Regisztráció Blogot indítok
Adatok
dalton1

0 bejegyzést írt és 904 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
„Vörösboros pincészet vagyunk” – kezdte borbemutatóját Vincze Béla a Műszaki Egyetem borklubjában április 9-én. Vincze Béla a testes, nagy vörösborokat kedveli, kedvencei az újvilági, leginkább ausztrál nagyágyúk. Így talán nem véletlen – sokkal inkább sorszerűnek…..
dalton1 2013.04.18 13:40:55
Nagyon megkapó illat. Eper, vaníliarúd, szerecsendió, virágos parfümösség. Szájban alig közepes a test, könnyednek ható konzisztencia. Közepesen intenzív, de nagyon vonzó ízek, piros bogyósokkal, színes, édeskés fűszerességgel. Nagy szerkezetet ne keressünk, de ami van az…..
dalton1 2013.02.22 08:02:54
dalton1 2013.02.25 12:40:22
@akov: Igen, köszönjük!
Remek alkalmat kínált a Bott-borokban elmerülni vágyóknak a Pince és a Terroir Club közös rendezésében megvalósult retrospektív kóstoló. A hordómintáktól építkező és a pince időszámításának kezdetéig visszanyúló tételeket Bott Judit és Bodó József mutatták meg az…..
dalton1 2013.02.18 17:38:25
@szenvedély S.: Egyet értek, bár Demeternek a dűlős borait lehet 'hétezerért' kapni...az 'alap' bora 3500Ft...de tény hogy annál sokkal izgalmasabbak Botték borai...
dalton1 2013.02.18 17:51:09
@drbarta: Jaa...értem...csaknem...:)
hozamkorlát Beárazták Tokajt 2012.12.17 08:00:00
Az van, hogy manapság én a tokaji szárazborokban (na jó, édesekben is) találom meg azt az izgalmat, amiért érdemes egy-egy újabb bor után szinte megszállottan kutatni. Ebben biztos az is komoly szerepet játszik, hogy mára a furmint egyértelműen a kedvenc fajtámmá nőtte ki magát,…..
dalton1 2013.02.13 08:41:59
@rszabi: Jó, de ha nem csak ismerkedni szeretnék? :)
dalton1 2013.02.13 12:17:37
@metszo_ollo: Na de viszonylag ezek is új pincék...:)...

Engem egyedül annyi zavar hogy pénztárcához kötött a célközönség...a mai magyar átlaghoz képest szerintem kifejezetten jól élünk, de 4-5-6 ezer Ft-okat nem tudunk (de ha tudnánk se akarnánk) kifizetni egy palack borért. Pláne ha egy hétvégi ebéd után 2-3 palack is simán elfogy...
A Borrajongó Clos Mogador 2007 2013.01.29 06:00:00
Amikor először került Clos Mogador a poharamba, csak egy kiváló spanyol vörösbort vártam. A Mogador viszont jóval többnek bizonyult ennél. Őrjítően izgalmas, komplex és intrikus volt, sem spanyol, sem francia, de mégis valahogy mindkettő. A „végtelen mélységek mellett Bordeaux…..
dalton1 2013.01.30 13:43:17
@demisec: Azért ezen elmosolyodtam...engem egy ilyen kifejezés kevésbé zavar, mint amikor te ilyesmit írsz:

"Obligát, konvencionális, friss, laza és fröccsös rosé lesz így."
dalton1 2013.01.30 17:26:27
@demisec: Nyílván mindenki stílusában van kivetni való és akiében nincs az sem szólhat mindenki nyelvén.
Ahogy te sem támadólag írtad úgy én sem, csak megjegyeztem. Van akinek számomra olvasmányos a stílusa és van akinek nem.

