Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Sr2021

91 bejegyzést írt és 34 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Korábban gondoltam már, hogy írok, de sem a kedvem, sem az információk nem voltak hozzá elégségesek. Időközben láthattuk Varga Juditot a szupertehetséges Hajdú Péterrel beszélgetni, illetve előtte Facebook-on is megírt e témában - t.i. a párkapcsolatuk messzire nyúló árnyékairól -…..
Roubaix A tanár csak tanár marad 2024.03.17 06:56:12
Két lehetőségünk van: az egyik, hogy hagyjuk neki ezt, és végignézzük a menetelését Brüsszelbe. A másik lehetőség, hogy kiállunk a jövőnkért, és egy tanárt küldünk az EP-be, aki képes lesz valóban számonkérni Orbánt – tette hozzá Törley. Minden - az a kevés -, amit mondandó vagyok, a fenti…..
Balog Zoltán eddig nem mondott le, nem vonult vissza, nem tűnt el a közéletből, csupán egy őszinteséget elhitetni akaró videonyilatkozatban beszélt arról, hogy formális felelőssége nincs, de támogatta K. Endre kegyelmi kérvényét, és nem ő hozta a döntést annak aláírásáról, meg satöbbi, ő ott…..
Nem a kegyelmi ügyről akarok írni, arról nincs mit. Novák Katalin jóhiszemű balek lehetett leginkább, aki (még mindig) nem vette észre, hogy lehet saját, szabad állásfoglalása, és mondhat nemet ilyen aljas kérésekre. Az én saját, teljesen szubjektív narratívám ui., amit semmilyen módon nem tudok…..
Azért támadt írhatnékom, mert tegnap megtörtént egy fontos szavazás: az EU megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával. Orbán Viktor a hírek szerint előzetesen nyolc órán keresztül próbálta meggyőzni a többieket, hogy ez ne történjen meg, végül egyedül maradt, így a szavazás előtt elhagyta a…..
Kedves Karsai Dániel! Őszinte együttérzéssel és szomorúsággal olvastam személyes történetét a betegségéről, illetve arról a jogi küzdelemről, amelybe belefogott, hogy ha úgy hozná a sors (talán ez a szó Önt sem riasztja el), akkor saját maga dönthessen a halálának percéről és esetleg módjáról. Mivel…..
Hodász András is coming outolt, vagyis elmondta, hogy ő (is) meleg. Az első mondat, ami megfogalmazódott bennem, ez volt, akár megsértek vele bárkit, akár nem, hiszen most végül is ezért írok: na, még egy b*zi. És lapozhatunk, mert ez számomra nem hír, nem értem meg tőle jobban a világot, nem hat a…..
Az Árpád hídon történt biciklisgázolás sokakat elgondolkodtató tragédia. A kerékpárosok demonstráltak a helyszínen, és mindenki a magyar közlekedési morált emlegeti, annak alacsony színvonalát. És persze igazuk van. A morál azonban nem olyasmi, mint például az, hogy valaki jó-e matematikából. A…..
Sr2021 2023.07.13 08:53:42
@zord íjász: Hát, eddig a pillanatig magamra vettem a kritikádat, hogy esetleg bent hagytam valami gyakran használt "csúnya szót" (nem "hiszek" a csúnya szavakban, szerintem nincsenek, csupán rosszul/rosszkor használt szavak), de nem: összesen nyolc (8) fura szó van tiltólistán, mindegyik egy közismert témaromboló kolléga miatt, aki egy ideje már elkerüli ezt a helyet. Szóval, mit szerettél volna írni? :)
Nézegettem a híreket a diáktüntetésről (?) és az azt kísérő és követő mindenféle megnyilatkozásokról, beleértve a parlamenti kérdéseket és válaszokat is, de okosabb ezektől nemigen lettem, úgyhogy leírom (megmondom, kinyilatkoztatom, kőbe vésem), hogy mi legyen és mit gondoljunk. A rendőrnek nem az…..
Zsúfolt volt ez a néhány nap, és meghatározta a pápa, I. Ferenc látogatása, illetve Vágó István halála. És persze mindazok, akik erre menet közben felkapaszkodtak, mert nyilvánvalóan releváns mondanivalójuk volt. (Én igyekszem konstruktív módon magamba fojtani ezt mindaddig, míg elég idő nem telik…..
Tegnap egyszerre ment a baszk kör utolsó etapjának és a női Párizs-Roubaix-nak a közvetítése. Kedvelem a két srácot, értik a dolgukat, tegnap mégis megcsúszott valami, igaz, csak egy félmondat volt. Azt kérték, hogy a nézők küldjenek mindenféle képeket, és ezek közt elhangzott, hogy jöhetnek a…..
