Regisztráció Blogot indítok
Adatok
építeni_akarok

80 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Óriási lelkesedés övezte a minap bejelentésre került otthonfelújítási programot. A júniustól elérhető támogatás az 1990 előtt épült, vezetékes gázzal fűtött családi házak korszerűsítésére fordítható, ami jó hír az ilyen házakban élőknek és az építőiparnak egyaránt.   Az új program maximum 6 millió…..
A blog életében mindig eljön az a pillanat, amikor engedve a tavaszi megújulás  energiáknak, az építőipari szektor hírei és a kivitelezési technológiák helyett a lakberendezés felé fordulunk. Csinálunk egy limonádét, kinyitjuk az ablakot és utánanézünk, mik az év legérdekesebb újdonságai.  Ha a…..
Legutóbb körbejártuk, hogy mi a helyzet az agglomerációs kínálatban és arra a következtetésre jutottunk, hogy ha valaki nem riad vissza a kihívásoktól, akkor most érdemes kiköltözni a városon kívülre. Egyre több az eladó ház, és nőtt a lehetséges alku mértéke is, tehát ha családi ház vásárlása vagy…..
Egy nagyvárosból kisebb településre költözni nagy lépés. A merőben más környezet eltérő életmódot is jelent, ami sok változással jár, az előnyök mellett számolni kell a hátrányokkal is. Úgy látszik, ezekre a hátrányokra nemrég unt rá az agglomerációban élők egy része: jelentősen gyarapodott a város…..
Ha egy ház építtetésére adjuk fejünket, az bizony több nagy és komoly döntést kíván. A két legfontosabb, hogy kit bízunk meg a feladattal, illetve hogy miből építjük a házunkat. Ez egy nagy beruházás, ami sok pénzt felemészt és végül az otthonunk minősége múlik azon, hogy milyen lesz, és miből…..
Az elmúlt másfél évtized hőszigetelési és energetikai előírásainak jelentős szigorításai magával hozták az ipari termelés, és ezen belül a téglagyártók koncepcióinak módosítását is. A legtöbb, családi házak tervezésével foglalkozó építésziroda érzékelte ezt a váltás, amely fokozatosan jelentkezett…..
A decemberrel együtt eljött a blog életében már megszokott összefoglalás ideje is. Az elmúlt 3 hónapban igyekeztünk körüljárni az építőipar és a lakáspiac aktuális híreit, segíteni a felújítást és szigetelést tervezőknek, illetve azoknak is, akik árgus szemmel figyelik a támogatási rendszerek…..
Az otthonfelújítási programoknak mindig nagy sikere van, hiszen olyan munkák elvégzésére nyílik így lehetőség, amire egyébként nem biztos, hogy a családok nagy részének költségvetésébe beleférne. Ráadásul az energiaárak növekedésével egy ingatlan esetében olyan szempontokat is figyelembe kell venni,…..
Az építőipari szektor mindig is tele volt olyan szakemberekkel, akik hozzáértése, hát minimum megkérdőjelezhető. Ezeknek a szakiknak egy része valóban foglalkozott már az adott feladattal, de mondjuk sosem tanulta, papírja sincs róla. Velük főleg kisebb felújítások során találkozhatunk. Egy másik…..
A lakáspiaci forgalom csökkenéséről már mi is többször írtunk, sajnos volt miről. Az elmúlt években olyan visszaesést tapasztaltunk, amit bőven lehetett elemezni. Most viszont érdemes a jövőbe tekinteni és az év vége közeledtével arról is beszélni, vajon mi várható 2024-ben.  A Portfólió lakáspiaci…..
Mintha éreztük volna, hogy várnunk kell a támogatási rendszerről szóló anyaggal, szerdán kiderült, hogy CSOK Plusz néven minden eddiginél nagyobb összegű kamattámogatott lakáshitelt és hozzá tartozó hitel elengedést vezet be a kormány 2024. január 1-jétől.  A bejelentés szerint november közepére…..
Amikor elindult a szelektív hulladékgyűjtés Magyarországon, még sokan nem tudták, mire jó és miért van rá szükség. Aztán ahogy évről évre egyre többet hallottunk a tudatos hulladékkezelésről, láttuk a szemétégetőkről és telepekről szóló borzasztó képeket, olvastuk az egyre növekvő…..
