Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Tamás Jézsó

78 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Több mint 1200-an várták a pápát november 19-én a VI. Pál teremben, hogy együtt ebédeljenek a szegények világnapja alkalmából. Az Úrangyala imádság után kezdődött az ebéd, a Szentatyát már várták a vendégek, üdvözölték, leültek vele az asztalokhoz. A szegények és kísérőik, összesen több mint 1200…..
Idén november 19-én, az évközi 33. vasárnapon tartjuk az Egyházban a szegények világnapját. Ferenc pápa üzenetét tesszük közzé, amely „Ne fordítsd el arcodat a szegénytől” (Tób 4,7) mottóval jelent meg a hetedik világnapra. 1. A szegények világnapját, mely az Atya irgalmasságának gazdag jele,…..
Ángel Gabilondo spanyol Ombudsman átadta a „Jelentés a a katolikus egyházban elkövetett szexuális visszaélésekről” című dokumetumot a spanyol Kongresszus elnökének, Francina Armengolnak. A 777 oldalas jelentés rámutat, hogy "a katolikus papok és egyháziak által elkövetett szexuális visszaélések…..
Pierbattista Pizzaballa bíboros, Jeruzsálem latin pátriárkája október 24-én Levél az egész egyházmegyének címmel körlevelet adott ki, melyben a Szentföldön kialakult konfliktussal kapcsolatban fejezi ki fájdalmát, és hívja fel figyelmünket, hogy a háború soha nem vezet semmilyen megoldáshoz. A…..
Mustó Péter jezsuita szerzetest itthon jellemzően lelkigyakorlat-vezetőként, íróként ismerik. Pedig hamarabb és inkább volt a szegények „legkisebb testvére”, mint szemlélődő szerzetes. Az elfelejtettek, leselejtezettek, peremre szorultak papja ő, sőt ha lehet, még annál is több: társ, kísérő,…..
A dél-afrikai születésű Quinton Caesar, aki az alsó-szászországi Wiesmoor városában szolgál evangélikus lelkipásztorként, a német evangélikus egyház kétévenként megrendezett, de a világjárvány miatt legutóbb 2019-ben megtartott – Deutscher Evangelischer Kirchentag záró istentiszteletén a különféle…..
Pietro Parolin bíboros államtitkár felszólította az Európa Tanácsot, hogy tegyen lépéseket és teremtsen „végleges és igazságos békét Ukrajnában”.   Európa állam- és kormányfői Reykjavíkban, Izlandon gyűltek össze az Európa Tanács 4. csúcstalálkozójára. Pietro Parolin bíboros államtitkár…..
Április 7-én, nagypénteken este a Colosseumban tartották a hagyományos római keresztutat, a Via Crucist. A keresztúti elmélkedések különösen megrendítőek voltak, a világ különböző régióiból származó, erőszakot, szegénységet és igazságtalanságot megtapasztalt férfiak és nők tanúságtételei. A…..
Michael Czerny bíboros, az Átfogó Emberi Fejlődés Szolgálatának Dikasztériuma prefektusa kommentálta a március 30-án, a Kultúra és Nevelés Dikasztériumával közösen kiadott a jegyzetet, amely szerint a „felfedezés tana”, vagyis az őslakosokkal való elnyomó és igazságtalan bánásmód nem…..
A pápa a növekvő szegénység elleni küzdelemre szólított fel a Szociális Jogok és a Ferences Tanítás Pánamerikai Bírói Bizottságához (COPAJU) intézett videoüzenetében március 8-án. Ferenc pápa a következőket mondta az új paraguayi egységének létrejöttét ünneplő bizottságnak küldött…..
Nemrég súlyos betegség ért utol, és betegágyamban papírra vetettem néhány emlékemet, hálából az életemért, amelynek, azt hittem, a végéhez érkeztem. Rá kellett jönnöm, hogy az életemet javarészt barátságok alakították. Bede Jarrett atya, aki több, mint száz éve újraalapította a domonkos közösséget…..
Lelkipásztor, polgárjogi aktivista és családapa, aki mártírrá vált: 94 éve, január 15-én született Martin Luther King Jr., aki a béke eszközeivel lépett fel az afroamerikaiak polgári jogaiért.  A Nobel-békedíjjal kitüntetett aktivista lánya az atlantai központú The King Center Institute elnöke. Az…..
