Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Tipikus huszadik századi sors

0 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Magyar Péter, az igazságügyi miniszter férje nyilvánosan hazudozik a CSOK-kormányrendeletről, mindeközben a "melegpropagandáról" törvényt alkotó miniszterasszony fia balettra jár, ami a kormány szerint a kisfiúkat homoszexuálissá teszi. Magyar Péter, Varga Judit igazságügyi miniszter férje…..
Tipikus huszadik századi sors 2021.07.07 14:11:52
@zord íjász: szándékosan írtam a fentit, ugyanis ez nagyrészt igaz rám is - alvóváros, használt Focus pipa, parizeres zsömlét nem eszek (sajnálom a 3000 / kg-t ipari hulladékra) inkább maradok a sült csirkemellnél. Casio óra nincs, fent nevezett órámat olyan alkalmakon hordom amikor pl. öltönyt kell felvenni (szerencsére ilyen már alig van), amúgy meg egy kb. 25e Ft-os kínai okosórával tolom. Elkésni nem tudok nagyon, mert itthonról dolgozok szerencsére és remélem fogok is életem végéig.

De, ez nem változtat semmit azon amit fent írtam, a zsigeri proli irigykedésen ami süt ezekből a cikkekből. Igenis, egy ilyen szinű vagyoni helyzet egy vezérigazgató (nem valami szar 2 fős startup) és igazságügyi miniszter párosnál egyáltalán nem kirívó. Az egyetemi végzettséget pedig azért írtam, mert -értelmiségi család sarjaként- még mindig inkább látok (normális) diplomás embereket boldogulni, nem pedig cipészlegényből MNB osztályvezetővé előlépőket.

Kíváncsi lennék amúgy a nyugati társaikhoz pl. hogyan viszonyulnak vagyonyi helyzetet tekintve. De, erre irigykedni nettó proliság, ugyanaz a szint amit a Fidesz tolt 2006-ban a luxusbaloldalozással. Attól is kifordult a gyomrom, ettől is, ezért is kezdtem elfordulni az ellenzéktől már egy ideje.

És ha ránézek a mostani programjukra, akkor még inkább elfordulok tőlük. Pl. arra gondolok, hogy a bődületes 1 millió / hó -értsd, még egy nagyon erős 250-es árfolyammal is, havi 4 ezer Euro - felett kereső honfitársaink járuljanak hozzá magasabb SZJA-val a közterhekhez. Vagy arra, hogy az ellenzék által vezetett városokban az elmúlt lassan két évben fejlődés alig van, cserébe vannak méhlegelők, szúnyoghotelek, és a polgármesterek olyannal tesznek a közösség boldogulásáért mint pl. PowerPoint training-ek megtartása a helyi ügyintézőknek. És akkor mi az ígéret? Lesz majd finn oktatási model ahol majd kerekasztal körül ülve kompetenciát fejlesztenek és egyszerre tanulnak meg kommunikálni, design thinking-t alkalmazni és programozni a kisdiákok, ezzel megalapítva az új Skype-t, vagy Spotify-t.

Amúgy a kedves szerző nem akarja javítani a tízmilliót másfél millióra? A kettő nagyon nem ugyanaz :)
Tipikus huszadik századi sors 2021.07.08 17:27:24
@fáskerti elvtárs: “budapesti lakással airbnb-znek, a Balatonon nyaralót építenek csokból, közben meg felveszik a lakhatási támogatást, mert Budapesten nincs hol aludniuk.” - ha én külföldi kiküldetésen vagyok a cégemmel ahol fizetik a lakbéremet és kiadom a lakásomat akkor az baj? A balatoni nyaralós dolog tényleg necces, mondjuk én sajnos ilyen elbaszott közgazdasági preferenciákkal rendelkezek, hogy szeretem azokat a fajta ösztönzőket amik gazdaságot pörgetnek (értsd, a CSOK ment utána az építtetőnek aki aztán adott belőle a melósnak, a luxusétteremnek, meg a Mercedes szalon tulajának az új AMG-re, hogy meglegyen a szokásos narratíva), ezért nem üti meg az ingerküszöbömet, akár ők csinálják, akár a DK-sok (momentumosoknál gondolom nincs gyerek, mert az környezetromboló - bocsi, kihagyhatatlan volt :) ).

