Regisztráció Blogot indítok
Adatok
bz249

118 bejegyzést írt és 12741 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hét tenger Mers el Kebir 05. 2024.04.14 14:24:39
Somerville fél hatkor kapta meg a tárgyalások eredménytelenségéről szóló jelentést Holland-tól. Ezzel elszállt minden remény a megegyezésre, és Somerville-nek nem maradt más lehetősége, mint hogy engedelmeskedik az Admiralitás utasításainak, vagy pedig hazatér és hadbíróság elé áll. Hajóit a kikötő…..
bz249 2024.04.17 13:59:40
@Pájer_ Csaba: ugye a britek reszerol az elerheto eredmeny a francia flotta atallasa (a KGV-k hadrendbe allasaig mindenkeppen jol jott volna nekik az a 3 modern csatahajo) es Franciaorszag benntartasa a haboruban. Ez nyilvanvaloan illuzio volt, mert a francia hajoknak szamtalan lehetosege lett volna angol kikotokbe hajozni. A francia vezetesnek emellett semmi oka nem volt a fegyverszunet felrugasara es/vagy a sajat beketargyalasi pozicioik veszelyeztetesere. Mert ugye mi van, ha ok harciaskodnak aztan az angolok meg megis inkabb targyalnanak?

A kockazat meg Koppenhaga volt illetve az, hogy a franciak nehezen potolhato veszteseget okoznak nekik.

Vegul szerencsesen kijottek belole, de azert erosen optimista szemlelettel terveztek a muveletet.
bz249 2024.04.17 20:44:01
@SirHiggins: mit lehetett tudni 1940 junius/juliusban?

- a francia flotta nem fog csatlakozni a Royal Navyhez - boven lett volna alkalmuk megtenni, nem tettek meg
- a francia flotta jelenleg a tengelyhatalmak altal elerhetetlen helyen van
- a francia flotta lenyegeben csak a Foldkozi-tengeren tud tevekenykedni, ami nem kritikus a briteknek
- Nemetorszag es Olaszorszag nem rendelkezik sajat olajforrasokkal... a tengeri muveleteket az uzemanyag be fogja korlatozni
- mind a nemet mind az olasz flotta eros novekedesben van velhetoen a Bismarck/Littorio osztalyok jobban erdeklik oket, mint az idegen technika

A norvegiai vesztesegek miatt a nemeteknek nem jonne rosszul par rombolo, de ugye az nem strategiai jellegu fenyegetes.

A tengelyhatalmak elonyben vannak es lesznek gyors csatahajo / nehezcirkalo vonalon. De ezt boven kiegyenliti, hogy nincs anyahajojuk es a briteknek rengeteg konnyucirkaloja van, plusz a lassu csatahajok bizonyos feladatokra kelloen alkalmasak.

Gallipoli akar amugy jo otlet is lehetett volna... itt viszont ertelmetlen kockazatot vallaltak anelkul, hogy erdemi nyereseg lett volna a masik serpenyoben.
bz249 2024.04.17 21:54:59
@SirHiggins: az olasz hadbalepessel a Foldkozi-tenger, mint kereskedelmi ut megszunt letezni, a mindossze 150 km szeles Sziciliia-szoros kivaloan ellenorizheto Olaszorszagbol. A britek eppen ezert azt terveztek, hogy csak Gibraltart/Egyiptomot vedik - legalabbis ekkor.

A francia flotta hazarendelheto... valamikor egyszer, majd utana at kellene adni a tengelyhatalmaknak, akiknek ki kellene kepezni rajuk az embereiket. Nyilvan valoszinu.

Az egyetlen mod, ahogy a francia flotta erdemi szerepet jatszhat az az, ha francia vezetessel harcolnak a britek ellen. Peldaul mert azok megtamadjak oket... a briteknek szerencsejuk volt, mert a franciak rosszul harcoltak. Csakhat erre azert nem erdemes epiteni.

Ugyanigy a nemet-olasz epites alatt allo hajok, valamint a szamukra elerheto olajforrasok is ismertek voltak. Ezert is akartak a britek blokadot letrehozni.