Majdnem negyven évvel a 15 éves Emanuela Orlandi eltűnése után Alessandro Diddi, a Vatikán igazságügyi megbízottja a csendőrséggel együtt úgy döntött, hogy újraindítja a nyomozást e fájdalmas és sötét ügy kapcsán. Újra átvizsgálják a rejtélyes eset összes ügyiratát, dokumentumát, jelentését, minden…..
Ferenc pápa január 1-jén, a béke világnapja alkalmából üzenetet küld a világnak.Az idei üzenet címe: Senki sem menekülhet meg önmagában! Újrakezdés a koronavírus-járvány után, hogy közösen keressük a béke útjait. Ferenc pápa üzenete az alábbiakban olvasható: A koronavírus-járvány mély…..
Ferenc pápa december 25-én délben a hagyományoknak megfelelően elmondta karácsonyi üzenetét a Szent Péter-bazilika középső erkélyéről „Jézus Krisztus a béke útja. Ő megtestesülésével, szenvedésével, halálával és feltámadásával megnyitotta a bezárt világból kivezető utat, a világból, amelyet az…..
Egyre növekszik a menekültek száma a világon: 103 millióra tehető a migránsok száma, ami példátlan rekordszám, ez azt jelenti, hogy minden 77 embernek menekülnie kell. Ez több, mint kétszerese a 10 évvel ezelőtt számnak. Ezekről a számokról az Olasz Püspöki Konferencia lelkipásztori testülete, a…..
A világon minden 150. ember modern rabszolga – az ENSZ ügynöksége, a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) szerint, melynek feladata a társadalmi és gazdasági igazságosság előmozdítása nemzetközi munkaügyi normák meghatározásával. Az ILO frissen közzétett jelentése szerint az érintettek nagyjából…..
Georges Masri aleppói melkita érsek nyilatkozott a Szíriában zajló háború drámai hatásáról a lakosság egészségére és az Egyház lelkipásztori munkájára, a háborút követő gazdasági válságról és a megélhetési költségek emelkedéséről. A Szükséget Szenvedő Egyház nemzetközi segélyszervezet németországi…..
Ferenc pápa novemberi felhívása a világszerte szenvedő gyermekek millióiért, különösen a hajléktalanokért, árvákért és a háború áldozataiért. Az UNICEF, az ENSZ Gyermekalapja jelentése szerint jelenleg egymilliárd gyermek él „többdimenziós szegénységben” – vagyis nincs alapvető hozzáférése az…..
Az ENSZ Közgyűlése 1992-ben a szegénység elleni küzdelem világnapjává nyilvánította október 17-ét. Ez a nap a szegénység és a nyomor felszámolásának szükségességére hívja fel a figyelmet minden országban. 1987. október 17-én tömegek gyűltek össze Párizsban a Trocadéro épülete előtt elhelyezett…..
Héctor Miguel Cabrejos Vidarte perui érsek (a képen középen), a perui püspöki konferencia és a latin-amerikai püspöki tanács elnöke a Peruban végzett bányászatról és „közös otthonunk”, a Föld megóvásának kötelességéről beszélt a napokban a Perumin2022 elnevezésű bányászati rendezvényen..
Camillo Ripamonti atya, a Jezsuita Menekültszolgálat Astalli Központjának elnöke szerint elfogadhatatlan, hogy Európa egyre inkább bűnös közönnyel nézi az ártatlanok halálát. Azt követően nyilatkozott, hogy szeptember 11-én újabb hat szíriai menekült halt meg a Földközi-tengeren Szicília partjainál,…..
Legalább tízmillió gyereket fenyeget az aszály "Afrika szarvának" országaiban, az utóbbi két hónapban 40 százalékkal ugrott meg az alultápláltságtól és ívóvízhiánytól szenvedő gyerekek száma - közölte hétfőn az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF). Az UNICEF kiemelte, hogy több mint 1,7 millió gyermek…..
Ferenc pápa személyesen, kézzel írt levélben válaszolt James Martin atyának. Martin atya jezsuita szerzetes, a Vatikán kommunikációs tanácsadója, a híd szerepét tölti be a katolikus egyház és az LMBTQI-személyek között (nemrégiben jelent meg Hidakat építünk című könyve magyarul is)...
A pápa a nemzetközi közösség szolidaritását kérte a Szomáliát és a környező térséget sújtó szárazság leküzdésére, mivel a térség lakossága életveszélyben van. A háború eltereli a figyelmet Szomália életveszélyes helyzetéről Az Úrangyala elimádkozása után Ferenc pápa felhívta a figyelmet a…..