Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Fejes Valentin

183 bejegyzést írt és 11 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szomorúan vettem tudomásul a pár hete közzétett rossz hírt: az Egyesült Államokban újabb huszonhárom fajt végleg letűntnek nyilvánítottak, puhatestűeket, halakat, illetve madarakat egyaránt. Az ilyen fejlemények szembesíthetnek bennünket a kiábrándító valósággal – a hatodik kihalási hullám a szemünk…..
„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja…” – így kezdődik Arany János 1846-ban befejezett elbeszélő költeménye, a Toldi, mely egy csapásra hírnevet szerzett hazánk neves költőjének. Műve a mai napig hatalmas népszerűségnek örvend, egyes sorait sokan kívülről fújhatják. Legutóbb a Scolar Kiadó jelentette…..
Fejes Valentin 2021.10.22 15:05:05
@gigabursch: Embere válogatja! Bár igaz, a régi irodalomkönyvem (Alföldy Jenő, "Irodalom 6.", 2006.) illusztrációi például sokkal jobban tetszettek (lásd itt: www.antikvarium.hu/konyv/alfoldy-jeno-irodalom-6-676584). Az előző hozzászólásomnál nem működött a link, remélem most fog!
  „Számomra azonban a tudomány jelenti a modern kor valódi székesegyházát: az ismeretek roppant tárházát, amely éppoly fenséges, mint bármi, amit kőből faragnak.” Ted Chiang   Mivel a sci-fi műfaja rendkívül sokszínű tud lenni, így jó okkal merülhet fel bennünk a kérdés: „Vajon meddig…..
  „Ha ugyanis az ember a biológiai konstrukció értelmében valami különleges, akkor nem vethetné össze magát más fajokkal.” Peter Wohlleben   Kisgyerekként gyakran látogattam el a szomszédos város könyvtárába, hogy aztán sorra falhassam a Mi Micsoda-sorozat kiadványait. Bár elsőre nem tűnt…..
Szerencsére nem kellett sokat várnia a S.T.A.L.K.E.R.-univerzum rajongóinak, mire kiadták a zseniális Alekszej Kalugin újabb munkáját, ami idehaza a Végzetes álmok címen látta meg a napvilágot. Lássuk, hogy most milyen kalandokra invitál bennünket a fülszövege alapján rendkívül izgalmasnak ígérkező…..
A Deadpool: Zsémbes zsoldos felettébb sejtelmes lezárásából következtetve jó előre tudhattuk, hogy nem akkor hallottunk utoljára csípős nyelvű zsoldosunkról. A Fumax Kiadó szorgos munkájának hála a rajongóknak keveset kellett várnia az elvetemült bajkeverő újabb őrült küldetésére...
  „Én felséges, méltóságteljes lényeknek látom a fákat, amelyek koronája alatt olyan vagyok, mint a hangya a fűben.” Peter Wohlleben   A bennünket körülölelő, ugyanakkor szinte feltérképezetlen, ezerarcú világ mindig képes lenyűgözni minket, mégis, mintha megítélésünkben egyfajta láthatatlan…..
Fejes Valentin 2021.10.12 19:13:31
@gigabursch: Igen, jönnek is majd ki sorba a bemutatók róluk! A fordító személyének nem néztem utána, de jó tudni, hogy ki is ő pontosan!
Képzeletbeli időutazásunk során ezúttal az alsó krétabeli Kínába teszünk látogatást. Az ország északkeleti térségében található Liaoning tartomány területén valaha ginkgóktól, páfrányoktól, illetve korai nyitvatermőktől zöldellő erdős-mocsaras vidék terült el, melynek nyugalmát gyakran zavarták meg…..
A Sztrugackij-fivérek nevével jegyzett Piknik az árokparton számos alkotót inspirált az utóbbi évtizedekben: míg a regényből készült filmes adaptáció mára klasszikussá vált, addig a videojáték-sorozat révén újabb rajongókat vonzott be. Ezt az egyre terebélyesedő, misztikus világot nemrég Alekszej…..
Sokakat pillanatok alatt az őrületbe kerget szószátyár stílusával, viszont nála jobban senki sem végzi el a rábízott melót – na, kiről van szó? Ha a Marvel univerzumával kapcsolatban beszélünk erről, akkor mindenképp Deadpool a mi emberünk, aki legutóbb egy eléggé eszeveszett kalandba keveredett...
  „A fizikai törvényekben az a nagyszerű és csodálatos, hogy mindig és mindenhol érvényesek, függetlenül attól, hogy egyesek mit gondolnak róluk.” Neil deGrasse Tyson   A kivételes eseményeknek számító égi jelenségek a mai napig rendkívüli népszerűségnek örvendenek, a csillagos égbolt talányai…..
  „...ez a legcinikusabb, leggyilkosabb, legaránytalanabb, legszemtelenebbül pénzéhes szerzői jogi törvény, amelyet civilizáció valaha létrehozott, bárhol az univerzumban, az idők hajnala óta.”   Immár évtizedek óta indítunk útjára különféle eszközöket az idegenekkel való kapcsolatfelvétel…..