A tobbi is
                       „Ha valaki velem van, az azért legyen, mert szeret, ne pedig azért, mert valami régi sérelmet le akar tudni” - Amikor új kapcsolatba vág valaki, nem tudja levetkőzni a korábbi tapasztalatokat. Levélírónk nem pszichológus, csak szeretne megérteni dolgokat, hogy legközelebb már…..
bz249 2024.04.15 14:05:58
@DennisVT1: rosszabb a helyzet a jofiu nem eroforras. Tegyuk fel a Noi Holgy konfliktusszituacioban talalja magat. Ekkor vegigporgeti a lehetosegeket es a B menupont alatt megtalalja a "Mond meg neki Geza!" opciot. Rosszfiu Geza meg mindig valaszolhatja azt, hogy "Kurvasul leszarom a nyigasodat babam. Masreszrol meg nincs is igazad" De Jofiu Gezahoz kepest meg igy is sokkal eselyesebb a kedvezo kimenetel.

Az igazi megoldas persze egy "lovag" lenne, azaz egy magas tarsadalmi statussal biro, anyagilag jol eleresztett, kegyetlen gyilkologep, aki viszont a szive holgyeert barmit megtesz. Csakhat lovagbol a kozepkorban sem volt valami sok, manapsag meg meg kevesebb... lam szegeny Prigozsin is hogy jart.
Hét tenger Mers el Kebir 04. 2024.04.05 09:05:01
Az angol hadihajóknak nem kellett messze menniük, Mers el Kebir kikötője alig 440 km-re volt Gibraltártól, közvetlenül Oran mellett, melynek egyik külvárosa volt. A kikötő kiépítését a franciák még a XIX. század végén kezdték el, akkor még abból a megfontolásból, hogy innen a torpedónaszádok könnyen…..
bz249 2024.04.06 12:55:08
@Pájer_ Csaba: nyilvan nem lehetett tudni akkor... bar azert 1914-1918 utan sejtheto volt, hogy mit lehet varni egy anyaghaborutol. Utolag visszanezve viszont ez a Royal Navy-nek hattyudalanak egyik strofaja volt - jo persze jon meg Taranto, Matapan, a Bismarck es a Scharnhorst elsullyesztese.

Tehat meg az sincs benne, mint Koppenhaga eseten, hogy megtettuk, mert megtehettuk.
bz249 2024.04.09 10:05:03
@valis47: amugy ugyanennyire nem ertheto a mabol a belga semlegesseg, mikozben anno teljesen logikus volt. 1930 es 1939 kozott a brit-francia kettos viselkedese egyertelmuve tette, hogy nem tudjak megvedeni Belgiumot - a francia mobilizacios menetrend ezt lehetetlenne tette - sot az is kerdesse valt, hogy egyaltalan kepesek lennenek-e Nemetorszag ellen gyozni. Innentol meg semmi ertelmes ok nem volt arra, hogy kitegyek magukat az ido elotti nemet tamadasnak es/vagy rontsak a sajat targyalasi poziciokat egy esetleg nemet gyozelmet hozo haboru utan.
                       „Míg fölértem hozzá, legalább 4x csörgött rám, de tömegközlekedtem (hát autóm sincs,) ő elkezdett poharazni, és teljesen elázott, mire megérkeztem” – Az is kínos lehet, ha saját lakás hiányában a családi házban intézi valaki a találkozókat, de az még kínosabb, ha egyes nők…..
bz249 2024.04.05 07:55:07
@Reactor: a semmirol (miskolci garzon meg egy jo allapotu 12 eves Dacia Logan) minek hazassagi szerzodest irni? Az akkor kell, amikor szabad szemmel lathato vallalati uzletreszek kerulnek a hazassagba, ugyanis nem szerencses hogy a munkavallaloid szivjanak a csaladi dramad miatt.
bz249 2024.04.05 09:38:38
@Lorrh: persze sot ugyanilyen modon lehet perlekedni, hogy egyreszrol 1 auto be es 1 auto ki, de mennyi is a jelenerteke es ki fizet kinek a vegen. Csakhat ez nem az a szint, amit szerzodesben lehet es kell szabalyozni.
bz249 2024.04.05 13:38:07
@Lorrh: ok en a CH-A-D gyakorlatot ismerem, ott az oto kulon vagyonelem, amit megorzi a szamossagat, tehat beraktal egy oto a hazasassagba, akkor addig amig cserelitek az otot a csereauto is a tied lesz, ha jon egy masodik csaladi oto akkor azt meg ugye felezni, ha az oto potlas nelkul tunik el, akkor igy jartal. A vita "csak" abban van, hogy mennyit is ert az oto akkor es mennyit most a csereoto.
Hét tenger Mers el Kebir 03. 2024.03.24 11:47:16
A Franciaország és a tengelyhatalmak között Campiegne-ben megkötött fegyverszünet hivatalosan 1940 június 25-én, éjfél után 35 perccel lépett életbe. René Émile Godfroy tengernagy, az Alexandriában álló francia kötelék parancsnoka, ugyanekkor engedélyt kért az angoloktól a kikötő elhagyására, hogy a…..
bz249 2024.03.28 10:54:35
@SirHiggins: naja eppen alairtak egy fegyverszuneti megallapodast - figyelem 1940 nyaran jarunk, tehat francia reszrol ekkor meg nem hiu abrand, hogy teruleti, anyagi es presztizsveszteseggel, de hamarosan bekekotes kovetkezhet es akkor az ideiglenes megszallas veget er - nyilvan megeri nekik vallalni ezt a kockazatot.