Azért írtam hogy elmosolyodtam mert alkalmazol néha hajmeresztő kifejezéseket, aztán belekötsz egy ilyen apróságba, de nem hiszem hogy az egésznek ekkora lenne a jelentősége. :)
dalton1 2013.01.30 17:29:53
@akov: Kegyetlenül békés vagyok! :D
A minap az egyik kollégától kaptam a forró drótot, hogy érdemes elnézni a nagyobbik helyi Tescoba, mert akciósan szórják ki a pezsgőket, alap Champagne Gosset kettőezer valahányszázért, évjáratos Gosset hatezerért.  No, amikor odaértem jött a meglepetés. Mivel egy kis…..
Ezen a blogon viszonylag kevés újvilági bort kóstolunk. Ha mégis, akkor főként az alap-közép tételek azok, amelyeket mostohán ignorálunk. Én személy szerint nem vagyok szűz, szoktam ilyen borokat iszogatni és a helyzet az, hogy simán tudom élvezni is őket. Égi jel vagy fatális…..
A Kézműves Borok Háza november elején tartotta szokásos éves portfólió-kóstolóját. A rendezvény célja, hogy kereskedők, vendéglátósok és esetleg nagyfogyasztók megismerkedhessenek a Szentesi József fémjelezte kis- és nagykereskedés felhozatalával. A mindig jó hangulatú rendezvényen rengeteg az…..
    Eléggé megy manapság a Sandahl-téma, konkrétan nálunk is már többször szerepelt az elmúlt hetekben. Ígérem, részemről ez lesz jó darabig az utolsó, de a helyén-kezelés érdekében meg kellett, hogy nézzem őket nemzetközi kontextusban is. Koncepció, vesszük a két top Sandahl-rieslinget,…..
Egy new york-i borboltban akadtam rá erre a borra, jó társaságban helyezték el, mindössze 2 méterre egy-egy palack Petrus-tól és Chateau Margaux-tól (velük egy magasságban szerencsére). Elsősorban azért vásároltam meg, hogy megmutassam néhány borkedvelő ismerősömnek, akik sosem…..
Szösszenetnyi szünetet tartva a spanyol Ribera del Dueroban levezényelt ámokfutásom epizódjai közt, most végre két magyar fehérről írok. Baráti körben bontogattuk őket, sokat vártunk tőlük, de végül csalódást keltettek és kénytelenek voltunk erősen lelombozódni. Mindkét…..
dalton1 2012.08.16 19:06:04
@akov: Nem gondoltam egy percig sem hogy hülye vagy rosszindulatú lennél. Most sem gondolom. Az utolsó bekezdéseddel meg teljesen egyet tudok érteni.
Egy halvány bor sokkal mélyebb nyomot hagy ha előtte kicsengettem a 6000Ft-ot...

Mindenesetre kiváncsi lennék mi lehet az oka hogy ennyien ennyire másképp ismerjük ezt a bort.
A chenin blanc egyike a kedvenc szőlőfajtáimnak, bár igencsak érintőleges tapasztalatokkal rendelkezek a belőle készült borokat illetően. Eddig elsősorban Vouvray-ből származó példányok landoltak a poharamban (amik közül többet is nagyon szerettem), pedig hallomások és a…..
A Művelt Alkoholista Kevés vagyok 2012.05.30 06:00:00
Az örökös amerikai borblogbajnok, és immáron egyszeres Pannon Bormustra zsűror, Alder Yarrow fölfedezte és haladéktalanul ikonná ütötte Demeter Zoltánt. Az epikus posztban óhatatlanul akad egy-két mulatságos elgépelés, félrehallás, gyorsan essünk túl a legcukibbon: Demeter…..
dalton1 2012.06.01 14:10:19
@Kölpény: Szerintem ezt félrecímezted. :)

