Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Dazoll

84 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Rozsdagyár GREENGOAT - A.I. (2024) 2024.03.01 19:59:40
A mesterséges intelligencia mellett már nem mehetünk el szó nélkül. Ami egykor csak a sci-fi filmekben fordult elő, mára valósággá vált. Jelenléte és térnyerése a zeneiparban is megfigyelhető. A hologramos koncertektől a generált videókon és dalokon át egészen a szövegekig és borítókig végbemenően…..
A borító kicsit csalóka, hisz első ránézésre egy kardozós, sárkányos heavy metal anyagra számítottam. Azonban ez ne tévesszen meg senkit, az amerikai Upon Stone zenekar ízig-vérig dallamos death metalban utazik...
A tavalyi évben rendesen elmaradtam és megcsúsztam a recenziók írásában. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a jelen cikkünk tárgya, a Till The Dirt bemutatkozó anyaga, az "Outside The Spiral", mely még a ’23-as év nyarán jelent meg. Viszont mindenképp szerettem volna írni róla, mert úgy érzem, van…..
A brit Sylosis kétségtelenül egy olyan zenekar, amelyet nem kell bemutatni. Egy több mint húsz éve aktív formációról van szó, melynek határozott zenei identitása van. Viszont az új albumciklus, amely az "A Sign Of Things To Come" megjelenésével veszi kezdetét, minden bizonnyal karrierdöntő lesz a…..
Ami késik, nem múlik. Egyfelől közel hat év kihagyás után megérkezett a dupla frontcsajos Butcher Babies új anyaga, mely nem is egy, hanem rögtön két album. A lemez egyik része a dallamosabb, míg a másik a csapat súlyosabb oldalát kívánja bemutatni. Másfelől ez a megérkezés még nyáron történt,…..
Kevés zenekart tartok esélyesnek és érdekesnek ahhoz, hogy átvegyék a fáklyát a régi metalbandáktól és ők legyenek a mai, modern, kortárs metalzene zászlóshajói. A svéd Orbit Culture egyike, ha épp nem a legnagyobb üdvöskéje ezeknek a csapatoknak és az új, "Descent" címre keresztelt lemezük remekül…..
A Mélancolia az ismeretlenség fátyla alól bukkan elő, egy meggyötört lény. A sötétség hírnöke, aki a kétségbeesés, a szorongás és a nyugtalanító melankólia karmai közé szorult. Az újoncok határozottan megérkeztek és teljes mértékben nyomot kívánnak hagyni a színtéren, amit mi sem bizonyít jobban,…..
Az északi országok szép számmal termelték és termelik ki a mai napig a metalzenekarokat a szcénának. Norvégia, Svédország, Finnország előkelő helyet foglal el a metalzene világtérképén: ebből a régióból származik az első lemezes Paracrona zenekar is...
Hihetetlen, hogy már húszéves múltra tekint vissza az August Burns Red (későbbiekben ABR). Egyfelől azért, mert ennyi idő már nem kis teljesítmény egy zenekar életében, másrészről személyes vonulata is van: emlékszem, mikor 2005-ben berobbantak a "Thrill Seeker" albummal és én ugyan akkor és később…..
Rozsdagyár IKARIE - Arde (2023) 2023.06.07 17:34:03
A spanyol doom/post-metalos Ikarie két évvel a "Cuerpos En Sombra" debütáló album után most visszatért a trilógia középső darabjával, az "Arde"-val. Az első korong a fájdalomról szólt, az "Arde" az átalakuló dühről...
A Siege Of Power 2013-ban indult – First Class Elite néven – egy elvárások nélküli projektként. Röviddel egy megosztott album kiadása után hagyták meghalni, eltemették és majdnem elfelejtették, mígnem 2017-ben exhumálták a rothadó hullát. Ennek eredményeként már ezen a néven 2018-ban meg is…..
Az amerikai progresszív death metal/deathcore zenében utazó Entheos legénysége két főre redukálódott az elmúlt évek alatt. Ugyanakkor ez mégsem okozott különösebb gondot abban, hogy a csapat elkészítse harmadik nagylemezét, a "Time Will Take Us All" névre hallgató bestiát...
Annak ellenére, hogy a Satanika viszonylag hosszabb múlttal rendelkezik a színtéren, ezidáig elkerülte a figyelmemet. Őszintén megmondva ez a név sem tipikusan figyelemfelkeltő, meg aztán elnézve ezt a trash filmeket idéző borítót, nem sok jóra számítottam. A közhely, miszerint sose a külsőségek…..