Egyebkent a britek persze tanultak Koppenhagabol es legalabb a civileket kimeltek.
bz249 2024.03.28 12:50:55
@Pájer_ Csaba: nem osztottak szet oket... a pancelosaikat a korban szokasos modon lovassagi es gyalogsagi tipusoknak terveztek. Az utobbiak lassuak voltak es nem is lehetett oket masra hasznalni, mint a gyalogsag tamogatasara.

A lovassagi harckocsik (Somua S-35 es Hotchkiss H-35) egy Lovashadtest nevu gepesitett egysegbe kerultek.
bz249 2024.03.28 15:40:18
@Pájer_ Csaba: nem csak a nemetekkel, de az olaszokkal is hadban alltak. :-)

Amugy pont ekkor akar jogos is lehetett a felelmuk. Ugye a nemetek reszerol ott van az S+G es keszul a Bismarck, a ket olasz Littorio es ha ehhez valahogy hozzajon a 3 francia csatahajo, akkor 8 modern csatahajoja lesz az ellenek jovo ev elejere. A briteknek meg 2 KGV es 3 regi csatacirkalo.
Hét tenger OFF Topic 2024.03.16 09:18:27
  "Nekünk a szabadság az, ha olyan hazát építhetünk magunknak, ahol nincs a fejünk fölött semmiféle háziúr."  ..
bz249 2024.03.25 22:32:01
@Carada: nezd 2009 ota nem Magyarorszagon elek, tehat nem igazan Orban Viktor doktor miniszterelnok kozepcsatar ur korul forog az eletem. A teljesitmenye jelenleg atlag alatti, de mivel szerencsesen lenullazta a magyar politikat ez majd atlagosra fog szepulni - az utodja minden bizonnyal egy cimeres balfasz lesz, mert masfele alternativa se a Fideszben, se az ellenzekben nincs.

Hogy ezert megerdemli-e a 2/3-odakat? Nem. Megoldodik-e a vilag gondja attol, hogy eltunik? Nem... a szomszedok kozul ugyanis meg mindig Ausztria magasan a legmenobb, es lenyegi felzarkozas sehol sincs. Pl. az irto fasza Baltikum bukta a nepessege 1/3-at - Anglia 10. legnagyobb kisebbsege a litvan.
bz249 2024.03.26 09:45:34
@Pájer_ Csaba: mar hogyne tudnal kevesebbet fogyasztassz. ;-)

