Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Meszes Dominik

33 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
1273 szeptemberében a Szent Római Birodalom választófejedelmei nagy kihagyás után azzal az egyértelmű szándékkal gyűltek össze Frankfurtba, hogy hosszú évek interregnuma után végre tényleges uralkodót válasszanak. A törekvést szinte mindenki támogatta, ámbár eleinte a fejedelmek többségének a leendő…..
Úgy hiszem, abban minden magyar történelemkedvelő egyetért, hogy históriánk bővelkedik a megfilmesítésért már-már ordítozó fordulópontokkal, nagy formátumú alakokkal, vagy éppen jelentőségteljes családokkal. Mégis az utóbbi időkig a magyar filmművészet meglehetősen óvatosan bánt a történelmi típusú…..
Béla története személy szerint mindig is nagy érdeklődéssel töltött el. Annak a kis, ártatlan csecsemőnek az életútja, akit a nagypolitika nyomorított meg. Gondolta-e akkor valaki, hogy valaha királyi koronát fog hordani, illetve hogy az ő leszármazottja lesz dinasztiája minden további uralkodója,…..
Szinte közhelynek számít, hogy a magyar filmgyártás történelmi filmek terén jelentős lemaradásban van nem csupán Hollywoodhoz, hanem a környező országok (pl. Lengyelország) hasonló jellegű próbálkozásaihoz képest is. Történelmünknek csupán néhány szegletét sikerült jól megfilmesíteni, jellemzően egy…..
Kálmán király Álmos és Béla megvakításával egyszer és mindenkorra elejét akarta venni annak, hogy bárki is megkérdőjelezze fia, a halálakor 15 éves - tehát középkori fogalmak szerint felnőtt, bár nem érett - István öröklését. A tervnek megfelelően gyermekét a trónhoz vezető úton senki nem gátolta…..
Úgy gondolom a magyar filmkedvelők körében az utóbbi időkben már kialakult egy - az egészségesnél kissé nagyobb - szkepticizmus a magyar történelemről, azon belül is főleg a múlt századunkról szóló filmekkel kapcsolatban. Nem is csoda ez az utóbbi idők Magyarország történetéről szóló filmjeit látva,…..
Az elmúlt hetekben szerencsénk volt Danka Balázs kollégámmal együtt néhány, az SZTE-hez valamilyen módon kapcsolódó szervezet történelemhez köthető eseményén részt venni. Jelen cikkünk ezen eseményekről készült rövid, élményeinket leíró beszámoló. ..
Szinte biztos vagyok benne, hogy az ország 90%-a, ha középkori emlékeket kíván megtekinteni nem az Alföld déli és keleti részét választja célpontul, hanem például az Őrséget és Nyugat-Magyarországot, ahol megcsodálhatja Aquilai János freskóit Velemérben, vagy a Jáki Nagy Márton által alapított…..
Május 12-én szerkesztőtársammal és barátommal, Danka Balázzsal részt vettünk a SZETE történelmi filmestjén melynek keretében Az utolsó párbaj (The Last Duel) című filmet tekintettük meg, majd szerkesztőtársam vázolta fel a film történeti kontextusát. Ezen cikkben röviden megkívánjuk osztani a…..
Ez a cikk rovatunk előző részének közvetlen folytatása, ebben már az uralmát már megszilárdító Kálmánról lesz szó...
Véleményem szerint a történelmi filmek mindig segítettek közelebb hozni a ma emberét az elmúlt századokban élt őseihez. Egyesek lehet ezen filmek nélkül soha nem találkoztak volna bizonyos eseményekkel. Olyanokkal sem, amik esetleg annyira felkeltik az érdeklődését, hogy rászánja magát a témának…..
,,Kunves” Kálmán kétségkívül egyik legjelentősebb királyunk. Uralkodása alatt fejeződött be a Magyar Királyság megalapítása és a kereszténység szilárd alapokra helyezése. Emlékét - vitathatatlan érdemei ellenére - nagyban bemocskolták a későbbi krónikások Álmos és Béla megvakításáért. Így nehéz…..
A Római Birodalom határát képező limes magyarországi szakasza nem olyan rég igencsak felkapott témának számított, ugyanis a dunai limest az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította (a hazai szakasz ebből kimaradt). De mégis mi volt a limes valójában? A civilizáció határa, esetleg egy komplex…..