A Cloudy Skies egy francia dreamgaze, atmoszferikus post-metal duó, melyet 2019-ben Lionel Forest (ének, basszusgitár, szintetizátor) és Nicolas Simon (gitár) hozott tető alá. Hiába friss ez a formáció, már jól összeszokott párosról van szó, mindketten korábban az Ambryo (2000-2009) és az Eyes Front…..
A műfaj kezdete óta a black metalt magányos farkasok uralják. Olyan egyének, akik elmossák a lángelmék és az őrültek közötti határokat, magányosan és akaratlagos bezártságban alkotva. A Bizarrekult szintén egy szólóprojekt, mely mögött a multihangszeres Roman V áll...
A német Atrocity zenekar az elmúlt tíz évet az Okkult trilógia elkészítésének szentelte. Nem is kapkodták el az anyagot, hisz 2013-ban jelent meg az "Okkult I", 2018-ban az "Okkult II", idén pedig a befejező rész, mely nemes egyszerűséggel az "Okkult III" nevet viseli...
Az utóbbi időszakban az Ingested zenekar nem vesztegeti az időt, szinte évente jelentkeznek egy új lemezzel. Ez a gyakoriság egyáltalán nem megy a minőség rovására, sőt épp ellenkezőleg, csak úgy ontják magukból a remek anyagokat. Ez most sincs másképp, ugyanakkor az "Ashes Lie Still" korongot…..
Mindig kétélű fegyver, ha egy inaktív zenekar hosszabb szünet újra összeáll és új lemezt készít. Egyrészről ott vannak a régi rajongók, akiknek meg kellene felelni, valamint ennyi idő után a színtér átalakul és kérdés, hogy mennyire találják meg benne a helyüket, hogy új fülekhez is eljusson a…..
Kicsit elkapott a nosztalgia érzete, mikor a Sleeping With Sirens új albumát hallgattam. A kétezres évek elejét jutatta eszembe, megboldogult tinikoromat, mikor még a televízióban a különféle zenecsatornákat füleltem és akkor hallottam ilyen zenéket és nagyjából utoljára is...
A svéd Defleshed közel tizenhét év szünet után visszatért az élők sorába. A banda nem sokkal a legutóbbi, 2005-ös "Reclaim the Beat" című albumuk után feloszlott. Az eredeti alapfelállás (Gustaf Jorde – ének/basszusgitár, Lars Lövfen – gitár, Matte Modin – dobok) éppen tavaly futott össze azzal a…..
Szerintem a Venom zenekart senkinek nem kell különösebben bemutatni. A ’80-as évek elején elkészített "Welcome To Hell" (1981) és "Black Metal" (1982) lemezek örökre beírták magukat a rockzene történelmébe. Azóta eltelt negyven év, sok minden változott, a zenekar kettészakadt, melynek a Venom Inc.…..
Rozsdagyár HILD - ValFreiya (2022) 2022.10.26 16:24:03
Hogy milyen lehet egy viking csatamező kellős közepén találni magunkat és átélni a mészárlás borzadalmait? Csak feltételezni tudom, de valószínűleg véres és brutális. Ehhez nyújt tökéletes aláfestő muzsikát a Hild bemutatkozó lemeze, a "ValFreiya"...
A tömör zene tömör kritikát kíván. Nem fogok elmélyülni nagyon a részletekben, egyfelől mert nincs miben elmélyülni, másrészt ezen iromány végigolvasása több időt vesz igénybe, mint maga a lemez végighallgatása. Nem is akarok felesleges szócséplésbe kezdeni, úgyhogy lássuk, miről is van szó…..
Ha elrugaszkodunk a hagyományosabb metalfelfogástól, találunk zenekarokat, melyek csak kapargatva közelítik meg a metalt vagy épp a rockzenét. Ilyen a norvég Maraton zenekar is, akik fúziós zenét játszanak és ebből csak egy összetevő a rockzene, annyira, hogy néha nagyítóval kell keresni, de ez még…..
Ikergitárok, dübörgő ritmusok, toronymagas ének és jellegzetes dallamok. Ezekkel a jelzőkkel tudnám legpontosabban leírni a Trial (swe) új anyagát. A szó szoros értelmében heavy metal anyag született, de a várt hatás mégis elmarad...