Egyebkent a vellanyautoban es a haztartasi napelemben az a jo, hogy az arra erdemesek - tehat aki a sajat tulajdonu ingatlana mellett legalabb egy ujauto arat is ki tudja pengetni - kapjak a tamogatast es nem a suttyo peonok, akik hasznaltautoval jarnak vagy esetleg tomegkozlekednek.
bz249 2024.03.26 16:03:43
@valis47: tudjuk, hogy biztosan hulye politika volt, merthogy sikeresen elerte, hogy se a nemetek se a szovetsegesek ne bizzanak bennuk. Finnorszag vagy Romania igy legalabb az infrastruktura pusztulasat elkerulte, de meg Olaszorszag is fel tudott mutatni egy utolag igazolhato szovetsegesparti kormanyt.
                       „Már az is zavarni szokott, hogyha mellettem van az ágyban, vagy a fürdőszobában” – A pasi már sok mindent bevetett, hogy magára kényszerítse az együttélés szabályait, de egyelőre még mindig nem pályázhatna a Legjobb Társ-díjra. Magában keresi a hibát, és valószínűleg jó…..
bz249 2024.03.22 11:48:36
@Lorrh: a poszt nem emliti, hogy gondok lennenek a haztartas mukodtetesevel. Gyerek ilyen lelki alkattal nyilvan nem lesz. Vagyis tenyleg az a helyzet, hogy minden - ideertve a rendszeres dugast is - megoldhato egyutteles nelkul, sot jobban megoldhato ugy. Tovabbi elony, hogy nem keverednek a funkciok tehat (ha szukseges) a haztartasi alkalmazottbol, a szexualis szolgaltatobol es szabadidopartnerbol mind kulon-kulon az adott helyzethez idealis valaszthato kompromisszummentesen.
bz249 2024.03.22 14:35:33
@Lorrh: na ott is van, hogy mennyit er a sziv es a lelkesedes... 3-4 rovid vagtat ;-)
Hét tenger Mers el Kebir 02. 2024.03.12 18:55:53
 A szokásos gyakorlatnak megfelelően a szárazföldi és tengeri haderők parancsnokai a második világháború előestéjén megint arra készültek, hogy majd az előző háborút fogják újravívni, modernebb eszközökkel. A szárazföldön ismét elhúzódó állóháborúra készültek, és hogy ezúttal már rögtön az elején…..
bz249 2024.03.14 09:22:38
@gigabursch: sot meg lehetoseget is kaptak egy fasza kis diktatura kiepitesere is. Legalabbis a koncepcio ez volt, csak a huje angolok nem kotottek beket es igy maradt a Wehrmacht es az utolso szogig elloptak mindent.
Hét tenger Mers el Kebir 01. 2024.03.03 16:25:11
Az első világháború sok minden más mellett olyan szempontból is kuriózum volt a korábbi európai háborúkhoz képest, hogy a felek nem voltak hajlandóak semmilyen kompromisszumra, és mindegyikük a „mindent vagy semmit” alapon játszott. A cél nem pusztán a győzelem volt, hanem a totális győzelem, az…..
bz249 2024.03.12 08:29:41
@H4mburger: milyen kontextusban szeretned a Saar-offenzivat ertelmezni?
- a francia hadsereg siralmas allapotban volt 1939 szeptembereben ezert kivalasztottak a frontnak azt a reszet, ahol a legkisebb ellenallast vartak, es ott sem ertek el lenyegi eredmenyt (Karlsruhe es/vagy a Rajna bal partja menten Frankfurt iranyaba elorenyomulni lett volna a kezenfekvo es strategiai gyozelemmel kecsegteto irany)
- szemben a nemet tabornokok utolagos magyarazkodasaval sem 1935-ben, sem 1936-ban, sem 1938, sem 1939-ben nem volt olyan allapotban a francia-angol szovetseg, hogy egyetlen gyors dontessel megelozze a haborut
- a nyugati hatalmak nem hagytak cserben Lengyelorszagot, de nem lehet arra haditervet epiteni, hogy a szovetsegesunk ket het erdemi ellenallasra sem kepes...

Stb.. stb..

Amugy van/volt azert az angolszasz irodalomban is probalkozas a valosag megertesere azaz a gazdasagi es politikai kornyezetbol levezetni, hogy mit miert es hogyan. Bar mivel ezt nehez elnyomottak-elnyomok tengelyen elhelyezni, valoszinuleg ki fog halni.
bz249 2024.03.13 00:38:26
@savanyújóska: 1940 majusara lett a franciaknak 104 hadosztalya a tersegben. Ebbol a 3. DLM, 1-5 DLC es az 1-3 DCR vagyis ugy mindet egybevetve a pancelos es gepesitett alakulatok donto resze meg nem letezett.

A francia politika nem akart eros hadsereget*. Ezert is tettek meg a szereny kepessegu, de politikai ambiciokat nem taplalo Gamelint parancsnoknak.

Aztan ez a hadsereg pontosan azt a teljesitmenyt hozta amit el lehetett varni tole. Kb. minden olyan akcio ami zaszloalj szint feletti mukodest igenyelt tokolodesbe torkollott. Beleertve a mozgositast is.

*Nem volt alaptalan a gyanakvas, mert a lett volna igeny a katonai diktaturara
bz249 2024.03.14 08:40:52
@savanyújóska: de hat osszevontak az arra alkalmas - tehat nem elso vilaghaborus maradek FT-17, vagy gyalogsagi tamogatasra tervezett muuton 20 km/h ora csucssebessegre kepes R-35 - harckocsijaikat pancelos/gepesitett magasabb egysegekbe. Lovashadtest neven futott a legerosebb ilyen, amelyik Hannut mellett egy nagy panceloscsataban megutkozott ket nemet pancelos hadosztallyal (mindket fel ~500 harckocsit vetett be). Ezutan a franciak a terveknek megfeleloen visszavonultak. Ami ugye azzal jart, hogy a kilott/meghibasodott harckocsikat hatrahagytak es a francia hadtest egyszeruen elolvadt.

