Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Anyahangoló

27 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
"A házasság a legnagyobb boldogságot és a legtöbb fájdalmat hozó emberi kapcsolat, sajátos kombinációja az erőnek és a törékenységnek, ezért mindig, de különösen változó világunkban védelmet, erősítést és gondoskodást igényel." - mondja Horváth-Szabó Katalin klinikai szakpszichológus. Hosszú távon…..
Egyre erősödnek napjainkban azok kritikai hangok, miszerint kezd divatba jönni - a korábbi idillien lefestett, „életem legszebb időszaka” anyaság hangoztatása helyett – a „szenvedek, és (hangosan) vállalom, hogy szenvedek” anyaság hangoztatása. Mintha már az lenne újabban „ciki”- mondják -, ha egy…..
Napjainkban egyre több információval gazdagodhatnak a családalapítást tervező párok, leendő anyukák és apukák a várandósság, születés és csecsemőkor alatt történő események, hatások következményeiről, és ezeknek az időszakoknak a fontosságáról a baba vonatkozásában. Talán még nem is hordtad pici…..
Ti is tapasztaltatok esetleg babátok leendő apukáján olyan tüneteket, mintha ő is terhes lenne? Haspuffadás, átalakult étvágy, ingerlékenység? Vagy a szülést követően feltűnően megváltozott kedélyállapotot, szokásokat? Hallottatok már a férfi gyermekágyról? Vagy az apukák szimpátia terhességéről?…..
Mikor is döbbensz rá arra, hogy anya vagy, hogy felelősséggel tartozol egy törékeny kis életért? Erre a kérdésre nem könnyű válaszolni, mert valójában egy folyamatról beszélünk, ami ráadásul mindenkinél teljesen egyéni módon alakul. Talán te éppen a várandósságodhoz kötöd ezt a felismerést, olyan…..
anyahangoló Anyamagány 2021.11.08 18:30:00
Anya vagy, egy kisbaba boldog anyukája és, bár nem mered kimondani, de magányos is. Valami hiányzik, mitől lehet ez, és mi lehet a megoldás? A legtöbb ember, ha azt hallja, hogy valaki magányos, nagy valószínűséggel nem egy olyan fiatal nőre gondol, aki éppen élete nagy kalandjába kezdett: szakít…..
Előfordult már veled is, hogy miközben tanácstalanságodban beleástad magad egy éppen aktuális "baba témába", nemhogy egyre tisztult volna a kép, hanem inkább elveszettebb és bizonytalanabb lettél? Ne aggódj, nem csak veled történt már ilyen. Ha csak abba gondolsz bele, hogy mennyi könyv…..
„Ki ez a kis manó itt rajtam? Ő volt eddig a hasamban? Hát így néz ki? Akkor én most már tényleg anya vagyok? … és akkor mi most már nagyon szeretjük egymást?”  Igen, mások fejében is cikáznak ilyen és ehhez hasonló gondolatok, amikor megszületik kisbabájuk, nem csak a tiedben. Lehet, hogy nem…..
anyahangoló Lista helyett énidő 2021.08.31 00:09:34
Csak sodródsz, próbálsz tüzet oltani, folyamatosan azon agyalsz, mit kell még megcsinálnod, és soha nem érsz a listád végére. Közben pedig elvész a lényeg. Amikor végre anya leszel, meglepődve tapasztalhatod, hogy anyának lenni nem pont azt jelenti, amit Te eddig gondoltál. Itt és most, nem csak a…..
„Csak ezt a napot éljem túl!” - gondoltad tegnap, tegnapelőtt és azelőtt.  Mielőtt anyuka lettél, gügyögéssel és babakacajjal teli, békésen babázós, később kacagva kergetőzős, boldogan gyerekruhákat rendezgetős, asztalt körbeülve vacsorázós, harmonikus kisgyerekes mindennapokról álmodtál. Talán…..
A csendben nézelődő vagy alvó baba láttán mindenki elismeréssel mosolyog rád. Ez a bók neked szól, az anyukának, aki mindent jól csinál... Az első három hónapot, amit végre anyukaként a babáddal töltesz, szokták negyedik trimeszternek is nevezni. Ennek oka, hogy ebben az időszakban az újszülött…..
Mindenki tud gyereket nevelni, kivéve azt, akinek van! – jön szembe időről időre ez a vicces mém. De milyen igaz is! Ez igaz egyrészt az idősebbekre is, akik mintha már elfelejtették volna korábbi bizonytalanságaikat, másrészt igaz a gyermeket nem, vagy csak később vállalni tervezőkre is. Sokszor…..