“Az így megtakarított (és az adófizetőktől beszedett) pénzből meg lehet drága órákat venni, aztán prolizni azt, akinek nem tetszik.” - a proli szó használatán megdöbbentő mennyien megsértődnek :) Segítek, a proli az értelmezésemben azt jelenti, hogy kicsinyes módon irigykedik. Pl ismerősök ahol egyik rokkant nyugdíjas, másik sima munkás es nem keresnek együtt havi 1k eurot sem, régi házban laknak nem felkapott helyen és 20 éves kocsival járnak, de nem azzal vannak elfoglalva, hogy az ilyen dolgokon hörögjenek, ők nem prolik. Aki kint él Németországban, IT vonalon keres annyit h van már itthon 3 lakása Bp-n amiken keresett sok 10 millát pár év alatt csak az érték javulással + bérleti díj, de azért hörög naponta a Facen, h egy ilyen házaspár 180 millás lakásban lakik (a városban ahol az újépítésűek 1 milla felett kezdődnek), az bizony csontproli.

“Azzal, hogy 4 nyelven tudja mondani, hogy sorosmigráncs?” - hagyjuk már ezt, mindketten tudjuk hogy nem csak ennyi dolga van egy miniszternek. De 1 idegen nyelvet megtanulni is teljesítmény amúgy (soknak annyi is csak hiperpasszív módon megy :) ).

“Vagy azzal, hogy sorra bukjuk a pereket Luxemburgban, az EU-n belüli mozgásterünk meg egyre szűkebb” - bizonyíték, hogy szűkebb?

“Egyáltalán hogy került a diplomáciai területen tevékenykedő jogász - mellesleg Gulyás Gergely gyerekkori cimbije - a DHK élére?” - tudod pl Angliában, USAban stb, simán lehet valaki irodalomtanárként, katonaként, asztrofizikusként stb cégvezető, portfólió menedzser, pénzügyi igazgató stb, ha megszerzi a megfelelő képesítést / tapasztalatot. Jogi diplomával (ami az egyik legszopatósabb), sok sok év politikai / külügy stb tapasztalattal lesz CEO, uramég, szörnyű… legyen inkább a libapásztor a vezető mint a kommunizmusban, az kell.

“A saját fegyverüjet fordítják ellenük.” - ez igaz.
Tipikus huszadik századi sors 2021.07.08 21:15:25
@fáskerti elvtárs: “Kétféle ember van a világon: a haver meg a libapásztor.” - két véglet, igazad van, túloztam. De itt nem a haver faktort kell nézni, hanem az érdemet. Az alapján rászolgált.

“annyi köze van, hogy egyetemistaként ő is vett fel diákhitelt” - ha jól látom alig 105 fős cégről van szó, nem hinném, hogy egy megfelelő tapasztalattal rendelkező embernek akkor kunszt irányítani. Bevétel termelése nagyjából automatikus, iroda talán 1 van. Jogszabályi megfelelésre gondolom figyelni kell, arra ott van egy rakat jó szakember. Ezen kívül folyamatokat elvégzik az emberek, a főni pedig összefogja. Ezen a szinten véleményem / tapasztalat szerint már csak max 10% számít a szakmai tudás, többit a képességek és igen, kapcsolatok adják. Utóbbi (kapcsolatok) szerepe pedig mindenhol játszik, tudnék mondani számtalan példát amit láttam olyan (nyugati) cégeknél is amihez képest a DKH egy közepes forgalmú CBAnak felel meg.