Amugy a francia mozgositas szornyen volt megtervezve (az elso heten letrehoztak egy 40 hadosztalyni aktiv erot a vonal mogott, majd ezt atszerveztek volna aktiv hadosztalyokka - 2/3-ot megtartva a tobbi tartalekos - es A-tartalekka majd a honap vegeig meg egyszer atforgattak volna, hogy kialakitsak a B-tartalek hadosztalyokat) es meg annal is rosszabbul kivitelezve, ami gyakorlatilag garantalta, hogy a hadsereg honapokig nem volt tamado muveletben bevetheto, mert allando atszervezes alatt allt.

@Oktán Pista: ugye az a francia vezerkar, amelyik az Ardenneket nagylepteku muveletek szamara alkalmatlannak tartotta az Eifel-hegysegen at keszul donto csapast merni. Nyilvan.

Amugy az 1944-es amerikai hadsereg az 1944-es USAAF tamogatasaval beprobalkozott nagyjabol ugyan itt. Ez lett a Hurtgen erdei csata, ahol 30-50.000 halottat es sebesultet produkaltak erdemi ternyeres nelkul.

Ha ranezel a Nemetorszag terkepere akkor latszik, hogy hol kell tamadni, ha erdemi offenzivat tervezel.
                       „Állítja, hogy jó apa lenne, én meg azt látom, hogy minden ehhez kapcsolatos plusz dolog az én nyakamba szakadna, ő hamar elunná, amint az újdonság érzés alább hagy benne” - A gyerektéma is felmerült már ebben a kapcsolatban, ám Posztolónk nem hiszi, hogy barátja alkalmas…..
bz249 2024.03.06 17:31:54
@jajnemár: hat ha egybol 1200-as sziliciumkarbiddal inditanak akkor sokaig tart. Az elejen durvaszemcses csiszoloanyaggal kell kezdeni.
A Medway-i rajtaütés után a holland flotta szoros blokádot tartott fenn a Temze torkolatban és a Csatornán, s várták, hogy az angolok végre aláírják a békeszerződést. Erre azonban még mindig nem került sor, II. Károly makacsul tovább húzta az időt, talán még mindig abban bízva, a franciákat maga…..
bz249 2024.02.20 14:50:01
@Pájer_ Csaba: a nemetek kesobb fedeztek fel a szenuket, mint az angolok. Onnantol at is vettek a franciaktol a Vernoszo Fenevad szerepet es nem mellesleg hatterbe szoritottak az angolokat.

Sokkal tobb szerencse van azert ezekben az ugyekben, mint azt ki szokas mondani.

(Nyilvan a brit intezmenyrendszer felsobbrendusege volt az ok... nem az, hogy az geografia, eghajlat, termeszeti eroforrasok ebbe az iranyba toltak az intezmenyrendszert)
bz249 2024.02.20 14:56:26
@Pájer_ Csaba: ugyanabban az idoben, amikortol utolertek oket az ipari termelesben.

Amugy James Cook Endavourja egy collier volt, ami mint a neve mutatja szenszallito hajo. A 18. szazadi Anglianak a szenexport ugyan az volt, mint a 16-17. szazadi hollandianak a balti-tengeri kereskedelem.
bz249 2024.02.27 08:37:39
@Pájer_ Csaba: a latin akkoriban mar holt nyelv volt - az olasz, francia, okcitan stb. mar levalt rola - tehat nemigen valtozhatott. Inkabb a masolasi hiba* jatszik bele.

*nyomtatt szovegnel meg, hogy milyen betuk voltak a keszletben, az angolok pl. a th helyett eloszerettel tettek y-t, mert ugy rovidebb
                        „Azt nem értem, hogy mit várnak attól, hogy ezeket levélben egy viszonylag idegen valakire rázúdítják? Feloldozást? Együttérzést?” - Levélírónk kihagyott pár évet a netes randik világából, és amikor újra belevágott a társkeresőzésbe, rájött, hogy nem sok minden változott, ha…..
bz249 2024.02.22 14:03:45
@Cecile Faucigny Lucinge: a 100 kg+ az csak szukseges feltetel, mert emellett 2 meter feletti magassagu es minimum egy kuzdosportban fekete oves, vagy azzal egyenerteku teljesitmeny birtokosa.
Az 1666-os év második felének legfontosabb eseményei nem a tengeren, hanem a szárazföldön, az angol hátországban zajlottak. 1666 szeptember 12-én, alig három héttel a Terschelling elleni támadás után, nagy tűzvész tört ki Londonban. A lángok az egyik királyi pékség kemencéjéből csaptak ki, ahol…..
bz249 2024.02.15 09:13:22
@gigabursch: nem volt kereskedelmi szempontbol hasznosithato eroforras (nemesfem, fuszer, cukor) halaszni lehetett, ezenfelul volt prem, dohany es fa... de ebbol nem lehetett akkor meggazdagodni. A hollandik konnyu szivvel dobtak Uj-Hollandiat Surinameert es a franciaknak is ok volt Kanada elvesztese azert, hogy a cukorszigeteiket megtarthattak.

