Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek

68 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Meghálálható-e valahogy az a mérhetetlen szeretet, végtelen odaadás, türelem és figyelem, amellyel édesanyáink és nagymamáink fordulnak felénk? Aligha! Május első vasárnapján mégis megkíséreljük kifejezni köszönetünket, és bár minden család más és más ünnepi hagyományokat őriz, abban sokan…..
Mi születik egy zseniális képzőművész és egy legendás balettegyüttes találkozásából? Egy különleges előadás telis tele színekkel, szemet gyönyörködtető geometrikus formákkal, magával ragadó mozdulatokkal. Pécsi Balett: Vasarely-etűdök, Fotó: Kállai-Tóth Anett A tavalyi Bartók Tavasz Nemzetközi…..
Győr látogatói kulturális és természeti értékek sorával kapcsolódhatnak ki. Három folyó szeli át a várost, a Mosoni-Duna, a Rába és a Rábca, így számtalan lehetőség nyílik kirándulásra, természetközeli sétára. Barokk belvárosa műemlékekben és gyönyörű épületekben gazdag, valódi ékszerdoboz, minden…..
Ismét hazánkba látogat a világ egyik legismertebb és legelismertebb tenorja, Ramón Vargas. A hangjával lenyűgöző atmoszférát teremtő mexikói operasztár mesés utat tudhat maga mögött, hiszen a világ jóformán összes híres operaházában fellépett már, és az operairodalom szinte valamennyi nagy…..
Hogy miért érdemes Debrecenbe látogatni a napsugaras tavaszi hónapokban? Van pár okunk rá! Például Európa egyik legszebb városi parkerdeje, a Nagyerdő, ahol remek program piknikezni vagy csak andalogni a Békás-tó körüli sétányon. Az ország legnagyobb protestáns temploma, a főtéren magasodó…..
A Szegedi Kortárs Balett előadásait látni igazi élmény: Juronics Tamás koreográfiái évekkel bemutatásuk után is ugyanolyan népszerűségnek örvendenek, mint amikor először látta őket a közönség. Gondoljunk csak a legendás Carmina Buranára, amit idestova több mint 20 éve töretlen sikerrel táncolnak.…..
Magyarország negyedik legnépesebb és harmadik legnagyobb városának nevezetességei közt olyan stresszűző lehetőségeket találunk, mint a hűsítő barlangfürdő vagy a fenséges kirándulóhelyek. A Szinva-patak jóságosan szeli ketté a várost, vízesése Lillafürednél húsz méterről zuhan a mélybe. A kedvelt…..
Mondhatnánk, hogy a világhírű hegedűvirtuóz, Maxim Vengerov neve ismerősen cseng a magyar közönség számára, de ennél jóval többről van szó: nem túlzás azt állítani, hogy a szibériai születésű, izraeli állampolgárságú művész rajongással várt előadó hazánkban. A kivételes tehetségű muzsikust…..
Richard Wagner csaknem negyedszázadon át dolgozott a Szent Grál-mondakör középkori feldolgozásain alapuló Parsifalon. A jó győzelmét és a bűnök feloldozását elhozó fantasztikus történet a nemrég újra megnyílt, felújított Magyar Állami Operaházban látható április 17-én. A Bartók Tavasz fotóriportere…..
A világ legjobb hegedűművészei közt tartják számon, ő azonban nem elégedett meg ennyivel, ma már rendre karmesterként is bizonyítja kivételes tehetségét. Szergej Krilov portréjában nem mindennapi elhivatottság, valamint zene és hangszer iránti őszinte rajongás rajzolódik ki, erről pedig 2022…..
A 10 Grammy-díjjal és 6 Billboard-elismeréssel kitüntetett zenész hollywoodi fordulatokkal teli, filmszerű életét átszövi a szabadság metaforája. Hipnotikus erejű színpadi jelenlétéről ódákat zeng a kritika, ő maga pedig évtizedes zenei múlttal és díjak sokaságával a háta mögött is őrzi…..
Képzeld el a következőt: teljes nyugalomban sétálsz az utcán a többi emberrel együtt, mikor a semmiből megszólal a zene, és az egyik épület oldalán fél tucat artista kötélen leereszkedve táncolni kezd a muzsika ütemére. A tömeg egy pillanatra megáll, a tekintetek a mobiltelefonok kijelzőiről az ég…..
