Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Lance Toth

0 bejegyzést írt és 38 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A MAGUS egyik nagy bűne a sznobság volt.  Mielőtt magamra haragítanám a játék rajongóit, mit értek ez alatt? Ipari mennyiségben szerepelt az alapkönyvekben vagy a Rúna magazinokban az "ezt a kasztot csak tapasztalt játékosoknak ajánljuk" vagy a "szigorúan NJK kaszt" (ezek általában a legmenőbbek…..
Visszatérő szempont a Roll Playeren, hogy ajánljanak-e egy rendszer kezdő mesélőnek? A témát érintette Kildar is a Miért nem merünk nekiállni mesélni? című videójában. Én kicsit más szempontból vizsgálva a kérdést, azt próbálom kitalálni, milyen az a rendszer, amivel érdemes elkezdeni…..
Lance Toth 2022.07.26 14:25:29
@Xinaf: Nos ezesetben villámgyorsan hozzá kell vágni a KéM-féle Mesélői irányelveket, feltételezem az enyhítene valamelyest a problémán! :)
Kildar már csinált egy videót az improvizációról, ezért nem is ennek megfelelő módjáról szeretnék írni, hanem arról, mit nem érdemes rögtönözni.  Leszögezném az elején: imprózni jó, ráadásul, elkerülhetetlen, hiszen a játékosok minden döntésére felkészülni kb. lehetetlen. Én magam is benne voltam…..
Elkezdtem írni egy másik bejegyzést, talán egyszer majd befejezem, de most egészen más dolog foglalkoztat. A minap az a megtiszteltetés ért, hogy felkértek mesélőnek egy csapathoz, mivel szerették volna az állandó mesélőjüket játékosként is látni. Amennyire én tudom, általa csatlakoztak be a…..
Lance Toth 2022.07.08 10:19:50
@Xinaf: Igen, tudom hogy játékfüggő vagy! :D Amúgy én is ;)
Mátét valamikor a 2000-es évek elején ismertem meg, emlékeim szerint egy MAGUS kártya (röviden: MK) klubnapon. Ezek nem hivatalos alkalmak voltak, csak olyan természetes volt, hogy péntek este a Szellemlovasba megyünk játszani. Játékosként sokszor fogalmaztunk meg kritikát (pozitívat és negatívat…..
Kedves olvasók! Felvetődött, hogy a sötét alapon fehér betűk nagyon bántják a szemet. Mi a véleményetek, jobb ez a mostani megjelenés? Kellemesebb így a blogra nézni? A Necron techno-mágus várja a válaszotokat! ..
Ez egy kicsit személyesebb jellegű írás lesz, de azért megmarad a szerepjátékos blog keretein belül. Viszont úgy érzem, érdemes nyilvánosan kiadnom magamból, mert talán más is jár hasonló cipőben, mint én. Nekem jól jött volna, ha valaki beszél nekem ilyesmiről. A mai poszt témája egyrészt, hogy…..
Lance Toth 2022.05.16 17:36:27
Őszinte leszek. Szerintem ez itt egy képzavar.

"nincs igényem a kampányokra...figyelembe véve, hogy én is abban a közegben "szocializálódtam bele" a szerepjátékban, hogy "a szerepjáték legmagasabb szintje az életút" " Na itt a szocializáció (Rúnás agymosás) tetten is érhető, mert ez a kettő nem szinoníma.

"ha ezt egy kampányba csinálod, akkor kell egy egészen átívelő történetszál, egy főellenség, egy esemény, vagy valami, ami összeköti a játékokat" Pár szó a kampányról: ez a szó a magyar szerepjáték-fordítás szégyenfoltja. Hacsak valaki nem indít olyan játéok, ahol a helyi választásokat kell megnyerni. Mert amúgy a campaign hadjáratot jelent. Vagyis egymást lineárisan követő összecsapások sora, ugyanazon a konzisztens és konzekvens helyszínen (világ). Tehát ha egyik alkalommal találkozunk egy 80 fős ork táborral, és visszavonulás közben megölünk 8-at, legközelebb, mikor arra járunk már csak 72-el lesznek. Ennyi.

Nem kell, a karaktereket tökéletesen életre kelteni, nem kell, hogy a háttér sztorijuk bele legyen szőve a történetszálba, nem kell bosszfájt a dándzsön level végén. Szigorúan véve az sem kell, hogy ugyanazok a karakterek ugyanazt csinálják ugyanott. Sőt, az sem kötelező, hogy ugyanazok a játékosok vegyenek részt a "hadjáratban".

