Regisztráció Blogot indítok
Adatok
V. Anna

12 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Sas-hegy legfőbb értéke az állat és növényvilág sokszínűsége, melyet tanösvényünkön, vezetett túrán mutatunk be a látogatóknak. A vegetációs időszakhoz igazodva a szezon márciussal kezdődik, ebben az esztendőben március másodikától várjuk az érdeklődőket. Hogy a kora tavaszi időpontban mit tudunk…..
Február 24-én, Mátyás napján Téltemető családi napra vártuk a családokat, érdeklődőket a Budai Sas-hegy Természetvédelmi Területen. A népi megfigyelés szerint, „Mátyás, Gergely két rossz ember”, mert ilyenkor változik az időjárás: általában hidegre fordul és visszatér a tél. A másik megfigyelés…..
A Budai Sas-hegy letűnt földtörténeti korok emlékeit is őrzi növények, vadvirágok formájában. Sokan épp ezekért a ritkaságokért keresik fel a hegyet és szeretnek idejárni – de ez is az egyik ok, ami a Természetvédelmi Terület létrejöttét és fenntartását indokolja. Tél végén, kora tavasszal a…..
Idén nyolcadik alkalommal jelölték ki az év emlősét - ezúttal a hermelin (Mustela erminea) nyerte el a kitüntető címet. A kiválasztás nem közönségszavazatokon múlott, mint a többi „Év faja” esetében. Az év emlősét a Vadonleső szakemberei nevezik meg. A kiválasztásában nem csak az adott faj…..
  Kedves Olvasók! E heti bejegyzésünket kicsit rendhagyó módon kezdem. A múlt héten a beporzós poszt szerkesztése közben tűnt fel, hogy egy korábbi írás, (Az év kétéltűje) nincs "élesítve". A bejegyzést még január végén készítettük, és a feladvány megfejtését Az év fája posztban meg is osztottuk.…..
Az év kétéltűje: A ZÖLD VARANGY  (Bufotis viridis)   Az MME Hüllő és Kétéltűvédelmi Szakosztálya 2012-ben csatlakozott az „Év faja” mozgalomhoz. Azóta felváltva egyik évben hüllőt, másik évben kétéltűt választanak az év fajának. 2021-ben a kétéltűek kerültek sorra. Az év fajának a zöld varangyot…..
Beporzók napjára: Lepkék, méhek, rovarok Magyar kezdeményezésre, 2018-ban bővült a zöld jeles napok köre egy koratavaszi dátummal, március 10-vel. Ez lett a Beporzók Napja. Külön a méheknek szentelt jeles nap a Méhek Napja (április 30.) és a Méhek Világnapja (május 20.). A Beporzók Napja egy kicsit…..
Az év hala: A jászkeszeg (Leuciscus idus)   A Magyar Haltani Társaság 12 évvel ezelőtt csatlakozott az Év faja mozgalomhoz. A szakemberek által kiválasztott és szavazásra bocsájtott fajok nem mindegyike védett, de az Év hala cím lehetőséget ad az adott faj népszerűsítésére. Az elmúlt év végén a…..
Az év vadvirága: A vetési konkoly (Agrostemma githago)     Az Év vadvirága mozgalom egyéni kezdeményezésből indult, de mára a Vadonlesők Közössége Természetvédelmi Egyesület és a Magyar Biológiai Társaság is a támogató hátteret biztosítja a mozgalomnak.  A kezdeményezés célja, a többi év fajához…..
Az év gombája: Az óriás bocskorosgomba (Volvariella bombycina)   2006 óta már az év gombáját is megválaszthatjuk. A választás menete eltér a többi fajétól. Míg madarat, fát, halat stb. három felkínált faj közül lehet szavazással kiválasztani, addig a gombák versenye 12 fajjal indul. A…..
Az év fája: A lisztes berkenye (Aria edulis)   Előző bejegyzésünkben a gyógynövényekhez kapcsolódó feladvány megfejtése kötődik következő fajunkhoz, az év fájához. A keresztrejtvény megoldása: Dunai berkenye   A Sas-hegyen élő védett cserjénk a dunai berkenye rokonságban van az év fájának…..
  Az év gyógynövénye: a FEKETE NADÁLYTŐ (Symphytum officinale L.)   Az év madara és kétéltűje után sorozatunkban az év gyógynövényét mutatjuk be. De először is visszakanyarodunk az előző bejegyzés játékos feladatához. Remélem, mindenkinek sikerült összerakni a történetet. És ha még nem jöttek…..