Mikor pár hete kinyitottam a legújabb Kaland, Játék, Kockázat játékkönyvet rejtő borítékot, váratlan meglepetés ért – egy újabb kötet lapult a csomagomban! Mivel a Képtelen történetek, másvilági mesék régóta szerepelt a kívánságlistámon, ezért izgatottan vágtam bele az olvasásba. Rejtélyes ásatás…..
A főleg a kilencvenes években tomboló dinoszaurusz-mániának köszönhetően idehaza is szinte robbanásszerűen gyarapodott az egyszervolt teremtményekkel foglalkozó, elsősorban gyerekeknek íródott ismeretterjesztő kiadványok száma. Bár a kihalt állatokat általában részletesen mutatták be,…..
„Az egereknek saját civilizációjuk van. Túl kicsik ahhoz, hogy más állatok között éljenek.” – jegyezte le gyorsan gondolatait egy papírfecnire David Petersen évtizedekkel korábban. A kósza ötletből az évek múlásával egész kis univerzum kerekedett, az alkotó munkásságát később a rangos Eisner-díjjal…..
Stephen King aligha veszített népszerűségéből a hosszú évtizedek alatt. Rajongói legnagyobb örömére a mai napig termékeny író: legutóbbi regénye (ami tavaly számos elismerést hozott alkotójának) például nemrég jelent meg idehaza az Európa Könyvkiadó gondozásában. Lássuk, milyen lett A kívülálló!..
A hipertér kegyes isteneinek (plusz a Chameleon Comix szorgos munkatársainak) hála most csak alig néhány hónap telt el, mire a közkedvelt Kaland, Játék, Kockázat széria frissen kiadott kötettel bővült. Ezúttal egy olyan tapasztalt kincsvadász bőrébe bújhatunk, aki szörnyek lemészárlásával igyekszik…..
  „A történelem, ahogy maga az élet is, igen bonyolult dolog – sem az élet, sem a történelem nem azoknak való vállalkozás, akik egyszerűségre és következetességre vágynak.” Jared Diamond   Az 1954-ben napvilágot látott építész, Bjørn Berge régebbi írásait a különböző egyetemek ajánlott…..
A szülők jelentős hányada utólag megbánta a gyermekvállalást, rengeteg nő szívesen szexelne plüssállatokkal, a kanos pasik viszont ugyanannyiszor keresnek rá önmaguk orális kielégítésére, mint arra, miként juttathatnák el asszonyaikat a csúcsra. Sokkoló kijelentések, nemde? Seth Stephens-Davidowitz…..
Úgy gondolom, a mai naptól senki sem sütheti rám a türelmetlenség bélyegét. A szerzőt szerintem mindenki ismeri, akinél már csak a Végítélet bővített kiadása a nagyobb szörnyeteg a maga több, mint 1200 oldalas terjedelmével. Hosszú időbe telt, mire becsülettel, az elsőtől az utolsó betűig…..
Miközben küldetésük újabb állomása felé tartanak, hőseinket rablók bandája támadja meg. Kisvártatva csetepaté bontakozik ki a száguldó vonaton, melynek következtében a csapat végül két részre szakad. Útjaik Ohio államban válnak el egymástól...
Brazília keleti csücskében terül el világhírű Araripe-medence: ahogy a neves Dr. Douglas Palmer fogalmazott az idehaza hiánypótlónak számító Evolúció című könyvében, a térség „az egyik legtisztább ablak, amelyen át ráláthatunk a déli félteke Gondvana szuperkontinensének kréta ökoszisztémájára”. Egy…..
Annak idején, Az országút harcosa kapcsán már szóba került a nagysikerű Kaland, Játék, Kockázat sorozat, ám a nosztalgiabomba csak a közelmúltban robbant igazán nagyot: közel húsz évnyi kihagyás után hamvaiból éledt újjá a sokak számára ikonikus széria a legendás Ian Livingstone által írt vadonatúj…..
Fejes Valentin 2021.09.17 17:56:03
@Gyingizik: Jajj... Hát ez elég kellemetlen lehetett! Arra nem emlékszel egész véletlenül, hogy melyik játékkönyvben volt ez?

Mi még felnőtt fejjel is élvezzük a KJK-sorozat köteteit, csak épp már sokkal kritikusabb szemmel tekintünk rájuk... A jövő héten egy olyan darabról érkezik majd bemutató, ami szerintünk sokkal jobb lett ennél!

És igen, Krisztián illusztrációi tényleg szépek, hamar megteremtik a hangulatot!
Manapság egyre több ember szívét rabolják el a rendkívüli népszerűségnek örvendő Marvel-képregényfilmek. Jó azonban, ha tisztában vagyunk a ténnyel, miszerint ezek a mozivászonra vitt adaptációk csupán leheletvékony szeletét jelenítik meg egy szinte felfoghatatlanul tágas univerzumnak...
Itt van szeptember idusa. Kicsivel több, mint nyolcvan éve történelmet formáló események zajlottak Nagy-Britannia felett. A hónap közepén a Királyi Légierő győzedelmeskedett a németekkel szemben, az egyre inkább gyarapodó veszteségek hatására Hitler bizonytalan időre elnapolta az úgynevezett…..