a hírekben hogy, Amerikában egyre több munkavállaló nem akar dolgozni. Pontosítva a hírt, inkább  arról lehet szó hogy, egyre több ember nem kíván belehalni a túl magas elvárásokba és abba, hogy az ő bőrén spórolják ki még másik három munkáját.  Hmmm.... A kapitalizmus még is elindult…..
pragmatika 2021.11.18 18:30:02
@csakférfi:

"Dolgozta bosch... samsung... nidec... gyáraiban.
...... no comment
"kiégtem"

Meg tudom érteni :)
pragmatika 2021.11.18 18:43:43
@Diorella Queen:

"Mert ha nem, akkor ki fog fogyasztani és hogy lesz a robotokból világgazdaság ? "

:)))

Rém egyszerű, gyártani kell fogyasztó robotokat is. (Hadd pörögjön a piac.)
Meg persze olyan robotokat is, akik hiteleket vesznek fel, és a dupláját fizetik vissza.
Ja, és elkötelezett LMBTQ-s robotokra is szükség lesz nyilván.
pragmatika 2021.11.18 18:45:33
@csakférfi:

"Minden jót Nektek!!"

Nektek is, én is offolok.
Sokkal könnyebb megmondani, miért nem hitelesek azok a könyvek és cikkek, amiket a kívánatos társadalmi változásokat hirdető önjelölt próféták írnak. Valójában eléggé átlátszó fogásokkal operálnak, nem kell ezeknek bedőlni. 1.Szenzációhajhászat A legtöbb „próféta” célja a puszta figyelemfelkeltés,…..
pragmatika 2021.11.12 18:47:01
"mára tudomásom szerint két sikeresnek mondható rendszer maradt a porondon, az egyik a liberális angolszász, a másik a szociális skandináv (és ezeknek valamilyen ötvözete még)."

Tévedés, ezek már nem sikeresek. Leszálló ágban vannak. Sikeresek akkor voltak, amikor csak egy valami számított. A teljesítmény. Bármiről is volt szó. Egy valami volt uralkodó motiváció, a profit maximalizálása. És ez a felső tízezertől, az alsó középosztályig működött. Csak egyvalami számított, a teljesítmény.
Ma már nem így van. Kezd egyre tágabb teret ölteni ott a pozitív diszkrimináció, ami nem kis arányban hozhatja magával a kontraszelekciót. Ebben egyre inkább kezdenek hajazni ezek a társadalmak az egykori "szocialista tábor" országaira.

A szocializmus nem azért nem működött, mert rossz lett volna a modell, pontosabban rossz volt, de csak egy ok miatt, hogy embereknek kellett volna megvalósítani. Emberek, akik ha a kapzsiságukat nem ösztönzik teljesítmény arányosan, ellustulnak. Senki nem érzett késztetést arra, hogy dupla teljesítményt nyújtson, egy szimpla vállon veregetésért, vagy egy plecsniért.
Csak egy valami számított, a hatalom, és a kapcsolatrendszer. A kontraszelekció meghatározó lett. (Kivételek persze voltak, de összességében kontraproduktív légkör alakult ki, látszat, és kirakat eredményekkel.)

A kínai modell azért működik, mert hagyják érvényesülni a kapzsiságot. A szocialista eszmerendszer, csak egy gúnya, amit a vezető hatalom magára ölt. Azonban mindent felülír a pragmatizmus. "Mindegy milyen színű a macska, a lényeg az, hogy fogja meg az egeret."
Aki vállalkozó beállítottságú, és ambiciózus, és tehetsége is van, az tud ott is érvényesülni. Vulgárisabban, ki tudja elégíteni a kapzsiságát.
A populáció viszonylag egységes, nem kell nekik pozitív diszkriminálni.
pragmatika 2021.11.12 19:10:08
@midnight coder:

"Meg fogja állítani, csak nem olyan tempóban ahogy ezt ma hiszik."

Tényleg ? Utána számoltál már annak, hogy hány napelem kell mondjuk egy kohászat elektromos kemencéinek a működtetéséhez ? (Legyünk optimisták, zavartalan napsütésben, és délben)
Ne spekulálj, q.va sok. És mit csinálsz az elöregedett napelemekkel ?
Jelenleg egyedül az atomenergia az, ami a legsúlyosabb problémától, az üvegházhatástól megmenthet bennünket.
Később persze a fúziós energia . Na meg az elektromos áram nagyobb mennyiségben történő tárolása. Vagy ha az nem megy, akkor a hidrogén hajtású motorok. Ezekre kéne minden erőforrásunkat felhasználni. Ezeken a klímacsúcsokon ezekről kéne beszélni. Globális szinten összedobni a pénzt, mert ezek a legfontosabbak.
Világbank: a romániai GDP idén először meghaladta a magyarországit Economica.net 2021. október 30., szombat, 13:44 Romániában idén először haladta meg az egy főre eső bruttó hazai termék (GDP) mértéke a magyarországi mutatót, és ha marad ez a tendencia, akkor két éven belül Lengyelországot is…..
Magyarországon védettségi igazolványhoz juthat mindenki, akit beoltottak vagy igazoltan átesett a Covid19 betegségen. A most megjelent kormányrendelet szerint azonban a munkáltató elrendelheti a kötelező oltást minden alkalmazottja számára, aki nem tudja igazolni, hogy ez nála orvosilag…..
pragmatika 2021.11.02 18:19:53
@body_andras:

"Elég egyértelmű, hogy most, a negyedik hullámban, kik milyen körülmények között kerülnek kórházba, lélegeztetőgépre, majd hullazsákba."

Igen, egyértelmű.

Az oltási nyilatkozatban, mindjárt az első helyen van a kérdés. "Van-e tartós, krónikus betegsége? (cukorbetegség, magas vérnyomás, asztma, szív-, vesebetegség stb.):"

Gyanítom azért teszik fel ezt a kérdést, mert ha van, akkor nem oltanak. Következésképp, éppen a krónikus, és esetenként súlyos betegségben szenvedők nem kapják meg az oltást. Szegényem elkapja a vírust, és meg is hal, mivel pont ezek a betegek érzékenyebbek nem csak az oltásra, hanem magára a vírusra is.
Erre mit mondanak, "Az oltatlanok között 10-szer több az áldozat" . Ja. Szegényeim, akik pont a krónikus betegségük miatt nem kapták meg. A statisztikába persze nem veszik be a "kényszerből nem oltott" kategóriát.
Így ki kapja meg az oltást, aki oltás nélkül is simán megúszná a nyavaját.
Ügyes, be kell látni. Oltakozzon mindenki, csak a veszélyeztetettek ne.
pragmatika 2021.11.02 18:20:00
@body_andras:

"Aki beadatja, annak ingyen van, aki nem kéri, az fizesse ki. "

Már kifizette, a te oltásodat is, az adóforintjain keresztül.
Végigolvastam, inkább csak összefoglalóként, a lengyel és magyar vita lényegét, amely végső soron az EU-s és nemzeti jog elsőbbsége körül forog. Az összefoglaló bizonyos interpretációival nem teljesen tudok azonosulni (úgy érzem, hogy pl. a "liberális demokráciának" nevezett berendezkedés…..
pragmatika 2021.11.01 15:22:10
@cavalry:

"De ismétlem kis létszám megállítására alkalmas megoldások nagy létszám esetén nem szoktak működni."

Nem is kell hogy működjön. Két hajó elsüllyesztése után, több vállalkozó nem lenne.