Amugy a hollandok sem ok nelkul folytak bele a sved-dan haborukba. A dan szorosok es igy a lengyel-nemet gabona, valamint a balti fa es egyeb hajoepitesi anyag ebben a korszakban legalabb olyan fontos volt, mint az oceani kereskedelem.
bz249 2024.02.15 09:16:04
@gigabursch: Eszak-Amerika telepesgyarmat volt, vagyis az anyaorszagnak felesleges nepeket szorhattak ki. A franciak, ha XIV. Lajos nem az lett volna aki kidobhattak volna ide a hugenottakat Duquesne tengernaggyal egyutt.
bz249 2024.02.16 08:55:58
@savanyújóska: mindehhez jart 1750-ben nem egesz 70.000 telepes.

Ha ide telepitik ki a hugenottakat akkor mas lehetett volna a leanyzo fekvese. A tenylegesen megvalosult formaban viszont Martinique sokkal jelentosebb gyarmat volt, mint ez.
„Én alig várom, hogy találkozzunk, de amikor megjelenik, látom, hogy fanyalog, mert megint ki kellett mozdulnia otthonról” – A pasi mobilisabb is lehetne, mert nagyobb mozgástere van, mint a háziállattartó barátnőnek, akinek kötelezettségei vannak, hiszen az a konzerv nem nyitja ki…..
bz249 2024.01.16 16:44:39
@F.M.J.: nem lesz ilyen german kalifatus, legalabbis nem hosszu idore.

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d7/Total_Fertility_Rate_Map_by_Country.svg/1280px-Total_Fertility_Rate_Map_by_Country.svg.png

Valami nagyon fasza bantusztan nez ki inkabb.
bz249 2024.01.16 17:45:29
@F.M.J.: na varj... az, hogy irott joggal, mint elvi fogalommal tisztaban levo dzsihadistak helyett bozotvago keses kiccsavok jonnek 60 koruli IQ-val* mely-Afrikabol nem annyira orvendetes.

Az elobbi csoport is itt lesz persze... de mar keszul fel aki levaltja oket.

1950-ben Magyarorszag 9m, Torokorszag 21m, Kongo 12m
2020-ban: Magyarorszag 9m, Torokorszag 83m, Kongo 100m
2050-re: Magyarorszag 9m, Torokorszag 100m, Kongo 220m
bz249 2024.01.19 18:28:26
@F.M.J.: Es meg is van, hogy a pakinegernek miert van annyi gyereke. Egyreszrol nincs jogbiztonsag, tehat a sajat jolete attol fugg, hogy a sajat klanja hany bozotvagokeses fiut tud kiallitani. Masreszrol a gazdasag helyzete miatt (akarmennyit tanul ugy is csak kakaoporbanyaban talal allast) nincs motivalva a minoseg fejlesztesere.
A Négynapos Csata nem volt döntő győzelem, de mégis nagy lelkesedést váltott ki Hollandiában. Az előző háború végének vereségei és Lowestoft után végre a hollandoknak is sikerült a tengeren lealázni a briteket. Az angol flotta súlyos veszteségeket szenvedett, és úgy hitték, hónapokig nem lesz…..
                       ...a boldogító igen néha nem. De hogyan utasítható vissza egy leánykérés „megfelelően”? A barátnő szerint párja jelenleg sokat ügyködik azon, hogy megkérje, ő pedig meg nem akar egyetlen szóval beletiporni a lelkébe. A vonakodásnak két oka van: még nincsenek elég ideje…..
                       Levélírónk egy érdekes dilemmát küldött nekünk: mennyire igaz az a legenda, miszerint egy negyvenes férfi még simán válogathat a 25-35 éves nők között, tud keresni és találni is? Ezt persze az érintett férfiak hangoztatják előszeretettel, de hogy ez alapján dobni egy működő…..
bz249 2023.12.30 10:53:25
@Lorrh: raadasul jon a hogy allunk a minekkel kerdes? Mert amugy negy gyerek mellett - tegyuk fel nem adja le jo svejci modra 21 hetesen* a bolcsodeben - also hangon is 8 ev kiesett a karrierbol es utana is leginkabb alacsony munkaoras es ennek megfelelo felelossegi szinttel jaro munkak jonnek.