Ismerem Demeter Zoltánt személyesen, az első néhány komment tartalma és stílusa bosszantott fel, az ide nem illőségük és a beszűkölt látókör/tájékozatlanságra utalásuk miatt. A mondandómmal pedig egy korábbi kommentre utaltam. De örülök ha kiállsz a magyarok mellett, minden hibájuk ellenére, hiszen én is közéjük tartozom. :)
dalton1 2012.06.01 14:11:26
@dalton1: Valakinek a lehülyézése azért messze van még a gyalázkodástól (gazdag szókincsünk alapján).
Már megint elmulasztottam valamit, tört rám az érzés néhány hónapja, Szomjas Gödény borzsúros beszámolóját olvasva. Mióta a Tőkés-trió elhúzta a mézesmadzagot az orrom előtt, rendszeresen támad az a képzetem, hogy a Mátra még sok meglepetést tartogat számunkra, és egy…..
dalton1 2012.05.29 14:05:02
@Almaleves: Igaz hogy nem derül ki a szövegből, de a bor édességérzete nem feltétlen a hozzáadott cukortól van...vagy egyáltalán cukortól...(alkohol, szárazanyag, stb...persze ha a többi összetevővel szemben aránytalanul magas ezek mennyisége...)
dalton1 2012.05.29 14:07:37
@Octopus: Vagy a szövegből, vagy a kommentre reagálva, de azért jó lenne ha kiderülne h száraz borról van szó, akkor is ha édeskés...Ludányi Balázsra nem vet jó fényt ha félreértésből, valaki arra a következtetésre jut hogy cukrozza a borát...
dalton1 2012.05.29 15:14:43
@Octopus: Én értem, tudom amit írsz, de úgy vettem ki Almaleves szavaiból hogy félreértette a leírásodban az 'édes'-et...: "Bort meg cukrozni, milyen gazda az ilyen?"

(én sem feltételezem róla, azért próbáltam egyértelműsíteni...)
Ismét eljött a Szegedi borfesztivál. Valamiért mindig nagyon várni szoktam az eseményt, annak ellenére, hogy a kiállítók listája majdnem állandó évről évre, és egy hardcore borrajongó számára a "lefedettség" mindenképp lehetne teljesebb. Persze lehet válogatni így is. Első nap csak az esti órákban…..
dalton1 2012.05.23 23:02:50
Sajnálom, hogy minden hasonló tudósítás elé fogyasztóvédelmi figyelmeztetést kell biggyeszteni – aki meg akarja őrizni az illúzióit, az ne kattintson ide. A tavalyi eredmények és egy rövid elemzés itt olvasható. Megbízható következtetéseket sajnos lehetetlen levonni,…..
dalton1 2012.05.23 22:58:11
@Never: Nekem nem Baumax-os, de én se érzem...:)
A Művelt Alkoholista Rozé update 2012.05.22 10:20:00
Annyiszor írtam már le, hogy a rozé lepereg rólam, vagy én pattanok le róla, hogy a rosszul leplezett önismétlés helyett inkább linkelek. A memóriámban összesen három gyorsan előhívható rozé-adat található: (talán) az első (fában eltett) St. Andrea rozé, amiből kiderült,…..
Ha leporoljuk időről-időre előhúzott kékfrankos-radarunkat és vetünk rá egy pillantást, számos fényes folt rajzolódik ki a szemünk előtt. Vitatkozhatunk arról, hogy a legélénkebben izzó pontok Sopron vagy Gyöngyöspata környékét pettyezik-e, de mindenesetre majd mindenfelé…..
dalton1 2012.05.23 22:46:47
@dagadtos: Talán túlzás amit a leírás sugall, de hasonló tapasztalataim voltak az említett pince boraival, igaz nem is írtam róluk soha...
A kadarka szerintem nem arra való, hogy érlelgessük, hosszabb időre elfektessük. Könnyed, gyümölcsös, fűszeres karaktere miért is válna szebbé a palackéréstől – ezt mutatta elég meggyőzően múltkori találkozásom nyugdíjas egyedeivel. A majdnem négyéves azért még nem…..
dalton1 2012.05.06 23:46:09
dalton1 2012.05.07 00:04:51
@palack: "ez még a frissen telepített, 2 éves tőkék termése volt és nem került forgalomba. ennek a bornak még nem lehetett szerkezete."