Roubaix Az öreg bohóc 2023.04.09 06:36:05
Itt a hír. Természetesen eléggé liberális vagyok ahhoz, hogy ha valaki kordont akar bontani, netán fejen állva fagyit enni, akkor hagyjam, hadd csinálja, akkor szólnék csak bele, ha másokat indokolatlanul zavarna ezzel, vagy ha erőszakkal akarna másokat is erre kényszeríteni. A jövő…..
Elemileg fel vagyok háborodva, hirtelen felindulással összekötve. Íme a hírecske, zanzásítva. Szóval, ami általában fel szokott indítani, az a sakálként arcukba üvöltő, mérhetetlen ostobaság és műveletlenség, főleg amikor még sajtóhírré is válik. A Magyar Energiaital Szövetségre gondolok. Mármint,…..
Sr2021 2023.03.06 06:47:38
@Etniez: Valamit félreértettél: a nagyböjtről van szó, amely viszont kétségkívül nem szekuláris, hanem katolikus.
És ha már szóhasználat: azt írtad: szekularizált. Úgy érted tehát, hogy szekulárissá tett? Mert az nem épp ugyanaz, mint a "szekulárissá vált".
A soraimat nem kérem számon senkin, aki nem katolikus (még egy református sem tartja a böjtöt ebben a formában, úgy tudom, legfeljebb egyénileg), de azt igenis számon kérem, hogy az értékeink (vallás és minden, ami vallás) elé helyezzük a szimpla anyagi hasznot (hogy nemáhogy betilcsák a' energiaitalt).
Mellesleg (voltaképpen dehogyis mellesleg) érdemes lenne bizonyítani, hogy a szekularizáció értékes, bezárva azzal, hogy reggel tizenéves kölykök isszák az energiaitalokat iskola előtt, mintha azok a jó egészség, a tápláló reggeli és az erkölcsi fölény szinonimái lennének egyszerre.
És megengedik (bazmeg), hogy azt csinálj(atok), amit akarsz(tok), csupán megkérnének, hogy ha nem nagy gond (és nem az, tényleg ne legyen senki ilyen fafejű), akkor nagyböjtben már ne farsangozzon. Olyan nagy dolog a békés és toleráns együttélésen dolgozgatni?
Sr2021 2023.03.12 06:38:00
@Etniez: "Hogy a fizikai bizonyított törvényei előbbrevalóak, mint a mesekönyvek?"
Ahová áteveznél az igazad bizonyítása kedvéért, az a "létezik-e Isten" témája, és nem követlek, két okból. Egyrészt, nagyon messzire vinne, másrészt, ha nem is tudod és hiszed el nekem, szavaid alapján a vesztes (ateista, fizikalista) oldalon harcolsz, gyenge, silány, a szememben nevetséges fegyverekkel.
Nem hiszed, tudom, ezért felelj a kérdésre előbb: lehet-e a valóságról (vagyis mindarról, ami létezik, van) igaz kijelentéseket tenni, habár e kijelentések érvényessége empirikusan (tehát pl. megfigyeléssel, kísérletekkel) nem ellenőrizhető?

A válaszodból kiderül majd. :)
Itt az eredeti. "Isten nem teremt selejtet." (Böjte Csaba) Szándékosan késlekedtem ezzel a poszttal, mert nem köpködésnek szántam, így, mire kiteszem, már nmindenki megünnepelhette vagy átugorhatta a nőnapot. Egy-egy mondatot emelek ki a fenti cikkből (vagy miből, leginkább afféle "politikai…..
Még azt sem tudom biztosan, orosz-ukrán vagy ukrán-orosz a helyes megnevezés. A támadót vagy a védekezőt (aki "hazai pályán van") kell-e előre írnom? Nem viccelődésnek szánom, csak valahogy annak érzékeltetésére, hogy a helyzet, ami az elmúlt egy évben előállt, egyáltalán nem szolgál minden kérdésre…..
Sr2021 2023.02.28 14:40:35
@Boldeone2: Egyetértenék, ha Oroszország nem lenne atomhatalom. De az, és a bolygó teljes elpusztítására többszörösen elegendő atomfegyvere van, és ezért, mondjuk úgy, végső soron legyőzhetetlen, vagyis, a legjobb eredmény ellene katonailag a "döntetlen", ami a világvége is egyben.
De ha levezeted, hogy miként lehet legyőzni egy atomhatalmat, máris egyetértek veled. Csak azt a logikai csavart hagyd ki az érvelésedből, hogy bár Putyin gazember (vagy valami efféle, mindenesetre háborús agresszor), de annyira van becsületes, hogy atomot még végső esetben se vessen be.
