Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Nagy Szabolcs 321

52 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A TAN KAPUJA BUDDHISTA FŐISKOLA (2023. januártól érvényes) I. SZÓBELI VIZSGATÉTELEK A záróvizsga értékelésében a szakdolgozat védése 2/3-ad részben, a buddhista szóbeli vizsga pedig 1/3- ad részben játszik szerepet.A szóbeli vizsgán a két témakörből egy-egy tételt kell húzni. A vizsgán elsősorban…..
"Only a small proportion of the ocean of Buddhist philosophical texts that appeared since the Buddha (cca. 5th century BCE), deals with time specifically. In this essay we will go through six stages of classical Buddhist thought and examine their metaphysical claims regarding time."   Dharma Gate…..
Magazinok (Magazines) Bitter Winter - Vallásszabadsággal és az emberi jogokkal foglalkozó magazin. Buddha Weekly - Non-profit egyesület, amely az ingyenes Buddha Dharma oktatásnak és fontos küldetésének szenteli magát: Terjessze a Dharmát! Buddhanet - Buddhista oktatási és információs…..
"Hetényi Ernőben mérhetetlen vágy élt, hogy másokon segítsen (...), hogy mindenki számára nyitva álljon a lehetőség az őszinte belső megforduláshoz, hogy épüljön fel Magyarországon 49 sztúpa. Az első négy sztúpát ő avatta és szentelte fel." A Tan Kapuja Buddhista Főiskola Dr. Hetényi Ernő…..
Vallásközi ima a világbékéért 2024 Az Egyesült Államok Buddhista Szövetsége (BAUS) mindenkit meghív az "Újévi vallásközi ima a világbékéért" című rendezvényre 2024. január 1-jén (hétfőn), újév napján. Délelőtt 10:00 órakor kezdődik. Az idei eseményre személyesen a Kuan Yin Hallban kerül sor. Olyan…..
„A megismerési eszközök sem saját maguk, sem egymás által, Sem más megismerési eszközök által, Sem a megismerendő tárgyak által, Sem bizonyíték nélkül nem nyernek bizonyítást.” A Tan Kapuja Buddhista Főiskola Az érzékelés vizsgálata   BA szakdolgozat Témavezető: Dr. Fórizs…..
"A buddhizmus munkafelfogása ugyancsak nagyra tartja azt a lehetőséget, hogy a munkában való együttműködés révén az egyén leépítheti én-központúságát. Az önzés gátja az együttműködésnek, az én-tudat fokozatos háttérbeszorításával javul a közös munka hatékonysága. Az együttmunkálkodás emiatt nem csak…..
India első ízben ad otthont a globális Buddhista Csúcstalálkozónak, melyen vezető tudósok és mesterek vesznek részt India ad otthont jövő héten Újdelhiben a globális Buddhista Csúcstalálkozónak, amely az első ilyen esemény az országban. Az április 20-21-én megrendezésre kerülő kétnapos találkozóra…..
A Foundation of His Sacred Majesty (FHSM) eredményei A szociálisan elkötelezett buddhista nonprofit szervezet, a Foundation of His Sacred Majesty (FHSM) új híreket osztott meg az Indiában folyó szociális tevékenységéről, ahol számos programot folytat, amelyek célja a társadalmilag marginalizált és…..
A Buddha életéről szóló 80 kérdéses KVÍZ! >>> Kitöltés ide kattintva <<<..
Írta: Háriné Gregorics Judit   Tartalomjegyzék Előzmények Indus-völgyi civilizáció = „Harappái kultúra” Korrajz Történelmi háttér Gazdasági háttér Vallási háttér Védikus bráhminok Parivrádzsakák Dzsainák Ádzsívikák Lókájaták Amarávikkhépikák Buddha élete Források Buddha…..
"A javak utáni vágy nyomása alól az egyszerű életmód és erőszakmentesség mutat kiutat, ez pedig nem csak az ember-ember vonatkozásában nyilvánul meg, hanem a természettel kapcsolatosan is. (...) Az emberi létforma egyfajta kötelezettségnek tekinthető, ami távol áll a természet urától, helyette…..
Bemutatása A Fo Guang Shan egy nemzetközi kínai mahāyāna buddhista szervezet és szerzetesrend tajvani székhellyel, amely a humanista buddhizmust gyakorolja. Központja, a Fo Guang Shan kolostor Tajvan legnagyobb buddhista kolostora. A szervezet egyben Tajvan egyik legnagyobb jótékonysági szervezete…..