Legalabbis azoknal a diplomas 3 es tobb gyerekeseknel, akiket szemelyesen ismerek.

*14 het fizetett, 2 het fizetetlen szulesi szabadsag, 5 het normal fizetett szabadsag utana lehet visszamenni termelni a gdp-t
                       Az anyuka aggódik a 29 éves fia miatt, aki még otthon él vele. Azért szeretné, ha lenne tartós valakije, mert ha megszokja a magányos életmódot, nem lesz normális kapcsolata, ahol továbbfejlődve megtanulhatná az együttélés alapjait.                                …..
bz249 2023.12.21 17:41:25
@Reactor: mondjuk tokre felesleges ez a Ferfiak(TM) meg Nok(TM) kategorizalas, mert a szoras tobbnyire lenyegesen nagyobb, mint a trendszeru kulonbseg (kb. a gyerekszulest leszamitva)
bz249 2023.12.22 07:21:58
@Sadist: igen a Ferfi(TM) valamivel jobb Tesco-arufeltolto lenne, mint a No(TM) mert erosebb valamivel (nem annyival, mert mind a ketto dagatt). A tobbirol viszont elenyeszo kisebbseget tekintve (mondjuk Usain Bolt) az dont, hogy mennyi munkat tesz a kepessegek elsajatitasara. Pl. amennyire tudjuk az IQ 140 feletti reszenek semmi lenyegi haszna sincs, de igazabol mar a 120 is olyan, hogy alig van olyan, amire ne lenne alkalmas emiatt.
bz249 2023.12.22 10:08:43
@Lorrh: amugy, ha konkretan Kvotano* tipusu munkahelyi vezetore gondolt volna a kolto meg akar igazat is adhatnek, ahogy uzemi parttitkar sem feltetlenul az elvitathatlan szakmai tapasztalata es/vagy vezetoi erenyei miatt lett valaki.

Ugyanakkor viszont az eredeti poszt meg egy mamahoteles 29 eves ifjurol szolt, ahol velhetoen azert nem az uvegplafon jelenti az egyetlen akadalyt

*mint a Menedzser alesete, csak meg annal is kevesbe ad az egesz csoport szamara hasznos tevekenyseg latszatara
1666 június 12-én hajnalban napsütéses időre virradt, az előző napi vihar elcsendesedett, és csak enyhe délnyugati szél fújt. Mikor kivilágosodott, Ruyter 41 sorhajót számolt meg maga körül, az előző napi veszteségek mellett eltűnt a teljes utóvéd is. Nem sokkal később ugyan 12 sorhajóval feltűnt a…..
                       „Azt is írta, hogy ő csak jót akart nekem, „felnyitni a szemem és kiszélesíteni a látóköröm”. Mert én nem jártam egyetemre, ő meg igen, és idősebb is” – Az Idei Év Legrosszabb Randija - díját akár Levélírónk is nyerhetné, ugyanis nagy nehezen túlélt egy találkozót egy…..
bz249 2023.12.13 08:35:52
@VOGAben: az asztrologia utoljara akkor volt altudomanyos fassag, amikor maga Kepler a kor legmodernebb tudomanyos eredmenyeit felhasznalva keszitett horoszkopot. Azaz minimum a napneutrino fluktuaciot, de meg inkabb az aktualis gravitacios hullam mereseket be kellene epiteni. Es termeszetesen Nobel-dijas csillagasznak kellene nyiltkoznia arrol, hogy az M51 Orvenykod galaxisban fellobbano Ia tipusu szupernova pozitivan vagy negativan hat-e a Skorpio szerelmi eletere. Igy mar ujra altudomany lenne, nem pedig ezo akarmi.
                       „Azt is unom, hogy amikor a szüleim, vagy a barátaim kérdezik, van-e már valakim, akkor mindig ugyanazt kell felelnem” - Levélírónk pár csalódás után már nem annyira válogatós, de még így is belőtt magának egy minimális elvárási szintet, amiből nem tud, és nem is hajlandó…..
bz249 2023.12.07 11:29:24
@Kulics: market for lemons az idevago kozgizdasagi elmelet en.wikipedia.org/wiki/The_Market_for_Lemons

Ami aztat mondja, hogy a hasznaltautopiacon tularazott roncsok vannak, mert amelyik nem ilyen azt (a) nem akarjak eladni, (b) ha megis akkor gyorsan lecsapnak ra, es igy nem marad sokaig a piacon.

