Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek

84 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Bartók Tavasz Magazin idén is telis-tele van érdekfeszítő tartalommal: az érdekfeszítő írások mellett izgalmas interjúk és programajánló is várja azokat, akik fellapozzák a kiadványt, akár online a fesztivál honlapján, akár fizikai formátumban. Mi most 5 cikket ajánlunk, amit mindenképp érdemes…..
A húsvét a kereszténység egyik legfontosabb és legnagyobb ünnepe, amelyhez számtalan hagyomány kötődik a tojásfestéstől a locsolkodásig. De nem véletlenül tartja a mondás is: ahány ház, annyi szokás – a világ különböző tájain egészen másképp ünneplik Krisztus feltámadását. Ezekből gyűjtöttünk össze…..
A bolygó innenső felén valószínűleg kevés ismertebb ember létezett a názáreti Jézusnál, és vélhetően olyan sem sok született, aki nagyobb hatással lett volna kultúránk alakulására. Nem csoda hát, hogy életének és halálának története napjainkig foglalkoztatja a hétköznapi embereket, filozófusokat,…..
Nincs könnyű dolga annak, aki megpróbálja műfaji keretek közé szorítani Nik Bärtsch munkásságát. A svájci zongorista-zeneszerző a komolyzene, a jazz és a kortárs klasszikus muzsika területén is otthon érzi magát, bemutatkozott könyvíróként, és a harcművészetekben is jártas. Az idei Bartók Tavasz…..
Nyáron az Ankertben láttam Eredics Benjamint a Söndörgőben – Európa-szerte az egyik legnépszerűbb magyar együttesben – a fivéreivel zenélni. Felkaptam a fejem, amikor meghallottam, hogy tanítványai április 4-én a Bartók Tavasz keretein belül koncertet adnak egy általa írt zeneműből. A Végvárak,…..
Ma már világos: a 19–20. század fordulóján a nyugati világban lezajlott a tánc forradalma, amely a mai napig érzékelteti hatását a merész és vakmerő, illetve a bevált formákat újrahasznosító utódok körében egyaránt. Valóságos összművészeti pezsgés zajlott a 20. század első évtizedeiben: a klasszikus…..
A Bartók Tavasz régizenei koncertjeire készülve gyorstalpalót adunk azzal kapcsolatban, miért különleges a reneszánsz és a barokk zenéje, és hogyan fedeztük fel őket újra. Számít-e, milyen hegedűkön játszottak Vivaldi idejében, fából vagy fémből készült-e egy fuvola, hogyan billentett Bach, és…..
Az idei Bartók Tavasz a világ számos pontjáról érkezve és számtalan műfajban ünnepli a hölgyeket: minden idők egyik legvidámabb szerelmesdalának előadója, Emilíana Torrini az álomszerű Izlandról érkezik, míg a kelet-afrikai eredetű zar műfajában alkotó Mazaher tagjai Egyiptomból származnak. Zarina…..
Idén se maradhat el a régió vezető világzenei fesztiválja, a Budapest Ritmo, ahol Európától Afrikáig, Izlandtól Kubáig, a Balkántól Ciprusig indulhatunk zenei felfedezőútra.  A spirituális alaphangulatot az Egyiptom eltűnőben lévő örökségét, a zart ápoló, a Mazaher adja majd meg a nyitókoncerten,…..
Egészen csodálatos lesz a Bartók Tavasz keretében zajló április 15-i Eels-koncert az Akvárium Klubban. Hogy honnan veszem ezt? Az 1996-os első lemeztől kezdve mélyen tisztelem Mark Oliver Everett, azaz Mr. E zenekarát, többször utaztam távoli európai városokba, hogy lássam őket, a hárommal ezelőtti…..
García Lorca izzó szenvedéllyel írt a flamencotáncosról, akinek színpadi működését a bikával szembeszálló toreróéhoz tartotta hasonlónak: „A táncos dobogó szívének hibátlan összhangba kell hoznia mindent, a cipője hegyétől a szempillái rebbenéséig, a ruhája zizegésétől az ujjak szüntelen…..
100 éve született a magyar kortárs zene egyik legnagyobb hatású, innovatív mestere. Tudtad, hogy autódudákra is komponált és Stanley Kubrick tette világhírűvé? Hoztunk pár érdekességet a Bartók Tavasz neki szentelt, áprilisi koncertje előtt.  Forrás: metmuseum.org Gyerekkori mesevilágból írt…..
