Regisztráció Blogot indítok
Adatok
VPierre

87 bejegyzést írt és 109 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Van ez a Cézár szindróma, én hívom így, vagyis a Cézár saláta totális semmibevétele. Hálásnak tűnő fogás, az egész világ ismeri, majdnem olyan, mint a pizza, vagy a klubszendvics, de történetesen a Cézárt nagyon kevés helyen készítik szakszerűen, legalább is ez a magyarországi tapasztalatom. Alibi…..
VPierre 2022.11.20 22:34:40
@BOAR: jó kérdés, ez az elnevezés anatómiailag nem helytálló, de használatos,valahol a legvastagabb része a halnak, gondolj egy szirénre, és annak a derekára :) nem próbáltam még a lidl makrélát, de megnézem. a tonhalfutár csak az egyik netes lehetőség, de jelenleg kínálat szempontból az egyik legjobb
  Halkonzerv kultúra   Miközben itt hadakozok a halkonzervekkel, teljesen becsavarodtam, már persze jó értelemben, nem kell megijedni, elolvastam néhány szakvéleményt a halkonzerv fogyasztást támogató, és dicsőítő tartalommal. Nem fogom ezeket ide szó szerint beidézni, de egy biztos, hogy a…..
VPierre 2022.11.14 09:06:02
@Blais: próbáld meg a tonhalfutáron
Merem remélni, hogy nem unjátok ezt a halas futamot, mert én nem, sőt egyre inkább bele csavarodok. Az itt következő receptek a  kedvenceim közé tartoznak. Egyszerűek, de ugyanakkor az adott konzerv tartalom ideális feldolgozására mutatnak példát. Az itt közreadott fogások rendszeres fogyasztásra is…..
  A halkonzerv vonalon tovább haladva próbálom a lehetetlent, némi túlzással. Az biztos, hogy alapesetben a halkonzervekből, talán csak a tonhalast kivéve nem szokás komplex fogásokat kreálni. Amikor félig viccesen a „békeharc” egyik apró aktusaként aposztrofáltam a halkonzerves kompozícióimat,…..
Szívemhez kaptam, amikor a hentesnél rájöttem, hogy egy darab átlagos méretű kacsacomb 1500 Ft. Oké, szeretem a kacsacombot, de szeretem a halat is, meg a tengergyümölcsét. Na, az aztán még durvább. Akkor, mi legyen, elvégre nehéz idők járnak, észnél kell lenni. Az biztos, hogy az otthonfőzésnek…..
  Alapvetően egy vidám történettel jönnék, elvégre nyár van, semminek nincs súlya. Tinglitangli kis szösszenet arról, hogy az új MOL székház árnyékában kialakított strandon, sőt beachen milyen élményben volt részem. Monumentális ez a kábé 28+ emeletes épület, amihez egy dinoszauruszi oldaltest is…..
Kell-e nekünk étteremkritika? Számos helyen a világban, sokszor vezető, nagy példányszámú lapokban, de online kiadványokban is jó tollú szakemberek írnak étteremkritikákat. Sokat olvastam közülük, jellemzően mindegyik igényes stílusban, kulináris szakmailag többnyire megalapozottan, általában a…..
Mindenkivel előfordulhat, hogy egy adott pillanatban, még az égboltra sem kell felnéznie, csak halad előre a forróságtól olvadozó aszfalton, és hirtelen maga sem tudja miért, porszemnek érzi magát. És ez a felfedezés nem, hogy elszomorítaná, miközben megcsapja a saját hónaljának szúrós szaga, hanem…..
VPierre 2022.07.29 19:24:04
@totii: lehet, hogy igazad van:)
Pierre Kóstolgat Picitmás 2022.07.22 10:30:00
  Nagy felháborodást keltett a „Vakítják a rolexes parasztot” címadásom, leginkább azért, mert totálisan félreértették. A „parasztvakítás” kifejezés azt jelenti, hogy a szolgáltató, legyen az bármilyen műfajú, ügyfeleit buta, becsapható „parasztnak” nézi, és gyenge minőségű szolgáltatással…..