Egyértelműen negativ kritika egy már nem kapható borról a fentiek tudatában...(4pont= OK, tudom...:))
Jó annyi értelme biztos volt hogy nem kell sokat tartogatni a kadarkákat (ha valóban mindre igaz)...
A Művelt Alkoholista A kontár 2012.04.26 06:00:00
Azon gondolkozom, elkészülhetett volna-e ez a bor Magyarországon. A szénsavas macerációt ismerjük, cabernet franc szőlőnk is van, egyébként komoly terveink vannak vele. Hogy a kettő együtt? Terméskorlátozott, minőségi alapanyagból, 14 euróra belőve? Kinek jutna eszébe, hogy…..
A Művelt Alkoholista Jön a Fuxli 2012.04.23 12:00:00
Új brand van születőben Szekszárdon, és ha csak feleakkora érdeklődés lesz iránta a fizető közönség részéről, mint a budapesti bemutatón volt a meghívott nemfizetők részéről, akkor hatalmas sikerre van ítélve a fuxli. Heimannék már jó(l) régen művelik a szekszárdi…..
dalton1 2012.04.23 22:32:01
dalton1 2012.04.24 07:59:23
@palack: A palackokon Pósta szokott szerepelni emlékeim szerint, azért bátorkodtam, de nincs nagy jelentősége...:)
dalton1 2012.04.24 08:02:47
@palack: A honlapon a CS palackján Posta, a CFR-én meg Pósta...:S
Félek a 2008-as vörösektől. Nálam 2008 az új 2004: egyszerre édes és savanyú bizonytalan szerkezettel. És hát a Vylyan is régen alkotott nagyot a kis és közepes kategóriában. De ahogy Puhl Sándor mondja: egyszer minden sorozatnak vége szakad, a focit gólra játsszák, a…..
dalton1 2012.04.11 23:08:02
@Never: Az utolsó bornál a hivatkozásodhoz párosíts egy itt felmagasztalt cukorízű, tescos, állítólagos tokaji aszút...

Összevissza beszélsz, ne haragudj...rengeteg kritika fogalmazódik meg bennem a MA-val kapcsolatban, de te nagyon nem vagy képben...:S
dalton1 2012.04.15 22:59:32
@Never: Kant nyilvánvalóan tévedhetetlen volt...:)
dalton1 2012.04.15 23:01:50
@marvin__42: Ezzel én is így vagyok, köszönöm hogy megfogalmaztad! :)
A tavaly megreformált Pannon Bormustra idén is az új szellemben kerül megrendezésre, azonban az újítások ezúttal sem maradnak el. A legnívósabb hazai borverseny célja a magyar borászat bekapcsolása a nemzetközi vérkeringésbe, borászaink szembesítése a külföldi ítészek…..
dalton1 2012.03.30 14:39:18
@Octopus: A szövegből ez nem tűnt egyértelműnek.
Úgy tűnik, hogy a március idusa adta hosszú hétvégén Eger lett a sztár. Rengetegen gondolták itt tölteni az első igazán tavasziasnak ígérkező napokat. A szálláshelyek szépen megteltek, az utcákat pedig elborította a napra éhes közönség. Utólag kiderült, hogy Drbartával forró kásaként kerülgettük…..
dalton1 2012.03.20 21:44:30
@Szegediszomelijé: ezzel mondjuk vitatkoznék...persze ízlés kérdése is, de még ha jobb is a Merengő (amit erősen kétlek) hát nem nagyságrendekkel...(nem vagyok egy Gere-rajongó...a tisztánlátás végett...)
A Font névről nekem elsősorban fehérborok jutnak az eszembe, például egy üdítő kövidinka vagy egy előítélet-romboló ezerjó válogatás (alföldi is, ezerjó is, meg tényleg jó is). Esetleg rozé vagy siller. A pincészet vöröseivel azonban egészen mostanáig nem találkoztam,…..
dalton1 2012.03.12 22:28:06
@Közbiztonság Szilárd: hát te mindent tudsz...:)

Egyszer kóstoltam egy Koch CH-t, az jó volt, a vöröseik viszont olyan könnyű alföldiek...amivel nincs semmi baj, amíg nem teszik barikba...