Hétfőn Vér Istvánék lemészárolják a fél ork falut. Kedden Pécé Paula és barátai rábeszélik az önző falusiakat, hogy szegény ork migrancsokat engedjék letelepedni a falu szélén. Szerdán Mészár Márton orgyilkosait felbéreli a törvényes semleges egyház, hogy ezeket az ork-ölelgetőket bérgyilkolják meg. Csütörtökön Dumás Dénesék megpróbálják az orgyilkos klánt rábeszélni, hogy inkább velük fogjanak össze az egyház ellen, ezzel az oldalukra állítva Pauláékat is.

Nyilván mindez esélytelen, ha a játékosok 60%-a Lesarom tablettán él. Csak a terminológiát akartam tisztába rakni.
Nemrég megnéztem Kildar vállogatását az 5 kedvenc és 5 csalódást okozó játékáról és kedvem támadt nekem is összeírni ugyanezt. (Ha valaki nem tudná, Kildar egy nagyon kreatív szerepjáték tartalmakat készítő youtuber, aki pörgős beszédtsílusáról ismernek. Engem nem zavar, akit igen, az állítsa a…..
Lance Toth 2022.03.30 12:05:22
@raksi.raksi: Nekem az első kiadás jött be, ami B/X (avagy BECMI) módra szint alapján szét volt (vagyis lett volna) szedve. De én ilyen perverz vagyok. :P
Áprilisra ígérik a FAGE szerepjáték magyar nyelvű alapkönyvet, júliusra várható a Cyberpunk Red magyarul, és minden nap tűkön ülve várjuk, hogy mi lesz a D&D 5E magyar kiadásával. Vannak más bejelentések is, de engem ez a három érdekel. //Update 2022.03.24 - A Kalandhorizont ma bejelentette a…..
A "mitől MAGUS a MAGUS, mi adja a MAGUS feelinget" az MKK fejlesztőinek visszatérő kérdése, amely egyébként egy okos érvelés, tekintve, hogy baromira nem definiált dolog. Mert az tény, hogy 5 M*-ozó társaságból 5 fog más stílusban játszani, hiába játszanak mind ETK-t. Mivel egykor nekem is az KKUK…..
A szerepjátékok többsége kooperatív, azaz együttműködésre épülő játék. Természetesen, mivel a karakterek mögött hús-vér játékosok állnak, előfordulnak a karakterek közt konlfiktusok, még ha alapvetően egy cél is vezérli őket, ez a vitától kezdve a fenyyegetőzéssel kombinált vitán át a karakterek…..
Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én sokszor járok úgy, hogy olvasgatok egy szörnygyűjteményt, és mire észbekapok, már tervezem is a kalandot gyakorlatilag azért, hogy ezt a szörnyet bemeséljem. A különböző (általában fantasy, de van más zsánerben is példa rá) szerepjátékokban rémségek százaival…..
Szerepjáték tematikájú blogba ritkán kerül elő ilyen írás. Nem is tisztán szerepjátékos dolog, mert az életem minden területére igaz. Nem is olyan rég olvastam valamelyik szerepjátékos csoportba egy kérdést, hogy kinek hogy viseli a párja, hogy ilyen fura hobbiba öl heti több órát? Én szerencsés…..
Lance Toth 2021.11.10 09:56:13
@Xinaf: Mindenképpen írd meg, mert egy kicsit elkezdett érdekelni (bár a keret nekem is szűkös)
//Mivel a bejegyzés nem a hivatalos kánon szerinti Kránról szól, nem használtam máguskártya képeket. Ez eléggé megnehezítette a dolgom.// A M.A.G.U.S. világának gonosz birodalma. A gonoszság földje. Mordor Ynevi megfelelője.  Krán. Krán címere, a lét elkerülhetetlen körforgását ábrázolja Igen,…..
A bevezető bevezetője – mi is az OSR?Az OSR (Old School Renaissance) nagyon tömören egy mozgalom, melynek a célja az volt, hogy ismét felfedezzék, ismét elővegyék az eredeti, 1974-es ős D&D (ODnD) hangulatát, értékeit, játékstílusát. A témáról röviden írtam a KÉK ismertetőmben, illetve a Kockák…..
Lance Toth 2021.09.29 20:28:12
@Szekrényszagú néni: Például a linken a cikkben :D
Sikerült lebetegednem a hétre, így az átlagnál több szabadidőm volt. Írni mondjuk nem nagyon maradt erőm, de olvasni igen, így kicsit belemélyedtem a különböző szerepjátékos fórumok, oldalak, blogok olvasásába. Ami nekem nagyon tanulságos volt, hogy valaki "szerepjátékos", még nem jelent semmit.…..