Azt gondolom ui., hogy aki ezzel (ilyen módon) érvel, az akár azt is mondhatná, hogy az oroszok a "nácitlanítás" után maguktól hazamennek majd, ha odaadjuk nekik az összeset, gyorsabban véget ér az egész.
Létszám: Ukrajna 43,9, Oroszország 143,4 milliós ország. Ez nagyon egyszerű matematika, és különösen, ha elhúzódik a harc. És hol van még a középosztály besorozása.

Ne érts félre (kínos, hogy előre mentegetőznöm kell), nem várom vagy kívánom az orosz győzelmet, de az biztos, hogy Ukrajna sorsa csak részben van a saját kezében, Oroszország ebben is erősebb. A háború végét az amerikai támogatás vége jelenti majd, akármilyen módon és okból is következik majd be. És az ukránoknak ezt el kell majd viselniük. Szomorú, igazságtalan, szabad és független néphez nem méltó vég lesz ez. És szívesen venném, ha tévednék, még büszke is lennék rá, mert akkor az ember jobb, mint amit kinézek belőle (önmagunkból, magamból).
Mi, a fogyasztók, úgy értem. Mert ha nyáron a turizmus miatt nő a forgalom, azt megértem, mindenki pihenne végre, autóba ülne legalább hétvégén, ezt hívjuk minden hasonló esetben szezonális hatásnak, és az éves statisztikáinkat meg is szoktuk tisztítani ezektől. De most pont nincs semminek a…..
Sr2021 2022.12.10 14:25:03
@Igazamvanvagyigazamvan?: Az áldozathibáztatás akkor áll meg, ha a drágulásnak vannak áldozatai a fogyasztók között, de úgy tűnik, nincsenek (olyan sokan), nincs "taxisblokád". Illetve reméltem, hogy kiderült: a saját racionálisnak szánt megközelítésem az igazi áldozat, hiszen én tényleg nem tankoltam (és használtam vagy adtam tovább), csak amennyi nekem kellett.
Az egyszerű piaci törbvények mögött azonban emberek (csoportjai) állnak, ezért is társadalomtudomány a közgáz. Vagyis lehet optimista megközelítése is egy problémának, legfeljebb csak 10% az esélye, hogy be is jön. Most ez történt, nem az ész győzött, és még lenne kedved örülni ennek?
A vezetőink is csak olyanok, amilyenek, de ez társasjáték: kell hozzá a "vezetettek" együttműködése, és az eddig tartott. Akárhogy is volt, új fejezet nyílt, a többit meglátjuk.
Sr2021 2022.12.12 14:27:28
@Igazamvanvagyigazamvan?: A válaszom kétféle:
1. Törvényszerű, tankönyvi volt az eset, az elmélet igazolódott, aki erre tippelt, jól tette, igaza lett, bejött, nem is vitatom.
2. Csakhogy az emberek nem gépek, a társadalom nem mindig a tankönyvek szerint működik, van rá esély, hogy egy hasonló tankönyvi példa ne jöjjön be, ezt pl. az erős kommunikáció képes leht befolyásolni. Akárhogy is volt, itt ilyen hatás nem látszott érvényesülni, az emberek kellő tömege állt elő ahhoz, hogy a tankönyvi kimenetel bekövetkezzen.

A lényeg: arról írtam, hogy lehetett volna a 2-es is, de sajna az 1-es lett, és ennek nincs társadalmon kívüli oka: a társadalom tagjai veszik a benzint, és ha a viselkedésük tankönyvi is, az még nem jelenti, hogy racionális, legfeljebb akkor, ha azt már eleve eldöntöttük, hogy racionálisnak azt nevezzük, ami az egyén szempontjából jó, és nem érdekel minket ennek a társadalmi vetülete (v.ö. lopás - ott épp fordítva gondoljuk).

Felteszem, megérted, hogy nálam nincs sem áldozat, sem hibáztatás.
Sr2021 2022.12.12 14:34:18
@parttalan: Ha nem bánod, hogy csak röviden válaszolok: összehadováltál mindent, amit meg sem említettem, vagyis a véleményemet aligha ismered eléggé ahhoz, hogy már eleve kritizáld is. Legközelebb várd meg a tárgyalást, aztán olvasd fel az ítéletet, még ha korábban vagy is kész vele. :)
Mint ismert (aki olvas híreket benzinvadászat közben), Varga Mihály nemmel szavazott a közös hitelfelvételre, amely hitelből az EU Ukrajnát támogatta volna egy éven keresztül. És most teli a sajtó a vétó hírével. Pedig nem történt vétó, és hogy ez nem világos, az a benzin áránál is súlyosabb…..
