Regisztráció Blogot indítok
Adatok
akosgalamb

19 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kereszténység és államalapítás Az előző írás végén Oleg fejedelem konstantinápolyi hadjáratánál fejeztem be. 907-ben járunk. A hadjárat végén Oleg kedvező kereskedelmi feltételeket harcolt ki a várossal szemben. Ez érdekes és a ruszok számára mindenképpen hasznos folyamatokat indított be. A kedvező…..
Első látásra az olvasók számára biztosan meglepő a címben szereplő téma. Elvégre, ugyanis egy Bizáncról szóló tematikus blokkon belül melyik másik államnak kéne a középpontban állnia, mint a Bizánci Birodalomnak vagy esetleg az azt meghódító és helyén felépülő Oszmán Birodalomnak? Nos, mint ahogy a…..
Galamb Ákos kollégánk folytatja Andrej Vlaszovról szóló cikksorozatát, ezen rész egyben a záróakkord is, hiszen elérkezünk a „végjátékhoz”...
Az előző írásomban bemutattam Vlaszov tábornok ifjúkorát, karrierjének épülését a kommunista rendszer égisze alatt. Ismertettük a kedves olvasókkal Vlaszov tábornok harci cselekedeteit a német-szovjet háború első éve során. A cikk végén mind az olvasók, mind jómagam megfogalmaztunk egy kérdést a…..
Andrej Andrejevics Vlaszov egy rendkívül érdekes és ellentmondásokkal tűzdelt személyisége a XX. századnak. Előző mondatom után jogosan teheti fel a kérdést a tisztelt és szemfüles olvasó, hogy akkor mégis mi okból nem ugrik be a neve hirtelen, vagy miért nem elevenedik meg a fényképe, vagy éppen…..
Szeptemberben 30-án szerkesztőségünk részt vett a Kutatók éjszakája ELTE Eötvös József Collegiumban tartott rendezvényén, a Történész műhely előadásain. Ennek keretében többek között főszerkesztőnk, Besztercei Márk is egy igazán színvonalas előadással nyűgözte le a hallgatóságot. Ezen beszámoló…..
Az előző írásomban már kifejtettem, hogy I. Mánuel császár halála után a Bizánci Birodalom ereje és ambiciózus térnyerése a Földközi-tenger térségében, a Balkánon, illetve Anatóliában lényegében megállt. Az a tekintély, amit Mánuel legfőképpen hódításokkal szerzett meg halála után szinte egyből…..
Nem véletlen a hosszú alcím, ugyanis Andronikosz Komnénosz uralkodásának végével a birodalom – amely Mánuel császár uralkodásának idején egy rövid időre visszakapta régi csillogását és hatalmát politikai és katonai téren is – most már valóban rengeteg külső, illetve belső problémával találta szembe…..
I. (Szent) László királyunk (ur. 1077-1095) talán az egyik legfontosabb uralkodó Árpád-házi királyaink listáján. A krónikások elbeszélései alapján a király buzgó hívő, kiváló stratéga és hadvezér volt, országának és a keresztény hitnek védelmezője, kiváló diplomáciai érzékkel megáldott politikus,…..
Amikor a második világháborúra gondol az ember, akkor általában eszébe jut Adolf Hitler, Joszif Sztálin, Winston Churchill vagy éppen Horthy Miklós. Sokan gondolnak még a nagyobb csatákra, például az angliai csatára, a Barbarossa-hadműveletre, a normandiai partraszállásra, Budapest vagy Berlin…..
A zimonyi csata történetét bemutató sorozat harmadik részének keretében az olvasó bepillantást nyerhetett I. Mánuel bizánci császár Magyarország elleni hetedik hadjáratának menetébe, valamint elolvashatta az 1167. június 8-án a Bizánci Birodalom és a Magyar Királyság seregei közt lezajlott zimonyi…..
Bevezetés Mánuel bizánci császár támadásai az 1165-ös és az 1166-os évben sem enyhültek. A görög császár árnyéka egyre jobban rávetült III. István Magyar Királyságára. Zimony várának bevétele lyukat ütött a délvidéki védelmen és sebezhetővé tette III. István országát. István egyértelműen gondolt…..
Bevezető Az előző cikkből az olvasó tudomást szerezhetett az 1167-ben történt zimonyi csatának a közvetett előzményeiről. Láthatta, ahogy I. Mánuel császár újult erővel vág neki a Bizánci Birodalom újjáélesztésének. Az olvasó végig izgulhatta Bizánc és az őt segítő, illetve akadályozó hatalmak,…..
Mielőtt még a csata részleteiben elmerülnénk, vessünk egy pillantást a két szembenálló félre. A ring egyik oldalán a Bizánci Birodalom foglal helyet. Vele szemben az ereje teljében lévő Magyar Királyság. Annak érdekében, hogy objektíven tudjuk levonni a következtetéseinket és a tanulságainkat,…..
Bevezető   Ha megemlítjük a Nagy Forradalom szót valakinek, az általában az 1789-ben lezajlott Nagy Francia Forradalomra asszociál. Teljesen jogosan gondol az 1789-ben bekövetkezett eseménysorozatra, hiszen a július 14-én történt események örökre megváltoztatták a történelem menetét és új irányt…..
Jusztinianosz valószínűleg az egyik legismertebb bizánci uralkodó (sőt, megkockáztatom, hogy az egyik legismertebb uralkodó a középkorból), nevéhez köthető többek között a híres Codex Justinianus (római joggyűjtemény) összeállítatása, de talán a hódítási törekvései még ennél is ismertebbek. A mai…..
Róma bukása után 476 az a bizonyos dátum, amitől az ókor végét és a középkor elejét számoljuk. Általános iskola 5. osztályában megtanultuk, hogy ebben az évben taszította le trónjáról Odoaker, a keleti gótok királya Romulus Augustulust, a még fiatal császárt, aki a puccs után keletre menekült.…..
A 4. század közepe felé kezdődött meg egy nagyon nagy hatású folyamat, amit népvándorlásnak hívunk. A keleti sztyeppékről egy vad, fenyegető népség kezdett nyugatra vándorolni, ők voltak a hunok. Miután több a mai Oroszország területén elhelyezkedő államalakulatot is legyőztek, a hunok Európa felé…..
532-ben járunk, a középkor hajnalán. A népvándorlás megváltoztatta Európát. Az egykori Római Birodalom 395-ben ketté vált Theodosius császár jóvoltából. Keleten a Keletrómai Birodalom, nyugaton a Nyugatrómai Birodalom. Míg a nyugati birodalomrészt a barbár támadások és a belháborúk gyengítették…..