Végtelen szín áramlik a hangjában, és szinte elviselhetetlenül megindító, ahogy énekel. Így vélekednek a nemzetközi kritikusok a német–brit lírai sztárbaritonról, Benjamin Applről, akit a közönség is a tenyerén hordoz Európában, Ázsiában és az USA-ban. Egy 21. századi dalnok, aki az üzleti pályát…..
A nagy finn zeneszerző, Jean Sibelius két darabja is verseng legnépszerűbb zenekari művének titulusáért. Második és Ötödik szimfóniája fontos és jelentős darab, ám fontosak és jelentősek a köztük lévő különbségek is: míg előbbin Csajkovszkij hatását érezni, utóbbi már Sibelius kiforrott hangján…..
Legyen akár fogvacogtató hideg, latyakos olvadás vagy túl korán érkező rügyfakadás, a közelgő Bartók Tavasz zenei kínálata minden időben tökéletes feltöltődést garantál. Készítettünk egy zenei válogatást a fesztivál legizgalmasabb előadóinak és alkotóinak produkcióiból, amelyből kiderül, melyek azok…..
Korábbi tapasztalatainkra hagyatkozva bátran remélhetjük, hogy a végeláthatatlanul hosszú januárt követően megnyugtatóan kezdünk majd araszolgatni az enyhülést hozó tavaszi időszak felé. Hogy ne csak a rügyfakadás, az egyre későbbre tolódó sötétedés és a medvehagyma felbukkanása miatt legyen érdemes…..
Meghálálható-e valahogy az a mérhetetlen szeretet, végtelen odaadás, türelem és figyelem, amellyel édesanyáink és nagymamáink fordulnak felénk? Aligha! Május első vasárnapján mégis megkíséreljük kifejezni köszönetünket, és bár minden család más és más ünnepi hagyományokat őriz, abban sokan…..
Mi születik egy zseniális képzőművész és egy legendás balettegyüttes találkozásából? Egy különleges előadás telis tele színekkel, szemet gyönyörködtető geometrikus formákkal, magával ragadó mozdulatokkal. Pécsi Balett: Vasarely-etűdök, Fotó: Kállai-Tóth Anett A tavalyi Bartók Tavasz Nemzetközi…..
Győr látogatói kulturális és természeti értékek sorával kapcsolódhatnak ki. Három folyó szeli át a várost, a Mosoni-Duna, a Rába és a Rábca, így számtalan lehetőség nyílik kirándulásra, természetközeli sétára. Barokk belvárosa műemlékekben és gyönyörű épületekben gazdag, valódi ékszerdoboz, minden…..
Ismét hazánkba látogat a világ egyik legismertebb és legelismertebb tenorja, Ramón Vargas. A hangjával lenyűgöző atmoszférát teremtő mexikói operasztár mesés utat tudhat maga mögött, hiszen a világ jóformán összes híres operaházában fellépett már, és az operairodalom szinte valamennyi nagy…..
Hogy miért érdemes Debrecenbe látogatni a napsugaras tavaszi hónapokban? Van pár okunk rá! Például Európa egyik legszebb városi parkerdeje, a Nagyerdő, ahol remek program piknikezni vagy csak andalogni a Békás-tó körüli sétányon. Az ország legnagyobb protestáns temploma, a főtéren magasodó…..
A Szegedi Kortárs Balett előadásait látni igazi élmény: Juronics Tamás koreográfiái évekkel bemutatásuk után is ugyanolyan népszerűségnek örvendenek, mint amikor először látta őket a közönség. Gondoljunk csak a legendás Carmina Buranára, amit idestova több mint 20 éve töretlen sikerrel táncolnak.…..
Magyarország negyedik legnépesebb és harmadik legnagyobb városának nevezetességei közt olyan stresszűző lehetőségeket találunk, mint a hűsítő barlangfürdő vagy a fenséges kirándulóhelyek. A Szinva-patak jóságosan szeli ketté a várost, vízesése Lillafürednél húsz méterről zuhan a mélybe. A kedvelt…..
Mondhatnánk, hogy a világhírű hegedűvirtuóz, Maxim Vengerov neve ismerősen cseng a magyar közönség számára, de ennél jóval többről van szó: nem túlzás azt állítani, hogy a szibériai születésű, izraeli állampolgárságú művész rajongással várt előadó hazánkban. A kivételes tehetségű muzsikust…..
Richard Wagner csaknem negyedszázadon át dolgozott a Szent Grál-mondakör középkori feldolgozásain alapuló Parsifalon. A jó győzelmét és a bűnök feloldozását elhozó fantasztikus történet a nemrég újra megnyílt, felújított Magyar Állami Operaházban látható április 17-én. A Bartók Tavasz fotóriportere…..