Az "ateista témához" nyúlni mindig hálátlan: olyan, mint egy közönséges utcai verekedés. Lehet, hogy végül nem te maradsz ott ájultan és összeverve, de azért elszakad a ruhád, sáros leszel, szerzel pár horzsolást. De mindegy, essünk túl rajta. Szóval, az ateisták szeretnék magukat az októberi…..
Roubaix Szégyellni az abortuszt? 2022.07.28 08:08:26
Elolvastam, majd újraolvastam Benedek Ágota véleményét az abortuszról. Előtte pedig abortuszon átesett nők történeteit olvastam, és vagy harminc éve gondolkodom többek között az abortuszon is mint velünk élő, súlyos erkölcsi problémán. Először is az én állásfoglalásom itt olvasható (Jn.…..
Tegnapig csak a kommentárokon és pl. Hegedüs Zsuzsa lemondásán keresztül hallottam Orbán tusnádfürdői beszédének erről a részéről, amelyben a "kevert fajokról" volt szó. Végül elém került a teljes beszéd, aki akarja, megnézheti egyben itt. Szerintem az egész, bár a szóhasználat kétségkívül kelthet…..
Az ötlet nem az enyém, a zseniális Hadházy Ákos rukkolt elő vele, miután nem ment be az alakuló ülésre, és azóta még nem kapott időpontot, hogy letegye az esküjét, így egyelőre a képviselői juttatásaihoz nem fér hozzá. (Tényleg, az megfordult már bárki fejében is, hogy mit fog érni az esküje egy…..
A történet három médiatartalom kronológiájában bontakozott ki: A Telex forgatott egy rövid videót, amely egy budapesti plébánián mondott, Orbán Viktor születésnapján és Orbán Viktorért tartott szentmiséről, valamint a jelen lévőknek feltett kérdésekről és válaszokról szól, kommentár nélkül. Erre…..
Nem különösebben rezonálok a politikával kapcsolatos korrupciós meg tolvajozós hírekre, így nem is azt tartom a NER-oligarchák világa legnagyobb hibájának, hogy vannak, vagy hogy úgy vannak, ahogy, és sem a pénzüket, sem semmi mást nem is irigylek tőlük, sőt, a napokban kiderült, hogy inkább náluk…..
Olvasom ennek az okostojásnak az interjúját, de mindhiába, nem változik semmi, kikaphatnak ezek akárhogyan és akármilyen mértékben is. Ugyanakkor Orbán Viktor az erőtől fél. Erő volt a NOlimpia és erő volt a netadó elleni tüntetés. A fenti kijelentés Orbán döntésének Fekete-Győr-féle…..
Sr2021 2022.05.23 07:52:51
@Dan da Man: Azt hiszem, hogy Orbán minimum két tényezőt figyelembe vesz, amikor "játszmát" választ. Az első, hogy az illik-e a céljaihoz, a második, hogy a mérések mit mutatnak azzal kapcsolatban. És ezen a ponton jön az ő politikusi személyes döntése, de ennél közelebbit nem tudnék mondani.
Viszont voltak számomra nehezen indokolható esetek, az SZFE-t írtam is korábban, ugyanilyen volt a CEU elüldözése is (szintén említettem már). A vasárnapi boltzárról még előtte kicsivel is azt mondta Varga, hogy nem lesz, és mégis lett, vagyis az egy "ideológiai" tévedés volt végső soron, bár azt hiszem, azért nem múlt el nyom nélkül azonnal, de lehetett volna több jó következménye is. (Ideológiai döntésekkel általában nem értek egyet, csak ha van valami "evilági" indok is mellé.)
Pedagógusbérek: a többség nem egyetért az emeléssel (illetve kb. fél éve ez volt a helyzet), hanem leszarja. A pedagógusok épp azért kerültek a sor végére, mert nem jelentettek problémát. Erről is írtam, lehet olvasgatni, ha pont az én kis véleményem érdekel.
Stadionok: itt a foci szeretete (ami privát dolog) történetesen egybeesett a gazdasági haszonnal, ezt én is később tudtam csak meg. Szóval, minden látszat ellenére egyszerűen megérte építeni.
Az olimpiával kapcsolatban inkább semleges vagyok, nekem mindegy, de ha már, akkor azt mondanám, hogy az olimpia burkolt fenyegetés a baloldal számára, mert a nemzeti összetartást és büszkeséget erősítené, ami arrafelé egyszerűen nem értelmezhető. Az ő szlogenjük legfeljebb az, hogy egy Ady-kötettel a táskában (amit amúgy sosem nyitnak ki) bárhol a világon magyarnak érzik magukat. Na persze.