VPierre 2022.07.22 11:38:52
@Benikuty: Bekajáltuk :)
VPierre 2022.07.28 09:29:41
@SHRV: próbáltam megkímélni az ártatlanokat :)
  Ez itt alább egy rövid részlet készülő regényemből: Báró Mednyánszky Cézár emigrációjának története. Gondoltam, néhány gasztronómiai vonatkozása miatt érdekes lehet. Cézárnak eszébe jutott, hogy szebb napokon Teleki szállásán a Hotel d’ Espagne éttermében a magyarok asztalánál étkeztek, itt…..
VPierre 2022.07.18 10:47:57
@littke: Góbé jó volt, én is voltam ott
Pierre Kóstolgat Jó a rizsa 2022.06.17 12:00:00
Amúgy tényleg. Ideális lokáció: a Bécsi kapu előtt, a várfal tövében, tágas parkolóval, letisztult modernista épületben, többszintes kerttel, terasszal, buja növényzet takarásában rejtőzik a Riso étterem. Barátságos, csalogató helyszín. Egy nyári estén kevés jobb célpontot van Budán. Nagyon menő…..
VPierre 2022.06.17 16:07:32
@littke: igazad van, de, ha rákattintasz a honlapjukra, onnan kiderül, de fogyasztóvédelmi szempontból ildomos lenne...:)
VPierre 2022.06.18 17:19:56
@funfun: ez a hely a hazai vendégeket célozza
Tagja vagyok egy nemzetközi ínyenc facebook csoportnak, akik a világ minden, még a legeldugottabb szegletében is ismerik a látogatásra érdemes éttermeket. Folyamatos információ csere zajlik a csoportban, de ez csak illusztrációmentesen, írásban történhet, tilos fotókat közölni. Ide címeztem a minap…..
VPierre 2022.06.10 15:32:51
@littke: Inkább pan-asian konyhának nevezném
  Mottó: Valamelyik francia király mondta, hogy nem szeretne a királyságában olyan paraszti háztartást látni, amelyben ne telne egy tyúkhús levesre legalább vasárnaponként. Serpenyőbe vetni csillagánizst, meg egy fél hagymát, így kezdődik, vagyis ez a minimum, amikor vietnami pho levest…..
Kami a város szélén Budapest térképén egy oktávnyi távolságra van egymástól két olyan étterem, két olyan kis csapat, akik elszántan hisznek a szerzői konyhában. Szimbolikusnak érzem ezt az oktávnyi távolságot. Az oktáv az alaphangtól számított 8. hang. Ha elértük egy alaphang oktáv hangját, a…..
Mottó: Bírom, ha a tulajdonos a kislányának a nevével fémjelzi a frissen nyitott olasz éttermét. Az olasz nyomvonalon haladva, kiderült, hogy nem lehet olyan egyszerűen megkerülni az „olasz konyha” problematikát. Egyetemet végzett olasz szakos, és Itáliában éveket eltöltött, bár a…..
  A legenda szerint, ha a 2. Világháborúban nem szeretnek bele az amerikai katonák a pizzába, most elfelejtett ételként tengődne, és legnagyobb sajnálatunkra se Amerikát, se az egész világot nem hódíthatta volna meg. Hála az amerikai hadseregnek, nem így történt. Fellégezhetünk. Az egész világ a…..
A piacok környékén előbb vagy utóbb felütik a fejüket a kisebb, nagyobb kulináris vállalkozások. Büfék, kifőzdék, kisvendéglők. Valahogy ekképpen született annak idején a Kádár étkezde is, a Klauzál téri csarnok mellett, de arról majd legközelebb. Lehel A Lehel piacra gyakran járok, ha nem is az…..
Az egyenes háttal ülés jó tesz a gerincnek, meg az emésztésnek is. Wafu.Vannak utcái a városnak, ahol, ha tucatszor is sétálgatok, lehet, hogy csak sokadszorra veszem észre, hogy nyílt valamilyen új hely, persze nem borbélyról van szó, esetemben, azt soha nem venném észre, azt gondolhatjátok,…..