Eötvös Péter zeneszerző ötvenévesen kezdte el írni első teljes estés operáját, a Három nővért. Legújabb alkotása a műfajban 2020 során készült el; a Sleepless a berlini bemutató után koncertszerű előadásban érkezik a Bartók Tavasz keretében a Müpa színpadára. Vajon hány könyvet szokott elolvasni,…..
Gyerekként nemcsak Broadway-musicalekben lépett fel, de háttérénekesként egy alkalommal Michael Jacksonnal is együtt dolgozott – kontratenorként azonban már régóta ő van az előtérben. Lelkesedéssel beszél a kortárs operáról, amely megváltoztatta az életét, a mentorának tekintett filmesről és a japán…..
Nincs is jobb, mint a kellemes tavaszi időben kedvenc magazinunkba mélyedni egy napsütéses teraszon, egy jó kávé társaságában. Túlzás nélkül állítható, hogy a Bartók Tavasz Magazinban minden kultúrarajongó megtalálja a számára izgalmas tartalmakat, legyen szó exkluzív interjúkról a legnagyobb hazai…..
Bartók Béla eddig kevésbé ismert, sokáig megfejthetetlennek tűnő zenei gyűjtése alapján született meg a Tiszta forrás című nagyszabású, összművészeti – zenés és táncos – produkció, amelyben a népzenekutató munkásságának sosem hallott darabjai csendülnek fel. De vajon miről is van szó pontosan,…..
IMA címmel mutatja be új produkcióját áprilisban a fennállása tizedik évfordulóját ünneplő Recirquel társulat. Vági Bence alapító-művészeti vezetővel a szakrális terek csendes áhítatát idéző installációról és az átszellemültségről is szót ejtettünk. Vági Bence, Fotó: Hirling Bálint Miért éppen…..
Létezik a zenetörténetnek egy olyan halhatatlan figurája, akinek nevét minden hétköznapi ember ismeri, és akiről kilencvenkilenc százalékos biztonsággal azt is tudni szokták, hogy zeneszerzőről van szó. Hírnév terén talán ennél többet ember nem is kívánhat, pláne, ha azt is figyelembe vesszük, hogy…..
Zseniális muzikalitás virtuóz humorral és formabontó, klasszikus zenei színpadokon sosem látott előadásmóddal megfűszerezve – nagyjából így lehetne röviden és tömören jellemezni a zenész-komikus páros, Aleksey Igudesman és Hyung-ki Joo munkáját, akik olyan show-t varázsolnak minden alkalommal a…..
„Játssz el egy szvitet, megmondom, ki vagy.” Ilyen mondás persze nem létezik, de azok számára, akik érezték valaha, hogy egy koncert végére olyan közel kerültek az előadóhoz, mintha évek óta mély barátságot ápolnának, éppen létezhetne is. Ez a teljesen egyoldalú, ám ettől függetlenül érvényesnek…..
„Másként nem lehet alkotni, csak ha személyes az egész” – vallja a magyar–marokkói származású, Junior Prima díjas Guessous Majda Mária (Mesi) énekes-dalszerző, akinek gazdag gyökerei úgy táplálják művészetét, mint bőséges tavaszi eső a földeket. A vele készült interjúkban mindig kiemelik, hogy tíz…..
Igazi frissességet hoz az idei tavaszba a Budapest Ritmo, amely április 7. és 10. között a belváros szívébe varázsolja szinte az egész világot! Ismét virtuóz hazai előadókkal, valódi világsztárokkal, különleges, ősi dallamokra építkező műfajokkal és rengeteg meglepetéssel ígér felejthetetlen…..
Uri Caine nem felfrissíteni akarja a klasszikus zene óriásainak munkáját, hanem a rá gyakorolt hatást fejezi ki merész átirataival. A világhírű amerikai zongorista és zeneszerző a Bartók Tavasz alkalmával mutatja be Bartók Project című műsorát válogatott amerikai és magyar zenésztársakkal, ennek…..
Mitől lesz igazán emlékezetes egy koncert vagy egy előadás? A sikert megszámlálhatatlanul sok tényező befolyásolja: a közönség elégedettségére még közel sem garancia, hogy világszínvonalú előadókkal találkozhatnak a koncertteremben, az élmény teljessége legalább annyira függ az ott uralkodó…..
A teljesség igénye nélkül öt elképesztő művészt, öt kivételes karriert választottunk ki az inspiráló női előadók történeteinek végtelenül hosszú sorából: csupa olyan alkotót, akikkel a közönség hamarosan Budapesten is találkozhat. Jöjjön tehát pár belefeledkezős sztori hegedűről, trombitáról,…..