Amúgy politika - pénzügyi szektor átjárás szintén nem magyar sajátosság, ld. pl. Barrossot.
Új paradigma Gilead vs. Gödel 2021.06.30 16:22:32
Akik még nem látták a Szolgálólány meséje legutóbbi epizódját és szeretnék megnézni, azok most ugorják át ezt a bekezdést, mert spoilerezés lesz. A többieknek röviden annyit, hogy ebben az elképzelt, pusztító világban, Gileadban, egy teokratikus diktatúra alakul ki a jövőben, amely a Bibliát…..
Tipikus huszadik századi sors 2021.07.01 12:38:43
“Adódik a párhuzam a nemzeti együttműködés rendszerével, bár azért ez túlzás volna”- túlzás az bizony. Ha már hasonlítani kellene magyar párttal az pont a Momentum lenne, valahogy az ő szólamaik szólnak arról hogy irány vissza az őskorba, nem kell rovarirtás, légkondi, termék csere, kell térdig érő gaz (pardon, méhlegelő), otthon varrt zokni, borogatás a szúnyogcsípésre rendes irtás helyett stb.

“Ahogy a NER-t is csak saját eszközeivel lehet legyőzni. Korrupcióval, polgárháborús uszítással, bűnözéssel. “ - csodálatos haladó gondolat :)

Itt felettem azt írták: “Magyarországon már Mohács óta nem voltak "elsőrendű" jogai senkinek. Egy külső birodalom állampolgára voltál, amely németül beszélt hivatalosan és te voltál a beáldozható, ha netán a török Bécset fenyegette.” - ez a legnagyobb szivárványos haladó multinál is így van ma. Megy a “we are one team and we love each other as a big family” mantra a céges portálokon / social mediaban stb, hogy másnap rezzenéstelenül vágják a pofádba azt, hogy a munkának annyi, mert Kumar Delhiben megcsinálja 80 ezerért (hogy milyen minőségben azt hagyjuk). És pont ezért kétlem, hogy nagy tömegeket lehet nyerni azzal, hogy “nyugathoz tartozás”, “finn oktatás”, “észt szavazó rendszer” stb, ezt a nép nagy része nem igényli olyan mértékben, hogy kockáztassa azt amije van, és amit a mostani rendszer ad. Persze aztán lehet még megvalósítani, 1949-ben is sikerült olyat amit a nép nem igazán akart, csak kellett egy kis “ráhatás” (azt, hogy az akkoriban legjobban tevékeny emberek gyerekei / unokái most melyik pártokban vannak, hagyjuk)
Mikor? Melyiket? Döntetlen 2021.06.19 21:55:02
Bravó, született egy döntetlen, amit most majd évekig lehet lobogtatni a hazai foci sikerének bizonyítékaként. Persze ez az eredmény is szép, akkor is, ha tudjuk, hogy a franciák ezt nagyon ellazázták, de ne ünnepeltessük magunkat úgy, mintha a végeredmény 1:0 maradt volna, és azt az ifista szintű…..
Tipikus huszadik századi sors 2021.06.21 12:18:24
@kárárámaispj: így bizony. Azért más dolog az, hogy meccs után fröccsözgetünk meg szalonnázgatunk, mint az amit most lenyomnak a francia válogatott szint játékosai.
Tipikus huszadik századi sors 2021.06.21 12:20:09
@nemecsekerno_007: igen, de persze ne legyen politika a pályákon, aha… egyetértek… ne legyen ;)
A cím nyilvánvalóan fikció. Nincs épeszű politikus, aki nyertes helyzetből –márpedig minden ellenzéki híreszteléssel szemben a Fidesz abban van – kiengedné a kezéből a győzelmet. Nyilván a jelenlegi kormánypárt is mindent meg fog tenni, hogy a soron következő parlamenti választást is megnyerje. Az…..
Tipikus huszadik századi sors 2021.01.26 11:01:50
Én idáig eléggé a Momentum et al oldalára húztam, de az elmúlt pár hónapban ez egyre inkább változik. Leírom a fő okokat:

1. Bénázás. Nem akarok példákat írni, de lehetne sokat. Van egy olyan érzésem, hogy valami nagyon durván alkalmatlanok lennének a kormányzásra (annyi ugyanis nem elég, hogy előreléptettek valakit 3X éves korára manager-nek egy SSC-ben - attól még nem értesz a vezetéshez, pláne egy város / minisztérium / ország irányításához).

