Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek

97 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Bartók Béla 1908-ban jelentette meg Tíz könnyű zongoradarab című etűdgyűjteményét. Ennek utolsó, tizedik darabja volt a Medvetánc, ami minden kétséget kizáróan közvetlenül ihlette József Attila azonos című versét. A József Attila-vers ritmikája és refrénje egyértelműen hivatkozik a Bartók-műre és az…..
Noha Bartók Bélát ma elsősorban zeneszerzőként és népzenekutatóként tartjuk számon, zongoristaként is a 20. századi magyar zenei élet megkerülhetetlen alakja. Előadóművészi karrierje az első világháború után ívelt fel, amikor 15 országban több mint 300 koncerten játszott, turnézott például…..
Az első zeneszerző volt, aki öntörvényűen a saját útjára lépett, de első azok közül is, akik észrevették, mennyi szerzői lehetőséget tartogat a modern zongora. Rudolf Buchbinder koncertje előtt idézzük fel Beethoven, a zongoraszólista alakját, aki kiemelkedett a korabeli, rendkívül kompetitív bécsi…..
Dübörög a jazz, a műfaj egyre szélesebb körben hódít, Bartók Béla pedig hűvös távolságtartással figyeli a merőben új zenei nyelv születését. Hogyan alakult a zeneszerző viszonya a jazzel az 1920-as évektől kezdve, mi köze ennek a viszonynak a népzenéhez, és miért inspiráló még ma is a bartóki…..
A 2016 óta futó Budapest Ritmo világzenei fesztivál Közép-Európa egyik legjelentősebb ilyen eseménye, amely egyszerre mutat be felfedezésre méltó, még kevésbé ismert vagy éppen feltörekvő tehetségeket, illetve hozza el Magyarországra a műfaj világsztárjait. Showcase, unikális filmprogram és…..
Ki ne álmodozott volna már arról, hogy komfortzónájából kilépve új tájakat és új kultúrákat fedezzen fel? Bartók Béla motivációi ugyan ennél jóval összetettebbek voltak, és még csak egzotikus szigetekre sem kellett ellátogatnia a nagy felfedezéshez, útjai során gyűjtött zenei anyagai mégis…..
Az Electric Fields programjának középpontjában három olyan nő áll, akik bár jóval a női emancipáció megindulása előtt éltek, mégis megtalálták a módját, hogy kibontakoztassák alkotói képességeiket, és – nem utolsósorban – helyet biztosítsanak maguknak a zenetörténetben. Hildegard von Bingen, Barbara…..
A Bartók Tavasz „kántor-csúcstalálkozója” a zsidó zenei világ színes szeletét mutatja meg a nagyközönségnek. Az esemény jelentőségéről a koncert egyik főszereplője, Raáb Gábor mesélt. „A héber chazzan, azaz kántor kifejezés helytartót, felügyelőt, látót, előrelátót is jelent, hiszen kezdetben a…..
Pár nap alatt milliós nézettséget produkált egy közösségi médiára feltöltött Ella Fitzgerald-feldolgozással, majd popsztárokat körözött le egy alapvetően könnyű műfajokat díjazó Grammy-kategóriában. Samara Joy „mézédes virtuozitásával” egyszerre citálja az időtlen jazzhősöket és csavarja meg a…..
Április 7-én először ad koncertet Magyarországon az elmúlt bő 30 év egyik legjobb, legfontosabb brit zenekara, a pszichedelikus-spacerockos-gospeles-soulos Spiritualized. Kihagyhatatlan esemény, tíz lemezük egy-egy dala a meggyőző érv, miért az. © Juliette Larthe Shine A Light (1992) A zajrock…..
Magyarként abban a kivételes helyzetben vagyunk, hogy Bartók Béla kulturális öröksége zenei nevelésünk alapját képezi, de talán nem is gondolnánk, hogy a zeneszerző hatása országhatárokon, sőt kontinenseken is átível, hiszen Amerikától Kínáig etalonnak tekintik. Fotó: Bátyi Lajos, 1922 Bár Bartók…..
Az audiovizuális elektronikus zene megkerülhetetlen személyiségének április 6-i koncertje egyszerre kényezteti majd a fület és szemet, hiszen a japán művész live setjeinél a hang és a látvány olyan szoros egységként jelenik meg, hogy a néző-hallgató nem is tudja eldönteni, vajon a mérnöki módon…..
Hamupipőke története a világ egyik legtöbbször feldogozott meséje. Ami nálunk Hamupipőke, az az angolszász nyelvterületen Cinderella, a németeknél Aschenputtel (vagy Aschenbrödel), az oroszoknak Zoluska (Золушка), a cseheknél Popelka, a svédeknek Askungen, franciául Cendrillon, spanyol ajkúaknál…..