VPierre 2022.04.08 23:05:17
@Nacked blade: Wafu és meg lehet googlizni :)
VPierre 2022.04.08 23:05:56
Induljunk el a kályhától. Van egy-két törhetetlen koponyájú makacs vendéglátós, akik még az átkosban kezdték, lehet, hogy már rég abbahagyhatták volna, de nem ismernek más életformát, nap, mint nap bemennek a vendéglőbe, meg van a saját asztaluk valahol a konyha közelében, ahonnan a placcot is…..
VPierre 2022.03.25 21:38:57
@Merlot: mindig velem van legalább még egy személy, de van, hogy egy egész társasággal megyek, és nem is csak egyszer. Jelen esetben, ha jól emlékszem hatan voltunk, több ételt is kóstolhattam volna, de végül csak az itt leírtakkal ismerkedtem. Speciel ezen a helyen sokszor voltam már, és most gondoltam úgy, hogy végre írok róla.
  Úgy látszik az igényesebb gasztronómia jegyében néhány tetszhalottnak tűnő ételkreáció újra helyet kap az étlapokon. Ilyen a szocialista hidegkonyha örök sztárja, a kaszinótojás is. Amikor Onódy elvtárs, aki persze nem a szokásos elvtárs volt, hanem a hatvanas évek egyik legradikálisabb…..
VPierre 2022.03.18 17:23:36
@littke: lehet benne valami :)
  Arra a szakácsra mondják, akinek ösztönös érzéke van a telített jó ízekhez. Tanulta a szakmát, gyakorolta is jobb helyeken, de valójában születetten jó ízekkel főz. Kevés ilyen van, ahhoz képes, hogy mennyien főznek. Azok is lehetnek jók, nem mondom, hogy nem, de az ételeikből hiányzik az a…..
VPierre 2022.03.04 16:36:28
@zsocek: jól van, nem így értettem, idézőjelbe kellett volna tennem, inkább az ok nélkül kötözködőkre értettem, jó ez is csak vicc. Amúgy ez idézet Malcolm X-től, de tovább nem magyarázom, nézd el nekem....:)
VPierre 2022.03.04 23:30:46
@zsocek: úgy legyen see you there soon :)
  Fermentálni nem csak divat, hanem manapság már világnézet. A gasztronómia éllovasainak természetes szükséglet, filozófia, új ízek, amelyek persze régiek, mert ma már kevesen emlékeznek rá. Egyfajta visszakanyarodás a természet adta zamatokhoz. Talán csendes lázadás a molekuláris gasztronómia…..
  Milyen az igazán jó férfiing? Nem buggyosodik deréktájban, rásimul a felsőtestre, ujja olyan hosszú, hogy a zakó alól másfél centi hosszúságban villanjon ki, a gallérja magassága, bősége illeszkedjen a viselője alkatához, ne legyen túl magas, túl bő. Ez leginkább a méretre készített ingek…..
  Piros-fehér-zöld kenyér Ott, ahol,- és ne feledjük, vidéken vagyunk,- állítólag a magyar ősvirtus lengedezik lobogó gatyában, ahol az őserő, az eredetiség, a nemzet jobb lelkiismerete virul, ott nem lehet ilyen igénytelen, pékiparilag értelmezhetetlen kenyeret a kosárba tenni, amit az sem…..
VPierre 2022.02.05 11:06:49
@plokmi: hálás lennék, ha felhívnád a figyelmem a tévedéseimre, szívesen tanulok az okosabbtól, tapasztaltabbtól. És szeretném, ha a "felsőbbrendű" hangvételre is konkrét példát hoznál, főleg annak fényében, hogy először a tévedéseket kéne egyiket a másik után kijavítanod. Ez lenne a normális hozzáállás, és nem a személyeskedés. De azért köszönöm, hogy figyelemre méltattad a munkámat.
VPierre 2022.02.07 09:52:32
@littke: :) :) köszönöm, rám fért egy kis biztatás
VPierre 2022.02.18 07:52:16
@Péter 2: ez van, bár nehéz hozzá szokni :)
Az umo jelenthet pelyhet, lehet pihe, toll, de mozaikszóként is számtalan jelentése van, nem sorolom. Állítólag „örökséget” is jelenthet. Ha mindezeket veszem alapul, és megpróbálom a japán verziót azonosítani a Ponty utcai üvegkalitkában működő étteremmel, akkor nem lehetetlen némi összefüggést…..