2. DK kapcsolatok. Ahol egy olyan ember lehet vezető poziban, aki nyíltan mentegeti az egyik legmocskosabb szadista patkányt a magyar történelemben, négy nyelvet beszélő jóságos "Bem Apónak" beállítva, azzal én (Gulag túlélő / '56 után félholtra vert nagyszülő, kuláklistára tett és a végletekig kisemmizett dédszülők, kulák származása és diplomás volta miatt mindenféle támogatástól megfosztott szülők) leszármazottjaként egy morzsányi közösséget nem akarok vállalni.

(Megjegyzem - nem a nyilatkozatot tevő személyével van bajom, mert az apák bűneiért nem ő felel. Akár még el is mennék kávézni vele (Most már inkább csak mentem volna.) A mentegetéssel, relativizálással, köztörvényes bűnözők mosdatásával viszont nagyon is sok bajom van).

3. A mocskos komcsi narratíva és a zsigeri proli hajlamokra való ráhatások. "Fizessenek a gazdagok 1 millió / hónap felett!!" "14 milliós luxusautót vásárol Fehérvár polgármestere bőrüléssel ami projektorral vetíti ki a sebességet a szélvédőre" (megjegyzés: egy ilyen cuccot ha jól látom olyan 10e ft körüli összegért lehet vásárolni). És még tömegével lehetne sorolni.

Álljon itt egy példa: multinál dolgozó, saját erejéből kurva sok munkával felsővezető alatti pozícióra jutó ember keres havi 1.9 millió bruttót, mellé kap egy 14 milla körüli céges kocsit és havi mondjuk 70k benzint. A felette levő vezető meg mondjuk még 50%-t. És ez nem egy bankvezér / vállalatvezető szint, de ez bazdmeg nekik a gazdag, és ez fizessen be még (mert az idáigi havi 700k körüli amit a fenti fizura befizet csak ő + a cége utána ugyanennyit minimum) nem elég! Még 200-t havonta, vagy még 400-t, de akkor legyen 25% az ÁFA, és 30 forinttal olcsóbb a cigi meg a Sárkány sör a rászorulóknak!

Hát kösz szépen, de nem. Akkor inkább 1) nem megyek el szavazni 2) gondolok egy nagyot és életemben először a Fidesz-re szavazok. De ha a fent vázolt gazdasági váltás megtörténik, akkor viszont tuti, hogy aktivizálom a kapcsolataimat Kaliforniától Ausztráliáig és húzok innen a 'csába.

És igen, lehet, hogy engem is idegesít egy csomó dolguk - a libapásztor értelmiszintű gáz / villanyszerelők mesés meggazdagodása (én mondjuk a szocik alatt kezdtem el dolgozni tanácsadóként - korábbi állami cégekben azért lehetett látni elég sok érdekességet a másik oldalon a 2000-es évek közepén), a tahó fociultrák pátyolgatása és kitömése nyugati szintű stadionokkal, az erőltetett nemzetieskedés egy olyan világban ahol szinte gondolok egyet és ott élek ahol szeretnék, az anya = nő apa = férfi demagógia és a homoszexuálisok / egyedülállók megbélyegzése stb. De, ahogy pl. egy muszlim barátomat sem tagadtam meg azért, mert a vallási közösségükben volt néhány seggarc aki a nagy beilleszkedési próbálkozások közben néha lefejeztek 1-1 ártatlan iskolai tanárt, vagy halomra lőttek 100 embert egy koncerten, úgy lehet, hogy ezeken is túlteszem magam. Nekem tetszik ami a gazdasággal történt az elmúlt 11 évben, márpedig a napi életszínvonalamat csak ez határozza meg nem az, hogy most mennyit lop XY. És ha megnézem milyen szinten lehetett élni akkor vs. most, és folytatódik az irány, akkor nagy gond nem lehet a jövőben.