Adatok
Whirlwing
0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.
A leves pontos eredete nem ismert, több legenda is létezik róla. Egyesek szerint Mikszáth Kálmán születésnapjára készült 1892-ben, Gundel János jóvoltából. Mások pedig úgy emlékeznek, hogy egy vacsoraverseny bírái számára készült akiknek annyira ízlett, hogy repetát is kértek belőle. Gundel János…..
Belépve többet láthatsz. Itt beléphetsz
PALÓCLEVES (Potage a la Palóc)
Ajánlott anyaghányad (10 adag)
Ürühús 1,00 kg
Zsír 0,12 kg
Vöröshagyma 0,10 kg
Fűszerpaprika 0,005 kg
Só 0,03 kg
Törött bors 0,005 kg
Babérlevél 2 db
Köménymag 0,005 kg
Fokhagyma 0,01 kg
Burgonya 0,30 kg
Zöldbab 0,30 kg
Liszt 0,10 kg
Tejföl 0,301
Pörköltalapot készítünk. Beletesszük az l x l cm-es kockákra darabolt ürü-
húst. Sóval ízesítjük, egy kevés törött borssal, babérlevéllel, finomra darált
köménymaggal és zúzott fokhagymával fűszerezzük. A húst fedővel lefedve
rövid lében lassan pároljuk. Ha a hús zsírjára sül, egy kevés vizet öntünk hozzá,
és tovább pároljuk. A szakaszos zsírjára sütést többször megismételjük. Közben
az 1 x 1 cm-es kockára darabolt burgonyát sós vízben puhára főzzük. A 2 cm-es
darabokra vágott zöldbabot sós vízben puhára főzzük. A puhára párolt ürühúshoz hozzáadjuk a burgonyát és a zöldbabot a levével együtt. Az egészet lassan
forraljuk. Ha szükséges, sóval ízesítjük. Zsemleszínű rántást készítünk egy kevés
fűszerpaprikával. Ezzel sűrítjük a levest. Jól kiforraljuk, majd a tanult módon
tejfölözzük.
A forró levest előmelegített levestálban tálaljuk. Ügyeljünk arra, hogy minden adagba egyformán tálaljunk húst, burgonyát és zöldbabot.