1018 tavaszán I. Balduin, a Jeruzsálemi Királyság első királya épp Egyiptomból tartott hazafelé, amikor egy reggelire elfogyasztott hal után belázasodott és mivel ekkora már igencsak előrehaladott korban volt, szervezete nem tudott ellenállni a betegségnek. Katonái al-Arísig (ez az erődítmény…..
Salamon a mogyoródi csata után bevette magát az ország nyugati részébe, Pozsony és Moson várába. Ez a hercegeknek egyben azt is jelentette, hogy ezen terület kivételével az ország teljes egésze a kezükre került, bár - a Képes Krónika leírásával ellentétben -  Gézát még nem koronázhatták királlyá. De…..
A Vata-felkelés nyomán hatalomra jutott Andrásnak miután a német-római lázadás támogatásával sem sikerült megtörnie a ,,Henrikek” uralmát, minél kedvezőbb békét kellet kötnie. Ez sikerült is neki, hiszen megegyeztek a németekkel arról, hogy a császár többé nem tekinti Magyarországot hűbéresének. A…..
Az életében valószínűleg pogány Vazul - egyes források szerint - meg akarta ölni Szent Istvánt. Ha ez ténylegesen így történt nem csoda, hogy a szent király nem őt akarta utódjának. Mivel pedig a szent király nem akarta, hogy a ,,törvényes” örökös kövesse őt a trónon, így megvakítatta. A Képes…..
A magyarországi zsidóság története alapból ellentmondásos. A zsidóknak időnként nagy szerepük volt az ország pénzügyeiben és - ha máshol nem is - a kormányzat köreiben megbecsülésnek örvendtek, máskor pedig kiűzték őket az országból és pogromokat rendeztek ellenük. A magyar zsidóság XX-XIX. századi…..
(Ezennel véget ért a háromhetes nyári szünetünk, újra működésbe lép a szerkesztőség, első cikkünket kedves MeDominik kollégánk szállítja nektek. Tartsatok velünk továbbra is!) Előző cikkünkben a kedves olvasó megismerkedhetett I. (Szent) István életének és uralkodásának fontosabb mozzanataival. Az…..
A ,,Koronás fővel...” című rovatunk nulladik részében Danka Balázs szerkesztőtársunk bemutatta Géza fejedelem (a külföldi udvarokban néha királynak (rex) nevezték) életét és uralkodását. Ebben a cikkben egy kicsit közismertebb témával fogunk foglalkozni. Szent István uralkodását nagy vonalakban úgy…..
Az előző RSI-ről (Repubblica Sociale Italiana) szóló cikkben eljutottunk a Duce leváltásától a köztársaság megalapításáig. Ebben a cikkben tovább haladunk időrendben és megnézzük, mire volt képes a rossz egészségi állapottal rendelkező Mussolini egy bábállam élén, mennyire tudta függetleníteni magát…..
Salói Köztársaság. Amennyiben ezt a kifejezést kimondom akkor valószínű, hogy az emberek nagy része nem tudja miről beszélek. Amennyiben mégis tudja, a történetéről akkor sem túl nagy a tudása. Mivel blogunk céljai közé tartozik az ismeretlen események bemutatása, így úgy gondoltam, hogy szentelek…..
Az előző cikkemben a kronológiai sorrendet azzal fejeztük be, hogy a Magyar Királyság feladta - névleges - függetlenségét is. Innentől kezdve a magyar-német kapcsolatok egyre inkább kezdtek a középkori hűbériségre hasonlítani. Amennyiben maradunk ennél a metaforánál, akkor a ,,hűbéres”…..
Hitler életének nagyobb része feltételezem, hogy ismert a történelemkedvelők körében. Életével sok könyvtárnyi irodalom foglalkozik, nagyobb az ő személyéről szóló irodalom, mint az őáltala is tisztelt és szintén sokat tárgyalt Napóleoné. Godolataiba is beleláthatunk a III. Birodalom gazdag…..
I. Balduin király uralkodásának sok aspektusát áttekintettük már cikksorozatunk során.Volt szó az I. keresztes hadjáratban betöltött szerepétől kezdve államának berendezkedéséig. A sorozat harmadik, egyben utolsó cikkében Balduin egyház- és külpolitikáját fogjuk kivesézni. ..