A Bartók Tavasz Magazin idén is telis-tele van érdekfeszítő tartalommal: az érdekfeszítő írások mellett izgalmas interjúk és programajánló is várja azokat, akik fellapozzák a kiadványt, akár online a fesztivál honlapján, akár fizikai formátumban. Mi most 5 cikket ajánlunk, amit mindenképp érdemes…..
A húsvét a kereszténység egyik legfontosabb és legnagyobb ünnepe, amelyhez számtalan hagyomány kötődik a tojásfestéstől a locsolkodásig. De nem véletlenül tartja a mondás is: ahány ház, annyi szokás – a világ különböző tájain egészen másképp ünneplik Krisztus feltámadását. Ezekből gyűjtöttünk össze…..
A bolygó innenső felén valószínűleg kevés ismertebb ember létezett a názáreti Jézusnál, és vélhetően olyan sem sok született, aki nagyobb hatással lett volna kultúránk alakulására. Nem csoda hát, hogy életének és halálának története napjainkig foglalkoztatja a hétköznapi embereket, filozófusokat,…..
Nincs könnyű dolga annak, aki megpróbálja műfaji keretek közé szorítani Nik Bärtsch munkásságát. A svájci zongorista-zeneszerző a komolyzene, a jazz és a kortárs klasszikus muzsika területén is otthon érzi magát, bemutatkozott könyvíróként, és a harcművészetekben is jártas. Az idei Bartók Tavasz…..
Nyáron az Ankertben láttam Eredics Benjamint a Söndörgőben – Európa-szerte az egyik legnépszerűbb magyar együttesben – a fivéreivel zenélni. Felkaptam a fejem, amikor meghallottam, hogy tanítványai április 4-én a Bartók Tavasz keretein belül koncertet adnak egy általa írt zeneműből. A Végvárak,…..
Ma már világos: a 19–20. század fordulóján a nyugati világban lezajlott a tánc forradalma, amely a mai napig érzékelteti hatását a merész és vakmerő, illetve a bevált formákat újrahasznosító utódok körében egyaránt. Valóságos összművészeti pezsgés zajlott a 20. század első évtizedeiben: a klasszikus…..
A Bartók Tavasz régizenei koncertjeire készülve gyorstalpalót adunk azzal kapcsolatban, miért különleges a reneszánsz és a barokk zenéje, és hogyan fedeztük fel őket újra. Számít-e, milyen hegedűkön játszottak Vivaldi idejében, fából vagy fémből készült-e egy fuvola, hogyan billentett Bach, és…..
Az idei Bartók Tavasz a világ számos pontjáról érkezve és számtalan műfajban ünnepli a hölgyeket: minden idők egyik legvidámabb szerelmesdalának előadója, Emilíana Torrini az álomszerű Izlandról érkezik, míg a kelet-afrikai eredetű zar műfajában alkotó Mazaher tagjai Egyiptomból származnak. Zarina…..
Idén se maradhat el a régió vezető világzenei fesztiválja, a Budapest Ritmo, ahol Európától Afrikáig, Izlandtól Kubáig, a Balkántól Ciprusig indulhatunk zenei felfedezőútra.  A spirituális alaphangulatot az Egyiptom eltűnőben lévő örökségét, a zart ápoló, a Mazaher adja majd meg a nyitókoncerten,…..
Egészen csodálatos lesz a Bartók Tavasz keretében zajló április 15-i Eels-koncert az Akvárium Klubban. Hogy honnan veszem ezt? Az 1996-os első lemeztől kezdve mélyen tisztelem Mark Oliver Everett, azaz Mr. E zenekarát, többször utaztam távoli európai városokba, hogy lássam őket, a hárommal ezelőtti…..
García Lorca izzó szenvedéllyel írt a flamencotáncosról, akinek színpadi működését a bikával szembeszálló toreróéhoz tartotta hasonlónak: „A táncos dobogó szívének hibátlan összhangba kell hoznia mindent, a cipője hegyétől a szempillái rebbenéséig, a ruhája zizegésétől az ujjak szüntelen…..
100 éve született a magyar kortárs zene egyik legnagyobb hatású, innovatív mestere. Tudtad, hogy autódudákra is komponált és Stanley Kubrick tette világhírűvé? Hoztunk pár érdekességet a Bartók Tavasz neki szentelt, áprilisi koncertje előtt.  Forrás: metmuseum.org Gyerekkori mesevilágból írt…..