Ritkán érzem, hogy a politika (vagy egy konkrét politikus) ennyire felháborítson, mint tegnap Hadházy Ákos, aki egyedüliként nem ment be az új parlament alakuló ülésére. Ehelyett Kisvaszaron tett "alternatív esküt". Kezdem távolabbról. A Holt költők társaságában Mr. Keating az udvaron tanít:…..
Sr2021 2022.05.05 07:20:59
@Zoltán Mátyus: Vicces momentum (haha), hogy a legsikeresebb "feltárása" épp az volt, aminek a jelenlegi állását köszönheti: kigolyózta Zuglón az erre már rég rászolgált MSZP-s Tóth Csabát. :)
Ha a véleményemre jobban kíváncsi vagy, hallgasd meg Tölgyessy-t a Partizánban, a választás után pár nappal készült.
Még egy: azt előre lehet tudni, hogy a választások után mik lesznek a parlamenti játékszabályok. Aki győz, kormányoz, aki nem, ellenzékbe kerül. Aki kétharmaddal győz, az bármit megtehet, legitim módon (ami nem ízléses is ugyanakkor), az ellenzék ilyenkor nem sokat tehet. De mindezt előre lehet tudni, és aki ezt a játékot játssza, utólag nekem ne sírjon, hogy rossz oldalára került a tudodminek.
Ha nem tetszik, be sem kell szállni a játékba (sosem tenném), és ha az eredmény nem felel meg (ez egyébként mit mond el az illető demokráciafelfogásáról?), akkor le lehet mondani.
Hadházy jómódú állatorvos volt, nyugodtan lehet még az pár évig, mondhatja, hogy inkább az asszony és a gyerekek, vagy hogy nagyobb fantáziát lát abban, hogy alapít egy helyi egyesületet, amely tanulásban akadályozottakat segít stb. A parlamenti munka nem valamiféle "csúcs", ahonnan mindent lehet, ezért sem értem, mi az ő hisztijének az oka.
És még egy, ha már elkezdtem: Hadházy úgy indulhatott az összefogás színeiben pártnélküliként, hogy előzetesen lenyilatkozta, hogy a Momentum frakciójába ül be. Erre hát nem megszegte ezt? A kérdésem ezek után jogosnak tűnik: tfh. az összefogás igen nagy aránnyal győz, és azon belül a DK és a Jobbik tekintélyes számú mandátumot szerez. Megesküdnél a gyermekeid lelki üdvére, hogy Gyurcsány nem rúgta volna ki MZP-t az első alkalommal? Ui. MZP-nek nincs pártja, nincs senkije, és a parlamenti logika az, hogy a legnagyobb frakció vezetője a főnök. Ha ez történt volna, most mit mondanál? Mit éreznél? Leírnád, hogy ezek szószegő gazemberek? Hogy nem erről volt szó? Vagy mindez csak a másik oldalt illeti?
Millió bajom van a Fidesszel, és 2010 óta először szavaztam megint rájuk, mert ezt az összefogás-katyvaszt még véletlenül sem akartam kormányra segíteni azzal, hogy pl. a kétfarkúakra szavazok. Erősen azt gyanítom, hogy sokan voltunk így ezzel.
Sr2021 2022.05.05 07:43:21
@Zoltán Mátyus: Azt a tökös húzást viszont az ellenzék nem merte meglépni, hogy szó szerint el sem indul. Hogy azt mondja, ebben eleve nem veszünk részt. Ez ui. tényleg botrány lett volna, mert ilyen csak a legsötétebb diktatúrákban van, hogy egy párt visz mindent, és verseny sincs. És talán Orbán leült volna egyezkedni. Az indulásban benne volt a díszlet-szerep lehetősége, ennek tudatában szálltak be a játlkba, csak a végeredmény hibádzott.
Volt pár kérdésem, ha lesz rá időd, érdekelnének a válaszok. :)
Sr2021 2022.05.05 08:08:52
@Zoltán Mátyus: Azért nem vagy vitapartner, mert nem is akarsz vitázni. A hülyének nézés nem érv, bár azt így is megértem, hogy azt, hogy Orbán ezzel az ellenzékkel leüljön, lehetetlennek tartod. De azon kívül, hogy kb. mindent lehetetlennek tartasz, nem mondasz semmit. És így persze, hogy szabad az út afelé is, hogy Hadházy Kisvaszaron bohóckodjon, hiszen úgyis minden mindegy. Ha ez lenne a kormányzati álláspont, annak is örülnél? :)