Van úgy, hogy azt érzed, mindent megtettél, hogy felkészülj kisbabád érkezésére, most mégis tanácstalanul, és bizonytalanul tapogatózol a sötétben. Azt hitted, mindent elolvastál, mindennek utánajártál, mindenkit kikérdeztél. Voltál szülésfelkészítőn, szülés utáni felkészítőn, baba elsősegély…..
A szoptatás egy egyéni folyamat, lehet, hogy Te egy varázslatos utazásként éled azt meg, de az is megeshet, hogy folyamatosan küzdened kell érte. Vannak bizonyos témák az anyasággal kapcsolatban, amiket valamiért mindenki szabályosan közügyként kezel. Ilyen a szoptatás témaköre is. Az esetek nagy…..
A szülés és születés egy meghatározó esemény az édesanya és kisbabája életében. A várandósság kilenc hónapja után az anyukák izgatottan készülnek babájukkal együtt a nagy találkozásra és arra, hogy mindketten egy csodálatos élményként élhessék ezt át. Mi történik, ha ez kicsit másképp…..
Amikor nem csak félünk attól, hogy kimaradunk valamiből, hanem tényleg ki is maradunk… Manapság egyre népszerűbb téma a FoMO, a „Fear of Missing Out”, vagyis az attól való félelem, hogy kimaradunk valamiből. A téma egyik szakértője és kutatója, Andrew Przyblyski, így pontosítja a jelenséget:…..
Anyaként készenlétben állsz egész nap, és bizony egész éjjel is. Az ebből adódó kialvatlanság nagyon leterhelheti a szervezetedet. Mi segíthet ilyenkor? Anyának lenni azt jelenti, hogy készenlétben kell állnod a nap 24 órájában, minden pillanatban, tettre készen, még éjszaka is. Azokon az…..
anyahangoló Anya a mókuskerékben 2021.05.19 19:33:00
Egy nagycsaládos modellben nem kellett egyedül küzdeni, a családtagok sokat segítettek. Ma már, néhány szerencsés párt kivéve, minden rátok, szülőkre hárul. Amikor anyává válsz, párod pedig apává, sokszor érezheted Te is és ő is, hogy egyedül próbáltok helytállni az új szerepetekben. Ezen sokat tud…..
„Ő a mi kis boldogságunk!” - halljuk sokszor kisbabás anyukák, apukák szájából. No de vajon valóban igaz ez? Egy gyermek születése valóban boldogságot hoz magával? Szerencsére a pszichológusok szeretnek kutatni, ezért több kutatási adattal is rendelkezünk ebben a témában, így utánajártunk, hogy…..
Anya vagyok, és a legmenőbb szuperképességgel rendelkezem: feszültséget szívok el. Mitől olyan nagy dolog ez? Most elárulom. Vegyünk egy egyszerű példát. A porszívó elnyeli a piszkot, aztán egyszer megtelik, és ki kell üríteni. Egyszerűen kivesszük a porzsákot, majd beleborítjuk a tartalmát a…..
anyahangoló Babafantáziák 2021.04.25 17:33:00
Miért képzelik el a kismamák valamilyennek a születendő babájukat? Mire jók ezek a fantáziák? Okozhatnak esetleg bajt is?  Fennmarad(hat)nak-e ezek a képek szülés után is? Mi történik, ha valaki sehogyan sem képzeli el előre a babáját? A várandósság 9 hónapig tartó „másállapota” ugyan klasszikus…..
A várandósság kilenc hónapja alatt olyan szépen elképzelted mit, hogyan fogsz csinálni kisbabáddal, ringatod majd, énekelsz neki, megeteted, megcsinálod a házimunkát, amíg ő alszik és pihensz egy kicsit. Kismamaként hasonló magabiztossággal adtad át magad azoknak a gondolatoknak is, hogyan fogsz…..
„A legtöbb nő szülni akar, ahelyett, hogy hagyna kibontakozni egy folyamatot.” – írja Békési Beáta klinikai szakszpszichológus, és felteszi a kérdést: „Miképp lehet megtanítani és megtanulni szélcsendben, hogyan kell viharban vitorlázni?” Te felkészültél a szülésedre? Nem. Nem készültél fel a…..
Egy baba érkezése a családba meglehetősen nagy változást jelent. Felborul az addig kialakult egyensúly az életedben és próbálod, immár anyaként, újraépíteni azt. Mire érdemes ilyenkor figyelni? Az emberek arra törekednek, hogy életük során fenntartsanak egy bizonyos testi-lelki egyensúlyt, amely…..
Egy baba születésekor, ha az apák testében nem is, de lelkében hasonlóan komoly változások történnek, mint az anyák lelkében. Fontos, hogy ezt az anyukák is lássák. Fontos, hogy megértsük a másikat, hogy megértsük egymást.  Míg a történelem folyamán az anyaszerep – annak több szempontból való…..