Lance Toth 2021.09.23 14:50:55
@Thészeusz: Ha szeretnél ilyen eseményt és nincs, akkor csináljál és akkor lesz :P
Az egész akkor kezdődött, mikor a Silverland webshopjában (vegyétek meg!) megpillantottam, hogy kapható a Harc és Varázslat. Az első magyar szerepjáték. Amiről valószínüleg nem is tudnék, ha nem olvasom a Kard és Mágia köszönetnyilvánításában.  A feleségem áldásával megrendeltem hát és onnantól…..
Ki az, aki sosem akart még saját szerepjátékot készíteni? Oké, biztosan sokan vannak így, én mindenesetre nem tartoztam soha közéjük. Van sok félkész és félig se kész vázlatom, vannak komolyabbak és könnyedebbek is. Amit most megosztok veletek, az egy pár óra alatt összeírt, kezdetleges játékocska.…..
Lance Toth 2021.09.16 15:14:13
@Xinaf: "A mini rpg-k gyengepontja mindig a fejlődés." "Úgy vagyok vele, hogy ez a játék remek lehetőség a szilveszteri összeülésre" Akkor akár ki is hagyhatod a fejlődést és annyival is rövidebb a "szabálykönyv" ;)
Lance Toth 2021.09.17 09:20:00
Lance Toth 2021.09.20 09:54:42
@Xinaf: Google translate forever :D
Nem szoktam előre megírt kalandokat mesélni. Nem mondom, hogy példátlan, de nem jellemző. Egészen kezdő mesélőként is saját (az elején nem túl jó :D) kalandokat írtam, mert riasztott az a rengeteg információ, ami le volt írva a kalandmodulokban. Én is MAGUS-sal kezdtem, mint sokan mások és az ehez…..
Lance Toth 2021.09.15 09:54:36
@Xinaf: Igaz, ezeket csak közvetve köszönhetjük Gábornak, és szeretnék egyszer én is ennek az illusztris társaságnak a tagja lenni. :)
Lance Toth 2021.09.16 14:26:07
@Thészeusz: Nem is, mert a szöveg világosszürke, a link meg fehér :D
Olvastam egy csoportban egy érdekes gondolatot, ami elgondolkodtatott, noha mélységesen nem értek egyet: "A KM DOLGA AZ, HOGY VESZÍTSEN." Ezzel a gondolattal akkor tudnék bármennyire is azonosulni, ha a mesélő a játékosok ellenfele lenne. Személy szerint ezt teljes tévútnak gondolom. Nem kell…..
Na szóval, kedves kollégánk Nagaarum kihozta legújabb cuccát, ami egy új project is egyben. Elmondása szerint az egészet egy hét alatt hozta össze, így felmerült bennem a kérdés, amit a címben olvashattok is. Megkértem, hogy egy ilyen szép, őszi napsütéses délután, ugyan írja már le, hogy mégis ezt…..
A karkater testreszabásról szóló bejegyzésben elmerengtem azon, hogy egyszer talán lemesélem Kard és Mágiában a Skorpiók Mocsara című Kaland-Játék-Kockázat (rövidítve KJK), avagy lapozgatós könyvet.  Erre a hétvégén alkalmam nyílt, de végül a Kazamaták és Kompániák mellett döntöttem, de alaposan…..
Lance Toth 2021.08.10 10:17:38
@Din Serpahis: Akkor kiválóan tudnád mesélni ;)
Éveken át abban a hitben éltem, hogy az első ténylegesen magyar fejlesztésű szerepjáték a MAGUS. Ezt egyébként a mai napig sokan gondolják, akik nem mélyednek el annyira a hobbi történelmének mélységeiben. Igazság szerint én is csak pár éve tudtam meg, hogy kiadtak 1991-ben egy Harc és Varázslat…..
Lance Toth 2021.08.05 09:22:17
@Xinaf: Most gyorsan megnéztem és a Silverland-ben kapható d20-on kívül egy szabálykönyvet sem láttam (persze lehet, hogy a Dungeon-féle "Érdeklődj az aktuális árért!" nem azt jelenti, hogy nincs).
Lance Toth 2021.08.05 09:45:50
@Lance Toth: Pardon, amiről szó van, az a M.Ó.K.U.S.
Lance Toth 2021.08.06 09:18:36
@Xinaf: "A Kard és Mágia díszkiadása is megvan a Silverlandben." www.silverland.hu/termek/39615/KARD_ES_MAGIA_SZEREPJATEK_Deluxe_kiadas/

Ma is tanultam valamit!