Története 2007-ben az amerikai buddhista tudós szerzetest, Tiszteletreméltó Bódhi Bhikkhu-t felkérték, hogy írjon egy tanulmányt a Buddhadharma című buddhista magazin számára. „Kihívás buddhisták számára” című esszéjében arra hívta fel a figyelmet, hogy az amerikai buddhizmus elhanyagolja a…..
 Megalapítása 1989-ben Sulak Sivaraksa és egy csoport, mely buddhista és nem buddhista gondolkodókból és társadalmi aktivistákból állt, Sziámban (Thaiföld) megalapította az Elkötelezett Buddhisták Nemzetközi Hálózatát (INEB). Az INEB autonóm szervezetként működik a bangkoki székhelyű…..
"Miért van tele egyre több üzlet, lakás buddhista szimbólumokkal? A Buddha ott van mindenütt, a Zen üzenete körbeleng minket, bármerre megyünk mantrákkal dobálózunk, málákat viselünk mindenféle ásványokból, különleges fákból és termésekből. Miért lesz tehát egy vallás szimbólumaiból, esetleg magából…..
Szavad úgy mondd, hogy elbírja lelkeitek teherpróbáját Kövesd tisztaság jellemét minden helyzet adta cselekvésben Valóság néha fáj, de nem örök, mint a jelen igazság Légy hű, erényes, ki bátor, önzetlen, de alázatosan Neked     A Tan Kapuja Buddhista Főiskola Erény-e ma az…..
"Átkelvén vezessek, megszabadulván szabadítsak, megszelídülvén szelídítsek, lecsillapulván csillapítsak, megvigasztalódván vigasztaljak, nibbánába jutván nibbánába vezessek, megtisztulván tisztítsak, megvilágosodván világítsak!" - Bhikkhu Bodhi A Tan Kapuja Buddhista Főiskola A páramiták…..
Buddhista tanulmányok Motiváció 2022.11.01 08:00:00
"A legmagasabb cél a buddhista gyakorló útján a megvilágosodás megvalósítása, melyhez a mahájána úton a legcélravezetőbb eszköz a bódhicsitta felkeltése: a minden érző lény érdekében megvalósítandó megvilágosodás szándéka, majd a végső bódhicsitta, a jelenségek végső természetébe való bepillantás…..
"(...) kíváncsi voltam, hogy hogyan vált a zen kínai őse a chán dominánssá Kínában. Hogyan élte túl a nagy üldözést és más iskoláknak ez miért nem sikerült? Mi az a chán tanításokban, ami különbbé teszi ezt az iskolát az összes többinél. Egyáltalán a tanításainak köszönhette-e fennmaradását, vagy…..
"Vajon a buddhizmus, illetve a buddhista gyakorló képes-e, tud-e aktívan részt venni olyan globális, filozófiai és politikai kérdéseket is érintő társadalmi ügyben, mint a környezetvédelem? Képes-e tudását, figyelmét, meditációs praxisát, energiáit az egyéni dukkha felől a kollektív dukkha irányába…..
Fordította: dr. Hudák Viktória (Az ökoszattva út - című szakdolgozat 1. sz. Függeléke) [1r.] zhang zhung gi skad du/ ta la pa ta ya na ha/ sum pa’i skad du/ a ra na ba li ya/ Zsang zsung[1] nyelven: Tala pata jana ha. Szumpa[2] nyelven: Ara naba lija. rgya gar skad du/ nA ga rA dza d+ha ya/ …..
"Igaz, hogy a buddhista meditációs gyakorlat elszigetelődést és befelé irányuló elmélyülést igényel, de nem lenne-e teljesebb a Dharma megtestesülése a világban, ha az emberiséget gyötrő nyomorúságokkal is foglalkoznánk?" Írta: Tiszteletreméltó Bhikkhu Bodhi   Minden reggel megnézek egy sor…..
"A legtöbb magyar forrás a japán buddhizmus kezdetét a Nara-kori hat iskolától eredezteti. Mindössze néhányan említik meg, s ők is csak röviden, hogy ennek alapjait az Aszuka-kultúra idején fektették le. E folyamat kiemelkedő alakja volt Sótoku herceg (厩戸皇子), kinek személye és munkássága azóta…..
A C7-es szigorlati tétel - A hínajána és a mahájána összehasonlításához tartozó 25 kérdéses kvíz! >>> Kitöltés ide kattintva <<<   Kép forrása: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/8e/Buddhist_Expansion.svg/2217px-Buddhist_Expansion.svg.png..