Ugyanezen okbol a tarskeresoben is felulreptezentaltak azok, akik senkinek se kellenek.
                       A pasi idén lett 50, és igen nehezen viseli. Már előtte is sokat panaszkodott arról, hogy őt az élet mennyire nem kínálta meg lehetőségekkel, és ez Levélírónk szerint csak fokozódni fog. Milyen eszközökkel lehet meggyőzni egy férfit arról, hogy maga helyett azért a…..
bz249 2023.12.06 11:45:04
@Chendrys19: ugy erted, hogy 45-50 eves, aki esetleg mar eljutott addig, hogy a cegnel nem kell 22:30-kor is karriert epitenie vagy az ifju 25-30 eves, aki meg ezelott van?

Nyilvan az elobbi...
bz249 2023.12.06 17:23:08
@Andy73: mondjuk a nevezett 25-30 pont a legszarabb korszak az apasagra (ha feltetelezzuk, hogy nem valami nehez fizikai munkat vegzo uriemberrol van szo, hanem inkabb 190+ magas testepito orvosprofesszorrol). Ha mar mindenkeppen fiatalon legyen gyereke, akkor mar az elotte is jobb opcio, mert ugy legfeljebb a tanulmanyai csusznak meg, es nem a karrierje szakad be.

De amugy szepapaink idejen is altalanos volt, hogy a ferjek idosebbek voltak es nemi anyagi alapot osszeszedtek - bonusz, hogy egy idosebb ferfinek sokkal kisebb eselye volt, hogy teszem azt meghal vagy megnyomorodik Solferinonal.
Bár a háborút az angolok egy majdnem döntő győzelemmel kezdték, azt kihasználni nem tudták, és a következő hónapokban a holland haditengerészet nemcsak pótolta a lowestofti veszteségeket, hanem még növelte is erejét. Politikailag Anglia helyzete ha lehet, még rosszabb volt. Szövetségeseket szerezni…..
                       A pasi bevallotta, hogy félrelépett, bár előre tudta, mi lesz majd a barátnő reakciója. Nem is tévedett. Egy négy éves kapcsolat ugrott, de még mindig úgy látja, hogy jobb így, mint titkokat őrizni, vagy átverni a másikat. Hamarosan találkozni fog az exével, és most hatásos…..
bz249 2023.11.27 08:19:00
@kiskutyafule: az azert megvan, hogy az idezett mu egy mamiporno? Arra tenyleg jo, hogy megertsd, hogy mi izgatja fel a noket, de amugy...
bz249 2023.11.27 09:05:05
@kiskutyafule: nem, ez egy neni szexualis fantazialasa... barmi tobbet belelatni teljesen felesleges.

(Hint: nem igy szoktak mukodni a tarsadalmak... )
A Lowestoft-i vereséget alapos vizsgálat követte Hollandiában, hogy kiderítsék, milyen hibák vezettek a kudarchoz. Végül három okot neveztek meg, a fegyelmezetlenséget, a rossz taktikát, és a gyengébb tűzerőt. A fegyelmi viszonyokon a nyár során lefolytatott hadbírósági eljárások után kiszabott…..
bz249 2023.11.17 12:12:00
@Oktán Pista: a protestans lelkeszek kiszabaditasakor mar fel labbal a sirban volt de Ruyter Mihaly hollandi tengernagy, akar ilyen megviselt is lehetett (1676 februarban tortent, aprilis vegen meg meghalt)

Ezek szerint kijavitottak a nevet, ugy emlekeztem Adorjan szerepelt rajta:

regi.reformatus.hu/mutat/7292/
bz249 2023.11.17 12:58:41
@Pájer_ Csaba: raadasul miert nem Angyal Frigyes akkor... 18xx-ben ez volt a korszellem es kesz.

De kar kotockodni inkabb annak kell orulni, hogy felismertek, hogy Mihaly a keresztneve, lasd itt:

www.arcanum.com/hu/online-kiadvanyok/Lexikonok-a-pallas-nagy-lexikona-2/q-15D1C/ruyter-16B8C/
bz249 2023.11.18 11:35:07
@savanyújóska: ok akkor rondabb betegseg volt, mint amire gondoltam.