Otthonunk hőmérséklete nagyban befolyásolja a komfortérzetünket. Este hazaérve, vagy reggel felkelve azonnal érzékeljük, ha túl hideg, vagy túl meleg van és jó esetben ezt azonnal orvosoljuk. Állítunk a termosztáton, feljebb tekerjük a konvektort, nyáron bekapcsoljuk a klímát. Ám az otthoni…..
Lassan egy éve már, hogy a mesterséges intelligencia, azaz az MI (angolul AI - artificial intelligence) berobbant az életünkbe. Az AI már nem csak valami megfoghatatlan, futurisztikus fogalom a jövőből: látható, érezhető változásokat hozott a világunkba. A OpenAI által fejlesztett ingyenes ChatGPT-t…..
Az építtetők bizalmáért folytatott versenyben fontos és hatásos érv, ha egy építőanyag-gyártó a felhasznált alapanyagainak sokéves múltjára hivatkozik. Azok az építőelemek, amelyekből őseink építkeztek eredeti formájukban ma már nem találhatóak meg az építőanyag telepeken. Viszont, minden olyan…..
Az előttünk álló fűtésszezon ismét aktuálissá tette a szigetelés kérdését, bár nem csak a hideg, a meleg időben is kiemelten fontos lenne a homlokzati hőszigetelés. Az utóbbi idők tapasztalatai azt mutatják, hogy ha rezsibarát, tehát alacsony üzemeltetési költségű és nem mellesleg a piacon keresett…..
A rezsicsökkentés 2022-es megszűnésével nagy hangsúlyt kaptak a havi költségeket segítő támogatások. Az infláció azóta csak nőtt, a háztartások jelentős részében ezzel párhuzamosan emelkedtek a kiadások, ami különösen a fűtésszezonban jelent nagy terhet a családoknak.  Nehéz helyzetbe kerültek…..
Amilyen tempóban jöttek mostanában a frissítések, talán mire befejezzük ezt az anyagot, már változik a hazai napelem helyzet. Pedig nagyon nem mindegy, hogy zárul ez az ügy, súlyos árat fizethetnek azok, akiknél már duruzsolnak a napelemek. Vagy nem. De lássuk, hol is kezdődött?  A napelemek…..
A válságos időszak, kb. 2020 tavasza óta, ismét trendfordulót hozott az építőiparba, azon belül is a házépítés területén. Ezt a változást minden tervező és kivitelező vállalkozás máshogyan éli meg, de még jól él  emlékezetükben a 2008-2009-től indult előző válságra adott „mesterhármas” válasz,…..
A blog életében minden évben kétszer jön el ez a pillanat: számot vetünk az elmúlt hónapokban született írásokról, megnézzük melyik téma volt a legnépszerűbb és mi az, amiről a legtöbb szó esett. A témákat mindig az aktuális körülmények alakítják. Az elmúlt években a koronavírus, a gazdasági gondok,…..
Egy otthon felújítása mindig izgalmas és inspiráló kihívás és a nyár közeledtével sokan tervezik, hogy belevágnak. Akár csak egy tisztasági festésen, akár nagyobb munkákon gondolkodunk, először is érdemes költségvetést készíteni, aminek szintén része a támogatások, hitelek lehetőségének…..
A külföldi munkavállalók ügye egyszer csak a semmiből került bele a média látóterébe, pedig a vendégmunkásoknak a hazai jelenléte hosszú éves múltra tekint vissza. Már az előző évtizedekben is jelen voltak az olyan hiányszakmákban, mint az építőipar vagy a mezőgazdaság, döntően a szomszédos…..
Aki már idén saját nyaralóban szeretne pihenni, az bizony nincs könnyű helyzetben. A nyaralóövezeti ingatlanokat is elérte az áremelkedés, de kivárni sem nagyon érdemes, mivel a szakértők szerint nagy árcsökkenés ebben a kategóriában szintén nem várható. Ráadásul az árak mindenhol emelkedtek, bár,…..
Ahogy az öltözködésben is elengedhetetlen, hogy jól érezzük magunkat a felvett darabokban, úgy a lakberendezésben is figyelni kell arra, hogy az esztétikum mellett otthonos maradjon a tér, amiben élünk. Ne kövessük ész nélkül az új trendeket, inkább válasszunk a hozzánk közelebb álló irányzatok…..
Bár az építőipari szektor aktuális helyzete nem újdonság, érdemes minden évben körüljárni, hogy a cégek tapasztalata alapján mi vezetett a jelenlegi helyzethez. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) minden évben felmérést végez a tagszervezetei, illetve  és az építőipar fontosabb…..